Wikipedia

Häromdagen, förmodligen förra helgen när jag ville hitta en bra lösning på något korsordsord, hamnade jag som ofta på Wikipedia.
 
Blev förvånad över bannern som flashade upp överst; de ville gärna att man skulle bidra med en slant för deras fortsatta överlevnad.
 
Många är gångerna jag har använt mig av Wikipedia för att få svar på allt från korsordssvar till allt möjligt annat, men aldrig har jag funderat över vilka de är eller vilka som skriver texterna.
 
Nu fick jag veta. Det är en ideell organisation som drivs utan vinstsyfte. Den är helt enkelt till för att sprida kunskap, alla som har något att bidra med är välkomna att dela med sig. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Om
 
Internet är ibland underbart, det här är ett sådant tillfälle. Det kändes helt självklart att hjälpa dem att finnas kvar. Är det något som behövs i dessa konstiga tider är det en sajt där det går att hitta oberoende uppgifter om allehanda saker och händelser.

Brandlarm

Hemma igen, tack och lov! Jobbmässigt har jag haft OK dagar, men inte alls mått bra. Piller och bit ihop, har jag gått på. Inser att det bara är att stanna hemma i morgon, Sollefteå och Hammarstrand får vänta.
 
Men lite dramatik bjöd gårdagskvällen på. På det här kombinerade hotellet/vandrarhemmet finns ju matlagningsmöjligheter, vilket den andra boenden (ja, vi var bara två gäster) ägnade sig åt. Och glömde en stekpanna på spisen.
 
Satt på toa när det började tjuta och pipa och trodde först att det var min gamla dator som fått frispel igen. Efter x sekunder insåg jag att så inte var fallet och insåg att det nog var brandlarmet. Ut i korridoren för att se vad som hände och där fanns den andra gästen, desperat letandes efter var och hur man stängde av larmet. Själv undrade jag mest om det brann och var?
 
På nedervåningen förstod jag varför och samtidigt kom både brandkåren och hotellägaren. Men ingen brand hade hunnit uppstå, men väl en massa os. När den andra gästen försökt få ut oset genom att öppna en ytterdörr, drogs röken dit och där fanns ett larm. Stackarn blir 6000:- fattigare på det hela.
 
Visst, klantigt gjort, men lika klantigt att inte sätta upp en lapp med hur man sätter igång den stora köksfläkten ovanför spisen. Hade en sådan funnits, så hade inget larm behövt gå igång.
 
Själv köper jag alltid sallad från nån sån där plockdisk i nån butik de här kvällarna och kommer ABSOLUT att fortsätta göra det!
 
 

Vill slippa...

Mjukstart med jobbet idag, några få besök orkade jag, sen hem igen. Till sängen. Dessvärre mer ont i halsen på eftermiddagen också.
 
I morgon ska jag upp till Umeå, tack och lov bara en natt där, men det blir ju några mil i bilen också. Har laddat med piller om det skulle behövas. Som tur är har jag inte många besök inbokade. Hoppas skitvädret som vi har här nu har lagt sig till i morgon bitti; blötsnö och ordentlig blåst.
 
Blir ju fler timmar då det inte finns annat att sysselsätta sig med än sitta framför datorn och/eller TV:n. Ju fler
TV-timmar det blir desto längre hinner jag på denna:
 
 
Vad nu det ska bli? Visar framöver, men såklart är det till ett av barnbarnen.
 

102-åringen

Tänk att det ska gå så fort när man blir sjuk och så seeeegt att bli frisk igen? Men det blir ett litet steg taget per dag ändå.
 
Hyllan jag visade häromdagen har fått på sig två lager färg, ett per dag, minst ett till ska på. Det har också varit det jag orkat göra per dag, sen har det blivit viloläge. Trots hyfsat tidigt sänggående har jag sovit läänge varje morgon, kära maken har varit först uppe, vilket ALDRIG annars händer.
 
Nog om det.
 
Vi är ju alldeles oerhört många som bloggar, och helst ska det ju handla om mode och skönhet. Nästa stora kategorier är ju inredning och mat. Ibland, när man hittar länkar på någons blogg, till någon annans osv kan man hitta lite roliga, annorlunda bloggar. Verkliga människor. Sådana som är som folk är mest.
 
En rolig blogg, från en (o)verkligt verklig människa är den som Bojan skriver. Bojan är 102 år gammal, började blogga som 100-åring efter att ha tyckt att det där med datorer var lite spännande och skaffat en.
 
Det är inga världssensationer hon skriver om, ingen skönhet, mode eller inredning, men små vardagliga betraktelser. Men det allra mest fascinerande är just det faktum att överhuvud taget LEVA! och vara glasklar, sköta sig själv och ha modet och nyfikenheten att ta till sig modern teknik i den åldern.
 
Ett tips till eventuella intresserade, på bloggen finns de äldsta inläggen överst, de nyaste i botten.
http://www.123minsida.se/Bojan/99578348

Arbetsprövar

Fick på kvällen av TV-nyheterna veta att vi här i Sundsvall faktiskt hade landets högsta temperatur igår! Just här hos oss kom vi ju inte upp i de +11, men roligt ändå.
 
Dagen idag har sett likadan ut, men inte kommit upp i samma temperatur, nånstans runt +7. Fast idag har jag inte stuckit näsan utanför dörren. Tyvärr.
 
La den lilla energi som finns på att kvistlacka. Att kvistlacka är bland det tråkigaste som finns. Men väldigt nödvändigt när trä med kvistar ska målas. Görs det inte tar det nog bara max ett år, sedan slår kvistarna igenom och det blir fula bruna fläckar på den målade ytan. En erfarenhet vi lärt oss den hårda vägen. Så numera kvistlackas det inte bara, utan sen grundmålas även med en färg som OCKSÅ ska spärra kvistar. Hängslen och livrem.
 
Kära maken ska dels ha en hylla i sitt arbetsrum för pärmar, skrivare och annat som behövs och dels byggs det en allmän förvaringsgarderob.
 
Till båda dessa används pärlspont, full av kvistar. Så arbetshyllan har jag lagt energi på idag, två gånger, med sängläge emellan. Inte jobbigt jobb, i vanliga fall, men tråkigt. Men det blir fint när det blir klart!
 
Den "allmänna" förvaringen som får skyla murstocken, under konstruktion.
 
Arbetshyllan, hyllplan kommer när stommen är målad....
 
Med sina tusentals små j-a kvistar. Nu extra markerade av kvistlacket!
 

Det går framåt!

Även den här dagen har till stor del tillbringats i sängen, fast bara med tjocktröja och yllefilt på, fleecen kunde avvaras och det tar jag som ett gott tecken.
 
Och så har ju åtminstone humöret blivit hjälpt av det alldeles fantastiskt härliga vårvädret som varit idag! Lite skyar på morgonen, men fram på förmiddagen försvann de och fram kom en underbart blå himmel och strålande sol. Till detta en ljum vårvind och dryga 9 plusgrader. Kunde bara inte låta bli att gå ut och nosa på underbarigheten! Ännu härligare hade ju varit att våga/orka sitta ute solen en stund. Men tider skola nog komma!
 
Så härligt att se gräset komma upp på våra plogade gångar och snön krypa undan från husgrunden
 
 
Av de här var det när det var som mest snö, bara den högsta som syntes
 
 
På sjön smälte snön snabbt och isen täcktes av vatten och med himlens hjälp blev den härligt blå
 
 
Och så sådana här små skönheter: knoppar på syrenen!
 
 
Enda nackdelen med sådana här dagar är att man ser hur skitiga fönstren är! Fast när man är sjuk behöver man ju inte bry sig. Eller hur?!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Däckad

Influensa. Troligast. Under eftermiddagen igår kände jag hur jag började må mer och mer dåligt, feber i antågande och halsont. När jag kollade frampå kvällen var temperaturen uppe på 39. Kan nog tänkas att den steg ytterligare en pinne, för natten var inte rolig. Inte vilsam heller. Men på morgonsidan sov jag nog lite bättre och när jag vaknade var t-shirten jag natten till ära sov i, dyngblöt.
 
Inte lika hög feber idag, 38,5, men det räcker ju. Och blir över.
 
Så istället för jobb neråt Järvsö och Bollnäs har dagen tillbringats i gästsängen. Med Dan Brown, tjocktröja, fleecetröja och yllefilt. Tillbaka dit nu.
 
 

Terror

I helgen hände det igen, ett terrorattentat. Nu i Köpenhamn. Förra gången det fullkomligt vidriga i Paris. Samt att rapporteringen om IS framfart blir större och tätare. Utvecklingen sedan man första gången hörde talas om IS har ju gått rasande fort. Fasansfullt fort.
 
För sådär fyra-fem år sedan, mötte jag i jobbet i min förra bransch, ett par som hävdade att Islam hade som mål att ta över världen. Paret var i dryga sextioårsåldern, han född i Irak/Iran och hon i Frankrike, där de båda levt fram till dryga 20-årsåldern.
 
Då tyckte jag att det var väldigt anmärkningsvärda åsikter och tyckte att det hela lät väldigt rasistiskt/islamofobiskt, samt märkligt med tanke på hans ursprung. De, framför allt han, hävdade att prästerskapets mål var att placera ut muslimer i världen som vid rätt tillfälle skulle agera.
 
Vid det här laget är det svårare att avfärda det han sa. MEN, jag tror absolut inte att det gäller alla muslimer! Ingen kan få mig att tro att de alla skulle vara så hjärntvättade och fundamentalistiska allihop. Majoriteten är vanliga hederliga människor som bara vill leva ett normalt liv. Som flytt hit eller till andra länder eftersom de inte kan vara kvar i sina hem och hemländer. Jag tror inte att någon kvinna vill slita upp sina barn med rötterna från hem och släkt och invanda miljöer, om de inte är absolut tvungna för sin överlevnad.
 
Däremot är det ju helt klart att unga muslimska människor, mest killar, påverkas/hjärntvättas/lockas att delta i IS krig. Och att en del av dem återvänder. Med nya kunskaper och än mer drillade/hjärntvättade. Det är en fara. Men åter så tror jag att man ska akta sig för att dra alla över en kam.
 
Utvecklingen är dock oerhört skrämmande och det är svårt att se någon lösning. Tror att världen är tagen på sängkanten och har svårt att komma fram till vad som ska göras. Risken är att det väntas för länge.
 
 

På kryckor

Nu har jag plockat fram kryckorna! Nej, har inte halkat omkull, även om det varit nära dessa ishala dagar.

Vet inte vad det är jag gör fel; hur jag står, hur jag går, nåt fysiologiskt eller ”bara” stress, men mitt höftparti bråkar med mig med jämna mellanrum och har gjort så i många år.

Kiropraktorer och naprapater har konstaterat att nån tvärgående muskel i skinkorna är jättespänd när jag sökt för det. En effekt av det är att jag får ont i ljumsken, det går knappt att stödja på benet.

Självklart har jag fått övningar att göra för att hålla undan det, men det är ju sånt man gärna glömmer när det inte gör ont.

Men nu har jag det. Kände av ljumsken redan förra veckan och stretchade men det hjälpte inte. Var lite orolig inför förra helgens tjejresa, men det gick bra. Kände av det före och efter resan, men inte under tiden som tur var.

Veckodagarna som varit hittills har däremot inte varit roliga och som värst i dag. Har försökt stretcha, har suttit på tennisboll (massage för skinkmuskeln) och hoppas att jag känner effekten i morgon. Men just nu molar och småvärker det hela tiden i ljumsken och när jag går, går jag ju stelt som en pinne eftersom jag förväntar mig att det ska göra ont, alltså går jag fel och alltså gör det ONT!

Så nu har jag plockat fram kryckorna. Det blir lättare att slappna av och få en lite mer naturlig gång.

Håller tummarna att natten läker det hela lite.

 

Bortanatt

Ja, så sitter jag på det lilla hotellet/vandrarhemmet i Hörnefors söder om Umeå igen. Kära maken försvann västerut till Östersund redan i går morse och själv åkte jag alltså norrut idag. Skönt att det för mig bara är en natt, i morgon ses vi hemma igen.
 
Åter har det varit en helt underbar vårdag, fast lite blåsig. Även idag, i Umeå, visade termometern på 8 grader. Nackdelen är att det blir väldigt mycket smältvatten på de stora vägarna, de mindre är rent bedrövliga att köra på med is som håller på att smälta, så det är riktigt djupa gropar emellanåt och spårigt så det nästan är svårt att hålla sig på vägen.
 
Gissar att det har hänt tidigare än de här båda sista dagarna, men sist jag bodde här, i januari, var havsviken utanför hotellet fortfarande isbelagd, men idag är det öppet vatten. Nog för att det här hotellet är spartanskt, men utsikten jag har utanför fönstret här framför skrivbordet, är inte den sämsta!
 
 
 

Kvällshimmel

Så här långt har det ju varit en väldigt svajig vinter, vädermässigt. Snabba temperaturomslag, och rejäla dessutom. I går när vi åkte hem var det ju ymnigt snöfall, lade sig snabbt och tjockt på vägen. Inte jättekallt, men några minusgrader ändå.
 
Idag vaknar man till en riktig vårdag; solsken och takdropp. Som mest har termometern i min bil varit uppe i fantastiska åtta grader!
 
Synd bara att inte kunna vara ute och njuta! På eftermiddagen drog det in mer moln men där solen gick ner var det tydligen klart och den korta stunden solen lyste på undersidan av molnen fick jag njuta av skådespelet.
 
 
Tyvärr så lyckas nog inte min enkla kamera göra naturen rättvisa, det blå var mörkare och det röda rödare, men vackert var det att se på den lilla stunden det varade!
 

Helgresumé

Hemma igen efter en intensiv och rolig helg! Mycket trevligt och roligt på båten med tjejerna; god mat, pladder, drinkar och dans.
 
På lördagen upphämtade av Vickie och Sasha och sedan middag hos Dennis och Heli, och äntligen få träffa käraste barnbarnen.
 
Idag mer mys med barnbarnen innan hemfärd frampå eftermiddagen. Soligt och fint när vi åkte, men lagom till det var min tur att ta över ratten så började snön vräka ner samtidigt som mörkret föll. Dålig tajming, kan man säga.
 
Men hem kom vi. Nu försöka få ordning på papper och pärmar och ut i verkligheten i morgon bitti igen.
 
 

Girls night out!

Det är inte ofta jag får säga det, men idag ska jag ut med tjejerna!
 
Tjejerna i fråga är ena dottern och svärdottern. Tyvärr kunde inte den andra dottern få jobbledigt.
 
Självklart hade det allra, allra bästa varit om alla tre kunde varit med, men att få ge sig ut med dessa två ska bli så himla SKITKUL!
 
Vi ska ut på Ålandshav. Det är ju bara så att vill man äta god mat med gratis dryck, dansa, ta en drink (ja, eller två då) slippa dyra transportkostnader hem, sova länge,äta en god brunch och sedan kanske lite mer underhållning, så är de där flytande nöjespalatsen outstanding. För allt detta betalar vi ca 600:- per person. Vad får man i vilken stad som helst ens en fjärdedel av detta för samma peng?
 
 
Men det roligaste av allt är som sagt att få vara tillsammans, på ett för oss nytt sätt. Bara vi, bara tjejer, utan krav eller måsten eller andra som pockar på uppmärksamhet! Girls night out!
 
Maken dumpar jag hos sonen och barnbarnen under tiden. Då vet jag att de också får kul! Win-win!
Fast jag kommer ju att vara jefligt avundsjuk på att han får mer tid med sötisarna än jag....
Men det är väl the price I have to pay. Förutom.....

Silver och svavel

Sedan några dagar tillbaka dricks det flytande silver och svavel här i huset. Låter väl som en salig blandning?

Ett tag tillbaka har jag följt en grupp på FB som diskuterar användning och effekter av, och även publicerar fakta och forskning kring dessa grundämnen.

Vår mat och vår miljö idag skiljer ju sig oerhört från den vi levde i för bara 50 år sedan. Både vad gäller miljögifter i vår omgivning och vad vi stoppar i oss via föda och dryck.

Cancerfallen har gått i taket och idag räknas det med att var tredje människa kommer att få cancer. Självklart måste vi fråga oss varför?

För min del tror jag svaret är komplext; att det är en kombination av både miljö och mat. Via maten får vi i oss massor av sådant som forskningen VET är giftigt, men man har satt en gräns någonstans att mer än så här får det inte vara i en produkt. EN PRODUKT! Förmodligen äter vi flera varje dag som ligger högt av just den substansen och vips! fick vi i oss mer än vi borde. Lägg därtill att ingen forskning har gjorts om hur det är med samverkan av olika giftiga ämnen, dvs vilka som ”boostar” varandra eller inte.

Men åter till silvret. Det är sk kolloidalt silver, ett ämne som förr naturligt fanns i jorden och som vi fick i oss via grödorna som odlades och via kött från djur som betade. Numera har det nästan försvunnit i och med konstgödsling. (Sen kan man dra vidare trådar om hur konstgödsling bl a påverkar våra sjöar och hav…)

Sådant silver användes som bakterie- och virusdödare innan antibiotikan uppfanns. Och det funkar ju fortfarande… men grunden är ändå att det är ett ämne vi behöver, och  som vi numera får för lite i oss av.

Ett annat är svavel. Samma där, det fanns förr naturligt, men har minskat drastiskt med konstgödsling.

Beträffande miljön vet ju alla vid det här laget att det finns en massa skit i. Det jag tror färre tänker på är det som inte är lika tydligt som bilavgaser o dyl,; flamskyddsmedel i möbeltyger, gifter tillsatta i material möbler görs av, våra väggar byggs av, likadant i våra nyköpta kläder finns många gifter. Sen ska vi inte prata om alla konserveringsmedel och annat som finns i både det vi smörjer på oss och äter.

Lägg ihop allt detta försök bli förvånad över att cancerfallen ökar!

Så som sagt, en skvätt silvervatten och MSM (svavlet) utrört i vatten, därtill en klunk Möllers Tran per dag. Därtill försöka laga maten så mycket från rena råvaror som möjligt. Inte allena saliggörande, men det kan knappast göra saken sämre!

Här går att läsa mer:

http://www.ion-silver.com/silver.htm

På FB kan man titta på den här gruppen https://www.facebook.com/groups/353447591456827/


Mer och mer snö

Nu har det snöat mer eller mindre oavbrutet i tre dygn, eller om det är fyra, dagarna flyter ihop. Blåst har det också gjort och temperaturen har sjunkit allteftersom. Värsta sortens vinterväder. Gissar att vi hade ett par, kanske drygt det, decimeter innan det här kom, nu gissar jag på ca 60 cm.
 
Mer ska det tydligen komma ett par dar till innan det ser ut att ljusna. För nu räcker det, tycker jag!
 
 

RSS 2.0