Huset fullt!

Invasion är nog ett väl stort ord, men huset fullt får vi i morgon, och jätteglada är vi för det! Kim och Markus och de fyras gäng från Skokloster.
 
Så förberedelserna har börjat idag; sängar har burits in, andra har flyttats om, och bäddats, mat för nyårsafton och lite till har inhandlats och likaså passande drycker av olika slag.
 
Som vanligt sover Ebba i kungasängen; Karl-Johanssoffan, med mamma eller pappa bredvid, i ett rum.
 
 
 
I pigkammaren sover Freja och en annan piga, alternativt dräng.
 

Uppe i kammaren bakom murstocken får de övriga två samsas.
 
 
Saknar två, men vi träffades ju för några dar sen.
 
 
 
 

Tingen jävlas

Någon gång under senare delen av förra året var vi många som skulle sitta runt vårt köksbord. Det byggdes innan barnbarnen kom och är anpassat för åtta personer. Då, när vi var ca 10 personer, barnbarnen inkluderade, fick vi ta till en nödlösning och ställa in ett gammalt slagbord på kortändan. Det gick ju bra, men insikten att vi behövde en förlängning på bordet infann sig.
 
Den förlängningen fixades ihop under hösten och lite innan jul skulle den målas och färdigställas. Såklart ville jag att den skulle bli så lik övriga bordet som möjligt. Det var ju från början brunbetsat men vitmålades för ett (eller två?) år sedan. Skavde lite i den vita färgen och fick det att se naturligt slitet ut.
 
Så därför betsade jag i plankskarvar och så för att åter kunna skrapa fram mörkt därunder. Sen på med vit färg. Döm om min PANIK när jag ser att den bruna betsen löses upp av den vita färgen och tillsammans med den blir mörkt lila........
 
Slutade genast måla och kom fram till att det kanske var lacket, som ju fanns över betsen tidigare som "höll inne" betsen. Så innan vi åkte hemifrån dagen före julafton, så lackade jag de betsade ytorna, för att låsa dem.
 
I förrgår tog jag fram den vita färgen. Blev det bra? NEJ! Betsen blödde ändå igenom! Mer rosa än lila den här gången. Så vad göra? Det enda jag kan komma på är att fortsätta måla. Gjorde så idag med och det rosa blir ljusare. Gissar att det kan behövas ett gäng lager färg för att täcka det.....
 
Och för att kolla att vi tänkt montera förlängningen rätt, så testade vi idag. Men den byggda skivan hade slagit sig rejält, så vi fick tänka om monteringen till stor del. Det är inte helt OK nu men funkar. Förutom det rosa då.....
 
En sväng färg till i morgon, när nyårsafton väl kommer blir det linneduk ändå.
 
Passade också på att frosta av frysen idag när temperaturen har svajat mellan 10-12 minus. Har förvisso självafrostande, men det har ju visat sig att även sådana kan samla på sig is, men då i fläkten. Vår gjorde det förra varma, fuktiga sommaren och reparatören som vi hade hit talade om att i förebyggande syfte är det bra att stänga av och tömma frysen en gång om året. Det trevliga är ju att det är inget smältvatten som ska tas hand om, eftersom det inte finns någon is i frysen.
 
Ingen snö, bara frost än så länge.
 
 
 

I väntan på stormen

SMHI har ju lovat oss en mindre storm i natt, blir spännande att se vad som faktiskt blir. Det lustiga är ju att det är exakt 5 år sen (tror jag) vi hade stormen Dagmar här, även den kom natten mellan juldagen och annandagen. Den damen var inte att leka med, då var det inte bara storm, det var orkan i byarna och väldigt nära orkan även i medelvinden. I skogen var det på många ställen rena plocke-pinnet dagen efter. Vill helst slippa att uppleva en sån natt igen!
 
Det som ska bli får bli som det vill, men det som har varit har varit väldigt bra även fast det började väldigt fel; kära maken skulle ju landa på tidiga natten, natten mot dan före dan. Ishalka på landningsbanan gjorde att de blev tvungna att vända tillbaka till Arlanda och avvakta beslut om övernattning där eller nytt försök. Det blev ett nytt försök som efter plogning och saltning av landningsbanan lyckades, dock var han inte hemma förrän vid tre på natten. Men ändå.
 
Ner till Solna efter lunch, köra fel men så småningom rätt på alla de nya gatorna som där finns och installera oss på hotellet. Svårt att beskriva känslan när man inte alls har gjort sig någon bild av vad man har att förvänta sig av hotellet och så upptäcka att vi ska faktiskt bo på översta våningen (förutom den med restaurang och sviterna). Inte bara det, ett HÖRNRUM med tre stora fönster åt två håll!
 
 
Ytterligare ett fönster finns till vänster. Det var ju mörkt när vi kom och utsikten från 24.e våningen var riktigt häftig med alla ljusen långt där nere och långt där borta. Har ju inte varit i New York, men fick en liten känsla av hur det kan se ut där. Dock ska man ju ha en bättre kamera än min vid sådana tillfällen, men hoppas det här ger en liten bild av utsikten i både mörker och ljus.
 
Entrén till Mall of Scandinavia nedanför oss by night.
By day.
Mallen igen till vänster, Friends Arena till höger och i det högra höghuset bor Vickie och Sasha. Snacka om perfekt läge! Och ja, deras hus är ju "bara" 21 våningar högt, det är därför det ser så litet ut...... :)
 
En sväng in på Mallen hann vi med kvällen när vi kom. Måste säga att jag blev imponerad. Det första centrumet/gallerian som faktiskt gör skäl för namnet "mall" med amerikanska mått mätt! Luftigt, lyxigt och extra allt!
 
Och så blev det ju efter en natt med 10 timmar i sängen (välbehövliga!) julafton. Som vi visste skulle bli en annorlunda julafton, utifrån våra mångåriga vanor och traditioner, men så alldeles väldigt trevlig och givande! Så härligt att träffa människor som man känner att man får en omedelbar kontakt med, som bara är de de är, rakt upp och ner, ingen konstlad artig känsla, utan bara rakt igenom genuint. De stackars barnen fick inte många sylar i vädret, de försökte knappt heller, tror de insåg att det inte var någon idé, vi fyra gamlingar höll låda för oss allihop.
 

Efter denna trevliga kväll blev det ytterligare en natt med 10 timmar i sängen; trots att vi var i säng för tolv vaknade jag av att telefonens väckning 10 i 10. De hade den goda smaken på hotellet att servera frukost ända till klockan elva dessa dagar!!!!
 
Hemma igen vid 15 och sitter nu alltså och väntar på Dagmars lillasyster! Och är så alldeles väldigt nöjda med vår julafton och att vi fick invitationen dit ner! Tack Vickie och Sasha och puss på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I morgon börjar julen!

I år har vi en väldigt ovanlig julafton framför oss. Vi ska fira hemma hos ena dottern, vilket blir första gången vi firar jul just hemma hos henne. Hos sonen och den andra dottern har vi varit, men inte hos Vickie. Mest beror det såklart på att det inte har funnits möjlighet i den lilla ettan på 27 kvadrat. Numera bor hon ju i en flashig tvåa, granne med Friends Arena.
 
Det blir också första mötet med hennes sambos föräldrar och bror, vilket ska bli jätteroligt. Dessutom tar vi in på hotellet som ligger granne med Arenan och på gångavstånd till Vickie och Sasha. Har absolut inget emot att bo på hotell när det inte gäller jobb!
 
Så nu är risgrynsgröten, som hon ville att vi skulle ta med, kokt och klar. Såklart i den gamla emaljerade grytan, enligt vår egen gamla tradition.
 
 
Julklappar var vi överens om att skippa, som vanligt, så nu är det också fixat!
 

Så nu ska jag börja packa, och vänta på att kära maken kommer nånstans framemot tolvtiden, halvdöd efter konferensen. Tur att vi inte behöver åka förrän efter lunch i morgon!
 
                                                               I
                                                               I
                                                               I
 
Nej, det är inte deras julklappar, det är till de söta barnbarnen!
 
 
 

Myspysdagar

I onsdags kom Kim och Markus. Markus stannade bara en natt, sen åkte han iväg på jobb. Kim har jobbat härifrån och Markus kom tillbaka på fredagskvällen.
 
Vi har haft en väldigt skön och trevlig helg med mycket och god mat och prat som aldrig vill ta slut, precis som vanligt och som det ska vara.
 
 
Löjrom och champagne, sen älgstek efter det! Sååå gott!!

Igår hade vi härligt väder; solsken (den timma solen når över trädtopparna), 0-gradigt och vindstilla. En dag som gjord för att elda bort resterna av den stora lönnen vi tog ner sist de var här.
 
 
Efteråt behövdes det duschning. På väg in dit kom Markus på att han behövde hämta något i bilen. Självklart behöver man då skor på sig!
 

Han är helt underbar den killen!

Nöjda med vår gemensamma ansträngning att mata elden belönades vi med Markus fantastiskt goda hemmagjorda glögg när mörkret sänkte sig.
 
 
 

Kapad

I går fick jag ett brev från bet365 som ville att jag skulle verifiera min adress och mitt konto hos dem. Det är bara det att jag inte har lagt upp något konto hos dem.
 
Både kära maken och jag tänkte att de fiskar användare och har skapat ett konto i mitt namn och vill att jag ska gå in och bekräfta; släng brevet!
 
Men i dag tog jag fram brevet igen och tänkte att jag skickar ett mail till deras adress och talar om att jag inte har lagt upp något konto, så vad handlar det om? Som svar fick jag uppmaningen att ringa till dem. Med viss tvekan gjorde jag det.
 
Det verkar som om någon har använt sig av mitt namn och adress för att lägga upp detta konto. Som tur är, är det här bolaget ändå så hyfsat pålitliga att de skickar koder för att verifiera, till den angivna adressen. Bolaget ville att jag i telefonen skulle ange födelsedata o dyl för att kunna se om de matchade uppgifterna de har, men jag kände att jag ändå inte litar på dem tillräckligt för att lämna ut det. Jag nöjer mig med att de kommer att stänga ner kontot.
 
Samt att jag gjort en polisanmälan. Någon har ändå använt sig av mitt namn och adress, förmodligen även personnummer. Det känns väldigt obehagligt! Har såklart kollat mina kort, ännu inga mystiska uttag där.
 
 

Granen står så grön och grann i stugan.....

Julgranen ska inte kläs förrän tidigast dan före dan. Nä! För det säger traditionen... Men de senaste åren har jag ruckat på mina traditioner utifrån var julen ska firas, om vi får besök och i så fall när.
 
Så, eftersom Kim och Markus kommer upp i veckan som kommer, så klädde vi faktiskt granen idag. Rekordtidigt, men det kändes riktigt och bra.
 
 
 
Jag vet, ruskigt suddiga bilder med mobilen, hoppas min kamera får följa med dem upp!
 
Och så finns det nu ett recept på eatit.blogg på den här ruggigt goda kycklinggrytan jag gjorde i kväll!
 
 
 
 
 

Passande pyssel

Sista kvällen i stugan för den här svängen. Lite separationsångest har vi haft hela tiden eftersom det här är näst sista vistelsen här innan vinterstängningen.
 
Förkylningen hänger med fortfarande, men är inte av värsta slaget. Trötta, lite ont i halsen, småsnoriga, allmän sjukdomskänsla i kropp och huvud; sover nio timmar per natt.....
 
Men det gör ju att vi inte är helt däckade och det vi ville få gjort här är inte av det tyngre slaget. Fast jo, vi hade velat fått elda upp skräp och grenar från i somras/höstas, men trots att vädret varit perfekt + lagom (5 cm) snötäcke, har vi insett att den kroppsansträngningen orkar vi faktiskt inte med.
 
Men pysslet inne är av lite lättare slag och där har vi faktiskt avancerat mer än vi trodde att vi skulle. Skåpstommarna kom ju upp förra svängen här, nu är de färdigmålade och även hyllplan och det mesta på plats:
 
 
En garderob på vardera sida av sängen; den till vänster (närmast ovan) med hyllplan, den andra ska få en stång för galgar. På båda ska det bli panel som på hurtsarna undertill. Framtill blir det inga luckor eller dörrar, utan ett draperi som går från golv till tak. Hurtsens/sängbordets avställningsyta kommer alltså att bli nåbar från sängen, men täckas rakt fram ifrån.
 
Tror det blir bra det där!
 
 

Förkylt

Stockholmsresan förr helgen blev bra på alla sätt och vis. Såklart kom ju årets första riktiga snöfall på morgonen innan vi skulle åka och det var vitt och fint, men då inte det bästa bilvädret, framför allt när det gick över i regn precis när vi åkte.  Men vad göra?

 

På vägen ner kände jag att det var en förkylning på gång och fick ju lätt panik, kan ju inte komma ner och smitta de små!!!!! Men det klarade sig över helgen.

Väl nere fick vi veta att båda döttrarna med sina respektive skulle dyka upp på lördagskvällen, vilket var en trevlig överraskning.

Tyvärr upptäckte jag när vi kommit hem att jag glömt min kamera därnere, så det enda jag har är lite sämre mobilbilder:

 
 

Hem söndag kväll och packa om för att unna oss några dagar i stugan. Jobbmässigt har vi gjort det vi kan och ska, åtminstone för tillfället, och det känns väldigt skönt att byta miljö. Ledighetskänslan blir liksom större här än om man är kvar hemma. Dessutom har vi ju vårt renoveringsprojekt att roa oss med här. Och bastun såklart!

Så vad händer första natten? Såklart bryter förkylningen ut! Märkligt och fascinerande är det ändå hur kroppen kan lyckas trycka undan och hålla en förkylning stången! När väl de där ”måstena” sen är avklarade och man slappnar av, då tillåter kroppen att den bryter fram. Inte kul att få den, men det är ändå bästa veckan att få den.

 

Äntligen!

I morgon ska vi äntligen, om allt går som det ska, äntligen få träffa de finaste barnbarnen igen! Tanken var från början att de skulle komma upp till oss, dels för att hämta hem en julgran och dels för att det var länge sen de var här.
 
Men verkligheten inträffade och den gjorde att de inte kunde komma. Så, om Muhammed inte kan komma till berget, så får berget komma till Muhammed. Så vi åker ner till dem.
 
Flera gånger under åren här uppe har det lyckats inträffa skitväder/snöoväder när vi åkt ner. Även i morgon lovas det skitväder, men det verkar som de går från rikligt med snö till rikligt med regn. Åtminstone vid kusten, och det är ju där man åker.
 
Så vi håller tummarna och ser fram mot att få träffa barn och barnbarn i helgen!
 
 
 

RSS 2.0