Helgresumé

Haft en härlig (som vanligt) helg uppe i stugan. Hade sådan tur att lördagen bjöd på riktigt bra väder och vi fick sitta ute i solen och äta. Helt säkert var det sista gången för säsongen. Redan nu står solen så lågt vid matdags att man snabbt inser att när vi kommer tillbaka nästa gång har den förmodligen redan gått ner vid den tiden.
 
Självklart har vi bastat, och badat i sista stund innan ljuset försvunnit, lite speciell känsla det också.
 
Lagt lite tid på att bestryka det omålade träet runt altanen med linolja. Linoljan ger djupare färg och lyster till träet och det är roligt när man ser att det blir så mycket bättre, dessutom förlänger livslängden på träet, det är ju ordentligt utsatt för väder och vind. Och så blir det så mycket snyggare mot det vita staketet!!!!
 
 
Vi planterade ett gäng jordgubbsplantor i våras. De blommade snällt och gav oss några smakprover. Men de vill inte sluta blomma! Det är fortfarande hur mycket både kart och blommor som helst! Hoppas det inte kommer nån frostnatt och nyper det hela innan vi kommer tillbaka!
 
 
Helgens riktigt stora projekt har annars varit grävning. En stor maskin har härjat runt. Kära maken och gubbsen i de närmaste husen har slitit rejält för att hänga med maskinen för att fixa det de skulle. Fascinerande skicklighet av de som kör sådana maskiner; de vet på millimetern var de har skopan och kan snyggt skala av den uppgrävda jorden från gräsmattan när den ska läggas tillbaka igen - utan att alls skada gräsmattan.
 
 
 
 
 

Självklarheter och så

Hemma igen efter tre dagar och två nätter i Östersund. Hotellnätter är aldrig kul, men i det härliga sensommarvädret som varit är det en än värre pina att sitta på ett hotellrum i stället för att vara hemma och grilla och fixa med diverse olika utomhus. Men det är bara att bita ihop..... Östersund och Umeå är mina bästa städer, jobbmässigt, så OK.
 
Apropå det varma vädret så förvånade det mig att det fortfarande var snöfläckar på Åreskutan. Å andra sidan har ju sommaren (när det skulle vara sommar) inte varit så varm så det stört någon.
 
Något annat som man kan glädjas över är att vetenskapen ÄNTLIGEN verkar börja komma fram till att det är nyttigare för oss att äta naturliga råvaror och mat, än konstgjord. Hur kan det vara möjligt att det ska behöva läggas ner en massa pengar på forskning och studier för att komma fram till något som egentligen borde vara totalt självklart? Läs här!
 
 
 

Sten, staket, sommar, sandstrand

Oj, vilken sommar det varit i veckan! Runt 25 grader hela tiden, synd bara att man jobbat.....
 
Men på slutet har det ju varit någon ledig dag också och vi har fått mycket gjort. Nya balkongen har fått tak undertill:
 
 
Det är bara grundmålat och jag vet vem som förväntas färdigställa både det och staketet.....
 
Vår damm är ju ett projekt som vi vet kommer att ta en hel del år. Läste nånstans om någon som hade behövt tio år för att få den som de ville. Kan nog blir samma här.
 
Vi har haft ett upplag av stenar som vi plockat/grävt upp ur sjön i stugan och forslat hem för att "klä in" dammen här. Har nu lagt tid och kraft (säkert förflyttat flera hundra kilo sten och skaffat mig rejäl träningsvärk i ben och rygg) på att placera ut dem runt dammen. Nästa steg är att skaffa växter som ramar in det hela.
 
.
 
I kära makens arbetsrum bor ju numera gungstolen som ärvdes efter hans far. Den har behövt sällskap av ett bord och vi har letat efter passande sådant. Häromdagen fick jag syn på brickan vi haft på en hylla i köket, en bricka jag tycker mycket om, men som bara stått som ett blickfång. Hittade på Rusta ett brickbord där brickan får vila och underredet användas. Vi tyckte det blev riktigt bra!
 
 
Och så gav vi oss ett par timmars ledighet också, idag. Vi arabor ju faktiskt inte så många kilometer från havet, det märks emellanåt på att oväder håller sig en bit bort och att vi känner av havsbrisen på eftermiddagar.
 
Så det blev en sväng till Bergafjärden, en jättehärlig lång och bred sandstrand. Långgrunt som bara den; nu var det ganska lågt vattenstånd så vi fick gå bra så långt för att komma ut i badbart vatten. Fantastiskt perfekt om man har små barn som inte ska ha djupt vatten lättillgängligt, på det området var det ju väääldigt varmt och skönt i vattnet också! Inte det allra varmaste vattnet när vi kom ut på badbart, men helt ok!
 
Så himla skönt med några timmar att bara vara. Inte prestera, Bara vara. Här och nu. Bara vara.
 
 
 
 
 
 

Sensommarhärlighet

Dagarna rinner undan, framför allt de vi hade uppe i stugan i helgen. Högtrycket som hela Sverige längtade efter under juli månad drog ju också in över landet med molnfri himmel och skön temperatur.
 
Vi hade sån tur att det var planerat att kära maken skulle stanna hela söndan, istället för att som vanligtvis åka hem på söndagen. Lite tidigare morgon på måndag och så direkt till jobbet. Själv stannade jag ju till tisdagen och jobbade runt Umeå.
 
Härliga dagar hade vi, fixade en del, solade en del, grillade och det vi älskar; bastade. Varje kväll eftersom det var få kvällar.
 
Ruskigt är bara hur mycket tidigare solen går ner mot för en månad sedan, det skiljer ca 2,5 timma. Bara på kvällen. Lika mycket på morgonen såklart. Å andra sidan är det ju nu bara en dryg månad till höstdagjämningen. Svårt att tro nu när högtrycket står som spön i backen.
 
Några bilder från vårt favoritställe; bastun.
 

Den här veckan handlar det definitivt om att ta hand om kvällarna och njuta dessa sista sommarkvällar. Förhoppningsvis håller vädret i sig över helgen och då ska vi nog försöka ta en sväng ut till havet, bara ett par kilometer bort och Bergafjärden. En lång, fin sandstrand där det är rejält långgrunt och fint.
 
 
 
 

Växtlighet m.m

En hel del mil i bilen har det blivit i veckan = vila för kroppen. Å andra sidan har jag fortsatt målningen när jag kommit hem. Så nu är det klart! Skönt att kunna bocka av grejer på att-göra-listan! Vila för knoppen har det väl däremot inte varit; som vanligt är man ringrostig efter semestern och blir tröttare än vanligt.

När vi bodde lite norr om storstan hade vi ett körsbärsträd. Det blommade så vackert på våren med rosa blommor och gav oss hyfsat rikligt med körsbär. När vi flyttade hit köpte vi efter några år ett igen. Det dog efter sådär två år, gissar att en kall vinter tog det.
 
Men vi är ju envisa, så vi köpte ett nytt, som hävdades skulle klara växtzonen. Det har fått grova smälla av nya kalla vintrar, men verkar nu ha härdats och blommade rikligt i våras. I år betalar det oss dessutom med en hyfsad mängd bär! Goda är de också.
 
 
Men rosa blommor har inte det här trädet, de är vita. Så vi köpte ett träd till, som absolut skulle ha rosa blommor. Men nej, även det blommar med vita blommor.....det har också haft en hård uppväxt men nu verkat acklimatisera sig. Inte mycket bär på det, men båda träden har vuxit hejdlöst den här sommaren, både på höjden och bredden.
 
Rosa blommor har vi däremot i dammen; de finaste näckrosor man kan tänka sig! Det här är den tredje vi ser i sommar, kan ha missat någon under semestern.
 
 
En riktig Lotusblomma! Förra året fick vi bara en, men var glada och förvånade över det, eftersom näckrosen var nyplanterad då. De är lustiga de här, man ser dem som en stor knopp länge under ytan innan de kommer upp. När de väl kommer upp så slår de ut långsamt, men varje kväll sluter de sig igen och öppnar sig (olika takt beroende på vädret) igen på morgonen. När de tycker sig ha gjort sitt slutar de öppna sig på morgonen och börjar sakta sjunka ner i vattnet igen. Exakt på samma sätt som de kom upp.
 
Apropå växtkraft lär det bli gräsklippningsrace i morgon när vi kommer upp till stugan, med tanke på hur många gånger vi klippt gräset här hemma sen vi åkte därifrån, kan jag ana hur det ser ut......
 
 
 
 
 

Flitiga bin

De senaste dagarna har vi verkligen legat i och försökt få undan en massa dåliga samveten. Nä, fel ord egentligen, en massa jobb som inte har blivit tid för, blivit bortprioriterat för att annat har varit viktigare, eller helt enkelt inte hunnits med tidigare.
 
Till det bortprioriterade hör vår farstukvist. Den byggdes 2011 när vi renoverade hallen och flyttade entrédörren. Den fick staketbräder som blev grundmålade på utsidan. På insidan har de sett bedrövliga ut sedan dess. Värre och värre kan man nog säga, allteftersom träet och blivit fulare och fulare. I våras blev de äntligen färdigmålade på utsidan, och de senaste dagarna har jag jagat penseln och nu är även insidan vit och fräsch. Även innertaket som kom upp förra sommaren har blivit målat och klart.                                                                                                  
 
Stolparna är inte helt färdigmålade än, därav flammigheten.

Kära maken har lagt tid och energi på staketet uppe på balkongen som också fått staket och harmonierar med farstubron.

Även där uppe hoppas vi hinna få upp ett innertak under hösten. Och klar är väl inte bron heller, det ska ju till lite brädor nertill...... vilket år som helst....
 
Och så har det skurats mattor, tvättats bilar mm mm. Skönt att det är måndag i morgon så man får sätta sig i bilen och vila upp sig!

Ljuvlig kväll!

Efter en mulen, men varm och fuktig dag fick vi en ljuvlig sommarkväll. Nu, halv åtta har vi fortfarande 21 grader och det är absolut första gången denna sommar det är sådana temperaturer vi denna tiden!
 
Några kvällsvyer:
 

Ur min misskötta rabatt (myrorna har gångstråk där så det går inte att rensa, och då menar jag MYCKET myror) "räddade" jag några blommor och några kvistar Salvia, doftar härligt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppfräschning på G

Kunde/skulle blivit en "veckan som gått 3", men nej, kände att det räckte så. Inte fanns det något märkvärdigt att skriva om heller.
 
Nu är vi då hemma igen, sen i söndags. Stora gräsklippningsrallyt har pågått i dagarna 2,5 och nu börjar det se bra ut. Fattas nån sväng med trimmern runt buskar o dyl. Efter tre veckor blir det både långt och vildvuxet.
 
Vilket gäller även mitt hår. Inte klippt sedan 21/5 och ej heller blekt sedan ännu tidigare, mars kanske? Det är alltså ordentligt vildvuxet och min mörka hårfärg som har kommit fram rejält, ser ännu mörkare ut än jag mindes den, mot det ljusa.
 
Men i morgon ska det bli ändring, tid bokad för klippning. Färgen har ändrats ikväll. Fast lite tveksam blev jag när jag stod där och var lagom geggig i håret av blekningssmeten, och upptäcker kul frisyrer man kan göra i det läget. Kanske skulle jag behålla och blivit stor användare av stylingprodukter i stället?
 
 
Förskräcklig bild, jag vet. Och jo, klippning it is!
 
 
 

RSS 2.0