Borta bra

men hemma bäst! Alltid samma sak när man varit borta länge; går runt och ser allt med lite nya ögon och njuter.
 
Hade flyt igår och blev klar i Östersund tidigt. Kunde därmed redan igår hinna med de besök här hemma i stan, som jag skulle gjort idag! Så himla skönt att få dagen ledig!
 
På förmiddagen blev det trädgårdsröjning, det hade hänt en väldig massa på den en och halva vecka jag varit borta; i rabatten växer det och fjolårsskräpet behövde tas bort, gräsmattan har blivit grön och har inte långt kvar till första klippning, alla buskar har små skira gröna knoppar och på vår lönn är bladsprickningen redan igång!
 
Hyfsat städat i rabatten nu.
 
 
Och så hämtar vi kraft från naturen; björksav. Ska tydligen innehålla en massa olika näringsämnen och nyttigheter. Detta är flaska nummer två som nu satts för påfyllning. Tydligen var det vanligt att ta vara på och dricka björksav förr i tiden, gavs även till boskapen för att stärka dem efter vintern. Kunskapen och bruket har återuppstått på senare tid och nu finns björksav att köpa på flaska för de som inte har någon egen björk att tappa ur. Smakar helt OK att dricka!
 
Och så var jag bara tvungen att gräva upp en tuva violer och ta in:
 
 
Nu traggla vidare med deklarationen........
 

Längtar hem

Sista kvällen av två i Östersund. Sådana här dagar finns inte så mycket att skriva om; jobb på dagarna och sedan bara sitta på hotellrummet på kvällen och försöka få tiden att gå så fort som möjligt. Vilket den inte gör. Det är seega timmar.
 
Ska bli alldeles väldigt skönt att få komma hem i morgon kväll, efter en och en halv vecka borta. Allt har ju inte varit jobb, vi hade ju en skön helg i stugan, men det hade varit bättre att fått jobba sig hemåt på måndagen i stället för att åka iväg på ytterligare bortovaro. Vi ska försöka planera annorlunda i framtiden.
 
Nu snart sängen! I morgon jobba sig hemåt!

Gråväder

Känns lite ovanligt att vara kvar här i stugan söndag kväll, båda två, men trevligt.
 
Mindre trevligt är vädret. Det får väl kallas aprilväder, antar jag, men den sämre sorten. Igår hade vi som mest +6 grader och snöbyar.
 
 
Idag har vädret varit precis lika grått och trist, men temperaturen inte nått högre än +2 och regn till och från hela dan. Det enda positiva är alltså att det inte kom som snö......
 
Fast det skulle det göra längre in i landet, hoppas det är borta till i morgon när vi ska inåt landet på våra sommardäck. För min del är det nog ingen fara, jag kör sydväst; Ö-vik och västerut över Sollefteå, Hammarstrand till Östersund. Kära maken kör mer rakt västerut innan han viker söderut över Strömsund. Men eftersom det är jobbardag i morgon blir det nog mycket bättre väder.
 
Samtidigt har vi haft sköna dagar; invigt sommarbastun för säsongen, även fast utsikten inte är riktigt den vi vill ha:
 
 
Inte mycket till vattenglitter där inte! Men samtidigt fascinerande att det går att få upp värmen tillräckligt för en skön bastning med tanke på att det inte är mer än lite frigolit i väggarna och bara brädor med plastmatta i golvet.
 
 

Hiss och diss

Har lyckats dra på mig en förkylning, eller snarare tror jag det är kära maken som smittat mig. Den lurade i bakhåll och överföll mig natten mellan måndag och tisdag, när jag inte kunde försvara mig.

Så tisdagen gick med hjälp av tabletter och på onsdagen hade jag bara ett bokat besök, de obokade  fick lov att väljas bort, så även idag.

Dock verkar det bara vara en vanlig förkylning, så den borde ha lagt sig hyfsat till nästa vecka.

Snösmältningen här har gått med rekordfart, framför allt de dagarna det var upp mot 16 grader varmt. Mycket smältvatten blir det, sjön står högt upp på gräsmattan.

 
 
På den nedersta bilden ser man gräset under vattnet, och då ska man veta att normalt ligger sjön ca 75 cm NEDANFÖR gräskanten!
 
Roligt dock att se att det spirar. I vår lilla pallkrage som snön lämnat de senaste dagarna, spirar faktiskt persiljan! Den såddes förra året men är ju tvåårig, men att redan vara på väg upp! Sädesärlorna har kommit även hit och jag hörde på radion att den första ladusvalan siktades redan för en vecka sedan, vilket tydligen inte hänt förr! Hoppas alltså på en varm vår!
 
Och alldeles strax kommer kära maken.....!!!!!

Manipulerad

Har alltid en bok igång, eller två egentligen, en här uppe i stugan och en hemma. Den jag läser här uppe nu heter Fjärilseffekten, av Karin Alvtegen.
 
En sån där bok som sakta kryper under skinnet på en och väcker funderingar. Den handlar om några människor vid vägskäl i sina liv, på olika sätt.
 
En av karaktärerna råkade vara i en guldsmedsbutik vid ett rån och fick en pistol riktad mot huvudet. Traumatiskt förstås och hela hans värld skakas i grundvalarna. Under ett nattligt surfande på nätet (kan inte sova) hittar han detta:
 
"I september 1995 samlades världen maktelit på lyxhotellet The Fairmont i San Francisco. De kallade sig Den nya globala hjärntrusten. Femhundra tongivande politiker, företagsledare, nationalekonomer, finansmän, vetenskapsmän och mediemoguler från världens alla kontinenter. Målet var att staka ut vägen för nästa århundrade - "på väg mot en ny civilisation":
Det diskuterades global ekonomi, tillväxt, avregleringar och rationaliseringar. Hur konsumtionshjulen ska hållas i rullning. Flera idéer kom upp. Genom den rörliga bildens makt kunde man förena mänskligheten i en gemensam dröm om tillvaron. Skapa ett globalt livsstilsideal. Dagens satelliter kunde överösa jorden med likformiga förebilder och behovsdrömmar. Miljarder människor skulle samlas runt tvskärmarna och näras av samma begär.
Världen blir en. Förenad i längtan efter samma varor.
Så till nästa problem. Hur skulle företagen öka sin vinst? Att kräva dem på socialt engagemang ansågs orimligt med tanke på den globala konkurrensen. I den frågan rådde enighet. Därefter sammanfattades framtiden i ett sifferpar - tjugo till åttio. Bara tjugo procent av den arbetsföra befolkningen skulle behövas under det kommande århundradet. Det räcker för att hålla igång världsekonomin. Var de befinner sig är likgiltigt, företagen söker sig dit där arbetskraften är som billigast. På så vis ska ingen känna sig säker på att få behålla sitt jobb, arbetstagarna hålls fogliga och fackliga organisationer kommer att förlora sin makt.
Ett litet problem var ju visserligen vad man gör med de åttio procent som blir sysslolösa. Hur ska man hålla dem lugna, och hur får man mänskligheten att acceptera orättvisorna?
En amerikansk säkerhetspolitisk rådgivare fann på råd. Under mötet myntades begreppet "tittytainment". Titt för ett mjölkgivande kvinnobröst och tainment för underhållning. Han menade att om bara den stora massan fick tillräckligt med mat för att överleva kunde den hållas foglig genom bedövande underhållning . Om den engageras av meningslösa tvprogram, dränks i styrda behovsdrömmar och blir serverad snuttifierad information förblir den okunnig om de större sammanhangen. Det kritiska tänkandet uteblir. Ingen kommer att protestera för ingen förstår vad man ska protestera emot. Folk kommer att ha fullt med sitt eget och ingen kommer att organisera sig.
Bingo!
Och här sitter jag, snart tjugo år efter den konferensen. Manipulerad in i benmärgen. Den ekonomiska krisen är här och medan företagen flyttar till låglöneländer fortsätter vi jaga låga priser samtidigt som vi förbannar den stigande arbetslösheten. Planeten kippar efter andan medan vi röstar bort deltagare ur tvprogram. Varken jag eller någon jag känner diskuterar någonsin politik. Klimathotet kan komma upp någon gång, med de flesta har tappat intresset. Vi pratar hellre om matrecept, inredningsdetaljer, spännande resmål och saker vi köpt eller vill köpa. På kvällarna serveras vi nonsens och underhållningsvåld, och med jämna mellanrum en dos reklam som håller oss medvetna om våra brister. Nöjda kan vi aldrig bli. Besatta av våra egna liv hastar vi vidare med en rastlöshet som bara kan uppstå när någonting fattas. En gnagande känsla av något är fel. Vi kan bara inte sätta fingret på vad."
 
Ovanstående är ett sammandrag av texten i boken.
 
Har förstått att det både fanns och finns Hjärntruster. Om just denna fanns och om det ligger någon sanning i det hela vet jag inte. Men att det är så här som karaktären skriver, vet vi ju. Vi bryr oss inte så mycket om vad som händer i världen eller hur allting hänger ihop. Vi låter reklamen styra vårt behov av vackrare kroppar, bättre utseende, vilka prylar vi absolut behöver, vilka kläder vi ska ha och hur vi ska bo. Det är där vi lägger vårt stora engagemang. Vi är absolut manipulerade. Låtit oss bli. Jag med.  
.
 

Från helgen hit

Ja, då sitter jag här, i stugan. Det brinner i kaminen och snart har jag fått hela huset lite varmare än nödvändigt, så det är lite värme kvar i morrn bitti.

Med tanke på hur mycket snö det var här för tre veckor sedan, skulle jag nog säga att det smält fortare här än hemma. Hemma har vi ju inget kvar nu, men det ligger inte långt efter här. Tomten är ju inte snöfri, men en hel del snöfria ytor finns och där det ligger är det mest bara ett skal. Helt fantastiskt med tanke på de mängder som låg här!

Det mest spännande de närmaste dagarna blir att se hur avloppsbrunnen sköter sig; den blir alltid pinfull av smältvatten på vårarna, det är sådär så man inte vet om man vågar använda toaletten….men det är en hel del tjäle kvar i marken, så det har kanske inte nått ner dit än….hoppas jag!

Resan i helgen var mysig, härligt att träffa charmtrollen, såklart även de söta vuxna. Som vanligt ser man att det hänt en massa i utvecklingen sedan förra träffen, såklart mest på Freja som är yngst.
 
En av de saker Ebba fick i födelsedagspresent var ett trumset, tror att det var uppskattat. Åtminstone var nyhetens behag stort. Både hon och Freja körde några häftiga trumsolon för en imponerad publik.
 
 
Och som syns på bilderna så hann jag med att få alla ärmar på plats! Till Ebba blev det en tunika som det skulle, men Frejas är mer en klänning, men jag tror inte hon är så nogräknad!
 

Hektiskt

De senaste dygnen har det varit lite snärjigt. En hel del saker som ska klaras av. Som MÅSTE klaras av. Innan.
 
Innan vi i morgon åker vi ner till norra delarna av storstan. Världens finaste Ebba fyllde år igår. Hela fyra, vart tar tiden vägen?
 
 

Så ner i morgon, hem igen på söndag. Fixa och förbereda här hemma så allt klarar sig. Förbereda två veckors jobb med papper, material, packning och planeringar av olika slag. Upp till Umeå måndag morgon, därifrån till Östersund nästa måndag morgon, hem här igen inte förrän om 1,5 vecka. Visst adrenalinpåslag är det.
 
Men sedan senaste renoveringsrapporten från kära makens arbetsrum har det avancerat lite. Fortfarande inte färdigt, men som sagt, gått lite framåt.
 
När vi var uppe i stugan över påsk tog vi ner den fina gungstolen han fått efter sin far. Den har stått där uppe några år och önskat sig en bättre plats. Nu har den fått det. Skåpet som byggts framför skorstensmuren är också klart (inte invändigt), gardin har kommit upp och ja, det börjar bli som det var tänkt.
 
 
Som sagt, lite hektiskt är det, har fortfarande två ärmar som ska på plats, ska frisera kära maken i morgon och så har vi fått reda på att vi är välkomna lite tidigare än vad som förut sagts. På´t igen!
 

 
 
 
 

Vatten

Häromdagen pratades det om vatten på radion. Vatten vi använder i våra hushåll och kvalitén på det, tillgången till det osv. Bland annat pratades om att en metod hade tagits fram för att utvinna/göra om bajs till vatten. Låter ju inte speciellt tilltalande. Men vatten är ju en bristvara. Inte här i vårt land, vi är lyckligt lottade. Dock finns det områden här där tillgången inte är så värst god och där det finns problem med att saltvatten tränger in i brunnar, såklart är det kustområdena.
 
Har i ganska många år haft en tanke om detta med det vatten vi använder, och idiotin i att använda färskt, fint dricksvatten att spola våra toaletter med. Kan faktiskt inte för mitt liv förstå, framför allt numera med all den återvinning som ska ske av allt möjligt, varför inte vatten från tvätt- och diskmaskiner återanvänds, just till att spola toaletten med? Hur svårt kan det vara att samla upp det vattnet i en tank, i eller utanför huset, och använda det i stället? En liten mätare som talar om ifall det är slut i tanken, och möjlighet att då slå om till vanliga ledningarna? Dessutom få automatisk rengöring av toaletten när man spolar med tvättvatten!!!
 
Har aldrig hört den här tanken diskuteras ens en gång, eller så är det jag som är för dum för att inse varför det inte skulle gå....

Vårsysslor

En vackert solig dag har det varit, inte alls lika varm som igår, lite mindre blåst men desto kallare sådan. Men vaddå, sådan ÄR våren och framförallt april. I morgon hotar de med blötsnö.....april, april, dumma sill.....
 
Men vi tog vara på dagen, lät inomhusstädningen vänta och ägnade oss åt vårsysslor ute.
 
Kära maken drog igång med kapning av långveden, det grövsta med motorsågen och det hanterbara med vedkapen.
 

Det är fortfarande för surt efter snösmältningen där för att bära ut vedklyven och börja klyva, men nu är drygt hälften kapat, så när det går är det bara att dra igång med klyvningen!
 
Så därför tog jag mig an ett av våra dåliga samveten (eller snarare inte högst på priolistan), staketet på farstubron. Vi byggde ju den för tre år sedan, staketet blev grundmålat på utsidan, men inte mer, insidan är omålad, ser för jä-ig ut. Fasadrenovering fick såklart gå före. Men illa fult och grått har det blivit sedan dess, staketet.
 
Men nu är det alltså målat en sväng till. En tredje behövs, vi får se när det blir.....
 
Här syns ganska tydligt när jag kände att jag behövde ett break och gick och hämtade kameran....
 
 
Kul ändå när man ser att man gjort nytta!
 

New York och vår i Norrland

Nu är allting som det ska, och inte som det ska. Som det ska: kära maken är hemma igen, många pussar blir det!
 
Som det inte ska (självklart ska det, men ändå): båda döttrarna landade för ett par timmar sedan i New York. (Kycklingmamma).
 
Det första de gör är att sms:a och fråga om vattnet där går att dricka!!?? Och då vet jag att de har ett rejält kompendium med sig över NY!?
 
Men googlar om frågan och svarar så gärna. Kycklingmamma. Men vet ju att de har det så bra i varandras sällskap (även om de kan gå bananas på varandra ibland) och att det här är bådas drömresa. Hoppas bara att de ska få det så fantabolous som de önskar och att allt ska funka och "gå deras väg". Kycklingmamma!
 
Här hemma har jag ägnat mig åt de små sakerna denna ljuvliga, ljumma, men återigen väldigt blåsiga dag. Förmiddagen som vanligt åt ringande och skrivbordsjobb, eftermiddagen mer en blandning av jobb och nöjen.
 
Köpte igår ett gäng penseér som fick ersätta påskriset ute vid trappen.
 
Ljuvligt väder som sagt, förutom blåsten då. Gissar ändå att det är både den, solen och värmen som tillsammans fått bort nästan all snö från trädgårdsytan. Det ligger kvar på åkern (fast mycket mindre) och dammen är inte bara synlig, utan isen börjar smälta.
 

Nu är det faktiskt äntligen VÅR!!!!!!
 
(Sköt om er ungar i NY....och rapportera hem till mamma.....)
 
 
 

Fallit

för trycket. Eller nåt. Insett att jag hamnar fööör långt på efterkälken, att man riskerar att betraktas som bakåtsträvare, rädd för förändringar. Listan kan göras lång.
 
Så idag har jag faktiskt gjort det. Köpt en Smartphone.
 
Sånt som de flesta anser som en självklarhet. Men det har varit ett medvetet val från min sida att inte ha en sådan. Känner inget behov av att surfa runt på olika sajter under dagtid, eller kunna läsa min mail. Har GPS i bilen och en vanlig hederlig mobbe, som absolut kan kopplas upp, men aldrig gjort, och har tyckt/tycker att det räcker. Mail, Facebook och övrigt surfande klarar jag så bra på kvällstid.
 
Men när nu batteriet, det för två månader sedan inköpta, är slut och jag var tvungen välja mellan att köpa ett skitbatteri till för 200:- eller till slut falla till föga, så fick det bli det sista.
 
Så nu ungar, är morsan på banan!!
 
 
Klarar att ringa från den, har även kopplat upp den mot bilen, men ännu inte surfat. Har ju datorn, vettja!!
 

Ensam hemma

Kära maken har gett sig iväg på konferens i storstan och jag är ensam ett par dagar. När det då inte går bort massa tid på att prata och umgås med någon, blir det helt plötsligt en massa tom tid som ska fyllas. Är jag på det humöret så kan det bli en del nyttigheter gjort.
 
Lite så är det i kväll. Äntligen har soffklädslarna blivit bytta. Har två uppsättningar vi alternerar mellan och brukar försöka byta sådär i mars. Nu blev det alltså äntligen gjort.
 
Men kände att jag vill ha lite mer somriga kuddar i dem. Eftersom jag spar på överblivna tyger har jag ett litet lager. Rotade och hittade några som kanske kan användas. Tydligen ska man ju inte vara rädd för att mixa mönster, bara färgerna stämmer. Här en blandning av befintliga kuddar och sådana som blivit draperade med nytt tyg för att bedömas.
 
Gillar det blommiga, blåa tyget, men vet inte hur det funkar med de andra...?
 
Det här blårandiga är redan ett kuddvar och lat är jag ju....
 
Tror det får bli så här:
 
 

Fastesoppa

Hemma igen och det är skönt det också. Här hemma har det töat undan rejält medan vi varit borta, men än är det heltäckande på vår åker. I själva trädgården däremot är det inte så mycket kvar. Härligt dryga 11 grader har det varit idag, men uschligt blåsigt.
 
Som jag skrev sist, så har vi verkligen unnat oss under tiden i stugan och såklart känns det. Så idag blev det en fastedag.
 
Fastedag brukar innebära en kopp te, skinkskiva och dito ost till frukost, ett kokt ägg till lunch och väldigt ofta köttsoppa på burk till middag. Enkelt och billigt.
 
Men förmodligen har de tullat på det mesta, Findus, för ena gången har soppan varit för salt, andra inte smakat något alls nästan, och sist så var soppan sur. Som tur var hade vi en burk till. Men det blev den sista.
 
Numera är det egengjord köttsoppa som gäller. Fast lite fusk/snabbvariant. Men god. Och den behöver inte alls vara fastesoppa, det bestämmer man själv.
 
För den som vill läsa mer och få recept så gå in på www.eatit.blogg.se!
 
 
 

Inga påskägg!

Vi laddade ju upp med mat i flera kylväskor, samt handlade en del på vägen upp för att slippa åka och handla ytterligare medan vi är här, vi vet ju att vägarna brukar vara snudd på ofarbara vid den här tiden på året.
 
Så därför får det bli en påsk utan ägg. Upptäckte nämligen inte förrän igår, att det inte stod några ägg i vårt kylskåp.....! Det enda jag lyckades missa att stoppa ner i någon av kylväskorna. För min del gör det inte så mycket, men kära maken kommer att sakna dem. Men även han tyckte att det kändes onödigt att åka till affären, bara för ägg.
 
Får ändå säga att äggen är den enda smolken i glädjebägaren. Visst har vi mer snö än vi vill, men vi har haft mycket bättre väder än vad som utlovats. Någon dag var det inte ett moln på nästan hela dan, vi kunde skotta upp altanen tillräckligt för ett par solstolar och faktiskt få en hel del färg i ansiktet. De andra dagarna har det varit mer växlande, men blivit stunder att sitta där igen.
 
Vi har också bestämt oss för att den här helgen ska vi bara vara lediga, låta renoveringen ligga nere. Vi känner båda att det är vad vi behöver just nu. Det har varit en tung vinter, mycket jobb både hemma och i jobbet. Så vi har såklart bastat varje kväll, unnat oss chips och ostbågar, god mat och dryck, vilsamma korsord och att sova middag.
 
Laddar batterierna!
 
 
 
 
 

RSS 2.0