Säg den glädje som varar.....

Det känns som att vi har lite mer oflyt än nödvändigt. Även fast mycket går vår väg också, måste jag ju skynda mig att skriva, eftersom jag är lite skrockfull.
 
Men för ett par år sedan var det ju vattenläckan vi hittade när vi rev upp hallgolvet inför renoveringen där.
 
Nu har jag sedan början på veckan som varit, känt en mögellukt i skrubben under trappan i hallen. Självklart är det väl något där som "legat till sig", det är ju där vi har glas- papper- och burkåtervinningspåsar. Så i eftermiddags plockade vi ut allt därifrån för att hitta orsaken.
 
Hör dåligt gör jag, glasögon måste jag använda, men luktsinnet är ganska bra. Maken känner inget, men det gör jag. Och det är kvar fast vi plockat ut det vi trodde var orsaken.
 
Tog så klart för givet att det kom inunderifrån, att de ändå inte fått helt torrt där efter vattenläckan. Men efter ytterligare nosande så tror jag att det kommer från ytterväggen. I höjd med där det satt ett fönster förr.
 
Så nu är det bara att bita i det sura äpplet och lägga ner fortsatt uppbyggnad av makens arbetsrum och börja riva skrubbväggen. Och hoppas på att hitta orsaken.....
 
 

Vår och tidiga påskkärringar

Idag har det varit en vårdrömsdag, drömvårdag, dagdrömsvårdag, med andra ord en helt ljuvlig vårdag! Att få en sådan den 29:e mars här i norra delarna av landet är inte på något sätt självklart, eller vanligt. Men sanslöst härligt!
 
Ute och krattat tills nacke och armar sa att nu räcker det, iklädd t-shirt och shorts, underbart! Frånsett nacken då.....
 
Hittade dessa små anspråkslösa blommor i en söderslänt under spireahäcken, och mindes att de såg jag förra våren också. Har ingen aning om vad de heter, men de är, här hos oss, före till och med tussilagon, och därmed klassade som underbara!
 
 
Letade lämpliga björkar att ta in påskris ifrån och upptäckte då att knopparna faktiskt börjar vara gröna i topparna. Extremt tidigt! Förvisso har vi haft sol i en vecka nu, med temperaturmax i dag, gissar jag. Igår tror jag vi nådde ca +9 som högst men idag har vi haft ca 14-15 som mest, och självklart accelererar naturen.
 
Påskriset är på plats nu, även fast det möjligtvis kan vara en vecka för tidigt. Men påsken är ju sen i år, så varför inte låta den börja lite i förtid här inne hos oss? Det är ett så härligt vårtecken och man blir så glad av att se det.
 
Självklart fjädrar i påskriset, samt lite färgglada ägg. Men även det gamla pyntet som jag fick av min mormor för en herrans massa år sedan. Där finns en favorit; påskkärringen. Med en grönglittrig klänning. Ansiktet har bleknat med åren, nu kan man bara ana ögon, näsa, mun. Men hon är självskriven.
 

Man får passa sig för den kärringen, eller hur?
 

Mobilcrash

Igår tidig eftermiddag när jag skulle skicka ett sms gick det inte att låsa upp min telefon. Testade med alla möjliga andra knappar för att se om det fanns nån dubbelfunktion för att kunna låsa upp förutom att dra över skärmen. Icke! Efter visst letande i handboken och på tillverkarens hemsida plockade jag ut batteriet och lät manicken vila ett par timmar. Inte hjälpte det!

Så glad då att ha en gammal apparat som hittills fungerat som extra väckarklocka när så behövts, nu fick den träda i tjänst igen. Lite ringrostig med funktionen, men efter ett tag fick jag den till och med att synka med bilens telefonsystem!

I eftermiddags reklamerades telefonen hos inköpskedjan. Lite rädd när jag skulle demonstrera vad det var som inte fungerade, ATT det skulle fungera. Men nej, inte heller efter ett dygns avstängning.

Den skulle ändå skickas till verkstan. Hur befogat det är ekonomiskt, är svårt att förstå, men OK.

Har haft en hybrid mellan gammal hederlig mobil och mer modern, och funderat på om det inte är dags att ge sig in i den ständigt uppkopplade världen, när den här manicken lägger av.

Men ju fler jag pratar med och ju mer jag tänker, kommer jag ändå tillbaka till att jag BEHÖVER  inte läsa alla mail minuterna, eller timmarna, direkt efter de anlänt hos mig, ej heller VILL  jag att det ska gå att varje minut exakt se var jag befinner mig. Jag behöver inte internetuppkoppling 24/7, jag behöver den när jag vill. Har den möjligheten på både den gamla och nuvarande telefonen, men har aldrig utnyttjat den.

Det går bra ändå. Och så vill jag fortsätta.

Nokia Asha 300 - Compatible Apps

Fungerar icke                                          Fungerar fortfarande


Ännu mer vår!

Ibland blir man bönhörd! Solen och värmen har varit med oss idag också, men blåsten har det varit betydligt mindre av!
 
Har gjort ännu en insats för att befria gräsmattan från ditplogat grus. Same procedure as every year.... har dock ingen James jag kan skicka att göra det, utan får göra det själv....
 
Ävenså när det gäller fönstren, har ingen butler att sätta på att putsa dem. Men nu är hela nedervåningens fönster putsade.
 
Har växlat mellan dessa båda sysslor idag, och några till, vandrat mellan ute och inne. Det suger ju så otroligt i kroppen att få vara ut i solen sådana här dagar! Ett rent fysiskt behov är det, som förmodligen har sin rot i att kroppen skriker efter solens D-vitamin.
 
Kära maken har varit mer inomhus, dock inte hela dan, men lagt en del timmar i sitt nedrivna arbetsrum. Elrör har dragits, foton av desamma har tagits - det är så väldigt praktiskt att kunna gå tillbaka till dem och kolla var de går när det ska spikas. Isolering - den här gången har vi gått på lin som inte behöver plastas in - har kommit på plats på ytterväggar, och därpå osb-skivor. Det har gått fort!
 
 
Och så blev det ju såklart en vårpremiär, även fast solen går ner bakom berget lite tidigare än vad vi skulle önska. Men fortfarande ca 7 grader vid halvsex-.tiden är härligt!
 
 
Nu hoppas vi på att den senaste prognosen är riktig, den som sa att det kan bli någon snöby på morgonkvisten, men därefter sol, sol, sol, är riktig! Den förra, tidigare idag, pratade om nederbörd hela dan i morgon....Ännu
 
 
 

Vårdag

Ytterligare ett bakslag fick vi igår när det vräkte ner hela dan. Rejält blöt snö som ändå blev ett par decimeter. Det sägs ju ska vara sju bakslag, men visst kan man väl räkna dessa två den här veckan som minst två var? När de är så kraftiga?
 
Idag är det raka motsatsen; strålande solsken och upp mot 12 grader varmt! Helt underbart, synd bara att det blåser ganska rejält. Men å andra sidan tar ju just blåst ordentligt på snötäcket. För det är inte borta än, det som kom igår och tidigare i veckan, men betydligt mycket mindre är det. Fler sådana dagar, gärna utan blåst!
 
Letade i mitt krukförråd efter några lite glada, våriga krukor, men har inga sådana och då får man hitta andra lösningar:
 
Uttjänt gammal kökshandduk i lagom remsa, virad runt den fula plastkrukan och bara binda ihop med ett snöre. Kan väl duga?

Konsekvenser av snö

Tillbaka i hemmets lugna vrå igen. Lite halvkallt här hemma som vanligt när vi varit borta ett par dar, men nu brinner det i båda eldstäderna och värmen sprider sig skönt.
 
Till Åre kom jag inte den här svängen. Det snöade och hade lagt sig en del när jag åkte hemifrån och på den vägen fortsatte det.
 
När jag kom till Brunflo strax före Östersund hade det vräkt ner ett bra tag och kommit ca 25 cm nysnö och då tog jag beslutet att fortsätta upp till Åre i det busvädret skulle vara mer än lovligt dumt. Så jag stuvade om en del i planeringen och höll mig i och runt Östersund i stället.
 
Det var även där svårt att se vart gatorna tog vägen när de inte hunnit med plogningen och allt bara var ett vitt, vitt täcke.
 
Dan därpå, igår, hade det plogats och markvärmen hade gjort sitt, så det var det halt som rackarns på sina ställen. Lyckades få min fyrhjulsdrivna Volvo att få först bakhjulssladd och sedan bredställ i ett par rondeller! Då är det halt! Men fascinerande när man upptäcker att bilen rätar upp sig när man ger bara lite gas i det läget. Lite skönt att få betalt för ungdomens emellanåt kanske lite för vilda lekar med bilar.
 
 
Fast min Volvo är ju lite nyare, fast å andra sidan är väl bilen på bilden nästan samtida med mina billekar och å tredje sidan lekte jag inte så mycket med Volvo.

Rejält bakslag

Underbart är ju som bekant kort och redan på förmiddagen åkte de hemöver igen, Kim och Markus.
 
Påbörjade faktiskt fönsterputs redan i går fast de var här, kanske osnyggt av mig, men de var ute på promenad och tillfällena att hinna sånt är så få. Efter att de åkt blev det ett gäng fönster till, men många är ju ändå kvar. Det är ju inte bara fönsterputsen, gardiner ska ju strykas för att kunna hängas upp. Strykning ÄR inte kul....
 
Har nu packat och gjort klart för morgondagens resa mot Östersund. Planen jag har är att ta mig direkt till Åre, vilket tar hela förmiddagen. Dessvärre har de ju sedan flera dar lovat snöfall och när jag nu tittar på SMHI:s hemsida så ser det inte alls bra ut:
 

Varning klass 1 snöfall

Jämtlandsfjällen: Från söndag kväll snöfall som fram till måndag kväll kan ge 10-25 cm nysnö.

Vi får se hur det blir. Tar det normalt 4 timmar härifrån till Åre, kan man nog lägga på en del tid i ymnigt snöfall och då kan det vara försent att hinna göra några besök, och ta sig tillbaka till Östersund. Får börja med att ta mig till Östersund och sedan bestämma.

 

 
 
 
 

Lördagsmys i Njurunda

Snott bilden Kim la upp på FB i eftermiddags, med texten "lördagsmys i Njurunda". Myst, pratat, ätit och druckit gott har vi gjort sen de kom igår tidig kväll.
 
Lördagsmys i Njurunda med världens bästa Bertan och mamma @[100000590307762:2048:Tina Eriksson]
 
Löjrom, champagne, älggryta, chokladmousse, det är ingen hejd på hur de skämmer bort oss!
 
Men det bästa av allt; att de är här!!!! Mår alltid som bäst när någon/några av "barnen" med familjer finns i huset!

Offertvånda

Oj, då har nästan en vecka sprungit iväg igen! Har även den här veckan varit en sväng uppe i Umeå för att renskrapa. Fast lyckades ändå inte helt. Folk är sjuka lite överallt....
 
På hemvägen igår fick jag ett telefonsamtal med förfrågan om vi ville ta emot besök i helgen? Självklart vill vi det! Alltid lika roligt! Så i morgon dyker de upp, Kim och Markus.
 
Renoveringen av det här huset gör vi ju själva, så långt vi har kapacitet till. Det vi inte klarar är vi ju tvungna att ta hjälp till. Senast har det ju varit fasaden. Den är ju inte riktigt klar, taklyftet och utrymmet runt det är kvar. Dessutom har vi ju en önskan om att få till en toalett i det lilla utrymmet där nu trappan upp till vinden finns. Dessa två arbeten hänger ihop eftersom det finns ett gammalt fönster i det utrymmet och som är insidan på taklyftsfasaden, samt en dörr ut till balkongen som fanns där förut. Syns här.
 
 
Dörren är en "härlighet" i sig, det är faktiskt en toalettdörr som de förra ägarna har satt att mota kyla och vind....

Men för att kunna få till en toalett där behövs vatten och avlopp och då måste man gräva efter sådan anslutning i det befintliga badrummet där under på nedervångingen....
 
Så idag har vi haft en firma här som har tittat på det totala arbetet. Färdigställningen (ytan) inne gör vi själva, men fasaduppsättning, tak över balkongen, nytt golv till den, grund till toalett och renovering av befintligt badrum, måste vi ta hjälp med. Så nu ser vi fram mot en offert med medföljande vånda över kostnaden....

Busy, busy doin' ....... a lot!

En riktig vårdag har det varit idag, strålande solsken och vårvindar friska. Lite väl friska, det var snudd på storm i byarna. Men tillsammans med lite regn i natt och sju plusgrader har det tärt ordentligt på snötäcket. På åkern ligger det ju såklart kvar, men alla tidigare plogade ytor och mer än så, är nu snöfria.

 

Flitiga som små myror har vi varit, både i går och idag. Grävt upp rabatten framför huset som jag pratade om, eldat upp förra årets rivningsbråte,  börjat stapla om ved, grävt grus ur ploghögarna (annars hamnar det i gräsmattan när snön smälter), rivit ner alla tretexskivor i rummet vi renoverar, samt annat mer vardagligt som tvätt, dammsugning m.m.
 
 
Nästa steg här är att påbörja uppbyggnad = det roliga!

Finbesök hade vi på förmiddagen när jag fick se två rävar komma tassande ut på åkern från skogen.  Av någon anledning var de nyfikna på plätten där vi eldat igår. Ganska stora var de och såg ut att vara fria från skabb, dock haltade den ena.

Nu när det gick att ta sig fram till rabatten som ligger i en slänt mot söder, lyfte jag såklart på lönnlöven som alltid täcker den och SÅKLART hade de börjat växa där under; krokusen! Vet att jag visat dem förut, men det är lika underbart härligt varje vår! Att se dessa starka små växter tränga sig upp samtidigt (eller före) som snön drar sig undan. De är lite gulbleka efter att ha växt under löven och snön, men efter ett par dagar i dagsljus blir de gröna. Till och med påskliljorna hittade jag, någon centimeter hade kommit upp!
 
 

Vår i sikte

Bortadagarna är avklarade för den här gången och det har töat undan rejält sen jag åkte; härligt att se! Till och med har rabatten invid husväggen massor av små krumelurer som har kommit upp. Nej, det är inte några vårlökar utan det är Praktlysingen som redan är på gång.
 
 
Dock kommer den inte att få lysa där i år. Redan i helgen kommer vi att börja gräva bort den rabatten.
 
Där har nog funnits en hel del olika blommor, men redan när vi flyttade hit hade den och Astern trängt ut det mesta annat. Det kan nog se fint ut med en rabatt utmed husväggen, men det förstör fasaden. Dels växer det in under den och dels kletar växterna fast sig på den och virket murknar så småningom. Dessutom är det ett gyllene ställe för sork och möss att i skymundan kunna hålla sig intill huset.
 
Så småningom kommer det att bli en annan lösning med grus närmast huset och utanför några lådor att plantera i.
 
Det är mycket jobb i sikte utomhus nu när snösmältningen accelererar, samtidigt som vi ju har ett rum vi håller på att renovera. Men vi får ta det viktigaste först. Som det verkar just nu, så är det att gräva bort rabatten innan det hinner börja växa allt för mycket. Fortskrider våren på det här sättet är det också snart dags att börja kapa och klyva veden. Det lär inte vara uppehåll och bra väder alla helgdagar och då får vi jobba inomhus. Det löser sig.

På´t igen!

Hemma nånstans närmare 16,30. Lasta ur bilen. Ca 16 grader inne. Tända eld både uppe i kaminen och nere i vedspisen.
 
Käraste maken kastar sig sedan ut till min bil igen, hissar upp den och tar loss bakhjulet och hittar och får bort stenen som kilat in sig där och skrikit som en plågad katt varje gång vi backat under de här dagarna.
 
Packa upp. Köra igång en maskin tvätt. Stryka byxor till i morgon. Värma mat från frysen. Gå igenom säljväskorna. Skriva ut ordersedlar och produktblad. Förbereda de närmsta dagarnas kundbesök. Packa kappsäcken igen och bära ut alla väskor till bilen. Skriva och få iväg en faktura. Hänga upp tvätten. Vattna blommorna. Duscha.
 
Strax 21.30, det var den kvällen. I morgon norrut ett par dar.
 
MEN! Vi har haft nästan ett dygn med barn med respektive samt de finaste små barnbarnen! Lekt doktor och ammat dockor och haft fotbollsmatch. Rekreation på hög nivå!
 

RSS 2.0