Annorlunda

 
Med tid på jorden/ålder kommer ju att man utan att kanske tänka på det, ser skillnader i naturen mot hur det brukar vara. Kanske än mer sen vi flyttade ut på landet.

Det är mer än en gång när första sädesärlan kommit som vi undrat hur hon ska överleva, med de få snöfria fläckarna som funnits, men bara någon dag senare har det varit full vår. De vet.

Det vi sett i kväll är att svalorna är panikslagna! För första gången någonsin försöker de bygga bo under taket på vår altan. Det har aldrig hänt förr. Mest för att där är det ett svårt ställe för dem att bygga på.

Det bör inte vara mer än ett par som försöker göra det, men när vi tittar ut genom fönstren så ser vi svalor, svalor, svalor. Vi ser skillnaden i flygbeteendet, de flyger fortare och lägre. De flyger fram och tillbaka, hit och dit. De verkar helt enkelt ha bråttom.

Tanken slår oss att det ju varit väldigt kallt den senaste tiden. Kanske är det så att de känner/vet, att om några dagar, precis som SMHI säger, kommer lite varmare väder, och då måste de ha byggt sitt bo? Så nu är det bråttom, bråttom att få till det, så då får man ta det man kan, second best.

Förra året vid samma tid, hade de både bo och ungar. Det kommer vi ju ihåg med dramatiken med svalboet som ramlade ner.

Jag har absolut inget emot svalorna, men jag vill inte ha dem boende för nära. Dels skiter de som rackarns och dels är de oerhört aggressiva när de fått ungar, redan nu när de bestämt var de vill bo, talar de om att vi inte är önskvärda i närheten. Det är inte de av oss heller!

Så nu försöker vi vänligt men bestämt, tala om för dem att de ska hitta sig ett bättre ställe att bygga bo på. Vi får se hur det går.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0