Kommer krypande......

Oj, vad tiden går! Nu har vi kommit halvvägs i vår sista semestervecka och ångesten börjar smått sätta in. Ångest över att det snart är dags att axla selen igen, över att det är ett helt LÅNGT år till nästa semester, över vad som inte hunnits med under den här semester osv osv.
 
Hade ju med mig en yogabok " Yoga en kvart om dagen" med bra och tydliga instruktioner och bilder över ett antal olika sammansatta program på en kvart vardera. Att ta sig en kvart om dagen när man har semester är väl inga problem? Att lära sig dessa övningar så att jag sedan kan använda mig av dem hemma eller på hotell och få den träningen och avslappningen som de ger?
 
Jodå, gick igenom övningarna i det första passet säkert fem gånger, alltså inte tillräckligt för att få ett flyt. Sen inträffade värmeböljan. Ja, första luckan var väl när barnbarnen kom, men jag kan inte skylla på dem, de var här så kort tid. Jag skyller på värmeböljan! För inte är det väl mitt eget fel?
 
Men det är en sådan sak som inte är gjord. Tyvärr.
 
Men andra har varit desto mer aktiva. Presterat en massa byggnationer. Har ju visat den nya entrén förut, den har fått lite mera "kläder" på sig nu, men så har ju den gamla ersatts av en balkongdörr också.
 
Den gamla dörrkarmen ligger till höger.
 
Lite lappat, ska målas över så småningom.
 
 
Inifrån sett. Nu kan vi tapetsera klart och fixa till. Men det blir höstens jobb.
 
Värmeböljan får man nog säga kulminerade i förrgår, sen har det varit mer normala sommartemperaturer; 22-24 grader. Såg lite lustigt ut när man stod på vår gräsmatta och tittade på alla badkläder som hängde på strecket; fullsmockat!  Behövdes fyra ombyten för att ha en torr att ta på sig efter badet. Och så underbart ljummet i vattnet!
 
Nu har de ju åkt, Kim och Markus, så nu är det inte fullt lika mycket där, men det var härliga dagar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ännu mer sommar!

Och det bara fortsätter, vädret med värmen och solskenet! Så underbart, och här har vi nog inte i mannaminne upplevt något liknande. Så man skulle väl kunna säga att det är dags.

Kim och Markus kom igår, som vanligt väljer de att skämma bort oss. Den här gången hade de fått lära sig på sin resa i Frankrike att viss Champagne absolut kan drickas ihop med ljust kött!

Något jag aldrig hört förut. Men fick uppleva. Gott marinerad fläskfilet tillsammans med grekiskt paket innehållande fetaost, paprika och tomat, badande i olivolja, kokt på grillen samman med att fileterna grillades.

Och till detta goda serverades alltså en Pommery! Helt sanslöst annorlunda! Och sanslöst gott!

Smolken är att Kim slitit av en muskel eller liknande i benet och har svårt att gå. Men bada ska hon, så vi stöttar henne ner i sjön tills vattnet bär. Tycker att det är så starkt att våga ta sig ner dit och ”krokodilsimma” sig ut till djupare vatten där det går att simma mer som vanligt.  Hur många hade vågat göra det? Förmodligen inte jag….  Hade nog mest suttit på land och tyckt synd om mig själv…

 
Så här såg det ut medan solen sken, i skydd av solseglet. Sen fick vi uppleva att kunna sitta ute vid halv tolv här i kväll. Något helt nytt faktiskt för oss alla på dessa breddgrader. Förvisso med lite mer kläder på, men ATT KUNNA!
 

Och så har ju den nya dörren fått en början på ett tak över sig:
 
Har hört sägas att den gamla entrédörren kanske kommer att bli ersatt av en balkongdörr i morgon....? 
 

Värmebölja

Idag har termometern passerat 30-gradersstrecket. Ytterst få gånger det händer här uppe. Enda stället i solen som gått att vistas på, har varit bryggan. Och i vattnet. Som tur är har vi haft lite vind idag, men inga moln som dolt solen. 25 grader i vattnet, har aldrig hänt här förut!

Har haft ett projekt som jag tagit tag i då och då, när jag velat komma in i skugga, eller när det inte varit alltför varmt. Idag har jag blivit klar med den fjärde och sista? delen.

Klädförvaringen som är i stället för garderob i de nya rummen måste såklart ha galgar. I ett sådant rum duger det inte med vanliga fula galgar, de måste ju liiite passa in i miljön. Funderade på var man skulle kunna hitta lite ovanliga fina galgar, tills jag sprang på en variant på att använda de vanliga, men klä in dem. Nu har det ”vita” rummet fyra galgar klara och på plats.

 
 
I morgon kommer Kim och Markus och inviger rummet! Ska bli väldigt roligt och mysigt att få hit dom och roligt att rummet äntligen blir invigt och bebott.
 
Trots värmen har kära maken fortsatt arbetet med den lilla bron till nya dörren. Det blir så fint!
 
 
Ny utsikt!
 
En kär gammal sådan som vi verkligen har blivit bortskämda med den här semestern är denna:
 
 
Tänk att vara så lyckligt lottad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

För minnet

Gillar ju att skriva och skulle absolut kunna tänka mig att utveckla den delen, fast då skulle jag behöva mer fritid….

Här blir det ju sporadiskt skrivande och avsikten med bloggen var ju från början att hålla nära och kära uppdaterade på vad som händer i vårt liv.

Sedan har jag/vi upptäckt att det är så himla praktiskt att kunna använda bloggen som en källa till hågkomst - när gjorde vi det ena eller andra? Vilket år hände det där?

Den här sommaren/semestern är just en sådan sak som vi kommer att behöva kunna gå tillbaka till. Minnet av den kommer att vara att det var kanonväder hela tiden, och nästan så har det varit. Semestern är ju inte slut än, så någon ytterligare uppdatering om väder kan nog bli.

Den 13 juli skrev jag att vi för tionde kvällen i rad hade ljuvligt skönt väder och dagen därpå skulle åka hemöver och klippa gräs. Därpå följde tre dagar med lite mer instabilt väder, utan att vara direkt dåligt. Efter det har vädret bara  blivit bättre och bättre för att från och med igår ge oss temperaturer på mellan 27-30 grader och gassande sol.

Här har vi turats om att tillbringa tid i dag, kära maken och jag:

 
Ända till senare delen på eftermiddagen total stiltje på sjön och en temperatur som bara ökade, både i luften och i vattnet. Hade en tanke på att blåsa upp en luftmadrass och segla ut på sjön, men vetskapen om att få sällskap av en del bromsar gjorde att lilla bryggan med en extra handduk att slåss med, fick räcka.
 
Den nya ytterdörren har kära maken påbörjat en liten förstukvist till. Det riktigt tunga arbetet gjordes i går när han grävde för plintar. 1,40 djupt..... många, många kilon lyftes upp kan jag säga. Allt för att försöka komma under tjälfrysningsnivå och undvika att tjälen lyfter och förstör.
 
 
 

Reunion

Igår kväll hade vi en verklig ”reunion”. Gamla kompisar till kära maken som vi inte träffat på alldeles för många år. Håkan, till vänster på bilden nedan, Bertans allra bästa vän sedan barnsben, har vi träffat då och då genom åren. De andra två, Ann-Britt och Jimmy, även de gamla kompisar till Bertan, var det jättelänge sen vi såg. Jimmy sprang vi ihop med som hastigast för 3-4 år sedan men hans fru Ann-Britt har vi inte träffat sedan vårt bröllop för dryga nitton år sedan.

 

Jättehärliga människor! En kväll (som varade in på småtimmarna) med högt och lågt, allvar och skratt. En kväll som började med dunder och brak (rejält åskoväder) men slutade stilla och fint.

Dock kan man nog säga att Jimmy är en färgstark människa. Han syns. Och hörs. Pratar GÄRNA och MYCKET. Och vågar sticka ut. Sådana saker som jag både kan irritera mig på och beundra. Framför allt är det nog det där med att sticka ut som tilltalar mig. Det gör han. Titta bara på hans mustasch. Tyvärr syns nog inte alla kamningarna på den. Den är häftig!

Och jag gillar hatten. Såklart i läder. Den satt på hela kvällen, och redan från när han kom upp i morse.
 
The man:
 
 

Finaste bordet

Förutom att han är underbar, min man, så är han en händig man. På allt....
 
Här i stugan har vi i alla år haft samma gamla altanbord. Det rymmer sex personer, sju kanske om man tränger ihop sig. Det börjar gå sönder här och där, samt att familjen ju växer och det kan ju inträffa att vi blir ganska många som ska samsas runt bordet.
 
Tanken att ett nytt, större bord behövs, slog oss som hårdast förra sommaren när både Kim och Markus, Dennis, Heli och Ebba var här. Det gick med ett nödrop.
 
I kväll har det invigts. Bara av oss två, men ändå! Som det är rymmer det åtta personer, men det ska kompletteras med påhängbara delar på båda kortändarna, för de fallen vi blir MÅNGA! Vilket vi hoppas kommer att inträffa!
 
 
Ett jättefint gediget bord, inoljat med linolja. Det ska inte målas, bara åldras med värdighet och mer linolja när det behövs.
 
Underbar dag (igen) men det såg lite hotande ut när det var dags för maten här. Men åter så höll sjön undan åskmolnen, vi hörde lite muller nordväst ifrån, men det var allt.
 
 
 
 
 
 
 

Bäst, bara!

 
Han är underbar, min man.

Det pratas ju om att en del är känslomänniskor, har inte helt klart för mig hurdana sådana är, men jag vet att jag själv påverkas väldigt mycket av mina känslor.

Känslor som jag inte alltid kan sätta fingret på, men de finns där. Och de påverkar mig. Mer än jag vill. Ibland gör de mig arg och irriterad på både mig själv och omgivningen (läs honom). Men det är ytterst sällan som han blir arg och irriterad tillbaka. De allra flesta hade blivit det, men inte han.

Han försöker försynt fråga vad det är, men ställs frågan på (för mig just då) fel sätt, så snarast ökar det min irritation.

Men lite har åren lärt mig, så jag brukar ändå försöka själv förstå vad det är för känslor som stökar till mig , och så småningom även för honom vad och varför.

Och han är med mig. Tack älskling!


Milstolpe

Igår blev ju en av "garderoberna" klara i rummen vi håller på med. Idag har huset som helhet tagit ett stort steg, för att inte säga en milstolpe, mot målet.
 
En ny ytterdörr har kommit på plats. Visade ju för ett tag sedan hur innerväggen tagits upp där den ska sitta. Idag har ytterväggen sågats upp och dörren kommit på plats.
 
Det har inte skett utan svett och våndor. Tigersåg för att kapa upp väggen. Hänga av dörrblad från karm. Få karm på plats med alla mått sjyssta både lodrätt och vågrätt. Hänga på dörren på gångjärnen.
 
Det var där min arbetsinsats kom in. Att hjälpa till att balansera en tung rackarns dörr och samtidigt få tre gångjärn på plats med gemensamma (dvs inte motarbeta varandra, vilket kan vara lätt att göra) krafter. Vi har gjort det förut, dock inte med en tung ytterdörr, och det är inte alltid helt lätt.
 
Men hela processen från kapning till hängning av dörrblad, gick oerhört smidigt och lätt. Nu sitter den på plats, den nya ytterdörren och huset har fått ett helt nytt uttryck!
 
Så småningom ska den gamla ytterdörren ersättas med en altandörr och den här nya ytterdörren få en liten förstukvist framför sig. Men det känns oerhört bra och kära maken har gjort ett mastodontjobb och gjort det med bravur och glans!
 
 
Det blir så bra det här så det är inte klokt! Nu har vi en hall som kommer att ha plats för förvaring och där det finns tre dörrar till tre olika rum.
 
Förut kom man från gaveln in i ett stort kombinerat allrum med köksdel, som med tiden bara blev ett förvarings/skräputrymme och såklart vårt sommarsovrum och så badrum. Nu är det ett "sovhus" där ytan är bättre utnyttjad med tre sovrum i stället. Härligt!
 
 
 
 
 

I stället för garderob

Efter förmiddagens åskväder i måndags åkte vi hem. Landade i sol och uppehåll. Såklart hade gräset vuxit ordentligt utom på de mest utsatta ställena. där det var rejält gult och torrt. Ett gräsklippningsrace blev det och tur var det, för tisdag förmiddag regnade det hela tiden. Åter i stugan sen eftermiddag.
 
Nu onsdag kväll börjar molntäcket lätta här och om en stund blir det en sväng i bastun. Lite abstinens efter flera dagars ickebastande....
 
Har ju berättat förut om lådorna som ska bli ett alternativ till en traditionell garderob i de nya rummen vi håller på att fixa. Idag blev det ena rummets "garderob" klar. Så här blev det:
 
 
 
Tänkt att kära människor som bor här hos oss i en vecka eller några dagar ska kunna slippa bo i resväskan och istället kunna lägga och hänga upp sina kläder. Men en vanlig garderob är så jäkla ful. Det här blir luftigare och har ett eget uttryck, matchar rummet, tycker jag.
 
 

Halvtid

Vet att jag gratulerat oss till det underbara vädret nu flera gånger och jag gör det igen; eftersom jag älskar sol och bad så kan jag inte annat än njuta. Idag är det 10:e dagen med detta fantastiska väder.
 
Varje sommarvistelse här måste vi ju åka hem en sväng i halvtid av semestern för att klippa gräset och titta till det hemma. Vi har en snäll granne som vattnar, men gräset måste ju också tas om hand. Vi har aldrig tidigare väntat så här länge innan vi gjort det, men värmen och torkan har nog bidragit till att det inte vuxit så mycket hemma heller. Här har vi nog bara klippt två eller tre gånger på dessa tre veckor. Nu ska det ju bli sämre väder någon dag, så då passar det bra. Om det blir som de förutspått så blir det uppehåll hemma i morgon eftermiddag när vi kommer, och kan då klippa en första sväng. Förhoppningsvis en andra tisdag morgon innan vi åker upp hit igen. Vi håller tummarna att planeringen funkar!
 
Men först nu - en bastning och såklart ett bad. Ljummet i vattnet i kväll eftersom vinden kommer norrifrån.
 
Utsikten från bastun:
 
 
 
 

Dörröppning

Lite svalare väder idag. Mer svensk sommar än medelhavsväder. Hade börjat vänja mig vid det varmare och hade nog kunnat tänka mig ett par dagar till med 25-30 och bada, bada, bada! Nu blev det bara en gång idag. Förutom efter bastun då. Nordlig vind vilket gav oss +23 att bada i! Underbart ljummet härligt!
 
Ett stort steg fram har tagits i ombyggnaden av "gäststugan". Där ska ju bli en hall mellan de tre sovrummen som nu finns och då såklart en entrédörr i den. Idag gjordes öppningen inifrån för den. Ytterväggen får vänta ett tag på att göras öppning i, men så här ser det ut inifrån.
 
Ser väl inte så mycket ut för världen för den oinvigde kanske, men för oss är det ett stort steg framåt!
 
 
 

Mer sommar

Och vädret är fortfarande med oss, med nog ytterligare värme. En bra bit över +20 även på sena kvällen. Vattentemperaturen stiger fortfarande med en grad per dygn, idag +22. Badar, badar så fort jag känner mig varm igen. Har nog blivit minst sju gånger idag. Underbart ljuvligt härligt!
 
Enda smolken i njutningen är ett visst strul som tillsammans med hosta håller kära maken vaken på nätterna. Är det nån som behöver semester, avkoppling och sömn så är det han. Att han behöver sömntabletter för att kunna sova när han ligger på hotell är en sak, att behöva det här, är åt pipsvängen och gör mig arg och ledsen för hans skull!
 
Men vi försöker hålla det hela stången och njuta av tillvaron. Som att lägga märke till hur det kan se ut runt molnen. Bilden från igår när det bullade upp lite moln som sedan försvann. Men runt detta moln var ett mörkt fält, fast himlen i övrigt var vackert sommarljusblå, det såg lite annorlunda ut.
Vi försöker ju varje sommar hålla undan vassen som gärna skulle ta över vår lilla vik av sjön. Det krävs ju hyfsad vattentemperatur för att göra det och den här gången var det kära maken som tyckte att han skulle ta ett tag med lien.
Och vattennivån har sjunkit tillräckligt i sjön för att stenar som annars ligger en bit under ytan nu blivit ett perfekt ställe för måsen att ha koll på läget från.
 
Kan mycket väl vara så att det var den här måsen som hade boet på bryggan jag skrev om tidigare. De hade fått tre ungar, men en dag var boet tomt. De fortsatte bevaka boet över en vecka fastän ungarna var borta. Hade ungarna varit kvar hade vi knappast kunnat gå i och bada utan att bli anfallna, så ja, jag är glad att någon kalasade på ungarna.
 
 
 
 
 
 

Sol och bad!

Det är alldeles fantastiska dagar vi fått, det blir bara varmare och varmare för var dag! Högsta noteringen idag är 28 grader. Enormt! Vädret har ju kommit med sydliga vindar vilket betyder att det varma ytvattnet blåser norrut, alltså ifrån oss eftersom vi ligger söderut i sjön.
 
I fredags när det soliga vädret kom tittade jag på badtermometern som då stod på 16 grader i vattnet, OK att bada i efter bastun, men liiite kallt annars. Igår kunde jag inte låta bli att bada ändå, tyckte det kändes ganska OK, utan att ha tittat på termometern. Idag efter jag badat två gånger redan, konstaterade jag att den stod på 19 grader. Tre grader upp på tre dagar! Tack solen!
 
Men det har varit många timmar sol, från morgon till sen kväll. Lägg till det varm luft. Igår var det 24 fortfarande 19.45 idag 22 grader vid 21. Underbar och ljuvligt! Man vill inte gå in, bara vara ute och njuta! Om det inte vore för att även myggen vill vara ute och njuta - av mig....
 
Vår alldeles egna väldigt lilla badstrand!
Alla stenar vi plockat upp från botten för att få det gåbart ut till det badbara!
 
Som det verkar kommer vädret hålla i sig i princip hela veckan. Tänker ta dagarna till vara, sola eller hellre vara i solen. Och bada! Ta möjligheten att bada, bada, bada. Mer för varje dag som det blir varmare i vattnet!
 
 

Solsken av olika slag

I fredags morse åkte de fina människorna som gav oss så härliga dagar. Det blev ekande tyst efter dem.

 

Samtidigt känner vi en stor glädje och tacksamhet. Att de finns i vårt liv. Att de kom till oss. Att de vill ha oss i sitt liv.

 

Som tröst för oss vände vädret om samma dag de åkte. Fredagen kom och gick det lite moln men lördag och söndag har solen lyst från en i princip klarblå himmel.

 

Vi har fått sitta ute under vårt solsegel och njuta av väder och utsikt. Ikväll hade vi vad som kallas en tropisk kväll, när temperaturen ligger över 20 grader. Fortfarande kvart i åtta hade vi 24 grader. Helt underbart och något som inte inträffar så ofta här uppe i Umeområdet!

 
Kan tänkas vara tjatig, hade ju bilden för inte länge sen, men det är här, med den här vyn framför oss som vi mår alldeles väldigt gott!
 

Lyckliga dagar!

I måndags morse vid sextiden på morgonen vaknade jag av att jag trodde att det knackade på ytterdörren. Tänkte att det är inte möjligt, vem skulle knacka på vid den tiden? När det strax efter knackade även på fönstret inser jag att det faktiskt är någon som vill oss något. Nån har kört till fel hus, eller liknande, så jag klev upp för att bli av med människan.

 När jag öppnar dörren får jag en mindre chock, där står sonen med sambo med varsitt barn på armen. Stirrade nog i flera sekunder innan jag begrep vad jag såg och förstod att det var sant!

 Visst hade de sagt att de nog skulle komma, men absolut inte när, och aldrig hade jag trott att de skulle komma på sin första semestervecka.

Sedan har dagarna rusat iväg och varit fyllda med glädje, lek, bus, kramar, blöjbyte och en väldig massa kärlek! Just i skrivande stund ligger Ebba och sover middag medan hennes föräldrar och Freja har åkt till stan en sväng.

 
 
 
 

 

 

RSS 2.0