Utveckling

I går kväll ägnade vi oss åt lite catch-up av tv-program och såg Jills Veranda där hon hade Tityo som gäst.

Självklart pratades det om country som är Jills genre, och som även Tityo kommit att gilla. Det diskuterades varför countryn anses som en ”vit” genre, som få svarta ägnar sig åt. En insatt man kunde då berätta att banjon, som ju är ett centralt instrument i countryn, faktiskt kom till USA med slavarna från Afrika, samt att gitarren, som är central inom tex bluesen, kom med portugiserna. Samt att det alls inte bara är vita som gillar country, eller spelar den.

Vidare pratades om att countryn har sina rötter, precis som bluesen, i de fattigas musik, både vita och svarta.

Tänker man tanken ett steg till kan man konstatera vilken befruktning det varit, när olika kulturer mötts! Tänk vad tomt det varit utan vare sig countryn eller bluesen! Och steget vidare; då hade vi heller inte haft rythm’n blues eller rock, som också har sina rötter i bluesen.

Denna korsbefruktning är ju inte den enda som varit, det har skett i alla länder genom århundradena. Människor har förflyttat sig mellan länder, ibland genom invasioner, ibland i mindre omfattning. Vi svenskar har både själva invaderat, emigrerat och koloniserat.  Även i modern tid. Snudd på det vi gör på spanska solkusten. Svenskkolonier där vi inte bryr oss om att lära oss språket, för vi umgås ju bara med andra svenskar. Just precis det vi skäller våra invandrare i Sverige för att göra.

Men korsbefruktningen pågår hela tiden där olika kulturer möts. Nya tankar, nya mönster. En utveckling uppstår.

Se bara på den språkliga. De flesta av oss, jag själv inget undantag, blandar glatt upp svenskan med engelska ord och uttryck. Inte för att det saknas svenska ord, utan bara för att….!

Men den uppblandningen beror ju inte på att vi har så många engelsktalande människor här, förstås… men ändå så är det en utveckling. Sen är det kanske så, att ska man skrika om att bevara det svenska ska man kanske se även till sådana saker. Men det verkar inte vara lika angeläget för de som vill bevara Sverige svenskt......

Fler har tänkt samma tanke. Bilden föreställer svensk-amerikan-indianen Frans Johansson under ett tal en Almedalsvecka. Bild lånad från Sveriges Kommunikatörer.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0