Skrämmande utveckling

Hörde på radion idag att den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har kommit med en rapport http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6041166 som visar att den ekonomiska utvecklingen, även i Sverige, skulle varit bättre om inte inkomstklyftorna hade ökat.
 
Bara att klyftorna ökar tycker jag känns som ett stort bakslag. Sverige har länge gått i täten när det gäller att, inte jämna ut, men minska de ekonomiska klyftorna. Tyvärr är trenden den motsatta sedan ganska många år.
 
Det som sagts är att "om de rika blir rikare, så rinner det neråt". Frågan är hur? För inte så länge sedan hörde jag på radion eller TV:n, om just detta, att de med mycket pengar, som KAN konsumera, ändå inte gör det. De samlar i ladorna.
 
Så egentligen är inte den här rapporten förvånande kanske. Men skrämmande. Är det som den säger så skulle tillväxten alltså kunnat vara större, och dessutom hade fattigdomen, som numera finns i Sverige, kanske inte varit lika stor. Men det är väl därför RUT blivit så stor. Lätt att räkna ut vilka som kan köpa och vilka som säljer.
 
Ännu tydligare blir det när man i kväll hör på Aktuellt att SEB:s Annika Falkengren förra året hade en lön på 29 miljoner. En fördubbling mot året innan. HUR kan det vara rimligt? Dubbelt så mycket som övriga bankdirektörer, dessutom. Var kommer dessa pengar ifrån? Bankkunderna såklart! Samma bankkunder som via staten för ett antal år sedan, när banksystemet var i kris, gav pengar till bankerna för att de inte skulle kollapsa. Då lovade bankerna att hålla igen med bonusar och löner......
 
Det är inte konstigt att det finns en väldigt stor misstro gentemot det som kallas etablissemanget och där ingår även politiker. För det ska inte glömmas att de står väldigt nära varandra och bildar en klubb för inbördes beundran. Titta bara på vart de flesta politiker går när de checkar ut från riksdagen och partipolitiken.
 
Eller vad som hände i Norge nyss när regeringen där inte gillade SAS flygplanstidning, eftersom de hade finansministerns namn och Quislings i samma artikel. http://www.sydsvenskan.se/sverige/har-du-retat-upp-hela-norge-per-svensson/ SAS drog tillbaka hela tidningen. De är ju ändå statsägda....då får man passa sig vad man skriver. Ren och skär censur. Skrämmande!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0