Fasad, taklyft, farstubro och pelargoner

Under två somrar nu har vi bytt ut panelen på vårt hus, med samtidig tilläggsisolering. Den sista lilla delen ska nu snart också tas omhand. Det är på sätt och vis den värsta, högt och otillgängligt. Vi hyr in ställning så det blir en stadig och ordentligt gjord sådan för gubbsen som vi också hyr in. Vi klarar ju inte höjden nån av oss.
 
Ställningsbyggaren skulle komma i helgen och har inte varit här idag, så förmodligen dyker han upp senast åtta i morgon bittí. Som tur är behöver vi inte vara uppe och ta emot honom, han vet vad han ska göra.
 
Som syns på den första bilden så är det ett taklyft som ska få nya kläder. Taklyftet i sig är fult som bara den, hade det gjorts som ett sadeltak hade det varit snyggt, men detta platta..... men det är bara att gilla läget, att göra om det kostar en förmögenhet.
 
Förutom ny panel är det tänkt att de ska sätta upp ett tak över balkongen som blir däruppå, samt en balkongdörr och ett nytt fönster. Att fönstret ser så "blint" ut beror på att det är täckt av en frigolitskiva på insidan. Det är bara ett trasigt englasfönster, dörren är, tro det eller ej, en toalettdörr tidigare ägarna tyckte skulle duga att mota vinterkyla och vindar....
 
 
Så i vanlig ordning de senaste två åren har vi ägnat en massa tid åt att måla panel och lock eftersom vi inte klarar att vara däruppe och måla på plats. Idag har jag målat locken en sista gång, maken har målat vita bräder till knutar och dylikt, för att allt ska vara klart när bräderna är på sin plats.
 
Och så måste jag ju bara lägga upp ett par bilder på mina fina pelargoner. Sommaren har ju förvisso varit gynnsam för all växtlighet, men det var många år sedan jag hade så ymnigt blommande pelargoner:
 

Ja, den som vill ser att det inte finns något innertak i farstubron, ej heller färg på insidan av brostaketet. MEN, idag har det nyss inhandlade virket till tak fått grundfärg på sig, så nu handlar det lite om tid och väder innan det hamnar på plats!
 
 
 
.

Näckros

I våras kom vi ju äntligen till skott med vår damm. Dammdukar av två olika slag på plats, så även vatten. Stenar har kommit dit efter hand; vi kom ju på att vi har/hade en massa runda fina stenar där vi går i och badar uppe i stugan och många av dem har fraktats hit hem. Hittills har en del lagts ut mest för att hålla dammduken på plats, det få ta sin tid.
 
I juni köpte jag en del olika vattenväxter, sådana måste ju finnas för att en damm ska må bra. Bla köpte jag en näckros. Det var ju inte helt lätt att få ner den i djupdelen i dammen, men till slut hamnade den där. Det var några ynkliga blad från början, men ganska snart kom det fler och den såg riktigt fin ut. Hade ändå inte förväntat mig en blomma så här första året, men så för någon vecka sedan att det var något på väg upp som absolut såg ut som en knopp.
 
Medan jag i veckan var norröver kom knoppen upp till ytan och vecklade ut sig en solig dag. Bad kära maken ta bild, och tur var det, för sedan har den inte velat veckla ut sina vackra blomblad. Kanske är det så att den vill ha mer sol och värme än det varit de sista dagarna med regn till och från. Så vacker!
 

Hoppas verkligen att den vill visa sig för mig också!
 
Hade hoppats på det idag, men förmiddagen var mulen, ganska kall och så småningom regn också. Frampå eftermiddagen drog de elaka regnmolnen sydväst ut och solen och därmed värmen kom. Förmodligen försent för näckrosen, men passande för oss som fick grilla och sitta ute i de sista solstrålarna och äta!
 
 
Ja, ok, jag ser att fotografskuggan är där också...........
 
 
 

Going home!

Sista kvällen här uppe, i morgon jobbar jag mig söderöver och hem. Ska bli VÄLDIGT skönt! Skönt att komma hem och skönt att träffa kära maken igen. Han kommer hem i morgon han också, efter att ha bott och jobbat i Gävle de här dagarna.
 
Jobbmässigt har jag haft ett par väldigt bra dagar. Trevliga kunder som handlat mer än de brukar. Eller så är det så att de börjar upptäcka att mina produkter säljer, ett första genombrott kanske? Vill ha fler!
 
Många order betyder mycket jobb på kvällen, när allt ska läggas in och skickas iväg, men det jobbet tar jag gärna! Igår var det skönt väder när jag kom tillbaka och jag satte mig på altanen med datorn för att få lite ljus och luft.
 
 
Lite annat pill har också hunnits med, det blir ju liksom mer tid när man är ensam....
Ett gäng kuddfodral har det blivit:
 
 
Jeansfodralet är gjort av vad jag tror är ett par gamla Baggyjeans (visst hette de så?) från 90-talet eller början 2000? Gissar att de suttit på yngsta dottern.
 
 
Nu är det dags för sömnpiller (soduko)! Har upptäckt att det funkar väldigt bra att ta med sig ett sådant i sängen och räkna siffror tills ögonen faller ihop!
 
 
 
 
 

Produktiv helg

Söndag kväll och jag är ensam kvar uppe i stugan. Kära maken åkte hem efter lunch. Det blir alltså en bortavecka till på raken. Fast när jag är här och kan bo i stugan, är det ju något mellanting mellan hemma och borta. Hemma fast borta, eller borta fast hemma. Ja,ja. Blir kvar här till på onsdag.
 
Vi har haft en härlig helg, skaffat oss träningsvärk och fått en massa frisk luft. Vädret utlovades ju bli regnigt och bedrövligt, så vi hade ställt in oss på inomhusarbete. Få spackla och måla och fixa. Av det blev intet.
 
Första morgonen regnade det en skur och när det är blött i gräset går det inte att köra med åkklipparen som har uppsamlare av gräset. Vått gräs proppar genast igen uppsamlingsröret. Så jag tog vanliga handjagarklipparen och tänkte att jag tar det viktigaste medan det håller upp, gräset var ju ganska långt och var tvunget att klippas.
 
Men inte kom det något mer regn inte! Och klippte vidare gjorde jag. En del av vår gräsmatta stegade jag upp till ca 40 meter på längden. Räknade efter jag klippt den och den hade jag gått fram och tillbaka ca 40 gånger. Resterande gräsmattor skulle jag gissa är ca 1,5 gång så mycket, så i runda slängar gick jag sådär 4 km medan jag klippte. Som tur är är den självgående - framåt, klipparen, men ofta behöver man dra den bakåt också, och vicka den osv. Det kändes i både rygg, ben och armar dan därpå. Det är nog nyttigt.
 
Lag ut plattor mellan solaltanen och nya entrén på vårt "sovhus" har vi också hunnit göra. Maken grävde undan gräset där de skulle ligga och jag grävde upp plattorna från det tidigare stället de låg på. Där hade nästan blivit överväxta med gräs, så det var halvtungt. Sen hjälptes vi åt med markduk och sand och måttning när de skulle på plats. Härligt att se att den beräkning av hur det skulle funka, bli och se ut som vi hade, blev precis så bra som vi hoppades på!
 
 
Och, jadå! Vi fick använda solstolarna också!
 
Och bastat, och badat i sjön. Bara ca 17 grader nu....

Idag har dock regnet kommit, spöregn mest hela dan, med lite åskinslag. Nu är det igång igen, vi får se om det blir nån TV ikväll. Och om jag måste ta på mig gummistövlarna och bära jobbarskorna i handen ut till bilen i morgon.....
 
 
 

Tillbaka i selen

Helgen som var har fortsatt att förgylla. Har kommit på mig själv att ligga och tänka på hur vi hade det, vad som hände, vad de gjorde och sa, barnbarnen, på kvällarna när jag lagt mig. Bra saker är värda att upprepas!
 
 
På fredagen innan de kom, fick jag lägga på ett kol för att få färdig sovpåsen som Freja ska ha när hon om några veckor börjar på dagis. Lika som Ebbas, men i gult.
 
 
Men det är härligt att trevliga saker att tänka på, framför allt när man nu är tillbaks i selen ordentligt igen. Veckorna är planerade ända fram till slutet på oktober. Inte bokade, men planerade. Vart jag ska vara/jobba.
 
Måndag tom onsdag den här veckan har vi varit i Östersund båda två. Alltid nice att slippa ensamma hotellnätter. Nästa vecka blir det norröver för mig och söderöver för kära maken. För det mesta försöker vi ju ha varannan vecka med jobb hemomkring, men ibland funkar det inte, utan viktiga kunder måste prioriteras och då kan det bli två bortaveckor på raken. Det är bara att ta det.
 
Vädret gör ju ingen glad heller, och då har vi inte alls haft samma häftiga regnande som det varit på sina ställen söderöver. Förmodligen behövs här mycket mer regn än vad som kommit. Gräsmattan hade inte blivit grönare hemma sedan vi åkte. Kan tänkas att det behövs mer värme också, 17 grader när jag kom hem känns lite snålt.
 
 
 
 

Helgresumé

Söndag kväll och huset är tyst och tomt igen. Virvelvindarna har dragit förbi och allt ser åter ut som det brukar göra. Allt på sin plats. Men det betyder ju att ingen liten nyfiken tjej längre vill undersöka saken i fråga, eller riskerar att få den på sig. Underbart är kort. Men fortfarande underbart!
 
Vi har haft en härlig helg. Fått rå om tjejerna och deras föräldrar. Halva lördagen ensamma med tjejerna när föräldrarna hade lite egentid på stan.
 
På inte så många veckor sedan de var hos oss i stugan har det ändå hänt en hel del med barnen. Freja går helt på egen hand. Hon är en väldigt kavat liten dam som tar för sig och har blivit väldigt pratig sen sist. Ebba har växt på längden och håller på att helt lämna bebiskroppen och är försigkommen som få när det gäller bokstäver och att räkna.
 
Lördag förmiddag och vädret är med oss, tjejerna kunde springa barfota ute på gräsmattan:
 

En hungrig tjej är hon, Freja, blir arg om inte maten kommer tillräckligt fort.  Men är hon mätt är hon glad!
 
 
Och har lärt sig att flörta!
 
Ebba fick också vänta längre än hon ville på maten i lördags.
 
Fått upptäcka hur morötter kommer till när vi drog upp några stycken ur grönsakslandet! Gott, tyckte hon!
 
Finaste tjejerna!
 
 
 

Nyskurade mattor och annan lycka

Det går trögt att komma igång att jobba. Självklart rent fysiskt och även psykiskt, semester är skönare. Men framför allt rent praktiskt, de flesta man ska ha tag i är fortfarande på semester.
 
Nästa vecka är Östersund inplanerat måndag till onsdag och jag hoppas att det kommer att funka bättre då.
 
Idag har jag i alla fall fått ett dåligt samvete bortgjort, eller inte dåligt samvete, mer MÅSTE GÖRAS-grej. Skura vintermattorna. Sånt jag brukar ha hunnit göra innan midsommar för det mesta, men tid och väder har inte sammanfallit under vår och försommar i år.
 
Nu är det ju snart inte mer än en och en halv månad kvar innan det är dags att lägga på dem igen....men å andra sidan kommer såpadoften att fortfarande hänga kvar i dem. Och så får jag hoppas det blir möjlighet hinna skura sommarmattorna så fort som möjligt därefter....
 
 
 
Veckans/månadens höjdpunkt var telefonsamtalet i eftermiddags som lovar oss huset fullt i helgen! Oj, vad glad jag blev!
 
Välkomna!
 
 
 
 

6:1 igen

Vi har ju kört 6:1 sista halvåret drygt och tappat några kilo på det. När vi gick på semester var vi fullt inställda på att fortsätta under tiden. Eller åtminstone hålla koll på vikten för att slänga in en dag när vi märkte att det började barka iväg åt fel håll alltför mycket.
 
Men konstigt nog hände inte så mycket. När vi efter halva semestern bara lagt på oss ett halvkilo, sa vi oss att om det inte blir dramatiskt mycket mer, så får det vara, vi tar nya tag efter semestern.
 
Och så fick det bli. För min del ökade jag 8 hg, mot de vanliga 2 kilo som brukar läggas på. Förvisso har det varit en kanonsommar, med grillat mest varje dag. För oss betyder det bara sallad till, men så har det alltid varit. Skillnaden kanske är fler sådana dagar. Men bra känns det.
 
Idag har vi dock lagt in den första fastedan, och det går ju bra. Nu med.

Så fick det bli och så är det!

Vi bara kände båda två att vi MÅSTE upp till stugan igen. Fastän vi varit här under hela semestern och vi kom hem i söndags. Vi kom fram till att det vi behöver är nån slags stegvis avvänjning. En vecka till att börja med. Sen får vi öka på längden mellan besöken stegvis. Så, så fick det bli.
 
Och så sköna dagar vi haft! Dessutom pilla lite här och pilla lite där. I lagom takt. En del ved har blivit staplad. Lite kvistlackning har blivit gjord. Nya farstukvisten har också kommit närmare färdigställande och lite gräsklippning har också företagits.
 
Men ljuvligast har baden varit! Framför allt idag när det bara varit 21-22 grader i luften och vi klivit ner i vattnet och upptäckt att det är varmare där!
 
Igår tittade vi, och då var det 24 grader i vattnet, idag har vågorna till största delen kommit från norr, så jag gissar på att det kan ha varit 25 grader! En helt magisk känsla! Framför allt efter bastun när det börjar bli lite skymning (usch vad den kommer tidigt nu!) och man instinktivt förväntar sig svalt om fötterna när man går i, och det man möts av är VÄRME!
 
Apropå bastu, så har den fått sig en omgång av skurborsten i dag. Lavar, väggar, mattorna och golvet därunder. Mycket skit lämnar man ifrån sig därinne! Huvvaligen! Men skönt är det och gott luktade det där i kväll!
 

Mer brandrök och så citronsås

Oj, ikväll blev det så gott! Eftersom vi hade en så fantastisk semester och fick grilla nästan varje dag, så upplever man till slut ett behov variation till köttet.
 
Det blev kräftsallad en kväll, räksallad en annan. Är ju ingen fiskmänniska, men lax och Hoki tvingar jag i mig/oss med jämna mellanrum eftersom det är nyttigt. Ett par kvällar blev det grillade färdiga portionsbitar av lax också. Till detta en god kall citronsås. Ikväll blev det åter kräftsallad och citronsås. Kanske inte exakt samma som då, men väldigt gott blev det!
 
Läs mer här om detta. Orkar inte skriva det igen......
 
Och idag har vi haft brandröken från Sala även här hemma hos oss. Kände det när jag kom hem i eftermiddags och i skrivande stund med alla dörrar öppna känns det åter i näsborrarna. Stackars, stackars människor där nere.
 
För 22 år sedan, ensamstående med tre barn mellan 6 och 10 år, hade jag hyrt ett hus på Gotland dit vi åkte en vecka. Kanske någon kommer ihåg den stora, även den svårkontrollerade branden där den sommaren. Branden rasade inte så långt från det hus vi hyrt och på radion berättades hur den kom närmare. Hade en väldigt orolig kväll när jag såg hur det rök från håll i skogen. Vi hade inte fått någon förvarning om att eventuellt evakuera, men jag packade allt vi hade och satt uppe till morgontimmarna och lyssnade på radion tills det lät som faran förmodligen var över.
 
De har det värre runt Sala.
 
 
 
 

Brandrök och blommor

Och värmen håller i sig, temperatur mellan 25 och 30 även idag. Hur länge ska vi få behålla detta väder? Inte det bästa att jobba i, trots AC i bilen är man svettig redan innan man hinner in till kund.
 
Ändå ska jag inte klaga, gillar ju när det är varmt, fast helst vill jag ju ha tillgång till bad då. Inte heller hör jag till de stackars människorna i Sala-trakten som har den värsta skogsbranden i mannaminne runt knutarna. Man förstår att det brinner något fruktansvärt, när röken känns ända här uppe hos oss. Under dagen har brandkåren fått flera samtal om tät rök och röklukt och ryckt ut, utan att hitta något. Till slut konstaterades att det är röken där nerifrån, som likt radioaktiviteten från Tjernobyl för en massa år sedan, efter ett tag i atmosfären vänder nedåt igen.
 
För att byta ämne tilI helt oviktiga saker, så upptäckte jag ikväll att det som en gång var midsommarblomster, stod kvar i mjölkkannan på den gamla släden. Nu var de inte vackra, bara torra pinnar.
Så i med nytt; Renfana, Jättebalsamin och några hallonkvistar.
 
 
 
 

Gångbart av olika slag!

Hem kom vi i går kväll till en bitvis vildvuxen gräsmatta, på andra håll sönderbränd. Gräsklippningsracet hanns med, mesta av det, resten togs i eftermiddags.
 
Vi är ju lyckligt lottade med en granne som vattnar åt oss, såklart inte gräsmattan men det som växer inne, och en del annat som växer ute.
 
För första gången har vi ju sått i pallkragar och den snälla människan har vattnat även den. Den fullkomligt svämmar över!
 
 
Ekbladssallad, morötter, mangold och palsternacka. Gallrade bland rotfrukterna när vi var hemma och klippte för tre veckor sedan och nu var det hög tid igen. Roligt när "gallret" är tillräckligt stort för att ätas, inte bara slänga det!
 
 
De flesta morötterna och ett par av palsternackorna fick följa med i vår salladsskål i kväll, såklart tillsammans med salladen från landet och en del övrigt som hör till.
 
 
Dagens höjdare var ändå när paketet med mina nya sandaler äntligen blev upphämtat idag och jag fick se och prova dem.
 
Har ett eller två andra par skor från Rieker och de är underbart sköna att gå i. Lämnar utrymmer åt HELA foten samt har en skön sviktande innerläst och en dito sula.
 
Här har man kombinerat dessa egenskaper med utseende, tycker jag, Svart läder, lite nitar, några glitterstenar på några ställen. Ser inte alltför tantiga ut -  enligt min mening.... Inga spännen som ska fixas, bara i med foten!
 
 
Synd bara att jag inte hade dem redan innan semestern. Å andra sidan har jag ju gått barfota hela tiden, förutom turerna till mataffären. Och sommaren är ju inte slut och fler kommer det!
 
 
 
 
 
 
 
 

Underbart är kort

sägs det, men för vår del har det faktiskt varit ganska långt. Men ändå känns det kort.
 
Fem underbara veckor + några bonusdagar har bara swishat förbi. Snabbt som vinden känns det som. Kan bero på att dagarna överlag varit så lika varandra - sol och bad, sol och bad. Åker man omkring och gör olika saker brukar det kännas som att tiden varit längre, händer det inte så mycket olika känns det kortare. Och vi har mest bara haft sol och bad. Som vi älskar. En så här fantastisk julimånad kommer vi förmodligen aldrig mer få uppleva!
 
Och så har vi ju haft besök som ytterligare förgyllt dessa härliga veckor; först årets överraskning när finaste barnbarnen kom
 
 
Sen gamla vänner på besök och så kom ju Kim och Markus och skämde bort oss, som vanligt.
 
En hel del har blivit byggt och fixat; en entré har blivit altandörr en ny entré har kommit till. Ett stort steg i vår ombyggnation av våra hus här.
 
Igår hade vi (åter) en fin dag, men den avslutades med dunder och brak. Ett rejält åskoväder som ett tag funderade på om det skulle eller inte, men bestämde sig för att komma. Och då kom det fort. Har aldrig sett en så distinkt gräns på ett molnområde som då:
 
 
Men som en hälsning från den fantastiska sommaren fick vi en underbart solig, härlig dag som den sista hela dagen på semestern. Inte värmebölja med +30 utan mer behagliga 24, men fortfarande varmt i vattnet och många bad.
 
Grillat såklart och soltaket uppspänt.
 
 
Såklart sedan en rejäl bastusittning med tillhörande sjöplask.
 
Nu är bara hemresevåndan kvar....
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0