Björklunds skola

Idag blev det ett antal timmar i bilen på väg hem, och då blir det ju såklart en del radiolyssnande.
 
En nyhet som fick mig att gå i taket och bli riktigt förbannad, men ändå inte egentligen förvånad, var Jan Björklunds utbildningsdepartements nya förslag om att ta bort skyldigheten för skolorna att ge barn som av olika anledningar inte hänger med i undervisningen, extra stöd.
 
Idag är det lag på detta, skolorna måste ta fram en plan för dessa barn, och se till att de får det stöd de behöver.
 
Detta vill han ta bort. Skolorna ska inte ha skyldigheten att SE att barn inte hänger med och hjälpa dem. I stället ska det ansvaret läggas på föräldrarna. Om DE tycker att deras barn inte klarar skolan som de förväntas, så är det upp till DEM att kontakta skolan och KRÄVA stödet! Allt under täckmanteln att lärarna ska ha mindre administrativa uppgifter..... Undrar hur stor tid av deras arbetstid detta egentligen tar idag?
 
Som jag ser det, så är vi på väg att få tillbaka ett klassamhälle, med en överklass och underklass och självklart en medelklass däremellan.
 
Faktiskt är det så att vi redan till vissa delar har fått ett Fattigsverige. Maria Larsson lämnade ju för bara några veckor sedan ett förslag på att om fattiga barn inte hade råd att köpa idrottsutrustning, så skulle man kunna införa en "Fritidspeng" till mindre bemedlade barn. En insändare jag läste i en tidning kom ihåg att liknande fanns förr, när fattiga barn av skolläraren fick en "lapp" för att skaffa sig skor när föräldrarna inte hade råd att köpa till dem. 
 
Men åter till Björklunds förslag så är det ju ett effektivt sätt att se till att de mindre bemedlade håller sig på mattan. Och blir fler. Självklart är det inte bara fattiga föräldrars barn som inte klarar skolan, det är även rika föräldrars. Men ofta är det ju så att fattiga föräldrar har inte kunskapen att formulera sig, vetskapen om vart de ska vända sig, orken/tiden/modet att ta diskussionen med skolan om sitt barn. Eller vet sina rättigheter och kan strida för dem.
 
Så resultatet blir ändå att det är de med pengar som får hjälpen. De andra får det inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0