Torsdagsmys

Idag när jag vaknade kände jag att nu har det vänt; nu är det nerförslöpa vad gäller förkylningen! Inte så att man helt plötsligt kan förflytta berg, men the bottom is nådd. Eller the top, hur man nu vill se det. Vaknade till en bättre dag, utan ett lika hårt åtdraget järnband runt huvudet och med en hörsel som NÄSTAN är tillbaka på sin ordinarie halvtaskiga nivå! Bra så.

När det under eftermiddagen blev dags för fysisk aktivitet var det väldigt tydligt att statusen inte är som den ska. Vilket nog inte bara beror på förkylningen, utan även på att stillasittande som jag ägnar mig åt - m å n g a mil i bil, mycket skrivbordssittande.

Kära maken fällde en hel del träd som skulle lyftas upp på släpvagn, köras hem, och sedan lytas av samma släpvagn. Han fick en del skäll för att inte ha kapat de tjockare i två delar, kan jag säga.

Efter mitt ryggskott i våras är jag rädd om ryggen. Försöker verkligen använda  benen så fort något ska lyftas och även känna efter vad ryggen säger. De största tyckte min rygg INTE om, och jag tror inte hans gjorde det heller.

Det är klokt att inse att man har passerat "bäst-före-datum", men för det ska man ju inte lägga sig ner och dö. Men inte heller tro att man fortfarande är 35, eller 40, eller 45..............Fortsätta göra det man vill och måste, men anpassa det till vad man klarar och hitta sätt att underlätta, och inse sin begränsning, annars är olyckan snart framme!

Allt gick väl ändå och eftermiddagen avslutades med god mat, som vanligt. Unnar vi oss en semestervecka så här så ska vi också unna oss det godaste vi har på vår meny. Den är väl ingen kulinarisk höjdare, men den är vår vi gillar den, och i kväll blev det taco-mys. Som vanligt utan just tacos, men allt det andra goda!

 
Guacamolen är makens uppdrag att göra, och ikväll blev den alldeles extra god!
 
 
 

 

 


Rumsinredning 2

Första "riktiga" dagen på semestern och rejält däckad av förkylning. Inte kul, inte som jag ville ha det. Å andra sidan är det värre att behöva jobba med kroppen full med Alvedon eller att behöva ställa in besök. Så, jag hoppas att immunförsvaret nu får lite påspädning så att jag klarar resten av vintern utan fler förkylningar!
 
Burit över sängar till nya rummet har ändå gjorts idag, lite lampor har också kommit upp. Själva tycker vi att det blir jättefint därinne. Allt är inte klart; lite tavlor ska upp, någon matta ska väl också på när jag hittar något lämpligt. Kanske även några små sängbord. Har ett par idéer på lite roliga, annorlunda bord. Om jag bara hittar rätt grejer, så!
 
I morgon ska tavlorna upp och sen får det andra komma allteftersom!
 
 
 

Rumsinredning

I torsdags kväll kom en rejält förkyld, men efterlängtad äkta hälft och gjorde mig sällskap här uppe i vårt vattenhål. Just vattenhål har det tyvärr blivit rent bokstavligt, för det har regnat mer än behövligt sen i onsdags eller när det nu var. Just i detta nu hör jag hur det smattrar mot plåttaket igen, trots att de lovat att det skulle upphöra på kvällen....
 
Vi hade ju väldigt mycket på vår "att-göra-lista" för den här veckan, vi får se hur mycket det blir med tanke på förkylningar. Idag har det känts som att han delat med sig av viruset...men jag har ett bra immunförsvar, så vi får ser hur det blir.
 
Har sytt panelgardiner till det "första" nya rummet i "sovhuset"/"nya huset" och hängt upp. Det blir så bra, så bra!
 
 
 
Planen för morgondagen (om förkylningen tillåter) är att bära över ett par sängar (från Kims rum), så det blir lättare att sätta upp sänglampor på rätt ställe. En taklampa ska också upp (en gammal IKEA-sådan från hallen på Vinbärsvägen). Lite annat smått och gott ska också dit är har jag tänkt!
 
Så himla roligt att göra rummet så klart det går!
 
Har en idé om klädförvaring som däremot inte kommer att kunna helt förverkligas ännu. Idén kom här och färgen som behövs finns hemma, men året är inte slut ännu, så det hinns med!
 
 
 
 
 

Mycket hit och dit är det!

Kom hem söndag kväll efter helgen i storstan. Kryssen var sådär, resten var kanon. En alldeles väldigt nice lördagkväll med Vickie, några väldigt mysiga söndagstimmar med stora och lilla barnbarnet.

Och oj, vad hon hade vuxit, lilla Freja! Och fortfarande väldigt lik sin far!

Ebba fördelade sina gracer väldigt lika mellan mig och Fabbe, ville växelvis sitta i ena knät och sedan det andra, fram och tillbaka.

 
 
Väl hemma gällde det att försöka koncentrera sig på vad som skulle packas ihop både jobbmässigt och i övrigt, skvätta på blommorna lite vatten och hoppas att man inte glömde nåt viktigt.

Så i kväll sitter jag i stugan igen, väldigt trevligt ställe förvisso, men det känns som jag varit hemma VÄLDIGT lite den här hösten. Ska dessutom stanna här både den här veckan och nästa, får sällskap av kära maken i slutet på veckan och nästa vecka är det SEMESTER! Ska bli så himla skönt, släppa jobbet, bara göra roliga saker på dagarna, äta god mat, basta och må så himla bra!

Kallt som rackarna var det när jag kom hit, 10,5 grader inomhus och nån minus ute. Eldat och vridit på element, men när det är så utkylt tar det tid innan väggar, skåp och möbler når upp till normal rumstemperatur och slutar vara kylelement. Är väl lite frusen också eftersom det är en "svältdag". Kör inte 5:2, utan 6:1, när det passar jobbmässigt. En effekt som det för med sig är ju att man måste springa på toa väldigt ofta och det är ju inte det lättaste när man jobbar som jag gör med en hel del bilåkande och spring ut och in i butiker. Så det får bli en dag när det mest är jobb hemifrån skrivbordet. Men det funkar. Sakta men säkert, enligt principen två steg fram och ett tillbaka. Nöjd så. Fast risken är nog väldigt stor att jag får börja om från början efter semestern....


Första snön

Under morgonen/förmiddagen fick vi säsongens första snöfall. En hel del i luften, men marken var ju inte torr så det dröjde ett tag innan det började lägga sig. Det blev vita fläckar här och där som sedan försvann när temperaturen steg.
 
Nu ikväll är det igång igen, men gissar att det blir ungefär samma skeende. Hoppas åtminstone det eftersom vi ska köra söderut i morgon förmiddag och inte vill ha en massa snömodd på vägarna!
 
Vi ska nämligen unna oss en nöjeshelg. Ålands hav med allt det medför av mat, dryck och det absolut viktigaste; dans! Lär säkert ha en del träningsvärk på lördag i vanlig ordning, men orsakad av dans är den så välkommen!
 
Resten av helgen har vi dater med lite olika tjejer, först Vickie på lördag kväll och sen hälsar vi på sötaste barnbarnen på hemvägen på söndag! Oj, vad det ska bli roligt!
 
Ska kanske börja packa...!

"Den vår de svaga kallar höst"

Ett citat som jag inte håller med om, men en del växter verkar vara lite förvirrade.
 
Det är ju inte ovanligt att naturen blir lurad när det är sådana här milda, soliga höstar. Men fascinerande är det! Att se maskrosor blomma en gång till gör man nästan varje år, men nu har blåklockorna faktiskt kommit tillbaka här, det är roligt!
 
Men att ett av våra Rosentryn skulle gå bananas var mer förvånande. Upptäckte idag att medan den ena snart inte har några blad kvar, så har den andra på nya små grenar fått blomknoppar! Totalt tre grenar som tror att hösten är en ny vår!
 
 
 
 
 
 

Underbar dag!

Åter en sån där härligt vacker och skön höstdag! Den här hösten har ju bjudit på ovanligt många sådana. Den här fina dagen kom dessutom lite oförberedd eftersom jag inte haft nån koll på väderprognoserna. Senaste titten där var i torsdags och man lägger inte så mycket av deras säganden på minnet.
 
Dagen igår var lite halvmulen så det passade väldigt bra att lägga lite muskler på att putsa kvarvarande otvättade fönster (känns i armarna). Är ju inte optimalt att putsa när solen ligger på... oerhört skönt att det äntligen är klart!

Tillbaka till dagen idag så var ju min plan att om vädret tillät tvätta sommarmattorna. Var ju liksom sista chansen till det eftersom vi inte är hemma nästkommande tre helger och sen är det ganska säker att det är försent att stå ute och skrubba.
 
Så det var ju lite av en vinstlott att få detta soliga ljumma väder och faktiskt kunna tycka att det var riktigt trevligt att stå där i solen och nöta på med rotborsten. Och så luktar det ju så gott med såpan!
 
 
 
Snett framför mig där jag stod och skrubbade står vårt gårdsträd, en lönn. De senaste dagarna har de översta grentopparna blivit kala men det är fortfarande ovanligt mycket blad kvar på den. När solen idag sken så härligt så riktigt lyste trädet. I år har det inte varit så mycket röda färger i den som det kan vara vissa år, kanske beror det på antalet frostnätter, ej heller om det blir mer rött än gult i så fall, men den var väldigt vacker i sin orangegula skrud!
 
 
 
Min lilla ros sjunger på sista höstversen, men den är seg. Man ser att frosten som varit har tagit på den men den härdar ändå ut!
 
 

På eftermiddagen blev det nästa now-or-never-project; hämta hem resten av kommande års behov av trattisar! Definitivt ett rent nöje! I det här vädret, och att bara behöva gå max 100 meter från dörren och hitta allt man behöver...bättre kan det inte bli!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äggdag

Ett Finn Crisp á naturell, tre kokta ägg med en klutt kaviar och en hel del vatten. Där är dagens meny.
 
Men det går förvånansvärt bra! Fast just nu skulle det inte sitta dumt med några jordnötter eller en skiva ost med smör på. Får bli lite mer vatten.
 
Ser ändå fram mot morgondagens ordinarie meny som kommer att avslutas med klassiskt nittiotalsmatmys - Tacos! Fast utan just tacosen, däremot alla tillbehören! Det är ju de som är det godaste!
 
 
 
 
 

Björklunds skola

Idag blev det ett antal timmar i bilen på väg hem, och då blir det ju såklart en del radiolyssnande.
 
En nyhet som fick mig att gå i taket och bli riktigt förbannad, men ändå inte egentligen förvånad, var Jan Björklunds utbildningsdepartements nya förslag om att ta bort skyldigheten för skolorna att ge barn som av olika anledningar inte hänger med i undervisningen, extra stöd.
 
Idag är det lag på detta, skolorna måste ta fram en plan för dessa barn, och se till att de får det stöd de behöver.
 
Detta vill han ta bort. Skolorna ska inte ha skyldigheten att SE att barn inte hänger med och hjälpa dem. I stället ska det ansvaret läggas på föräldrarna. Om DE tycker att deras barn inte klarar skolan som de förväntas, så är det upp till DEM att kontakta skolan och KRÄVA stödet! Allt under täckmanteln att lärarna ska ha mindre administrativa uppgifter..... Undrar hur stor tid av deras arbetstid detta egentligen tar idag?
 
Som jag ser det, så är vi på väg att få tillbaka ett klassamhälle, med en överklass och underklass och självklart en medelklass däremellan.
 
Faktiskt är det så att vi redan till vissa delar har fått ett Fattigsverige. Maria Larsson lämnade ju för bara några veckor sedan ett förslag på att om fattiga barn inte hade råd att köpa idrottsutrustning, så skulle man kunna införa en "Fritidspeng" till mindre bemedlade barn. En insändare jag läste i en tidning kom ihåg att liknande fanns förr, när fattiga barn av skolläraren fick en "lapp" för att skaffa sig skor när föräldrarna inte hade råd att köpa till dem. 
 
Men åter till Björklunds förslag så är det ju ett effektivt sätt att se till att de mindre bemedlade håller sig på mattan. Och blir fler. Självklart är det inte bara fattiga föräldrars barn som inte klarar skolan, det är även rika föräldrars. Men ofta är det ju så att fattiga föräldrar har inte kunskapen att formulera sig, vetskapen om vart de ska vända sig, orken/tiden/modet att ta diskussionen med skolan om sitt barn. Eller vet sina rättigheter och kan strida för dem.
 
Så resultatet blir ändå att det är de med pengar som får hjälpen. De andra får det inte.

Fler höstbilder

 En väldigt härlig höstdag har det varit här uppe; när jag var på väg upp till stugan från Ö-vik i eftermiddags stog mätaren i bilen på härliga 16 grader! Inte helt vanligt för landsändan.

Lite skyar låg på himlen när jag kom ”hem”, och det var absolut vindstilla, oerhört vackert över sjön med speglingarna. Synd bara att jag inte kom hem lite tidigare innan solen skymdes av moln.

 
 

I morgon blir det en dag med jobb i och runt Umeå och på onsdag åker jag äntligen hem!


Höstglöd

Vet inte vilken gång i ordningen det är nu som jag är kvar i stugan efter kära maken åkt hem, inte är det sista heller....tomt blir det i alla fall!
 
Det blir lite städning för att fördriva tiden, både vanlig och sådan som är lite roligare; att rensa bland alla bilder som hopar sig i datorn. Det blir ju alltid fler bilder tagna än vad man vill ha, och det är ju det som är så härligt idag, att kunna ta så många man vill, kan och hinner och sedan bara behålla de man tycker är bäst. Eller som ofta, man tar bilder för att illustrera ett inlägg här eller nån annanstans och slänger sedan allt, för de togs inte för att sparas.
 
Men några av de här nedan kommer jag att spara. Hösten har avancerat längre här än söderut i landet, självklart, men är ändå sen. Ovanligt mycket löv är fortfarande kvar på träden och det blir väldigt vackert när den sena eftermiddagssolen lyser på dem. Solljuset är ju väldigt gult då, vilket förstärker trädens gula färg väldigt mycket.
 

Mot sjösidan hade solen redan letat sig ner mellan träden:
 
 
 

Roligt jobb!!!!

Idag har vi äntligen fått tid att lägga lite energi i det nya rummet i "sovhuset". Där ska ju bli två nya rum, men vi gör klart ett i taget.
 
Sommaren var ju så solig och fin och det blev därför inte alls gjort så mycket där inne som vi trott att vi skulle. Såklart är det ju positivt!
 
Men det har kliat i fingrarna!
 
Taket där inne är jättefult. Gipsskivor som fått sina törnar och smällar. En rolig taklösning är det där ändå. Inte ett platt tak, utan ett V-tak - fast V:et åt andra hållet, alltså byggt efter takstolarna och ordentlig högt uppe i det omvända V:et.
 
I stället för att måla om taket har vi idag satt upp fiberduk. En gammal hässjestör tagen hemifrån fick vara "hållare" uppe i nocken och så har vi köpt rejäl tross som håller fast duken där taket går över i vägg. Trossen hålls uppe av hållare vi klippt ut och böjt till av en gammal kopparplåt från det gamla kök hemma. Vi är snudd på tårögda över resultatet! Om man nu får trotsa Jante och säga att "det där gjorde vi jävligt bra"!!!??
 
 
Nu skulle vi bara velat haft fler dagar genast att färdigställa rummet, men det får vänta några veckor tills vi har en efterlängtad semestervecka att se fram mot! Men det blir så fiiiiint!
 

Här igen!

Äntligen här igen! I vår egen lilla stugby! En härlig höstdag med 12 varma grader, solsken och bara en lätt vind som ger lite krusningar på sjön.

Och då undrar man vad i hela friden man lät snälla Markus lägga på vinterdäcken häromdan för?

Men å andra sidan; på vägen upp var det soligt, varmt och fint ända tills jag kom strax söder om Höga Kusten-bron, då såg man dimmolnen ligga nere i Ångermanälvens dalgång. Såg väldigt vackert ut på håll, men när jag kom upp på bron var sikten inte lång…. och temperaturen sjönk till fem grader. Det syntes på vägbanan att några timmar tidigare hade vägbanan varit täckt av frost.  Så, vinterdäck vet man aldrig när man behöver vid den här tiden på året!

Snart är det läggdags men vi har haft en härlig kväll med de traditionella snabblagade tonfiskwrapsen. Nytta-med-nöje-mat; goda, snabblagade och ugnen bidrar att höja värmen i det nerkylda huset, en rätt vi kör nästan varje gång vi kommer hit när huset är nerkylt!

Och såklart har vi bastat! ALLTID lika härligt! Ser fram mot repris i morgon!


RSS 2.0