Bilhelvete

 Verkstan hade ju lovat att ringa och meddela va de hittat på bilen, men den sortens service är väl inte den branschens starka sida. Så jag ringde dem i stället. Och fíck en chock.
 
Jodå, det gissade felet hade ju konstaterats. Tre spridare var ur funktion. Men de hade ännu inte fått svar från försäkringsbolaget huruvida de tänkte ta kostnaden eller inte.
 
Nähä, sa jag, men oavsett är det ju bara att ni går vidare, sa jag. Det måste ju åtgärdas.
 
Njaa, sa killen, vet du vad det kostar, innan du säger så?
 
Neeej, sa jag, det vet jag inte....
 
Det kan vara så att du ändrar uppfattning....
 
Jaha, vad kostar det då?
 
38.700 kronor.....
 
Så, jag avvaktar försäkringsbolagets svar.... och hoppas att jag klarar mig med självrisken på 3000:- och byte av bromsar á 4000:-.
 
Det går bra nu.........................
 
Natten som var, låg jag vaken till klockan 4 och lyssnade på stormen som höll på att slita loss alla plåtar från taket. Jag vet vad som kommer att hålla mig vaken i natt!

Dags igen...

Ja, så var det dags igen; har lämnat bilen på verkstan.....
 
Ringde för att boka tid för en gratis förbesiktning inför den riktiga och passade på att fråga om vad de trodde anledningen var till att den spikar och knackar så infernaliskt när den är kall. Trots motorvärmare i en och en halv timma.....
 
Svaret blev att "det där kan vara allvarliga grejer, sånt måste kollas upp" och "ring försäkringsbolaget, det är nog det och det och bör gå på maskinskadeförsäkringen", kom sen hit så fort du kan.
 
Det var i går eftermiddag och nu har jag lämnat den för undersökning. Förmodligen ska jag hoppas på att det är den spridare de tror att det är, då bör det gå på försäkringen och "bara" kosta mig 3000:- i självrisk....
 
Tur ändå att det är lugnare tider nu och att det allra mesta jagandet runt i butiker är avklarat för säsongen och att jag alltså klarar mig utan bil ett tag.
 
 
 
 

Myshelg!

Oj, så mysig helg vi haft! Vid niotiden på fredagkvällen kom de, alla fyra sötnosarna. Det blev en sen och snabb middag innan barnen somnade, för oss vuxna blev det en del senare än vad som var tänkt, men det blir ju lätt så när man har trevligt och börjar sent.
 
Lördagen gick i Ebbas tecken, de övriga drog iväg på stan och vi två fick njuta av Ebba på egen hand!
 
Idag var det en del som skulle hinnas med innan de skulle åka hemåt igen, bl.a. gå ut i skogen och hitta en gran till dem. Ebba var i fin form och traskade med över stock och sten i skogen och talade om att hon ville ha en egen gran! Så så fick det bli! En liten och en stor gran.
 
Sen skulle de ju upp på biltaket också. Inte det lättaste när man vill en extra stor och lång gran eftersom man har rejäl takhöjd. Men det fixade sig till slut!
 
 
Det har känts under helgen också att man börjat lära känna Freja lite också. Föräldrarna är generösa och delar gärna med sig av henne, både när det gäller bajsblöjor och bärande. Tar så gärna blöjbyten, det är ett fantastiskt tillfälle för bra ögonkontakt och småprat. Att också lyckas få henne att somna i min famn kändes som en stor ynnest.
 
Men så är jag ju så dålig på att komma ihåg att använda kameran när det är så här intensivt. Kom på det när granarna här ovan var hemburna och då kom de bilderna till. Självklart tog batteriet slut där.
 
Ville ju såklart ha några bilder på Freja som växer så det knakar, så mobilen fick rycka in och det blir ju inte lika bra bilder då. Hade dock tur och fick fin ögonkontakt med henne och lyckades fånga några leenden, även om bilderna är lite suddiga!
 
 
 
 
 

Helgens stora nöje

Kvällarna kommer tidigt nu, tidigare ju längre norrut man är. Så när jag var klar i Umeå i går kl 14 var skymningen i antågande, trots klart väder.
 
Tack vare att det var klart och att jag körde söderut åkte jag ju med ljuset ett tag. Det är sånt man är tacksam för.
 
Hemma halv sex och konstaterade att här hade det kommit ett tunt snötäcke, precis bara så det täcker marken och pudrat träden. Väldigt glittrigt och fint när termometern låg på 6-7 minus! Men det ljusar upp, och för min del får det gärna komma 5 centimeter till.
 
Idag har vi börjat förbereda den kommande helgens nöje; Ebba och Freja kommer och hälsar på!
 
Skulle stämma av med deras föräldrar om det var nåt speciellt som skulle handlas och frågade sonen om Ebba visste att de skulle åka till oss i morgon, Neej, det visste hon nog inte, trodde han, så han frågade henne om hon ville åka hit i morgon. Hörde svaret som kom snabbt och bestämt; åka nu! Oj, vad det värmer en farmors hjärta!
 
Det är ändå så sällan vi ses och nu flera veckor sedan och den lilla söta ungen vill åka NU!
 
Roligt också att det nu går att prata med henne i telefonen, även om hon ibland nickar istället för att svara ja. Men hon berättade att hon skulle få broccoli och fisk till middag och klok som hon är, berättade hon att hon kommer till oss i morgon - efter dagis! Underbar!
 
Oj, oj, vad jag ser fram mot att träffa de här båda små tjejerna!
 
Bild olovligen knyckt från föräldrarna!

Vill hem!

Ja, så sitter jag uppe i stugan solokvist igen. Sista kvällen av två. Är så alldeles otroligt less på dessa bortanätter nu! Självklart är det fortfarande bättre här än ett mördande trist hotellrum, men jag tycker jag är mer borta än hemma.
 
Det har varit ovanligt många helger borta hemifrån också under den här hösten, alltid trevliga helger - antingen här tillsammans eller hos något av barnen, men i kombination med ovanligt många bortanätter i jobbet gör det att det känns som att jag bara är hemma och hälsar på ibland.
 
Men det här är nog de sista bortanätterna i jobbet för det här året, det känns skönt.
 
Kvar blir då de trevliga bortahelgerna och de vill jag ju inte vara utan. Om ett par veckor bär det söderöver för att fira "Lilla jul" och det ser jag verkligen väldigt mycket fram mot! Ännu mer än tidigare sen vi fick en förfrågan igår om att hjälpa till med barnbarnen dagarna innan det tidiga julfirandet.
 
Att få extra tid med de små tjejerna som vi träffar alldeles för lite eftersom avståndet är så stort, är såååå värdefullt och jätteroligt!
 
Men innan dess är det tänkt att de ska komma till oss i helgen! Härligt att ha roliga saker att se fram mot!
 
 
 
 
 

Kaklat och klart!

Både kaklandet och kacklandet har gått bra, för en hel del kackel har det också varit, så som det ska. Med kackel menar jag självklart prat, inget annat! Bra prat!
 
Men trötta är vi, det tar på att ligga på topp. Fredagskvällen blev ganska sen, det var då det mesta pratandet skedde och sånt kräver sin tid.
 
Lördagen gick till stor del i adrenalinets tecken. För min del. Det blir ju så, man vill ju så gärna att det ska bli det bästa man gjort, är rädd för att något ska gå fel, fattas eller i övrigt skita sig. En sak om det gör det hemma hos en själv, det kan man ta, det får fixas. Men hos någon annan, där man bara har två dagar på sig och en chans att göra rätt, då stiger adrenalinnivån ganska högt.
 
Men det gick bra. Det blev faktiskt till och med en stund på sängen för lite återhämtning när det började dunka lite i huvudet när adrenalinnivån gick ner till normal nivå.
 
Ut på stan för middag på Tre indier, fantastiskt god mat! och sen en drink efter det i höghuset som tidigare rymde Skatteverket. Våning 26, underbar utsikt!
 
Idag fogning av kaklet. Hyfsad nivå av adrenalin igen, även om det inte nådde gårdagens nivå. Skönhetsfläckar finns i utförandet, men jag är inget proffs. Är ganska nöjd ändå.
 
Kaklet som sådant, och sättet hon ville ha det satt på, passar jättebra in i det lilla köket/kokvrån, ett bra val. Att välja näst intill svart fog till, var också helt rätt.
 
 
Sånt här tar ju lite tid, silikonfogar och annat ska också till, så klockan hann bli tre innan vi kunde rulla norrut. Lite stressad känner jag mig nu, för än har jag inte ens börjat titta på arbetsmaterial och planering för morgondagen. Än mindre börjat packa för att vara borta några dagar igen....
 

Kaklingsdax!

I helgen blir det kakling, var ett tag sen sist. Denna gången är det ett ganska litet kök som ska kaklas, men jag vet att när man står där och smetar på fixet, så är adrenalinpåsprutet ganska rejält, oavsett storlek på ytan. Man har ju egentligen bara en chans. Det ska hamna rakt och rätt, och det ska mätas ut var och hur det ska kapas, och börjas. Nerverna hänger utanför medan man håller på.
 
Och det är ju jag som ska kakla. Att jag nu gjort det några gånger minskar inte nervositeten. Att jag vågade första gången förstår jag inte riktigt idag, men det blev OK.
 
 
Visste inte alls vad jag gav mig in på och det var väl därför jag vågade. Men lärde mig en del gjorde jag. Det där köket var ju ganska stort, sen har det blivit ett par till. Hoppas även det som nu ska kaklas blir bra!
 
Det som nu ska kaklas är Vickies kök. Det renoverades i övrigt för ett par år sedan, men blev av olika orsaker inte kaklat. Nu ska det bli av!
 
Ser mycket fram mot helgen, förutom att köket blir (hoppas jag) fint, så får vi umgås. Rejält. Tre personer i en etta på 27 (?) kvadrat. Compact living. Men det går kanonbra; finns det hjärterum så finns det stjärterum! Och det gör det!
 
Sen ska vi visst ut och ägna oss åt lite wine and dine också. Som sagt, ser mycket fram mot att åka ner i morgon!
 

Plankan

Förutom en dag i veckan (när det funkar) utan speciellt mycket mat, hittade jag en lämplig träningsform som nog också kan bidra till att få lite ordning på kroppen. Bor man i skogen är det snudd på oöverstigligt att åka iväg ett par mil på kvällen för att gå och träna, så det blir liksom inget sånt. Och det behövs ju. På allas vår kära FB hittade jag den här snabba, men tuffa övningen för att stärka stora delar av kroppen. Ser enkelt ut, men jäklar vad man får kämpa! Är nu uppe i 40 sekunder.
 

1.      30-Dagars PLANKUTMANING!
Ger din Core ett resultat du bara kunnat drömma om!

Dag 1 - 20 sekunder
Dag 2 - 20 sekunder
Dag 3 - 30 sekunder
Dag 4 - 30 sekunder
Dag 5 - 40 sekunder
Dag 6 - VILA
Dag 7 - 45 sekunder
Dag 8 - 45 sekunder
Dag 9 - 60 sekunder
Dag 10 - 60 sekunder
Dag 11 - 60 sekunder
Dag 12 - 90 sekunder
Dag 13 - VILA
Dag 14 - 90 sekunder
Dag 15 - 90 sekunder
Dag 16 - 120 sekunder
Dag 17 - 120 sekunder
Dag 18 - 150 sekunder
Dag 19 - VILA
Dag 20 - 150 sekunder
Dag 21 - 150 sekunder
Dag 22 - 180 sekunder
Dag 23 - 180 sekunder
Dag 24 - 210 sekunder
Dag 25 - 210 sekunder
Dag 26 - VILA
Dag 27 - 240 sekunder
Dag 28 - 240 sekunder
Dag 29 - 270 sekunder
Dag 30 - PLANKA SÅ LÄNGE DU KAN!
 
 

 

 


Östersund tur och retur

Tre Östersundsdagar avverkade, härligt som vanligt att vara hemma igen! Härligt också att ha haft kära maken som sällskap på hotellet.
 
Trodde det skulle vara mer snö däruppe än vad det var, bara ett par centimeter, men det räcker ju för att det ska bli vitt. Inte ens upp mot Åre var det mer än så. Däremot var det rejält halt i både i Östersund och där. Med en temperatur som pendlar mellan +2 och -4 blir det ju så, rent isiga vägar stundtals.
 
Hade idag turen att mina besök gick betydligt fortare än förväntat, vilket gjorde att jag var hemma ganska tidigt. Möttes av en inomhustemperatur på 16 -17 grader, så det var bara att elda i båda eldstäderna, men det hör liksom till både rutinerna och trevligheterna.
 
En rutin börjar det också bli att ha en fastedag i veckan. Liiite fel kan det dock kännas att ha den en dag när man vaknar på hotell och inte kunna nyttja frukostbuffén fullt ut. Å andra sidan är det lättare där att få tag på sådant som man "får" äta en sådan dag; skinka, grönt, keso, lite youghurt. Ägg finns ju och hör normalt till det jag brukar äta, men jag kör äggfri mat ett tag för att se om mitt eksem blir bättre. Har tyckt att det blivit värre under perioder med extra mycket ägg.....
 
 
 
 

Återanvändning

Vet att jag skrivit det förut, men ändå: jag ÄLSKAR att återanvända! Det ger mig en stor tillfredsställelse, varför vet jag inte, det är inget medvetet miljötänk eller så. Tycker bara att det är synd att kasta saker som jag har känslan av att kunna göra något med/av.
 
Så när vi för ett par år sedan skulle köpa nya sängar till Kims rum i stugan och därmed kasta ut 120-sängen som fanns där, bar det mig väldigt mycket emot att även kasta ut madrassen till sängen. Det var en ribbottensäng som alltså hade en vanlig skumgummimadrass, och madrassen hade bara några år på nacken.
 
Så jag krävde att den skulle sparas. En ordentligt tjock historia var det i ett par lager, visade det sig. Utav den har det sedan dess blivit dynor till utemöbeln här hemma - både soffa och två fåtöljer, samt en madrass till resesängen för små barn.
 
Idag blev det också en tjock madrass till den fina Karl Johanssoffan jag har i mitt arbetsrum. Där är det tänkt att Ebba ska sova när de kommer och hälsar på om ett par veckor.
 
Tror att den blir väldigt bra som säng för ett barn från hennes ålder och upp mot kanske 10-årsåldern. Trots den tjocka madrassen blir det ändå en sarg så man inte kan rulla ur sängen, men inte så hög att man inte lätt kan ta sig ur. Eftersom det, som med alla gamla bäddsoffor, går att dra ut den, så kan den nog bli uppemot 120 cm bred om man så vill också. Provlåg den och kunde konstatera att ja, jag skulle också kunna sova här!
 
Gissar att soffan har härbärgerat många sen den var ny, så även där blir det återanvändning!
 
 
Nästan bäddat och klart i sängen namngiven efter en kung till en av våra små prinsessor!
 
 
 

Idag är jag glad för

att jag jobbade mycket i går kväll, så jag fick lite fria timmar idag och kunde dammsuga och tvätta golv. När man ser skräpet och känner att det krasar under fötterna, blir jag lite skogstokig. Sen kan man ju vända på det och säga att det som gör mig skogstokig faktiskt kommer från just skogen. Skräpet som blir när man eldar med ved....
 
att jag också gick en vända i skogen och hämtade hem lite material därifrån (inte ved) för att pryda med. Vitmossa så det räcker för både egna behov och om nära och kära vill ha, vanlig grön mossa, kottar och mossbelupna kvistar.
 
Mossiga kvistar måste jag erkänna är en stulen idé. Det är ju så att man blir blind för det man har framför ögonen hela tiden. Såg någonstans häromdan hur fint det kan bli med sådana. Men när jag gick tio meter från trädgårdstomten ser jag dessa nedre döda, torra grenar på närmsta granen, med fullt av både mossa och gamla hängande skägglavar. Så vackra, men har inte "sett" dem förut. Men tillsammans med de kraftiga friska grankvistarna jag redan hade nedanför trappen blev det komplett, tycker jag.
 
 
Och så gillar jag den rosa kärleksörten som blommar sent och som är så tacksam att hantera. Ta in den och ställ i vatten, så håller den sig i ett par månader. Klipp av några stycken och ställ i bara lite, lite jord i en kruka, den håller sig även där ända tills den tvåsiffriga kylan och snön tar kål på den.
 
 
 
 
De fina trädgårdssmyckena kommer från Trådspira som jag jobbade för för ett par år sen. Också saker jag blir glad för!
 
 
 
 
 
 

I, fast ur, gängorna igen.

Den sköna semestern är tyvärr slut, vi är hemma igen och förkylningen har idag gjort sitt återinträde på banan. Lördag och söndag kändes ganska OK, men i morse var det absolut inte så. Får se vad det blir av det.
 
Men under de sista dagarna där uppe hann vi börja ta i nästa rumsprojekt. Rummet blev utröjt från allt som bara ställts dit i väntan på befordran till ett nytt ställe. Brädväggen blev vitmålad, en dörr monterad och tapeter började rivas ner. Längre hann vi inte.
 
Men nya tapeter ligger och väntar, så går tapetrivningen bra så kan det gå fort nästkommande vistelser vi planerar.
 
 
Ytterdörren ska ersättas av en balkongdörr och den lilla diskbänken ska byggas in så det ser ut som en liten skänk, ungefär, fast öppningsbart upptill, samt med dörrar mitt fram, allt för att kunna använda det för att skölja penslar eller vad behovet kan vara.

Det här rummet blir lite långsmalt, så det kommer att få en bäddsoffa/dagbädd för att det inte ska kännas för trångt, men ändå alltså plats för två personer även här.
 

RSS 2.0