Solkräm

På radion idag pratades det om solskyddsmedel. Dels om hur viktigt det är att använda dem och dels om vilken styrka man ska använda. Att det skulle användas var de rörande ense om, de som pratade och de som de intervjuade.

Hudcancer har ju ökat alldeles väldigt under en lång följd av år och det hänförs till vårt ökande resande till soliga länder.

Själv känner jag mig osäker på vad som är hönan och ägget i det hela. Vi vet ju många krämer innehåller ämnen som inte är bra för oss; parabener och allehanda cancerframkallande ämnen. Vi får också i oss allt fler sådana via maten och via vår omgivning/kläder/möbler osv. Det har också konstaterats att vissa ämnen inte bara går in i huden, utan även in i cellerna i huden. De är sedan något år förbjudna, men har använts flitigt innan dess. Vem vet hur de påverkat? Och om det finns fler? Och hur de verkar just i samband med solbestrålning?

Min fundering är helt enkelt; hur vet vi (vad jag vet har det inte gjorts någon studie) att det är solandet i sig som har ökat cancerfrekvensen och inte det ökade användandet av solskyddsmedel? För jag tror att vi kan vara tämligen säkra på att 99 % av de som reser på solsemester smörjer sig så in i bomben, för det har vi ju blivit lärda! Med solskyddsmedel är det ju också så att vi kan vara mycket längre i solen än utan, är det bra? Utan skydd blir vi röda, det svider och vi tvingas hålla oss undan solen tills vi på naturlig väg fått brunare pigment som skyddar. Kanske är det bättre?

Hur vet vi att det här inte är en ny tabbe liknande den om att äta kolhydrater och lightprodukter som nu alltfler läkare och dietister stilla backar från?

Det är fler som funderar:

http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article62821.ece

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0