Kärlek!!!!!!!!!

Eftersom maken var tvungen att åka ner till storstan på ett jobbmöte passade jag på att åka med - och kliva av i Märsta.
 
Så igår eftermiddag landade jag i Ebba-land. När vi träffades var hon lite blyg i ca 20 sekunder (det går över fortare och fortare) sen släppte det. Efter bara fem minuter gick hon med på att stanna hemma med mig medan föräldrarna åkte och handlade. Hur boostande är det inte för ett farmors-ego????? MYCKET!!!
 
Sen har det bara fortsatt! Har sagt det flera gånger till hennes föräldrar, men det tål att sägas igen; hon är ett barn begåvat med en stor portion trygghet. En trygghet som gör att hon har plats över att ta till sig andra människor. Annars skulle hon ALDRIG tillåta en sån som mig, som hon träffar så sällan, att vara ensam med henne när man nyss har kommit. Eller natta, just eftersom det sker så sällan. Men hon tillåter det, och jag blir lika lycklig varje gång. Är inte dummare än att jag vet att jag blir glad över bekräftelsen, att jag blir tillåten, att jag duger. Men oavsett, så är det så vansinnigt mysigt. Ett déja vu, som även då det begav sig, var så alldeles väldigt mysigt! En stor ynnest att få úppleva det igen!
 
Idag skulle Skruttans mamma plugga, så det blev uppstigning 6,30 för min del. Klockan åtta var vi ute på lekplatsen, Skruttan och hennes skruttiga farmor. Det gungades, skyfflades sand hit och dit, klättrades och åktes rutschkana, utforskade skogen och hittade myror och stigar. Enda problemet var att få henne att förstå att farmor behövde gå hem till toaletten. NEJ, hon ville inte gå hem!!!!!!!!! Nähä, knipmusklerna får funka ett tag till..... och ett tag till.... men sen MÅSTE  vi gå och titta vad MAMMA gör!!!!! Den funkade! Tack och lov för mammor!
 
Sen kunde vi fortsätta leka ett tag till!
 
Efter middagsluren blev de lite poolhäng, tågbanebygge och allmänt umgänge!
 
 
Kär lek! KÄRLEK!
 
 

Gästgivars

Efter att förra inlägget skrevs tyckte jag att namnet Gästgivars var mer än bekant. Sökte runt lite och såklart, det är ju så vår kökstapet heter. Bilden på rummet jag hittade på nätet är förlagan till vår tapet ur kollektionen Gammalsvensk från Duro:
 
 
 
Inte undra på att jag trivs så bra i vårt kök! Och åter "shame on me" att jag har så dålig koll! Men nu vet jag!
Här finns fler bilder att titta på från Gästgivars!

Kulturarv och sommarutsläpp

Måndagen och tisdagen tillbringades i Hälsingland; Ljusdal, Delsbo, Bollnäs, Alfta och Edsbyn. En del väldigt vackra vyer! Samtidigt som man vet att kommer man från allfarvägen så finns det än mer vackert att se. Skulle väldigt gärna haft, eller få tid, att besöka någon av gårdarna som numera ingår i världsarvlistan, eller några av de många andra som också är öppna för allmänheten att besöka. Intressanta att se och bli inspirerad av! Se bara den här! Det roliga är att det är nästan samma tapet som den vi har i köket, taket i mitt arbetsrum ser likadant ut! Flera av våra golv ser ut så där också! Bild från Gästgivars i Vallsta.  Harmoni för mig.
 
 
Men den här gången blev det bara jobb, ca 70 mil i bilen och något lite lön för mödan.
 
I dag har det blivit jobb på hemmaplan. En hel del målande av de eviga locken till fasaden - nu tror jag vi har målat dryga 100 av de 135 som ska målas. SEN är det själva brädorna kvar.... jiiiiiha....eller nåt....
 
 
Oerhört praktiskt ändå att husera det nymålade virket här i traktor-carporten, säkrat från eventuell nederbörd!
Men vädret är fortfarande med oss, sol, sol och åter sol!
 
Och så har jag släppt ut mina pelargoner på grönbete. Utsläpp verkar ju vara på modet numera; att titta på när korna äntligen får komma ut efter vintern och hoppar och skuttar och är så glada!
 
Tror att mina pelargoner också tyckte om att få komma ut. Ut i solen, luften, gröngräset. Lyssna på den tjatiga sädesärlan och mumlorna som hurrar. Men de ska få komma in för natten, blommorna, de är nog inte riktigt redo för nattsudd än!
 
Även några av Mårbackapelargonerna fick komma ut. Men det blir sista sommaren de får pryda väggen under fönstret. Det är ju för den här, och övriga "ospönade" väggar vi målar nya fasadbrädor! Och SÅKLART kan man inte ha rosa blommor på en röd fasad!!!! Men fina är de. För den som tittar finns resten av dem på insidan av fönstret.
 
 
 
 
 
 

Bröllopsdag

Det är fantastiskt fina 18 år sedan idag, sen vi gifte oss. Underbart fina!
 
Så glad att ha haft turen att råka springa på mannen som är min "soul mate". För så känns det. För mig. Och jag tror att han är nöjd också
 
Vi har sagt sedan en tid tillbaka att vi inte ska köpa "måste ha present-grejer" när det är födelsedagar och andra högtidsdagar som den här, utan i stället fixa lite god mat och ett gott vin.
 
Så kära maken köpte ett underbart Amaronevin
 
 
och maten landade ju på mig då.....som vanligt! :)
 
Problemet är ju bara när man inte riktigt planerat (shame on me) och fantasin tryter; vad ska jag hitta på?
 
En fläskfilet inhandlades efter jobb, och tanken var att det kan man alltid göra något med. Riktigt varifrån idén sedan kom från vet jag inte, kanske det var nån slag överlevnadsinstinkt..... det måste ju bli bättre än ordinarie måndagsmat och helst också bättre än ordinarie helgmat!.... liksom....
 
....och det blev det faktiskt! Maken var lyrisk, men han tycker om 99% av det jag lagar, den snällingen. Men även jag tyckte det var gott och det är inte lika stort utfall på det!
 
Här kan den som vill ta del av vad jag gjorde: http://eatit.blogg.se/
 
Men för att backa  arton år tillbaka i tiden:
 
 
Nu kommer jag att få skäll för att jag lägger upp den här bilden! Raringarna tycker att det inte såg kloka ut, men vi tycker att de var helt fantastiskt fina! Då också!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
 
 

Ved, värme och värsta vädret!

Oj, oj, oj, vilka sköna dagar det varit! Bara att komma hem efter nästan två veckor borta är en lisa för själen. Spelar ingen roll att det är nice i stugan; hemma är alltid hemma! Dessutom var jag ju inte i stugan hela tiden.
 
Det bästa var väl ändå att jag tog med mig det fina vädret hem. Både fredagen och nu också lördagen har det varit riktigt sommarväder; härligt varmt och inte ett moln! Har ju faktiskt haft fint väder i två veckor nu!
 
Jobbat har vi så klart, i vanlig ordning..... det är ju som alltid mycket som måste göras.  Men idag blev vi klara med vedklyvningen! En milstolpe! Sen ska den ju ladas in också.... I år är det mer ved än vanligt. Efter stormen Dagmar blev vi ju tvungna att anlita ett skogsbolag att ta hand om den stormfällda skogen och bad dem lägga alla björkar hos oss. Det blev ordentligt mycket. Tillsammans med de granar vi tog ner i höstas fick vi mer ved än vi kommer att göra åt med under nästa säsong. Vilket var vår intention. Att kunna ligga ett år före, vedmässigt. Nu bör vi göra det!
 
Och så är det ju målning också. Förra sommaren påbörjades ju projektet ny fasad på huset. Knappt halva huset fick ju ny fasad (och tilläggsisolering) då. I år är tanken att resten ska få detsamma. Skillnaden är att vi tänkt hinna måla allt virke 2 av 3 gånger innan det hamnar på huset. Nu har vi börjat. 49 "lock" är målade två gånger. Det känns i högeraxeln. På den vänstra axeln känns det att solen har gassat.
 
 
 
 

Sommardagar

Väder är ju det vi svenskar gärna pratar om. Det är väl inte så konstigt eftersom vi så gärna vill ha sol och värme och så ofta får det motsatta.
 
Mitt senaste inlägg här handlade ju om vårt sköna helgväder och såklart fortsätter jag nu att jubla över det härliga väder som varit här uppe i norr.
 
Både lördagen och söndagen bjöds på sanslöst härligt soligt och varmt väder. Kära maken åkte hem till kyla och regn i Sundsvall på söndagen, medan jag stannade kvar i solen och värmen.
 
Måndag morgon skulle jag norrut; målet var Piteå med stopp i Burträsk och Skellefteå, men jag kom bara till Pengsjöbacken. Punktering. Glad över min vägassistansförsäkring ändå, som såg till att det kom en kille från en däckfirma i Vännäs som tog med mitt hjul, la på ett nytt däck och sen satte tillbaka det hela. Det tog drygt 2,5 timma så Skellefteå fick jag boka om till onsdagen. Men det fixades!
 
De senaste två nätterna har tillbringats på det lilla hotellet i Piteå. Med en månad kvar till midsommar blir det inte mörkt där på nätterna. Den här bilden togs vid 23 i går kväll, genom fönstret, så det ser nog ändå lite mörkare ut än det var:
 
Ikväll är jag tillbaka i kära stugan. Extra skönt såklart att komma hit och få sätta sig på trappen i solen och titta på sjön, andas ut och slappna av.
 
Sedan ägnades någon timma åt att klippa gräset som vuxit sanslöst sedan i lördags när det klipptes första gången för säsongen. Över huvud taget har växtligheten fått rakfart under de här varma soliga dagarna; allt har exploderat, blommor, gräs, träd. På en vecka har det gått från tidig vår till full sommar!
 
Men i morgon ska jag åka hem. Spelar ingen roll att det förmodligen blir en resa till sämre väder - det ska bli alldeles vansinnigt skönt att komma hem!!!!!
 
 
 

Gott att leva!

Ibland blir det som man önskar! Och det är väl tur, annars vete fasiken hur man skulle orka hänga i.
 
Idag har vi fått uppleva årets första sommardag; 22 grader från sena förmiddag till sena eftermiddag, inte ett moln på himlen.
 
Bikini på från morgon till kväll, barfota i gräset som vuxit så man ser det. Här uppe i Västerbotten syntes inget grönt på björkarna i går men idag spirar en skir grönska på dem.
 
Bryggan har blivit ilagd, badtermometern hängde jag i för en stund sedan och den visade efter några minuter på endast 7 grader - det blir ett riktigt avsvalkande dopp i kväll efter  bastun! För premiär ska det bli! Absolut! Man kan bara inte avstå en sån här fantastisk kväll!
 
Till middagsaltanen som byggdes om förra sommaren har jag ju jobbat på att sy ett nytt solsegel. När det antyddes att helgen skulle bli bra, fick jag en extra spark där bak och sydde klart de sista kanalerna. I eftermiddags knöts det upp och fick göra god nytta när vi satt där och åt det grillade goda!
 
 
Det är gott när det är gott att leva!!!

Solkräm

På radion idag pratades det om solskyddsmedel. Dels om hur viktigt det är att använda dem och dels om vilken styrka man ska använda. Att det skulle användas var de rörande ense om, de som pratade och de som de intervjuade.

Hudcancer har ju ökat alldeles väldigt under en lång följd av år och det hänförs till vårt ökande resande till soliga länder.

Själv känner jag mig osäker på vad som är hönan och ägget i det hela. Vi vet ju många krämer innehåller ämnen som inte är bra för oss; parabener och allehanda cancerframkallande ämnen. Vi får också i oss allt fler sådana via maten och via vår omgivning/kläder/möbler osv. Det har också konstaterats att vissa ämnen inte bara går in i huden, utan även in i cellerna i huden. De är sedan något år förbjudna, men har använts flitigt innan dess. Vem vet hur de påverkat? Och om det finns fler? Och hur de verkar just i samband med solbestrålning?

Min fundering är helt enkelt; hur vet vi (vad jag vet har det inte gjorts någon studie) att det är solandet i sig som har ökat cancerfrekvensen och inte det ökade användandet av solskyddsmedel? För jag tror att vi kan vara tämligen säkra på att 99 % av de som reser på solsemester smörjer sig så in i bomben, för det har vi ju blivit lärda! Med solskyddsmedel är det ju också så att vi kan vara mycket längre i solen än utan, är det bra? Utan skydd blir vi röda, det svider och vi tvingas hålla oss undan solen tills vi på naturlig väg fått brunare pigment som skyddar. Kanske är det bättre?

Hur vet vi att det här inte är en ny tabbe liknande den om att äta kolhydrater och lightprodukter som nu alltfler läkare och dietister stilla backar från?

Det är fler som funderar:

http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article62821.ece

 

 


Nöjeshelg

Ibland har man tur med vädret, och det har vi nog haft den här helgen. När vi åkte hemifrån på sena fredag förmiddag var det mulet, disigt, duggregn och +7 här hemma. När vi kom neråt Gävle hade temperaturen börjat stiga och när vi var framme i Stockholm var det sköna 20 grader och vackert solsken.
 
Med andra ord en fredag som gjord för en härlig grillkväll i trädgården! Fast inte vår då nej!
 
Ombord på dansbåten var allt sig likt. Tycker fortfarande att konceptet är bra;  hyfsad mat och dryck i obegränsad mängd till ett väldigt facilt pris; 290:-/pers. På vilket ställe i Sverige hittar man det i övrigt? Fritt inträde till dansorgie och sedan boende för 200:-/pers. Tillkommer för vår del resa, annars går sådant att få att ingå i priset!
 
Fast bilresan skulle vi ju ändå göra för att se Springsteen. Vi kan väl säga att det gick i ett, det där dygnet; i Hägerstenshamnen fredag em och lämnade bilen, kommunalt till Stadgårdskajen, åter i Stockholm lördag em 15,30, sedan ut till Hägerstenshamnen med väskorna, kommunalt in till City och en hyfsat snabb och god matbit på O´Learys och därefter ut till Solna. Pendeln ut till Solna var full. För min del var det lite deja vu, det där har man ju varit med om x antal gånger under åren där nere, men jag kan tänka mig att många av de som var med på tåget upplevde det som jobbigt och lite skrämmande, det hördes så på en del kommentarer.
 
När vi klev av blev vi en del i ett stort, stort lämmeltåg. Det fanns liksom ingen möjlighet att gå fel, det vara bara att följa med strömmen!
 
Konserten var mäktig och fascinerande, stark och häftig! Och gav absolut valuta för pengarna! Otroligt att karln orkar köra på i den takten i nästan 3,5 timma - utan paus!
 
Sedan ännu större lämmeltåg tillbaka, då skulle ju alla 55000 gå samtidigt! Men det funkade faktiskt bra. Tillbaka i Hägersten ca 00,30.
 
Söndag ett stop i Märsta hos finaste sonen som fyller 27 år idag! Dessvärre sov Ebba middag när vi kom, och när hon vaknade hade vi inte lång tid vi kunde stanna kvar innan vi var tvungna att åka hemåt. Söndagar är ju som alltid en dag när veckans arbete måste förberedas, med väskor och arbetsmaterial som måste checkas upp, gås igenom och packas. Lilla Skruttan blev sur på oss igen och ville inte riktigt säga hejdå.
 
Men vi hade ju som sagt tur med vädret; härligt väder hela helgen, promenaden till och från Friends Arena i ljummet skönt väder. Under hemresan upprepades samma sak som på nerresan - temperaturen sjönk mer och mer efter Gävle, vi landade i dis, dimma och +7!
 

Lantisliv

När man är en lantis/halvbonde/hemmansägare så är det nice när
 
vedhögen har vuxit rejält
 
 
den okluvna högen fortfarande är STOR
 
 
man har egen skog och kan ta ner en extra gran att ta med upp till stugan för behovet där
 
Det är INTE  nice när man ser att den dåligt gjorda utbyggnaden (länge sen gjord) på lagårn nog inte håller en vinter till
 
när man ser att brännässlorna redan börjar spira utanför lagårdsväggen
 
 
när handbromswiren på traktorn gick av idag
 
 
Men det är också nice när man kan skaka av sig bonnkläderna och åka ner till storstan och röja! På lördag ska vi ju se Bruce Springsteen på nya Friends Arena, och tanken var ju att hälsa på lilla barnbarnet innan dess. Det funkade inte så i kväll föddes tanken på att röja lite extra.... så snabbt bokades det och nu blir det lite sjögung på fredag i stället!
 
Kan vara nyttigt för våra arm- ben- och ryggmuskler att få lite vila. Eller vila... åtminstone lite andra rörelser än de vi ägnat oss åt!
 
 
 
 

Försommardag!

Förstår att vi inte är ensamma här uppe om att ha haft en alldeles underbart härlig försommardag, för att inte säga sommardag! Men ärligt talat så intresserar det mig inte hur det varit på andra ställen, för jag är där jag är och det är där jag är som det har varit en så underbart ljuvlig dag!
 
När vi kom hem från stugan i går såg vi ju att gräset blivit betydligt grönare och knopparna på buskar och träd större, men idag tror jag gräset vuxit flera centimeter!
 
Hade tänkt tillbringa dagen med att boka upp nästa vecka, men efter ett antal nejtack och onåbara människor bestämde jag mig för att skjuta upp eländet till i morgon. Gick i stället ut till vedbacken och gjorde lite nytta i det härliga solskenet.
 
Som grädde på moset blev det premiär på att kunna sitta ute och äta, underbart! Revbensspjäll och coleslaw är alltid gott, men extra gott vid ett sånt här tillfälle!
 

Tjällossning

 
Självklart orkade vi inte hålla ut riktigt så länge som tänkt på vedbacken igår. Möjligt att vi kände efter lite extra för att få komma iväg....
 
Lite oroade över hur mycket snö det skulle vara kvar var vi, framför allt efter makens samtal med svärmor som sa att "åkrarna börjar synas". Vi tyckte att det borde inte vara jättestor skillnad mot hemma, men säger hon att det är så..... så är det kanske så...!
 
Men det var det inte, vet inte vilken skala hon använder... fler och större fläckar, men ca 4-5 dagar senare än hemma hos oss och det är väl det de 30 milen ska skilja.
 
Oerhört härligt att vara här! Speciellt härligt att redan igår kunna dra igång sommarbastun och utan problem få upp tillräcklig temperatur där!
 
Härligt också idag när vi var och kollade vattenbrunnen och såg att den var pinfull med vatten och tillflödet var mer än gott! Betyder att både toaletter, tvätt- och diskmaskin har körts med gott samvete!
 
Enda smolken i glädjebägaren är att tjällossningen ställt till det. Båda våra nybyggda altaners trappor har fått mer än rejäla knuffar i fel riktning. Men, det ska väl gå att åtgärda. Men onödigt känns det!
 
Förra sommarens nybyggda altan med trappa:
 
 
Förförra sommarens altanbygge med trappa:
 
Riktigt aprilväder har det varit idag, ena stunden soligt och fint, andra stormbyar med hagel och regn. Har fått rensat en rabatt, krattat någon yta. Nöjd så. Vi skulle ju vila våra ömma muskler.....
 
 
 

RSS 2.0