Feminism

I går på vägen hem från Åre hörde jag en intervju på radion med Maria Sveland, en av de modiga som ställt sig framför kameran och läst upp hotbreven hon fått. Hatbrev som handlar om på vilket sätt hon ska dödas och vad som borde göras med henne. Anledningen? Hon har bara krävt sin och alla kvinnors rätt. Men gjort det högt och tydligt. Sånt gillas inte.
 
Hon kallar sig feminist och det kallar jag mig också. Men tydligen har det blivit ett skällsord. Till det ordet har lagts betydelser som inte finns där. En uppfattning att om du är feminist, så tycker du att alla män ska kastreras och allmänt hatas och att som feminist så får du inte sminka dig, eller i övrigt bry dig om kläder och utseende. De är rabiata bitterfittor som vill radera männen från jordens yta.
 
Ordet feminism betyder (enligt lexikon):  syftar till att definiera, upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.That's it. Det är jämlikhet som eftersrävas, grundläggande jämlikhet. Det har egentligen ingenting att göra med hur vi sedan fördelar vardagens sysslor, bara detta grundläggande - samma rättigheter på alla sätt och plan i samhället. Och att det faktiskt fungerar så.
 
I morgon är det internationella kvinnodagen. En dag som många inte tycker behövs. Jag tycker att den inte borde behövas. Men det gör den. Sen kan man undra vilken nytta det gör att ha en dag instiftad för att öka jämlikheten, när det viktiga är vad som sker varje dag.
 
För det är ju så att så länge kvinnor inte får säga vad som helst utan att bli mordhotade och tyvärr alltför ofta, faktiskt mördade, så behövs belysning på situationen.
 
Men när inte ens vi kvinnor kan hålla ihop utan deltar i hetsen och hatet mot de som kallar sig feminister, så kommer vi inte att nå denna grundläggande jämlikhet. För i denna bloggande värld finns det många kvinnliga bloggare som ondgör sig över feminismen och deltar i hetsjakten. Undrar om de verkligen vet vad ordet står för? För jag har så väldigt svårt att tro att de inte vill ha samma rättigheter och möjligheter?
 
"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra!" - Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0