Påskafton

Vattnet är fortfarande med oss. Vi bestämde oss för att inte använda "lösvatten" utan köra på som vanligt och se vad som händer. Hittills har det gått bra, vi fortsätter så och håller även fortsättningsvis tummarna.
 
Även solen fortsätter ju att vara med oss. Ingen större snösmältningsvärme, men kanske 4-5 grader som mest och det droppar och smälter ändå. Väldigt skönt att sitta i solen på en uppskottad liten yta på altanen och känna och se att solen gör lite verkan i ansiktet!
 
Påskafton är det och vår vana trogen när vi är ensamma, satsar vi på det vi tycker är allra godast: sill, varmrökt lax, avokado och skagenröra och så ägg förstås. Vi tyckte att vi handlat ganska lite av varje, men hälften är kvar ändå! Så det blir nog favorit i repris till lunch i morgon!
 
 
 

Vattenkrångel

Nu är det ju så att jag är lite skrockfull. Sist skrev jag ju om att "det går så bra även om vi inte har nåt vatten". Det ska man absolut inte göra, för vad händer? Jo, tji vatten! Och visst funkar det ändå, men det blir så KNÖLIGT!
 
Men - det var väldigt skumt och konstigt. När vi kom och hade  monterat ihop alla kopplingar och blandare och släppte på vattnet så fungerade allt så fint. När sisådär fyra timmar hade gått så sinade vattnet. Just sättet det sinade på tyder på att det var slut på vatten i brunnen. Vilket är otroligt ologiskt. När vi kollade i månadsskiftet oktober/november var det pinfullt i brunnen, sen var var vi här efter nyårshelgen och allt var frid och fröjd och fungerade. Vintern gav snö före kylan vilket gör att marken isoleras och det blir väldigt lite tjäle. Alltså borde allt fungera! Ett mysterium! Det enda svar vi kan hitta är att brunnen på något sätt, av någon anledning, tömts på vatten.
 
Självklart blev frustrationen stor. Det är ju en mardröm att drabbas av, speciellt första känsliga kvällen. Det blir en rejäl käftsmäll. Speciellt när allt funkar som det ska, och sedan tas det ifrån oss. Ungefär som när man visar en påse godis för ett barn och sen säger - nääää, du får INGET!
 
Så ingen av oss sov speciellt mycket eller bra första natten, frustrationen och funderingarna var för stora och många. Vi smälte snö för att använda i toaletten och blaska av oss i bastun. För INGET kan ta ifrån oss våran bastu!!!
 
Idag fyllde vi alla dunkar och andra kärl vi har med vatten och pumpade åt motsatt håll, dvs upp till brunnen. Detta för att trycka ut den luft som kom in i vattenledningen när vattnet sinade. Och - voila! - vi fick tillbaka vatten i kranen!
 
Men vi vet ju inte hur mycket vatten som faktiskt finns där uppe brunnen. Bara det vi pumpade upp? Fylls det på som det ska? Så vi tar det säkra före det osäkra och fortsätter med dunkar till toalett och annat. Men vi ska unna oss att duscha i kväll efter bastun och köra diskmaskinen i morgon förmiddag och se vad som händer! Håller tummarna!

Dan före dan.....!

I tre månader har vi längtat, och nu är vi äntligen framme! I morgon åker vi norröver och öppnar stugan! Lika vemodigt som det är att stänga den varje år, lika härligt är det att öppna den! Nej, fel, det är större känsla att öppna! Veta att heeeela säsongen ligger framför oss, alla förhoppningar om en solig och varm vår och sommar är ogrusade! Allt vi ska njuta av, allt vi ska göra! Det finns bara möjligheter tills annat är bevisat!
 
Det lovas ju ganska fint väder här i Norrland under påsken, men vi vet ju att uppe i stugan är det ju ungefär lika mycket snö som vi har här, närmare en halv meter kvar. Det har ju varit soligt och fint på dagarna ganska länge, men nätterna är kalla så det fryser till och det tar till fram på eftermiddagen innan det börjar töa igen. Det gör att det händer inte så mycket på snötäcket.
 
Så vi vet vad som väntar oss. MYCKET skottande för att komma fram till huset, och för att ta sig mellan husen, och till garaget, och till vedbon. Men vägen fram har blivit plogad idag, så det andra ordnar sig!
 
Sen är det ju alltid lika spännande med vattnet, har det frusit någonstans? I så fall var? Har något frusit sönder? Var? Men vi har haft tur hittills, det är bara några få gånger vi inte fått igång vattnet och det går bra i alla fall! Till och med har vi bastat utan rinnande vatten; det går så bra att tvätta sig med hjälp av en hink med vatten, det har folk gjort i alla tider! Även toaletten har kunnat användas, bara att hälla vatten (från hink) i vattentanken och sen spola! Men det är ju bekvämare med rinnande vatten!
 
Så ikväll planeras och packas det, en lång lista på vad som ska med, framför allt är det mycket mat eftersom det är många dagar och frys och kyl är tomma där uppe. Men det är ett kärt göra!
 
Så här såg det ut förra påsken, det lär nog se ungefär likadant ut i år också! Framför allt den blå himlen!
 
 
 
 
 

Härliga helgen!

Söndag kväll och vi är hemma igen, trötta och mycket nöjda!
 
Har haft en alldeles fantastiskt bra och härlig helg; fredagskvällen gav oss allt vi ville och mer därtill! Före showen en middag som överträffade våra förväntningar, jättegod mat och dryck och jättefin service. Showen var såklart super och därefter blev det faktiskt en sväng till Golden Hits. Killarna var inte överförtjusta i det, men följde lydigt med och stog snällt i kön för att komma in fast de frös OCH DE KLAGADE INTE ENS! En del karlar är bara bäst! De fick sig nån öl och whisky när vi kom in och jag och Kim fick utlopp för danslusten vi ackumulerat upp under showen.
 
Frampå lördag eftermiddag kom vi ut till Märsta och sen var det ju Ebba för hela slanten! Skulle kunna lägga ut texten hur mycket som helst om hur fin, rolig, mysig och härlig hon är, men det har jag väl gjort några gånger förut....
 
Kan väl säga att när hon tog min hand och gick mot trappan, utan att nån ens hade frågat henne om jag fick natta henne, då stiger lyckobubblorna i kroppen!
 
Härligt också att få en middag med hela familjen samlad, det är ju inte alltid så lätt att lyckas med det.
 
I förmiddags fick vi också rå om Ebba på egen hand en hel del. Hennes föräldrar passade på att först ta sovmorgon och sedan ge sig iväg och titta på saker som är svårbedömda med en tvååring som skuttar runt. Och lyckliga var ju vi!
 
 
 
 
 

Måbrahelg!

Ikväll packas det, som alltid när  vi ska ner och träffa barn och barnbarn är det mycket olika saker som ska med, inte bara det man ska gå och stå i.
 
Det blir en "helahelgenresa", i morgon kväll ska vi gå och se Jerry Williams avskedsshow på Cirkus tillsammans med Kim och Markus.
 
Showen har ju blivit rosad av alla kritiker, vilket inte var annat att vänta. Han är unik, killen! 70 år och verkligen "still going strong!. Vi såg hans show "Ringside" för en hel del år sedan, mycket bra, men jag tror den här är ännu bättre. Wine and dine blir det på Cirkus före showen, bekvämt och praktiskt.
 
På lördagen åker vi till lilla Ebba och hennes föräldrar, dessutom verkar det som vi får sällskap av både Kim och Markus och även Vickie! Det blir kanon! Förutom att behöva se Vickies brunfärg efter att nyss kommit hem från fyra veckor i Thailand....
 
Övernattning där och sedan även söndagförmiddagen med Skruttan med familj! Måbrahelg!
 
 

Vårbesvärjelse

Eftersom vi åker bort över helgen som kommer och är uppe i stugan över själva påsken, samt kylan som inte verkar vilja släppa sitt grepp om landet, så försöker jag besvärja våren att komma genom att göra vår och påsk inomhus i alla fall.
 
Så för en dryg vecka sedan klippte jag av några kvistar från syrénbusken och satte i vatten. Bladen kom snabbt och nu är det faktiskt små, små blomknoppar också!
 
 
Ska bli spännande att se vad det blir av dem!
 
Påskriset som jag var och hämtade för några dagar sedan (tyckte jag skulle passa på medan skaren höll - det gör den fortfarande....) kom in i kväll:
 
 
Är väldigt glad över de små Fabergéäggen - en bonus av jobbet får man väl säga. Varje innehåller ett chokladägg av god kvalitet, dyra som rackarn i butik. De varuprover som inte går åt får man äta upp själv och hänga skalet i riset!
 
Även dessa är dylika ägg, blir en fin prydnad:
 

Påskplanering

Förutom tisdagen i veckan som varit, så har det varit härligt soligt och fint väder, men väldigt kallt. Kommer man ut på E4:an så går temperaturen som vanligt upp ett par grader och har då nått upp till fantastiska två plusgrader. Här i vårt köldhål har den nosat på nollstrecket. Men återigen; det är härligt att se solen så högt på himlen och att se den gå ner senare och senare, tror det är på onsdag som kommer som vi har vådagjämning. Det roligaste är ju ändå att vi nu gått om Stockholm när det gäller ljuset!
 
Dessutom är det bara en vecka kvar tills påskveckan börjar och vi har påbörjat planeringen inför en av årets höjdpunkter; att få öppna stugan för säsongen!
 
Exakt när vi åker upp är inte bestämt än, men gissningsvis onsdag påskveckan. Längtan och förväntningarna står så klart högt i tak, samtidigt kommer vi ihåg gånger när det blivit rejäla floppar. En av de värre var för sju år sedan när molnen dag efter dag hängde i höjd med taket och det bara snöade och snöade. Det året skulle vi sälja vårt hus och på påskaftonen tog vi besutet att åka hem, det var bara alltför deprimerande med det eviga snöandet när vi visste att hemma var det barmark och att vi fortfarande hade mycket att göra inför försäljningen. Det visade sig vara ett bra beslut.
 
Förra året höll vintern också i sig onödigt länge däruppe, då låg påsken ändå en vecka senare än i år. Efter mina bilder att döma begick vi ändå grillpremiären där:
 
 
Kan väl säga att grillen står en halvmeter över marknivå.... men soligt och fint var det! Och det är väl så det är, ligger påsken tidigt får man ta att det är snö kvar bara solen finns där!
 
Erkänner; det jag skriver är bara skitsnack, JAG VILL INTE HA SNÖ NÄR DET ÄR PÅSK, JAG VILL HA TORRT FJOLÅRSGRÄS, SNÖDROPPAR, KROKUSAR OCH PLUSGRADER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OCH sol. Helst.

Hörnefors by winter

Trött, trött, trött! Ska hålla ut ett tag till innan det blir sängdags, annars vaknar jag alldeles för tidigt.
 
Uppresan igår var inte kul, det blev precis som de lovat. Inte en plogbil i sikte (det hade de inte lovat men det hör liksom till det också...), ca 1 dm nysnö i ytterfilen och minst de 15 sekundmetrarna. Snödrev och snörök. Men som tur var inte hela vägen, men halva. Ångermanland, precis som utlovat.
 
Sååå skönt att veta att det här är sista hotellnatten på några veckor, hur många vet jag inte än. Men nästa blir det inte, därefter är det påskvecka, inte blir det veckan efter påsk heller, sen vet man aldrig....
 
För första gången behövde jag hotellövernattning i Umetrakten. Har ju alltid avverkat de besök jag behövt här och sedan åkt upp till Skellefteå för övernattning, när jag inte kunnat sova i stugan. Den här gången skulle jag bara vara i Umeå, och stugan är ju inte öppnad än, så då blev det tvunget.
 
Har hittat ett kombinerat vandrarhem/hotell i Hörnefors. Kombinerat betyder att mot tillägg får man dusch/toa på rummet, sängkläder och frukost. Läget 3 mil från stan gör att det ändå blir halva priset mot att bo där. 
 
Tror att det är väldigt vackert här på sommaren, läget 50 meter från havet antyder det. Från mitt rumsfönster ser jag ut över en frusen havsvik och kan ju tänka mig hur det ser ut en varmare årstid när det ser ut så här nu:
 
 
Och ja, det är Bluebird som råkade komma med på bild, fast förankrad i gratis motorvärmare. Bara en sån sak!
 
Arbetsmässigt har det inte varit nån höjdare, men det är ju som vanligt - först ska man sälja in sig själv, efter ytterligare några besök börjar de handla. Några order har det blivit ändå. Håller tummarna för att det blir mer i morgon innan hemresan, plånboken skulle bli så glad!

Ryggplåga

Idag fick det lov att bli ett besök hos naprapaten för att hjälpa upp ryggen. Hon satte små nålar i ländryggen och övre delen av rumpan som hon kopplade till el, och torterade mig med. Det kändes en del till en början innan musklerna började slappna av, vilket var avsikten, sen höll jag på att somna där jag låg. Lite manipulation blev det och sedan det värsta; stretchning. Det var den riktiga tortyren. Men behövlig! 
 
 Hon tyckte ju inte heller att det var optimalt att sitta 35 mil i bilen med den här ryggen. Fick lova att stanna ett par gånger på vägen och gå några varv runt bilen. Vi får se hur det känns och vad tidsapekten säger.
 
Det lovas ju nämligen skitväder i morgon igen. Har haft väldig otur den här vintern och lyckats pricka in skitvädret till mina resor. Förutom ca 1 dm snö tänker de kombinera det med 15 sekundmeter, och då kan jag lätt räkna ut vilken snörök och vilket snödrev det blir. Självklart kommer jag att vara ute i god tid, men med sådant väder vet man aldrig hur trafiksituationen ser ut.
 
Börjar vara riktigt, riktigt less på dessa hotellnätter, men de här är de sista på ett bra tag. Nästa vecka blir det jobb hemomkring och sedan är det påskveckan, då blir man lynchad om man försöker sig ut i några butiker, veckan efter blir också hemomkring, sen får vi se vad det blir.
 
Nu packa och kolla att allt arbetsmaterial osv är med och up to date.

Ryggskott

Idag har jag gjort en mycket obehaglig erfarenhet; mitt första ryggskott! Lyfte en låda med ett par lampor (inte alls tung) när det högg/brände till i ryggen. Där stod jag, med lådan i händerna och kunde inte röra mig. Som tur var stod maken intill så jag kunde pipa "hjälp mig" och han tog lådan ur händerna på mig och hjälpte mig in.
 
I fredags var vi på Ikea och köpte en tresektioners lagerhylla till garaget. I går monterades den upp och började fyllas på.
 
Idag började vi röja på logen; alla verktyg och maskiner Bertan haft däruppe som nu skulle få ny plats i den gamla köksinredningen som nu finns i garaget. Själv skulle jag röja bland massa gammalt vi hade med oss när vi flyttade hit och som inte fått, och inte kommer att få, en plats här. Som dessa lampor jag lyfte......
 
För min del blev det inte så mycket mer gjort i dag, kan jag säga. Samtidigt tacksam att det inte blev värsta sortens ryggskott - kan sitta, ligga och gå, men däremot inte böja ryggen framåt. Lite orolig hur det ska gå i veckan som kommer när jag ska norrut ensam och klara att lyfta resväskor och säljväskor i och ur bilen.....har blivit insmord och masserad med Tigerbalsam nu och hoppas det ska hjälpa musklerna att återhämta sig!
 
Innan lådan som knäckte ryggen vittjade jag en annan gammal låda med lampor, finns det någon som vill ha någon av dessa gamla klenoder så säg till! Nästa helg blir det ett nytt lass till tippen och då åker de med!
 
 
 
 
  

Feminism

I går på vägen hem från Åre hörde jag en intervju på radion med Maria Sveland, en av de modiga som ställt sig framför kameran och läst upp hotbreven hon fått. Hatbrev som handlar om på vilket sätt hon ska dödas och vad som borde göras med henne. Anledningen? Hon har bara krävt sin och alla kvinnors rätt. Men gjort det högt och tydligt. Sånt gillas inte.
 
Hon kallar sig feminist och det kallar jag mig också. Men tydligen har det blivit ett skällsord. Till det ordet har lagts betydelser som inte finns där. En uppfattning att om du är feminist, så tycker du att alla män ska kastreras och allmänt hatas och att som feminist så får du inte sminka dig, eller i övrigt bry dig om kläder och utseende. De är rabiata bitterfittor som vill radera männen från jordens yta.
 
Ordet feminism betyder (enligt lexikon):  syftar till att definiera, upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.That's it. Det är jämlikhet som eftersrävas, grundläggande jämlikhet. Det har egentligen ingenting att göra med hur vi sedan fördelar vardagens sysslor, bara detta grundläggande - samma rättigheter på alla sätt och plan i samhället. Och att det faktiskt fungerar så.
 
I morgon är det internationella kvinnodagen. En dag som många inte tycker behövs. Jag tycker att den inte borde behövas. Men det gör den. Sen kan man undra vilken nytta det gör att ha en dag instiftad för att öka jämlikheten, när det viktiga är vad som sker varje dag.
 
För det är ju så att så länge kvinnor inte får säga vad som helst utan att bli mordhotade och tyvärr alltför ofta, faktiskt mördade, så behövs belysning på situationen.
 
Men när inte ens vi kvinnor kan hålla ihop utan deltar i hetsen och hatet mot de som kallar sig feminister, så kommer vi inte att nå denna grundläggande jämlikhet. För i denna bloggande värld finns det många kvinnliga bloggare som ondgör sig över feminismen och deltar i hetsjakten. Undrar om de verkligen vet vad ordet står för? För jag har så väldigt svårt att tro att de inte vill ha samma rättigheter och möjligheter?
 
"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra!" - Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister.
 

Snödrev

Hemma igen efter några dagar i Östersund som avslutades med en sväng till Åre idag innan nosen ställdes sydost igen = hemåt.
 
Inga revolutionen har skett, och det var inte förväntat heller, Rom byggdes ju inte på en dag.
 
Dagens tur till Åre var inte så kul heller. Det snöade som tur var inte, men blåste nånstans mellan stormbyar och storm. Ett snödrev som jag aldrig varit med om nång gång. Om man ställer upp snökanoner med 10-50 meters mellanrum längs en väg och drar på dem för fullt, så var det ungefär så som det var. När bilen körde in i "kanonen" såg man absolut inte ett dyft. Visste att jag inte hade någon framför mig och inte heller någon bakom, men insåg att om det dyker upp en stillastående bil framför mig, har jag inte en chans att se den.
 
Hade dock sån tur att det inte hände förrän jag precis kom ur en sån där kanon. Då var det tre andra bilar som inte haft samma tur, utan kört in i varandra. Hann få stopp på bilen med ett par meters marginal.... man är inte så tuff sen!
 
 

Premiär

I morgon blir det premiär för mig med de nya produkterna mot dagligvaruhandeln. Erkänner villigt att det är ganska pirrigt. Ska inte säga nervös, men pirrigt är det. Nya människor, men framför allt nya rutiner och ett nytt sätt att jobba.
 
Dessutom går jag ut ganska hårt; åker till Östersund i morgon och sedan blir det tre dar med nästan bara sådana besök, blir bara ett besök hos mina "ordinarie" kunder.
 
Även denna gång samordnar vi och får varandras kvällssällskap på hotellet. Extra värdefullt när man förmodligen behöver ventilera dagens upplevelser och fråga om råd.
 
Hoppas nu bara att vädrets makter är snälla och inte skickar mer blåst och snö eftersom jag även ska upp till Åre, det har ju varit riktigt dåligt väder där uppe under helgen.
 
Blåst och snö har vi haft här också, men idag har solen faktiskt varit med oss ända till eftermiddagen, men kallt, 5-7 minus trots solen.

RSS 2.0