Husras

Här har varit väldig dramatik idag. Ett hus har rasat. Ramlat ner på marken och krossats. En död. Om det beror på själva raset är tveksamt. Kan dölja sig något slag av annat drama bakom det hela.
 
Svalorna gillar ju att bygga bo under utskjutande tak. Vi har försökt att hänga upp viftande tyger och liknande för att få dem att låta bli att bygga, åtminstone i de områden där vi går. Vi vet ju sen tidigare att de blir väldigt stressade när de väl har ungar och vi går mellan våra hus och de har sitt bo mitt i vårt gångstråk.
 
Men de envisas att bygga ändå. Så självklart fanns där ett bo nu när vi kom upp. Men idag på förmiddagen hände det oförklarliga; boet hade rasat ner på marken.
 
I resterna av boet ligger en vuxen död svala. Utanför i gräset ligger tre levande ungar. Föräldrarna, som blev galna förut när vi gick där, är nu hysteriska varje gång vi passerar. Vi försöker gå omvägar för att inte störa för mycket..
 
De fortsätter ändå att mata ungarna, som verkar oskadda. Men självklart är det ju ett utsatt läge för dem där på marken. Utan väggar eller tak, som de normalt brukar ha. Till kvällen/natten väntas regn, vilket inte lär vara något de är vana vid. Blir svårt att hålla värmen.
 
Så vi ställde dit en pappkartong bredvid dem. Återstår att se om de är smarta nog att få ungarna att ta sig in dit.
 
 
Återstår nu att se om de lever i morgon. Det finns säkert många som kan tänka sig ungarna som lite nattamat...
 
 

Renovering

Vaknade till en mulen dag, med dimmolnen hängande i trädtopparna och med pölar av nattens regn på altangolvet.
 
Med andra ord en dag som gjord för lite inomhusrenovering!!!! Påbörjade ju i höstas (?) nybyggnation av två rum i det gamla allrummet i det vi kallar sovhuset.
 
Nya väggar är ju nu på plats, gips har satts upp och i det aktuella rummet spacklats och slipats. Så idag målade jag den väggen en första gång, en gång till behövs - vid tillfälle.... De "gamla" väggarna som har tapeter på sig ska också målas och då ska man ju riva bort eventuellt löst sittande tapeter, målar man på dem lossnar de ju absolut. Det visade sig att nästan alla sitter löst! Är inte färdig än med rivandet, men det blir - vid tillfälle = en regnig dag!
 
 
Fortsättning följer...
 
 
 
 
 
 


 
 

Midnattsljus

Vi har förstått att vi haft en alldeles sagolik tur vädermässigt med vi har valt att befinna oss under våren. De helger vi har åkt hit upp till stugan har det ofta varit halvdant väder hemma, medan vi haft underbart väder här. När vi, som nu under midsommarhelgen, valt att vara hemma för att hinna måla så mycket som möjligt, har vi haft fint väder där och nu fått reda på att de haft riktigt skitväder här. Snacka om tur! Tack vädergudar!
 
I förrgår kväll hade vi en sådan där underbart ljummen och skön kväll,  där man helst inte vill gå in alls. Solen är ju med ända till läggdags här, och sådana kvällar är ju ändå sällsynta.
 
Sådär bara några dagar efter sommarsolståndet har det ju inte hunnit hända så mycket med solens upp- och nedgång och man får fortfarande uppleva dessa härliga nätter när det inte blir mer än skymning. Tyvärr är det svårt att fånga ljuset på bild. Har väl inte den kamera man ska ha för att lyckas heller. Fick till ett par fina bilder, men åter, det ser mörkare ut på bild än vad det var:
 
 
Den här undre bilden är inte lika bra, lite suddig och så även snyggingen på altanen, men den är mer rättvisande när det gäller ljuset. Bilderna är tagna ca 22.45. Tror solen gick ner 23.10 den här kvällen för att sedan gå upp igen 02.15. Det behövs inte mycket lampor!
 
Fast natten som var hade vi årets första (för oss) åskväder. Vaknade ca 02.30 av att det dundrade och var uppe en halvtimma och tittade. Blev inget hejdundrande, men rejält med regn. Så himla lägligt då att ha hällt ut lite blåkorn innan!
 
Passade oss bra med mulet idag när vi behövde åka och handla och fixa lite annat! Till i morgon utlovas det grillväder igen!
 

SEMESTER!

Nu är det äntligen semester, SEMESTER! Den senaste veckan tog vi två beslut; dels att ta fem veckors semester men även att stanna hemma över midsommar och ägna oss åt att måla, måla, måla..
 
Och resultatet visades ju igår, så idag packade vi och åkte. Norrut till stugan.
 
Tyckte nog faktiskt att till och med pelargonerna såg ut som de tyckte det var skönt att komma hit, eller så är det bara så att jag tycker det ser mer hemtrevligt ut här när de får klä in en del av altanen.
 
 

Och så bastu då förstås! Som ALLTID så himla härligt, men mest nog sådana här dagar när man vet att vi har
M Å N G A tillfällen framför oss! Här är det riggat och strax klart att gå in:
 
 
 
 
 
 
 

Måla, måla, måla, måla..................

Med risk för att vara tjatig kan jag berätta att vi har målat idag...................................
 
Nu börjar vi dock se ordentligt resultat av våra ansträngningar; 76 lock är färdigmålade, dvs målade tre gånger. Tillika är 84 bräder målade lika många gånger. Idag har vi grundmålat 42 bräder, nu har vi bara ca 10 st omålade kvar.
 
Vi har målat virke liggandes lite överallt:
 
Här i traktorcarporten hälften av dagens ansträngningar.
 
I bilcarporten ligger den andra hälften.
 
Här ligger en del av det som färdigmålades i går för att härdas tillräckligt för att kunna ströas upp:
Locken och ströade färdigmålade bräder:
 
En hel del är det ju då kvar att måla; dessa 52 bräder som inte är klara, men i det stora hela känns det som att det är överkomligt!
 
När allt är klart ska det upp och försköna dessa väggar:
 
 
Det som känns så fantastiskt roligt är ju att vi har fått ha så perfekt väder. En, säger en, dag har vi (Bertan) fått stå inne i carporten och måla. Resten av tiden har vi kunnat stå ute i (ofta) solskenet och sedan burit in brädorna på plats efter målning.
 
Länge sen jag var så brun vid den här tiden på året!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sillkoma

En härlig midsommarafton har vi haft; solen har varit med oss hela dan, inte de högsta temperaturerna, men med solens hjälp tillräckligt att bli lite svettig i det vi hållit på med. Som så klart varit mycket målande. Och gräsklippning. Och diverse annat utomhus, för det är ju där man vill vara sådana här dagar.
 
Och såklart blev det ju typisk midsommarmat. Och det var efter den jag blev fullkomligt knockad! Aldrig varit med om något liknande. Min mage är, och har alltid varit, lite konstig. Den svullnar oavsett vad jag äter. Spelar ingen roll om det bara är grönsaker, eller bara kött, med eller utan gluten, laktos eller vad du vill. Får den i sig FÖDA så svullnar den. Ser rent gravid ut, åldern till trots.
 
Men så illa som idag har jag aldrig varit med om. Ca 6 sillbitar, 1 potatis, 1 ägg, 1 skiva laxpaté, 1/2 avocado, skagenröra. Därtill 2 snapsar och en halv öl. Sedan jordgubbar och grädde och jag fullkomligt däckade. Inte ovanligt att bli trött efter mat, men jag kunde knappt sitta upp på stolen. Inväntade kaffet, vet att efter det mår man bättre. Men inte idag. Magen värkte och tröttheten var fullkomligt massiv.
 
Däckade på soffan. Kära maken var och väckte mig med jämna mellanrum och efter ett tag/tid/timmar orkade jag fortsätta kvällen. Vet inte om det är osedvanligt hårdsmält mat eller vad det beror på, men sviterna sitter fortfarande i.....
 
Slutsatsen jag drar är; låt för faaan bli sillen! Eller laxpatén......eller potatisen......Men jag tror det är SILLKOMA!
 
 

Växtkraft

Veckan som är/varit har jag varit hemma. Förra veckan kom jag ju hem onsdag kväll och kan bara konstatera att det händer väldigt mycket med växtligheten den här tiden på året.
 
En del av det oönskade tog ju Kim hand om i helgen, men även det önskade växer. En del väldigt bra, annat får man vara nöjd med att det inte dör....
 
Det här är en sådd som är gjord mest på kul. Det är Ruccola till höger i bild, som jag inte tror alls tänker komma upp, Ekbladssallat i mitten och Mangold längst till vänster (blir nog inget heller).
 
 
Sen finns det annat som är betydligt roligare, som denna Snöbollsbuske vi satte för tre år seda och som vuxit som bara den:
 
 I "portalen" bakom är Humlen på väg att klättra upp.
 
 
Något som också är lite roligt är dessa hybrider som växer upp på lite olika ställen varje år. Plockar ju av utblommade blommor från penséer och bara slänger iväg dem. Varje år kommer de tillbaka. I förminskad form och än mer lika sina förfäder violerna. Fast större.
 
 
Och så tycker jag den här liljan (tror jag det är) är så väldigt fin. Vet inte vad den heter och den sprider sig som ett ogräs men det är väldigt vackra blommor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goda samariter!

Tiden rusar iväg, vi har mycket att göra och mycket blir också gjort.
 
Fokus har legat på att måla de brädor som i augusti ska upp på fasaden, samt få in veden. Vi har mer ved än vanligt i år, och det var vad vi ville, men såklart tar det längre tid att få in den.
 
Så oerhört tacksam och glad blir man ju då när det kommer snälla människor och hjälper oss! Kim och Markus kom upp i fredags kväll, och i lördags skaffade sig Kim rejäl träningsvärk genom att rensa i princip alla mina rabatter och buskar från gräs och ogräs. Sånt som får stå tillbaka för annat som är viktigare (se ovan). Hon kallade det terapiarbete, och det är det - när man kan välja själv att göra det och ta det i sin egen takt. Men det blev så himla fint!
 
 
Tror vi körde iväg 5-6 skottkärror med rens!
 
Tyvärr kom det lite moln på kvällen när vi skulle äta, men större delen av middagen kunde vi sitta ute. Kim och Markus hade med sig det godaste goda; löjrom och Champagne! Helt underbart, framför allt att äta utomhus!
 
 
Lite midsommarkänsla hade vi!
 
 
Så grillat efter det och såklart jordgubbar som avslutning!
 
Apropå efterrätt fick jag en idé som jag testade på gänget på fredagskvällen och fick godkänt; vattenmelon med Blå Castello. Det försvann i ett nafs, jättegott!
 
 
På söndagen var det Markus tur att göra en lika god gärning; han ladade in all ved som var kvar. Tror det var sex fulla traktorskopor, dvs en VÄLDIG massa jobb! Men nu är allt inne, och vedbon är ordentligt välfylld!
STORT TACK!
 
 
 
 
 

Hemma bäst

Efter några dagars jobb runt och i Umeå var det dags för efterlängtad hemfärd idag. Det är ju bara så att hemma ÄR bäst! Så SKA det vara och så är det.
 
Det lustiga var att nu var det omvänt förhållande; nu lämnade jag +10 och regn och kom hem till sol och en grillkväll med min älskling! Lite grand "välkommen hem"!
 
Även den här våren/försommaren har ju rent exploderat. När man varit borta en vecka, som jag nu varit, så ser man ju väldigt tydligt hur mycket allt vuxit på relativt kort tid.
 
Våra syrener står i full blom, snart överblommade, men jag passade på att ta in några kvistar. Dock vet jag att de sällan står sig så länge, trots att jag gör som de som kan säger, och skalar stjälkarna ordentligt så de ska kunna dricka. Men fina är de, och doftar, den tid de hänger med:
 
 
 
 

Ljusa nätter

Tiden går fort när man har trevligt, och både dagar och kvällar har den senaste tiden varit fyllda med trevligheter som lämnat väldigt lite tid över för sittande framför en dator.

I onsdags förra veckan åkte vi hemifrån och lämnade regn och +10 för att komma upp till stugan i ett Västerbotten som bjöd på sol och värme. Sen har det fortsatt så. Helt fantastiskt härligt att lyckas pricka in sådant väder här igen! Att bada här uppe i 18-gradigt vatten redan den 6 juni är väldigt ovanligt.

Även den här gången är jag kvar här efter kära maken åkt hem. Ska jobba häromkring några dagar innan hemfärd.

Det som aldrig upphör att fascinera här den här tiden på året är ljuset. Än är vi ju inte framme vid de ljusaste dagarna, ändå blir det inte mörkt här på natten. I går gick solen ner 22.53, här försvann den lite tidigare bakom berget på andra sidan sjön. Det här togs ca 22.30

 

 


Efter regn kommer sol

Lämnade ett regnigt och 10-gradigt sundsvall på förmiddagen och landade i sol och nästa 20 grader i vårt andra hem. Stugan. Den fina,kära. Framför allt den här tiden på året. Med sol nästan dygnet runt, vattenglitter och bastu med sjöbad. Ljuvligt är bara förnamnet!
 
 

Takterass!

Råkade idag få syn på ett lite annorlunda bygge. Ett fågelbo OVANPÅ en fågelholk! Snacka om takterrass!
 
 
Är ju absolut ingen fågelkännare så jag var tvungen att stå och vänta tills en vuxen fågel seglade in för att ge de hungriga små lite mat, och jo, det är Koltrasten som bygger så konstigt. Ligger ju fortfarande en liten hög med gammalt hö på vår loge där innanför, som den hämtat en del av och använt som grund, och därpå byggt sitt bo. Fyra hungriga munnar räknade jag till.
 
Härligt att ha zoom på kameran!

Sommar i sommar?

Nu har vi haft sommarväder i tre veckor. Det har pendlat mellan 17 och 25, längre norrut har det ju varit ännu varmare. Tror vi har haft en regnnatt. Så här mycket sommar, så här tidigt här uppe bådar inte gott.....? 
 
Som den tvivlare jag är så undrar jag hur denna sommar ska bli?

RSS 2.0