Säljare?

Vid den här tiden på året brukar vi utnyttja alla vårens helger att åka upp till stugan och få så många dagar vi kan där.
 
I år är det lite annorlunda med ny fasad på huset som ska hinna målas under försommaren för att kunna monteras på sensommaren. Innan den målningen hade vi tänkt bli klara med veden = kapning, klyvning och stapling.
 
Så den nu innevarande Valborgshelgen är vi hemma och jobbar med veden. Tanken var att ta oss en "vanlig" stugan-helg, dvs åka upp torsdag. Men - längtan suger och drar!
 
Tanken föddes vid vedklyven i eftermiddags, presenterades för maken ihop med middagen; vi jobbar ju som små skållade råttor hela dan, fram mot tretiden orkar kroppen och psyket inte riktigt längre. So what if we sätter oss i das auto och åker upp till the little stugan redan by then? Och få vakna där in the nice little stuga (förmodligen sent på förmiddagen) i stället för att sätta oss i bilen då och landa först fram på tidiga eftermiddagen?
 
Han köpte det med hull och hår! Yesss!
 
Kanske att man skulle bli säljare????
 

Telia + service = sant

I förra veckan, torsdag tror jag det var, hände nåt som fick mig liiite förvånad faktiskt, och lite imponerad.
 
Vår TV har ett gäng år på nacken; den inköptes när platt-TV var hyfsat nya och för att hålla nere priset, så blev det inte det märket med bäst renommé. Vi hade tänkt vänta några år till, tills de gått ner i pris, men den gamla tjocka dödde.
 
För ett par år sedan började den bete sig lite knepigt, både bild och ljud hackade till då och då, och/eller frös en sekund. OK, tänkte vi, nu börjar den ge sig. Den får vara kvar så länge den funkar någorlunda innan vi skaffar en ny. Men hur det var, så försvann det där och då tänker man ju inte på det längre.
 
Tills för en dryg vecka sedan, när det hela kom tillbaka, fast värre. Återigen konstaterade vi att nu är det nog dags att skaffa en ny, innan den totalt lägger ner. Tilläggas ska att vi har både TV, telefoni och internet via Telia, allt går på nåt sätt i samma abonnemang/kablar eller vad det nu är.
 
På torsdag eftermiddag ringer en kille som presenterar sig som xxx från Telia och undrar om vi upplever problem med vår TV? Jaha, tänkte jag misstänksamt, vad vill den här killen sälja? Det är ju vanligt att vi blir uppringda av diverse företag som uppger att de ringer för Telias räkning - vilket de inte gör - och försöker få oss att byta abonnemang. Men xx från Telia sa att de hade gjort en pejling som visade att vi hade störningar och det fick jag ju hålla med om att vi hade. Ja, det berodde på ett par av de små lådor som det hela ska passera (router mm), var nämligen för gamla. Men ville vi skulla han skicka nya apparater - UTAN KOSTNAD!
 
Tycker att det är faktiskt ganska bra service, att göra sådana pejlingar, ringa upp och erbjuda att gratis åtgärda problemet! Nu väntar vi bara på att de nya små underverken ska komma, för i går var TV:n nästan otittbar. Tur att det inte finns nåt i kväll att glo på så man inte behöver slå på den!
 
I stället har jag ägnat mig att fortsätta sy på soltaket/seglet till nya altanen i stugan och vänta på kära maken som ska komma fram mot 23-tiden efter en dag i Malmö.
 
 
 
 

Möra muskler

I kväll är det ömt i kroppen; armar, händer, ben, rygg. Nej, har inte varit på gym eller liknande. Vem behöver det när man har hus och trädgård att ta sköta om? Med allt vad där tillhör som krattning av rejäla gräsmattor, biltvätt och framför allt - vedklyvning!
 
Samtidigt är det roligt jobb, alltihop. Få bort löv och gammalt torrt gräs, säsongspremiär för biltvätt här hemma (ledningen töade upp i går!) och så den kära vedhanteringen då. Så här i början känns det roligt och tillfrädsställande, och så är det ju ett säkert vårtecken. Men det är ganska tungt jobb. En del klabbar är rejält stora och ska lyftas upp och hanteras. Många kluvna vedträn hänger ändå ihop och får bändas isär, därav att man blir trött i fingermusklerna. Självklart försöker man böja benen när klamparna ska lyftas och det blir många knäböj, med många kilo per dag när man håller på. Ryggen tar mest stryk av allt ståendet, framför allt eftersom jag glömde ta på mig MBT-skorna de första timmarna.
 
Och så blir man ju faktiskt trött av all denna friska luft också! Efter en låååång vinter med mycket stugsittande och bilåkande så är man ju varken van vid den eller allt detta fysiska arbete. Men nyttigt är det nog, båda delarna.
 
 

Radio Guld

Här i Sundsvall/Härnösandsområdet har vi en lokal radiostation som heter Radio Guld. Den spelar musik från 60 till 90-talet. Hos oss slår vi över till den varje kväll 17.45 när Barnradion drar igång. Efter Barnradion följer nyheter på finska som säkert är intressanta för de som förstår språket, men för oss blir det bara blurr i öronen. Bättre då med gamla godingar.
 
Inget är ju perfekt, så ej heller Radio Guld. Vissa kvällar kör de dansbandskvällar och det klarar jag inte av, men tills dess är maten avklarad och vi är förflyttade till dator/TV eller annat som behövs göras.
 
MEN! Fredag- och lördagskvällar är Radio Guld verkligen GULD! Till och med sonen (född mitten av 80-talet) har vid flera tillfällen uttalat sig om vilken härlig blandning på låtar det är på den kanalen. En helt fantastisk mix av det bästa i rock och pop från framför allt 70 - 90-talet. Medryckande, stämningshöjande, dansvänligt.
 
Så vad händer? Jo, Mittmedia som ägen kanalen lägger ner den. Den genererar nämligen inga pengar. De förlorar inget på den, men tjänar heller inget - den går jämt upp.
 
Läste för några veckor sedan att den skulle läggas ner, nån gång i maj skulle det ske. Sen glömmer man det hela. Tills i går kväll, när vi råkade höra att det här är sista fredagen de kör! Panik! Det finns ju inget likvärdigt alternativ! Mix Megapol - näääää!
 
Ja, vi spelar in programmet! Eller går det att köpa deras band/skivor? Har frågar via deras FB-sida, men tror inte mycket på det. Men har vi verkligen inte några gamla kasettband liggande som det går att spela in på?
 
Letade på alla upptänkliga ställen och - eftersom jag är en såndär samlare - så hittade jag såklart ett antal kasettband, varav tre oinspelade och lika många med nånting på. Efter en del mixtrande och testande (har ju aldrig spelat in på den där apparaten förut) så rullar nu banden på inspelning. OK, det blir inte så mycket förnyelse, men bättre än Megapol! Tack och lov för kasettband!!!!!!!!!!!!!!!
http://guld.nu/
 

Härligt men hektiskt

Våren i år har ju varit sen, men när det väl kom lite värme har snösmältningen gått med raketfart. Det är fascinerande när man på kvällen ser att det är flera meter snöyta som har smält bort under dagen. På bara en vecka är nu vår tomt och åkern framför i det närmaste snöfria. På tomten ligger det forfarande kvar rester av ploghögarna, men de har krympt å det vildaste, på åkern är det kvar lite på västersidan.
 
 
Och samtidigt som snön lämnar så börjar det växa! Dessa små krokusar hade till och med blommor när jag lyfte på löven som de försökte jobba sig igenom:
 
 
Bredvid är pärlhyacinterna på väg upp.
 
Även de fina liljorna, som jag inte vet namnet på, också på väg:
 
 
Det är härligt att se detta, men det är mycket jobb också. Varje ledig, möjlig stund den här veckan har ägnats åt att få ordning; rensa rabatter, kratta löv (inte färdigt), få bort så mycket grus som möjligt av allt det grus som hamnat i gräsmattan vid plogning, klippa bort brutna grenar från buskar mm, mm. Allt för att få så mycket klart som möjligt innan ett av vårens stora projekt startar - kapa och klyva veden....
 
 
Det är dessa
och så dessa.
 
Tanken var att komma igång i helgen, nu pratar de om regn/snöblandat. Typiskt när det varit så soligt så länge!
 
 
 
 

Födelsedagskalas

I går efter lunch packade vi bilen och åkte ner till Märsta för födelsedagsfirande. Min Bluebird var hos doktorn på torsdagen och fick läckaget runt motorvärmaringången tätad och fick på fredagen sommartofflor, så det kändes riktigt skönt att sitta i dryga tre timmar på väg söderut och umgås.
 
På fredagen pratade jag med Ebba i telefonen och talade om att farmor och fabbe skulle komma och hon är ju inte dum, den lilla tjejen, så jag tror hon var lite förberedd när vi dök upp. Sist vi kom blev hon lite överraskad och blyg, men den här gången sprack hon upp i ett stort leende och behövde ingen betänketid.
 
Massa paket med roligt innehåll hade hon fått och höll lite show för oss:
 
 
Spelar gitarr och munspel som en naturbegåvning!
 
Bilderna har jag lånat av Kim, eftersom jag som vanligt inte tänker "kamera". Tack Kim!
 
Som vanligt väldigt trevligt allting, allra mest så att få natta, såklart. Det är en alldeles underbar stund och självklart triggar det mitt ego att hon tillåter mig, för såklart blir hon tillfrågad.
 
Förmiddagen idag tillbringade Ebba, Fabbe och jag ute på lekplatsen. Sandkakor, gunga och rutschkana, om och om igen.
 
Däremot inte så roligt när vi skulle åka hem. Inte roligt för oss, och Ebba blev riktigt sur på oss när hon förstod. En djup rynka mellan ögonen, mungiporna ner och kröp in under köksbordet. Ville inte säga hejdå, inte krama (tur vi fick tidigare), inte vinka. Känns såklart tråkigt att göra henne ledsen, men vad göra? Samtidigt vet jag ju att en stund senare är det glömt, ytterligare nån stund senare skulle andra sidan av hennes släkt komma och fira, så då lekte ju livet igen.
 
Varje hemresa efter de här besöken följer samma mönster; vi sitter med ett småleende på läpparna och pratar om vad hon sagt och gjort, hur mycket som hänt sen sist, hur fort det går och hur väl värt det är att åka så långt för att få träffas.
 
 

Vårtecken

Även idag underbara 14 grader varmt, åtminstone ute längs E 4-an, när man kommer våra 2,5 kilometer in i landet sjunker alltid temperaturen ett par grader. Sommar som vinter. Men snösmältningen går med en rasande fart nu, snöhögarna krymper och det har blivit stora snöfria områden runt träden. På vår åker är det fortfarande heltäckande, men snart kommer grästuvor att sticka upp där också! Det är en så härlig tid det här!
 
Två säkra vårtecken har jag sett idag; på åkrarna man passerar när man åker hit till oss stod två tranor och när jag kom hem satt en fin liten sädesärla på den snöfria delen av gräsmattan.
 
 
 
Beträffande sädesärlan hoppas jag att det inte är vår tokpippi som hackar på våra fönster som hittat hit igen....

Grattis Ebba!

Återigen en sån där "äntligen hemma-kväll" och då menar jag inte TV-programmet, fast det har ju nyss varit på burken, och visst tittade vi...
 
Nej, det är en "äntligen hemma-kväll" eftersom sistlidna natt tillbringades på annan ort. Som i och för sig också var "hemma", dvs i stugan. Men det var lite knorvel där. Att det inte fanns nåt rinnande vatten visste jag ju. Hade med mig en dunkt med färskvatten och visste ju att där fanns både stora och små dunkar, samt flera hinkar med vatten att hälla i toatanken för att kunna spola. Det knorvlet var jag förberedd på. Men att bommen till vår väg inte gick att öppna kom som en överraskning. Nåt har hänt med den, bommen var helt fastkilad i klykan.
 
Så vad gör man? Man får gå! Backade ner bilen mot bommen så den inte skulle stå i vägen på vägen, hängde alla väskor över axeln och gick. Det är ju inte så långt; 500 meter eller nåt. Som tur var slutade knorvlet där.
 
Fortfarande ruskigt mycket snö kvar där, fast det hade smält undan ganska mycket sen vi var där sist. Dock inte lika mycket som det smält undan här hemma medan jag var borta. Får vi ett par dygn till med värme och/eller regn kommer vi att börja se tuvor sticka upp på åkern.
 
Tillbringade dagen i Ö-vik och hade där mellan 8-12 sköna grader. Kom den värmen upp till stugan under dagen har det nog skett små mirakel även där med snösmältningen.
 
Apropå mirakel, så är fyller ett sådant 2 år idag; första underbara barnbarnet Ebba! Grattis lilla älskling! Hipp, hipp HURRA!!!!
 
 
 

Väder, vånda och Vickie!

I det här landet är ju vädret det stora samtalsämnet och det är ju för att det påverkar oss så mycket. Den här våren har den påverkanseffekten varit större än vanligt, i negativ bemärkelse, eftersom våren är så väldigt sen och vädret så kallt. Här ligger snön fortfarande ett par, tre decimeter djup förutom på tidigare plogade ytor, där är det såklart bart.
 
Men oj, vad jag längtar efter att eländet ska försvinna! Inför helgen fick jag skrämselhicka när prognosen pratade om upp till 2 dm snö under lördagen, när de ändrade sig till regn blev jag jätteglad; regn är precis vad som behövs.
 
Lördagen kom, mulen, men inte en droppe regn kom det. Har sällan varit så besviken att det inte regnat!
 
En skön dag har det varit idag, första gången som termometern visat tvåsiffrigt: +10,5 som högst. Såklart ser man att det sjunker undan och smälter, men fortfarande har vi snö kvar på garagetaket....
 
Nu har det lovats regn i natt, hoppas verkligen att de har rätt den här gången!
 
I övrigt sliter jag med lite ångest över hur morgondagen ska bli. Ska till Ö-vik med min läckande bil, en resa på dryga 20 mil enkel väg. Har laddat upp med två liter färdigblandad glykol och kommer självklart att kolla nivån när jag väl är där. Men självklart finns en rädsla att läckaget blir värre och jag blir stående nånstans mitt ute i ingenting. Å andra sidan har jag min assistansförsäkring.... ibland känns det bra att ha pyntat ut med pengar!
 
Sist men inte minst fyller ju lilla mellanbarnet år idag, det lilla charmtrollet är inte i ålder så litet längre, 29 år! Har sagt det förut; vart tog åren vägen? Grattis gumman!
 

Bluebird

Idag har jag hämtat tillbaka min Bluebird från verkstan. Kan konstatera att det börjar kännas lite svårt att skriva "kära Bluebird". Men det som har konstaterats är ändå att det inte är bilen det är fel på, det är tidigare ingrepp - vilket återstår att se om alla håller med om.
 
Tydligen är det stället där motorvärmaren monteras in i motorblocket som utgör den, i det här fallet dubbelt upp, springande punkten. Det är tydligen där det läcker nämligen. Vilket beror på nån sorts anledning. Felaktigt gjort, taskiga kopplingar, bussningar, tätningar eller en allmänt bad hairday - what so ever, det är där det läcker.
 
Så den verkstan som kollade och kom fram till detta (vilket jag köper eftersom jag haft en pappskiva liggandes under bilen och sett dropparna från det utpekade stället) tycker att jag borde kontakta den verkstan som utförde jobbet och hävda garantitid. Håller med om det också och har kontaktat den verkstan som självklart vill ha in bilen för att kolla om detta stämmer....
 
Så nu har jag bokat en tid hos dem nästa vecka för detta och även laddat upp med glykol för att kunna fylla på i den mängd det försvinner inför nästa veckas tur norröver. Och håller tummarna väldigt hårt att glappet inte ökar mer än att jag hinner fylla på i tid.....samt att jag inte behöver tjafsa och bråka med dem för att ta sitt ansvar....

Tji pension

Lyssnar med förskräckelse över planerna på höjd pensionsålder. Självklart dels för att jag själv vill gå i pension så tidigt som möjligt, men även för att jag undrar hur de har tänkt att det ska fungera om vi ”gamlingar” ska ockupera arbeten, ofta mot vår vilja, medan så många unga redan idag inte får någon plats på arbetsmarknaden. Hur kommer deras liv att se ut på sikt när de tvingas vara arbetslösa?

Hör hur en kvinna med ett välbetalt ”rumpsittarjobb” pratar om hur hon själv ”absolut inte kan tänka sig sluta jobba, det är så stimulerande och roligt på jobbet”. Undrar hur många vårdbiträden, städerskor och andra med tunga slitsamma och/eller monotona arbeten som håller med? Folk med värkande, utslitna leder, nackar och ryggar som gärna skulle lämna sina jobb till en yngre generation.

Fast ministern talade ju om hur det är: ”varje individ har ett eget ansvar att hålla sig i trim så man klarar av att jobba längre”. Snacka om käftsmäll!


Tillbaka till vintern

Söndag kväll och jag kan konstatera att det var väldig tur att jag hade möjlighet att ta vara på fredagen och det fina vädret då. Som tur är hade SMHI fel om de 2 dm snö de lovade hit, men snöbyar har det kommit till och från både lördag och söndag. Än så länge har det mesta av det som landat på barmark smält bort. Nu håller jag tummarna att de inte skickar decimetrarna i natt i stället... rejält deprimerande börjar det kännas med det här vädret, framför allt när man, som den här helgen, ser att det inte händer ett enda dugg med snösmältningen, tvärtom ser man att den snö som kommit bygger på snötäcket!
 
Så helgen har mest bestått av inomhusarbete, sån där skitkul som dammsugning och golvtvätt. Lite sömnadsarbete också, roligare så tillvida att det ska användas soliga varma dagar - ett nytt solsegel till nya större altanen uppe i stugan.
 
Och så har jag satt lite frön. Det hör ju inte till mina återkommande vårvanor, men jag plockade av lite frön från mina Tagetes (som kom från frön från en kollega) i höstas och tänkte att det är värt att testa.
 
Testade gjorde jag också att göra tidningspapperskrukor att så fröna i. Det behändiga med dem, förutom att de är gratis, är att när (om) plantan kommit upp tillräckligt är det bara att ta hela lilla krukan och stoppa ner i jorden i en större dito. Tidningspappret förmultnar snäll sedan!
 
 
Aporopå växter kan jag ju säga att experten som sa att påskliljor klarar kyla, hon hade fel! Henne ska jag ta i örat nästa gång jag träffar henne! De överlevde, liljorna, men de hängde sorgligt.

Vår eller vinter?

Idag har jag faktiskt haft riktig vårkänsla för första gången i år. Inte för att det var speciellt varmt, igår var det betydligt varmare med +9 grader när jag åkte från stan, idag såg jag som högst +3 på termometern. Men igår hade jag ingen möjlighet att njuta ute, men idag kunde jag. Men trots det lägre gradantalet, och kanske tack vare att det var nästan vindstilla upplevde jag dagen som väldigt härlig!
 
Så skönt att stå ute på en i princip snöfri gårdsplan och skrapa fernissa från det gamla utebordet vi fått från svärmor. Så småningom ska möbeln målas vit.
 
Skickade beställning med maken om en kruka påskliljor att ersätta granriset i krukan ute, eftersom jag av experter igår fick veta att de klarar fler minusgrader än penséer. Enligt experten ska de ha nån slags inbyggd "glykol" i stjälkarna. Återstår att se!
 
 
I bakgrunden ses den ytan som tidigare utgjorde trappan in till huset, ytan som är som gjord för en liten kaffesolhörna. Idag fick den börja sitt jobb. Den ska jämnas till, stenläggas och allmänt göras i ordning - något år... men idag hamnade ett par stolar där och eftersom vinkeln ger skydd både mot norr och väster är där så ljuvligt varmt och skönt eftersom solen ligger på från söder. Satt där några stunder idag och var tvungen att ta av jacka och kavla upp ärmarna och känner nog av solen på kinderna i kväll!
 
 
En annan spännande sak idag var några små spröt som stack upp sina huvuden ur marken framför stolarna här ovan. Måste erkänna att jag inte har en aning om det är något jag vill ha där, eller om det är gamla oönskade sviter av den ogräsbemängda rabatten som fanns där när vi flyttade in. Men det spelar ingen roll, det är så himla härligt att se att det spirar! Framför allt när det bara är några dagar sedan snödrivan där försvann.
 
 
Sen var det ju det här med snö. Bilderna här ovan är ju bara halva sanningen. Vänder man kameran åt andra hållet och ser påskliljorna från andra hållet ser det ut så här:
 
 
Det är MYCKET  snö kvar! Och det känns så himla upplyftande att de på radion pratar om att det i natt ska mulna på och att det till måndag morgon är att vänta upp mot 2 dm härlig ny snö....
 
 
 

Sinande vatten

Tillbaka i vardan igen med alla dess vedermödor....
 
Lite så kände vi oss näst sista dan i stugan också när vattnet tog slut igen.... vilket vi inte kunde förklara på något annat sätt än att vattnet faktiskt var slut i brunnen och det vi ditintills använt var det vi pumpat in själva. Vilket dessvärre betyder att det av någon outgrundlig anledning har slutat rinna in vatten i brunnen. Och jag som planerat att bo däruppe framöver när jag ska upp och jobba.... känns väldigt kul. Två alternativ: sitta på ett tråkigt hotell som kostar pengar eller bo i stugan ändå och ha vatten i hinkar. Pest eller kolera?
 
Pest OCH kolera känns det som det är i övrigt också. Upptäckte i går att kylarvattnet i min bil försvunnit igen. (Varför vatten som försvinner hela tiden, överallt?) Ringde till verkstan för att få reda vilken sorts glykol jag skulle använda och de tyckte jag skulle komma dit. Gjorde så idag och de vill helst inte att jag använder bilen innan de kan ta in den och provtrycka och ta reda på vart vattnet tar vägen. Självklart fyllde de på, men ingen vet ju hur länge det räcker? Så nu har jag bokat tid, vilket inte fanns förrän nästa torsdag. Och jag har såklart hunnit boka in besök nästa vecka innan dess. Åka eller boka av? Pest OCH kolera! Behöver varenda liten möjlighet att tjäna pengar den här totaldöda våren! Det står totalt stilla i min bransch, både leverantörer och säljare har full panik.
 
Alla säger att det blir nog bättre när bara snön försvunnit och det blir lite värme. Men värmen verkar ju hålla sig borta även de närmaste veckorna. Förvisso syntes det att det blivit mer bara fläckar på de plogade ytorna när vi kom hem, men i övrigt ligger snön djuuuup och nattkylan gör att allt fryser på i grunden varje natt. Hopplöst!
 
Nej, jag har ingen bra kväll i kväll, men allt brukar ju lösa sig......
 
 

RSS 2.0