Hen

Ordet ”hen” har ju blivit ganska uppmärksammat och diskuterat på sista tiden. Senast hördes det i ”Solsidan” där man på ett dagis inte alls använde ”hon” eller ”han”, utan alla var ”hen”.

Förstår, och sympatiserar med tanken bakom ordet.  Att det finns så många förutfattade meningar/fördomar och så många invanda beteendemönster när vi vet om det är en ”hon” eller ”han” vi pratar om, eller har att göra med.

Däremot tror jag inte att vi ändrar på något av det där genom att vi kallar oss ”hen”.  Det är helt andra saker som ska till. Och de är komplexa, och börjar med hur vi uppfostrar våra barn, och hur vi är som förebilder. Det är ju barnen som kommer att bygga morgondagens samhälle. Syftet är ju självklart att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar, röster som är lika mycket värda, behandlas på samma sätt i alla situationer, lika lön för lika arbete osv osv.

Så det är de vuxnas ansvar att vara bra förebilder för barnen, visa hur man ska leva och respektera andra människor, oavsett kön, sexuell läggning eller hudfärg.

MEN, det finns absolut ändå ett användningsområde för ordet ”hen” och det är tex när det pratas om en person där det är egalt, eller tom tokigt att veta, om det är en man eller kvinna. Tex när tidningar berättar om ett brott som misstänks ha begåtts och det mer eller mindre avslöjas vem som misstänks om det pratas om ”han” eller ”hon”, då är det utmärkt med ett neutralt ”hen”.

Finns många andra texter som skrivs där man nu skriver han/hon eller vederbörande, som skulle kunna ersättas med hen.

Men att tro att vi blir mer jämlika för att vi kallar oss för ”hen” är naivt, det är inte så enkelt.

 

Kommentarer
Postat av: sandra

Ursäkta men vilken förutsättning är det som du inte haft men som män har?? I vilka sammanhang har ditt ord inte varit lika mycket värt som din bror, din mans, din manliga kollega osv?? Vi kan ju inte leva i samma land för jag har då aldrig råkat ut för någon sån situtation i hela mitt liv där skillnader i bemötande har berott på kön... Tror faktiskt att du blivit hjärntvättad av feminismen.

Svar: Ja, du Sandra, har du inte råkat ut för det ännu så är du nog ganska ung, vilket jag gissar utifrån mailadressen, eller haft tur. För egen del har jag råkat ut för det många gånger, i olika situationer. Att det är ojämställt mellan kvinnor och män är de flesta överens om. Vore jag "hjärntvättad" av feminismen så skulle jag väl hyllat order hen, vilket jag ju inte gör. Däremot tror jag du skulle må bra av att ta reda på vad feminism faktiskt står för, innan du använder det som skällsord.Mvh
Tina
Tina Eriksson

2012-10-25 @ 21:42:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0