Pelargonmonstret

Är bara tvungen att lägga in ett par bilder till på min pelargontunna som togs in från farstukvisten för cirka en vecka sedan. De är lika stora som stolarna som står bredvid, fortfarande fullt med blommor och knoppar. Har den inte förstått att det snart är vinter? Alla mina andra pelargoner börjar säcka och tappa blommor och blad.
 
 
 
I morgon är det dags för en minisemester; upp till stugan. Lär väl inte bli utan jobb där heller, men skönt med miljöombyte. Skönt också att få bada BASTU! Fascinerande att fortfarande kunna använda sommarbastun. Åtminstone gjorde vi det förra svängen och temperaturen är nog ungefär densamma nu, så förhoppningsvis funkar det även den här gången. Behövs lite längre uppvärmningstid, framför allt första kvällen. Men härligt ändå att kunna använda den så stor del av året!!

Mat mm

Nu är det vääääldigt länge sedan, men i kväll har det kommit in ett nytt recept på eatit.blogg.se. En ostsoppa som kom till för att jag hade ett paket bacon i kylen som närmade sig sistadatum och jag tänkte att strimlad knaperstekt bacon är ju gott. Till många olika saker, men till vad just nu? Så kröp det fram, ost och bacon är gott tillsammans, så ostsoppa. Letade på nätet och mixade några olika recept, det blev jättegott!
 
Ikväll blev det också en ny smakupplevelse när jag testade ett recept från Ica-tidningen på en tjeckisk kycklinggryta. Såklart blev den också lite omgjord, och den blev otroligt god! Och stark! Återkommer till den.
 
Så här på söndag kväll när man ser tillbaka på helgen känns det som vi hunnit mycket, samt att vi återigen gratulerar oss själva till att ha bestämt oss för att INTE påbörja nästa rumsrenovering, utan skjuta på det ett år. Att hinna fixa och trixa med annat stort och smått utan att känna paniken stå och lura runt hörnet.
 
Träden som fälldes för några veckor sedan har fraktats hem och ligger nu och väntar på att bli ved till våren. Har varit perfekt traktorväder med 5-6 minus flera nätter och runt noll på dagen, det betyder att marken är nog frusen för att bära traktorn. Lite snö kom det ju i fredags och det mesta ligger fortfarande kvar, vilket lyser upp nu när skymningen kommer en timma tidigare.
 
Lyckades parera tidsomställningen ganska bra i går -  vi var så trötta så det var inga problem att komma i säng vid midnatt, vilket då innebar 23 med nya tiden. Uppe alltså med tuppen kvart över sju! Så det går nog bra i kväll.

Konstiga människor....

Syftet med min blogg är inte alls att vinna några "bloggawards", få tusentals läsare eller på något annat sätt bli uppmärksammad. Den startades efter uppmaning av en av döttrarna som tyckte att det kunde vara ett bra sätt att hålla dem uppdaterade om vad som händer i vårt liv, när nu det geografiska avståndet är längre än vad det var förr. Sen har jag upptäckt att den tilltalar mig på andra sätt också; att få på pränt det jag tänker, tycker, och som är viktigt för mig, ävenså fungerar den fantastiskt bra som nån slags dagbok och det är roligt att kunna gå tillbaka och se när saker och ting skedde.
 
Men återigen, att bli riktigt "publik" och vara del i någon debatt, har inte varit mitt syfte. Blev därför väldigt förvånad över att få en kommentar  från en helt främmande människa på ett inlägg jag gjorde för ett tag sedan. Den hätska tonen därtill gör mig än mer konfunderad. Kommentaren kom på inlägget Hen. Se nedan:
 
 Ursäkta men vilken förutsättning är det som du inte haft men som män har?? I vilka sammanhang har ditt ord inte varit lika mycket värt som din bror, din mans, din manliga kollega osv?? Vi kan ju inte leva i samma land för jag har då aldrig råkat ut för någon sån situtation i hela mitt liv där skillnader i bemötande har berott på kön... Tror faktiskt att du blivit hjärntvättad av feminismen.        
 
Det jag egentligen tycker är värst med den här kommentaren är nog att det är en kvinna som skrivit den och som är totalt utan insikt om att det faktiskt är stora skillnader mellan kvinnor och män i vårt samhälle och som har noll koll på vad feminism faktiskt står för. Sen kan man fråga sig varför, och hur, denna hemska feminism skulle kunna hjärntvätta mig. För det hon egentligen säger är ju att jag inte kan tänka själv, att någon annan planterat åsikterna i mitt huvud. Frågan är bara hur, och när? Samtidigt som det kan vara så att det finns de (feminister) på ytterkanten som propagerar för ordet Hen, och det gör ju inte jag.
 
Ett enkelt konstaterande är väl att konstiga människor finns det. Gott om också....
           

Måste vi ha balkong????

Helgen har ju kommit och gått, ävenså halva den här veckan. Helgen var kanon, dansade oss genomsvettiga och hade det allmänt bra på Å-landet.
 
På lördagen och stor del av söndagen var det sedan Ebba-landet. Och det är ett land i ständig förändring! Oj, så denna lilla människa utvecklas! Pratar en massa, en del förståeligt, annat får man gissa, men roligt att se och höra är det!
 
Sen tillbaka till verkligheten....
 
Vi har ju de senaste veckorna fått ytterligare några ytor på huset belagda med isolering och ny panel. För att kunna göra färdig den sidan av huset måste taket ovanför vår balkong tas ner, annars kommer man inte åt sidoväggarna på taklyftet. Har vi inget tak över balkongen hade vi tanken på att helt ta bort den, eftersom det är just taket som gör den användbar som tvättorkplats. I övrigt används den inte. Finns liksom ingen anledning med naturen runt sig. Dessutom tog ju snöras nästan med sig både tak och räcke för några år sedan.
 
 Tänkte igår lägga upp nån bild på hur det ser ut nu med ny panel även på dessa sidor, men fastnade i redigeringsträsket. Det var riktigt kul. Har inte annat än redigeringsprogrammen som följer med, men testade paint för att  försöka sudda bort balkong och tak och kanske få en bild av hur huset skulle se ut utan dem.
 
Så här ser det ut i dagsläget.
Utan tak men med räcket kvar:
Utan räcke. Det behövs lite fantasi för att tänka bort det ritade intrycket och att det blir lite skevt när man ritar, men jag tycker nog att det ser jävligt fult ut. Självklart ska dörren bort, och ett större fönster in. Men ändå....
Från ena sidan nu:
Sen:
Från andra sidan:
Det tål att tänkas på detta.....
Skulle eventuella besökare på den här bloggen ha åsikter, så mottas de med STÖRSTA tacksamhet!
 
 

Till -landet!

Idag när termometern har varit ända uppe på nio sköna plusgrader har min bil fått vintersulor på. Kan ju kännas lite onödigt en sån här dag, men det kan ju slå om väldigt fort.
 
Eller så blir det som i våras när jag la på sommardäcken i mars nångång, det hade ju varit varmt i luften och torrt på vägarna länge, och man trodde att våren skulle bestå. Sen kom vintern tillbaka! Så nu har väl hösten kommit tillbaka för att stanna till i december. Men det känns ändå tryggt att ha dem på!
 
I morgon ska de få rulla oss ner till storstan. Ut på äventyr ska vi och besöka två "länder" först Åland och sedan Ebbaland. Ser väldigt mycket fram mot båda "länderna".
 
Vi har ju testat nöjesutbudet här i Sundsvall, men inte riktigt hittat något som passar oss, så att åka ner till Stockholm och få en trevlig kväll på Ålands hav, mycket och god mat, röj på dansgolvet och nära till sängen, tycker vi är en gammal klassiker som håller än. Det är ju bara att erkänna det, jag är dansoholic. ÄLSKAR att dansa. Behöver det. Mår oerhört bra när jag känner rytmen i kroppen och bara följer med. Bäst och mest när man inte behöver bekymra sig för om någon ser på eller inte. Men på ett dansgolv på Ålands hav är det inte så många som egentligen tittar. Så det går ganska bra att släppa loss. Glömma hur gammal man är och låtsas att man är the Dancing Queen igen.... :-)  
 
 
 
Att kombinera denna drog med drogen att träffa barn och barnbarn är suveränt!
 
Försökte få hela gänget med oss ut på havet den här gången, men det är svårt att få det att funka för så många samtidigt. Huvudsaken är att få träffas och det blir det både på lördag kväll och söndag. Den enda som kommer att fattas är Vickie som lyckats dra till sig en magsjuka. Och så Markus som är på älgjakt.

Första snön

Förra veckan var jag ju uppe i Norrbotten och jobbade, tillbringade sedan helgen i stugan och planen var egentligen att stanna kvar där i söndags och jobba mig upp mot Lycksele mm innan jag åkte hem, Men nånstans där på onsdag/torsdag bestämde jag mig för att strunta i det och åkte som sagt hem i söndags.
 
Hade jag stannat kvar hade jag åkt hem idag i stället och därmed hamnat i det första snöfallet, i bil med sommardäck. Väääldigt skönt att slippa. Så här såg det ut här hemma på förmiddagen:
 
 
Inga stora mängder men det täckte marken. Senare steg temparuten, men allt har inte försvunnit ändå.
 
På eftermiddagen gluttade solen någon stund och jag tänkte att jag måste gräva upp och ta in pelargonerna som fortfarande står ute på farstubron i en stor zinktunna. Det lilla skydd som som bron och taket däröver ger, för att de fortfarande är fina och inte fått frostskador. Dessutom är de alldeles enormt stora, har bara sett så stora utomlands!
 
 
Bladen är helt enorma!
 
Men jag kom fram till att det inte är nån idé att försöka gräva upp dem. Har helt enkelt inga krukor som är tillräckligt stora för dessa rotklumpar! Dessutom skulle de säkert gå sönder av att hålla på att grävas runt och planteras om. När maken kommer hem får hela tunnan med sitt innehåll komma in i stugvärmen i stället!  

Hen

Ordet ”hen” har ju blivit ganska uppmärksammat och diskuterat på sista tiden. Senast hördes det i ”Solsidan” där man på ett dagis inte alls använde ”hon” eller ”han”, utan alla var ”hen”.

Förstår, och sympatiserar med tanken bakom ordet.  Att det finns så många förutfattade meningar/fördomar och så många invanda beteendemönster när vi vet om det är en ”hon” eller ”han” vi pratar om, eller har att göra med.

Däremot tror jag inte att vi ändrar på något av det där genom att vi kallar oss ”hen”.  Det är helt andra saker som ska till. Och de är komplexa, och börjar med hur vi uppfostrar våra barn, och hur vi är som förebilder. Det är ju barnen som kommer att bygga morgondagens samhälle. Syftet är ju självklart att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar, röster som är lika mycket värda, behandlas på samma sätt i alla situationer, lika lön för lika arbete osv osv.

Så det är de vuxnas ansvar att vara bra förebilder för barnen, visa hur man ska leva och respektera andra människor, oavsett kön, sexuell läggning eller hudfärg.

MEN, det finns absolut ändå ett användningsområde för ordet ”hen” och det är tex när det pratas om en person där det är egalt, eller tom tokigt att veta, om det är en man eller kvinna. Tex när tidningar berättar om ett brott som misstänks ha begåtts och det mer eller mindre avslöjas vem som misstänks om det pratas om ”han” eller ”hon”, då är det utmärkt med ett neutralt ”hen”.

Finns många andra texter som skrivs där man nu skriver han/hon eller vederbörande, som skulle kunna ersättas med hen.

Men att tro att vi blir mer jämlika för att vi kallar oss för ”hen” är naivt, det är inte så enkelt.

 

Resumé

Oj, nu var det länge sedan det blev ett inlägg här. Har inte känt mig inspirerad och inte känt att det funnits så mycket nytt att tillföra. En kort resumé av veckan säger måndag kväll här i stugan, tisdag jobb i Skellefteå och sen vidare upp till Piteå för övernattning. Onsdag jobb i Älvsbyn och sen ner hit till stugan igen. Många mil på kort tid. Och alltför lite intäkter....
 
Lite lillsemester sedan här torsdag och fredag med lite telefonerande och däremellan svampletande i skogen (hittade noll) och trädfällning. Trädfällning innebär för min del dra ris. Dvs motion. Sånt jag är i stort behov av....
 
Och såklart bastubad! En njutning för kropp och själ!
 
Fint väder i går och idag, men till i morgon och söndag har det pratats om snöbyar. Vill inte ha!!!! Ska ju åka hem på söndag på sommardäcken......!
 
 

Höstruskgöra

En riktig höstdag har vi haft idag. Blåsten har fått det att dundra och dåna  i huset (långt ifrån Dagmars dundranden dock) och regnet har kommit och gått.
 
Alltså har det blivit en dag med inomhusarbete; sådana där jätteroliga saker som dammsugning och golvtvätt. Inte mina favoritsysslor, men å andra sidan klarar jag inte av att se fläckarna bli fler och fler på köksgolvet....
 
Byte av soffklädsel påbörjades också, men den obstinata jäkeln krymper för varje gång jag tvättar den och nu var jag tvungen att spraya den ena med vatten för att få på den. Den andra (två soffor) la jag faktiskt ut på den fuktiga gräsmattan i de spridda regndropparna för att få mer lätthanterlig. Det funkade. Nu sitter själva "klädselunderlaget" på soffan och får torka, så hamnar dynorna på plats i morgon.
 
Ett annat höstgöra jag gjort idag är att switchat garderoben. Bort med alla sommarkläder och fram med alla vinterkläder. Inte heller kul, men det funkar liksom inte längre med det tunna. Har uthärdat fram till nu med sommarjacka, men nästa vecka ska jag upp till Norrbotten igen och det är nog rent dumt att tro att det ska funka med sommarjacka, även om man har kofta eller jeansjacka under. Frågan är väl snarare om jag borde lagt på vinterdäck? Lär få veta....
 
Till middag denna kulna höstdag åt vi väldigt "höstig" mat; älgentrecote. En rejäl bit med ben och allt som legat i frysen ett tag. Den måste ju tas ut dagen innan den ska ätas för att hinna tina, och det är det man glömmer att göra. Men i går kom jag ihåg det och i dag var den tinad och färdig att benskäras. Så perfekt att vi hade fyra potatisar kvar från förra helgens födelsedagsgratäng och kunde göra en till!
 
Ett alldeles oerhört smakrikt och gott kött var det!
 
 
Allt kött gick ju så klart inte åt i kväll, så vissa får äta älgkött och gratäng även på måndag kväll när jag inte är hemma......
 
 
 

Veckans ups and downs m.m.

Livet i no-poo-landet har startats. Efter urtvättningen med diskmedel har det blivit en tvätt med ett ekologiskt body lotion. Det funkade utmärkt! Kommer att testa mig fram om vad som går att använda i stället för schamPOO. Ett alternativ som faktiskt kan vara värt att tänka på är aska. Aska är ju faktiskt bland det renaste man kan hitta och dessutom en produkt som använts i tvål länge. Själva använder vi ju alltid spisaskan när vi gör ren glasrutorna i kaminerna. Det är mycket effektivare än att använda nån fönsterputs eller hällrengöring.
 
I övrigt har det varit en sådär vecka. Det nya uppdraget har visat sig ha brister och svagheter och jag vet inte ännu om/hur jag går vidare med det. Mycket funderande och grubblande har det varit, och kommer att fortsätta....
 
Här hemma har arbetet med att ge ytterligare en fasad extra isolering och ny fasad påbörjats. Den vänstra av de två väggarna på ömse sidorna om farstukvisten har nu fått nya kläder.
 
 
Den observante ser att det saknas lock på brädorna. Om vädret tillåter kommer de upp i nästa vecka, jag har ägnat ungefär halva dagen åt att grundmåla dem...... ryggen kommer ihåg varenda lock jag målat..... men det är det värt! Det känns så himla bra att få upp isolering och fasad och vi upplever redan att värmen håller sig bättre inomhus sen den västra sidan blev klar i somras!
 
Att det kommer att göra skillnad även på den här sidan är vi ganska övertygade om. Det nedre fönstret är ju flyttat en bit som syns och gliporna var stora!
 

RSS 2.0