Lågkonjuntur på gång

Det verkar som vi är på väldigt god väg ner i en ny lågkonjunktur. Det varslas på det ena företaget efter det andra, vilket vi lärt oss betyda att företaget går dåligt.

Men det här med att ”gå dåligt” har i dag oerhört många betydelser. I går hörde vi om Ericsson som varslar om stora uppsägningar. Deras resultat hade inte nått upp till marknadens förväntningar och de måste skära i kostnaderna. MEN deras resultat för bara det senaste KVARTALET, var över 3000 miljoner kronor!!!!!!!

3000 miljoner kronor i vinst – under ett kvartal, och de måste skära ner och spara. De har tjänat för lite pengar!  Vilken rim och reson finns det i det? Jag tycker att det är helt sjukt. Absolut måste ett företag tjäna pengar. Det måste finnas medel för nyinvesteringar, forskning och förbättringar. Men jag har väldigt svårt att tänka mig att det med en sådan vinst inte skulle finnas sådana möjligheter.

Sedan finns det andra aspekter i att friställa folk, det görs ju inte heller bara här i Sverige, det gäller hela Europa. Det är ju så att friställda människor, arbetslösa människor, har väldigt svårt att konsumera mer än de måste. Det gör att fler företag som Ericsson kommer att göra en ”alldeles för liten vinst”, och alltså måste sparka fler, som får sämre köpkraft. Sedär; en rejäl lågkonjunktur är skapad!

För mig är det rejält osunt när det inte räcker med att göra gigantiska vinster, de ska öka i kvadrat för varje år. Min logik säger att det inte är möjligt. Och knappast nödvändigt. Och som vanligt är det vi, vanligt folk som får betala. I det här fallet genom att företagen skapar en lågkonjunktur med allt vad det innebär av arbetslöshet, stress och psykiskt lidande för de som drabbas och deras familjer.

Hur djup och allomfattande måste en lågkonjunktur bli innan det föds en ny syn på ”vinst” hos aktieägare och den övriga så kallade ”marknaden”. För ”marknaden” är inte vi konsumenter, det är det finansiella systemet i alla olika led.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0