Sista kvällen

I kväll är det sista kvällen här i stugan för mig. Kan säga att jag har riktigt rejäl hemlängtan.

Självklart är det nice att vara här, framför allt om det ställs mot hotellboende, det känns ju väldigt mycket mer hemma här. Hade ju inte varit fel om vädret hade varit snällare, 8-12 grader gör ju ingen lycklig och man lockas ju inte att vara ute precis.

Men nu är jobbet avklarat för den här svängen, blir nog en sväng till framöver, har en del kunder kvar jag skulle vilja ha tag i. Men det har gått skapligt både förra veckan och den här, fått iväg en del, och det känns bra!

Så i kväll känns det mer avslappnat, förutom hemlängtan då, och i morgon blir det sovmorgon och sen en del städning innan jag åker hemöver.

Mors dagselände

Helgen har ju bjudit på härligt väder, självklart är man i solen lite mer än vad man borde, men det är ju så svårt att låta bli! Soltörsten är ju skriande vid den här tiden på året! Tacksam får man också vara att det sköna vädret höll sig över hela helgen, i morse vaknade jag till en helt annan temperatur, som mest idag tangerade termometern +14 när jag var i Skellefteå. Men det är bra jobbväder!

Helgens smolk (varför ska det ofta finnas sånt?) i bägaren var svärmors grälsjukhet, eller vad man ska kalla det. I julas var det ifrågasättande om varför jag inte bakar kakor och bullar, eller åtminstone ser till att köpa hem sådant. För det vet ju alla, att sånt måste finnas hemma. Vad ska man annars bjuda på om man får besök?

Den här gången var det ungefär samma idiotförklarande för att vi inte, dvs varken jag själv eller mina barn, firar mors dag. För när det nu är bestämt att det ska finnas en Mors dag och en Fars dag, så SKA man ju fira. Försökte med att man inte behöver en bestämd dag för att visa uppskattning, men det gillades inte. Tilläggas bör att hon själv självklart fick en morsdagspresent, så hon blev absolut firad.

Har väldigt svårt att klara de här påhoppen. Tyvärr äger jag inte själsstyrkan eller vad man ska kalla det, att skratta åt det och inte låta mig beröras. Det tar på mig och får mig att må rejält dåligt. Hur man ska komma runt det hela vet jag inte.

Bröllopsdag

En helt underbar dag har vi haft idag, inte högsommarvärme men soligt och härligt ändå. Rensat och städat på tomten har jag gjort, Bertan har jobbat med grunderna för den nya altanen. Det här är ju då kvällsaltanen, dvs den där solen ligger på vid middagsätartid. Den gamla var lite för liten, plus att räcket hade murknat och fara fanns för vad som skulle kunna hända om nån lutade sig lite för mycket mot det....

Så nu blir den betydligt större, med plats för ett rejält långbord vid behov, inte så mycket staket utan en trapp som avslutning mot sjön.

I morgon är det faktiskt vår 17:e bröllopsdag! Men eftersom Bertan åker hem i morgon och jag stannar kvar så har vi firat den i kväll! Fick en bukett röda rosor av honom i torsdags när vi sammanstrålade här i stugan och jag hade köpt en flasaka Amarone till honom som vi korkade upp i kväll. Första gången för oss båda två som vi smakade det här vinet! Alldeles oerhört gott! Att äta grillad oxfilet och en god sallad till den i solskenet var extremt njutbart!

I höst firar vi dessutom 20 år som par. Vet att jag sagt det många gånger förut, men vart tar åren VÄGEN? Är så oerhört glad och tacksam att jag har fått spendera dessa år med den här mannen! Han är inte bara snygg, han är klok och intelligent, omtänksam, kärleksfull och allt jag på alla sätt behöver och vill ha! Jag älskar dig!
Norrbottensdagar

I kväll sitter jag andra och sista kvällen på det lilla hotellet i Piteå. I morgon blir det ett besök på vägen tillbaka till Umeå och stugan. Hade tänkt peta in ett till, men har inte fått en minut över de här dagarna att boka kundbesök för nästa vecka så i stället för ytterligare ett besök i morgon hoppas jag få tid till bokning för nästa vecka.

I vanlig ordning har det varit smått stressiga dagar med oftast långvariga besök och ofta ganska långt mellan dem, därav stressen. Men roligt. Trevliga, lättsamma människor.

Mest stressad egentligen när jag förstod redan i måndags kväll att mina jeans hade gett upp. All stretch var borta och jag hade bara ett extra par byxor med mig. De åkte då på andra dan, när jag åkte norröver från stugan. På kvällen var det bara att inse att de inte heller hade så mycket stretch kvar i sig. 

Vad göra? Duschade dem i förhoppning att de skulle dra i hop sig och sedan i panik leta nya! Sånt brukar ju inte bli så bra, men jag hittade ett par väldigt tajta stretchjeans som får duga i morgon (tror jag).

Bild lånad från Lindex

Lite stressad...

Lite av en stressdag har det varit. Inte för att skynda på saker och ting, utan stressen för att ha glömt att fixa något som är av betydelse för de nästkommande två veckorna. Och då räknas ju in en massa saker, sånt som ska hinna fixas här hemma, jobbmässiga saker som ska kollas och uppdateras och att allt finns med och är i ordning, packa för två veckor, både jobbsaker och kläder och annat man behöver. Instruera maken om vad han måste göra innan han åker uppöver osv osv. Känns som att jag glömt något hela tiden....

Myyyyys!!!

Ja, då är vi hemma igen. Känns som vi får det bästa av två världar. Att hinna vara där nere OCH här hemma. Kan låta kort med ett dygn neröver, men vi kom fram igår ca tre på eftermiddagen, hinner få ett antal timmar med Ebba innan hon lägger sig, några av dem i kombination med de egna telningarna med respektive, sen kvällen med de vuxna. Härligt, mysigt att svamla, prata, diskutera och umgås!

Hela förmiddagen sen med Ebba, hennes föräldrar är så kloka att de håller sig i bakgrunden, samt också nån timma efter att hon sovit middag.

Det blir väldigt intensivt, men det känns som att vi till viss del hämtar igen det vi förlorar på att inte kunna ses nån timma här och där, som det blir när man bor närmare.

Kan vara så att jag väldigt gärna vill känna att det är så, men även den här gången upplevde jag det som att jag fick en väldigt speciell stund med Ebba. Vi, Bertan och jag, hade busat och lekt med henne ganska länge och det syntes att hon började bli trött, då sträckte hon upp armarna mot mot mig och när jag lyfte upp henne kurade hon ihop sig och la kinden mot min axel och bara hängde där. Efter en stund kom det en djup suck, efter ytterligare några minuter kom det en till. Nån stund senare ville hon ner, då verkade det som hon hade hon samlat krafter nog till att leka ytterligare ett par timmar. Behöver jag säga att jag fullkomligt smälte? Lycka är att vara farmor!Hon gillar sin Barbapapa/Markus, i båda skepnaderna!


Skön långhelg i vardande

Normalt sett, eftersom det är Kristi Himmelfärdshelg i antågande, hade vi varit uppe i stugan i kväll. För första gången på jag vet inte hur många år, stannar vi hemma i stället.

Hemma och hemma, i morgon åker vi ner till storstan och får ett dygn med barn och barnbarn, ser väldigt mycket fram mot det.

Hem igen fredag eftermiddag och hinner få en massa gjort här hemma. Hallen är förvisso färdig, men jobb saknas inte. Garaget ska målas invändigt, skrubben i hallen ska färdigställas med hyllor och flyttas in i = inomhusjobb vid dåligt väder. Bra väder = utomhusmålning samt vedklyvning.

Vad beträffar stugan, ska jag ändå snart ta en koll på läget där. Åker upp dit och övernattar på måndag, sedan blir det Norrbotten fram till torsdag, då åker jag ner till stugan igen efter sista kundbesöket, sammanstrålar där med maken och SJÄLVKLART får vi en solig och härlig helg, där det ÄNTLIGEN går att kratta gräsmattan. Eller skita i det och bara sola.....! Eller om vädret (återigen) inte är med oss, börja riva ut i sovhuset inför stundande ombyggnad. Ja, vi är totaltokiga när det gäller renovering o dyl....

Men i kväll går mina tankar till min allra bästa svärdotter som haft en pärs i dag.

Äntligen klart!!!!

Äntligen kan vi säga att hallen är färdig!

Fast det har inte gått på räls på slutet; först fattades det ju fix för oss när plattorna skulle läggas, i söndags när vi skulle foga och B hade köpt två paket fog, så räckte det ändå inte. Det blev ännu en akututryckning innan det blev klart.

Men nu är det som sagt äntligen klart! I kväll kom golvlisterna på plats, samt det gamla skåpet som fungerar som skoskåp. Så skönt att slippa ha en ful skohylla! Lite ytterligare attiraljer fick också sina platser; lampan, spegeln och kaminen. Några tavlor ska upp också på väggen mittemot skoskåpet, men vet inte riktig än vilka.

Men det känns väldigt, väldigt bra! SÅ roligt att få bygga och fixa efter sitt eget huvud och uppleva att ja, det var så här vi ville att det skulle bli! Tillfredsställelse i kubik!
Klinkrat och snart klart!

Ääääntligen har granitklinkersen kommit på plats. Som jag har sett fram mot detta! När det är fogat och klart i morgon är hallen faktiskt färdig - ja, golvlisterna ska ju dit också....men sen är det klart! Och golvlisterna är färdigmålade och ligger och väntar - på just klinkersen!

Men viss panik uppstod när vi insåg att vi inte hade fix så att det räckte för dessa knappa två kvadratmeter. Bertan fick kasta sig i bilen och åka och köpa. Ibland har man tur och han kom dit prick när de skulle stänga kl 14, men fick ändå komma in och göra de inköp som behövdes.

Har alltid hjärtat i halsgropen när det gäller att kakla. Har ju nu gjort det ganska många gånger och vet nånstans att jag kan det, men ändå. Det känns så definitivt. Fixen som härdar ganska fort och plattorna ska på plats och hamna rätt och fixen får inte hinna torka i hinken och hamnar inte plattorna rätt är det ett helvete att få bort dom om det behövs och hur ska man då göra i stället och... och.... osv! Men det gick bra den här gången med.

Blir väldgit snyggt i hallen tycker vi med den svarta graniten mot det gulnade gamla furugolvet och de vita väggarna och de svarta smidesdetaljerna:Tack allra käraste son för plattorna! Sonen som idag fyller hela 26 år. Frågar mig återigen vart åren tagit vägen?

Grattis lilla gubben!


Snart klart!

Så sprang en vecka iväg, hux flux. Mycket bilkörande har det varit, har varit i Bollnäs två svängar, Ljusdal, Hudiksvall och Järvsö dessutom, men såg inte skymten av LillBabs - mer än på en reklamskylt.

Kvällstid har jag fått målat klart taklisterna i hallen, golvlisterna är på gång de också, och i morgon ska jag lägga lägga in granitklinkersen innanför ytterdörren. Fogning blir sen på söndag och tills dess kommer även golvlisterna att vara färdigmålade, kanske hinns de sättas på plats? Vi får se.

I går hade jag elektrikern här som satte in dosor och brytare där det fattades. Under arbetets gång upptäckte han att han hade dragit/monterat ett och annat fel, och fick göra om. Nu i kväll när vi satte upp den söta lilla fönsterlampan jag kom över på Tradera upptäckte vi att han lyckats montera fler trådar fel....

Detta trots att vi tre (3) gånger kommit överens om hur det skulle vara! Irriterad är bara förnamnet! 

Fungerar gör i alla fall taklampan, även den inköpt på Tradera, tycker den passar bra!

Här syns tydligt var klinkersen (det är de som syns på den övre bilden, med en ljus rand på sig. Det är en mittmarkering så jag ska klara att lägga dem i tegelmursmönster!) ska vara, där trägolvet slutar. Ser VÄLDIGT mycket fram mot när det är på plats och vi kan plocka bort den fula skohyllan (även pallen) och ställa dit det gamla skåpet i stället och även i övrigt inreda hallen som vi tänkt det! 


 

 

Vårpremiär

Idag har den äntligen begåtts; gräsklipparpremiären! Vissa delar av gräsmattan växer mer än andra och hade blivit rejält långt gräs på. I morgon drar maken iväg till Göteborg på konferens, så då blir det ju inte klippt under de dagarna, sen vet man ju aldrig hur helgen ser ut vädermässigt. Eftersom den första klippningen alltid är hans, så letade han anledningar att dra igång Brummen och få köra. Han hittade de han behövde.

Förstår honom; en fin varm dag har det varit och en fin kväll med grillat. Och så luktar det ju så ljuvligt med nyklippt gräs!
Tvättnötter

Hade ju ett litet bryt i går och det resulterade i att vi gör om lite planering igen. Inte av renovering den här gången, utan vart vi åker och när. Om vi får.

Vi stannar hemma över Kristi flygare och tar oss under den helgen ett dygn söderöver, hoppas att det kan bli en lika härlig familyreunion som när det var 1-årskalas för Ebba! Stugan får helt enkelt vänta tills den kan ge oss en trevligare vistelse!

För att helt byta ämne, vill jag ta ämnet tvätt. Har ju läst flera gånger om "tvättnötter" och nu äntligen fått tummen ur, och provat dem själv. Tänkte att det är lika bra att testa på det som hos oss blir smutsigast; badrumshandukar som får både smink och ibland sorgfälligt tvättade händer på sig, vilket båda brukar synas. Framför allt som nu, på ljusgula handdukar.

Det funkade kanonbra! Inte en fläck kvar! Köpte ett halvkilo och det ska nog räcka till ca 100 tvättar eller så.

Tvättnötter är ju naturens eget tvättmedel; det är inga nötter utan egentligen en frukt som innehåller saponiner, hörs ju på namnet vad det är! Ett gäng sådana i en liten påse i maskinen och det löddrade som bara den och som sagt, rent och fint blev det. Dessutom är det, förutom billigare än kemikalierna vi bär hem från affären, helt oskadligt för naturen. Har man allergiska tendenser är det absolut ytterligare en anledning att prova. Enligt vad som sägs, ska man inte heller behöva sköljmedel för de gör textilerna mjukare än kemikalierna (tvättmedel) gör. Får se i morgon om det känns nån skillnad när det gäller det frottén!
Längtan

Ibland undrar jag om jag är riktigt klok. Hur i helvete har jag kunnat flytta ifrån mina barn??? Ibland ångrar jag och längtar å det vildaste. Som just nu, läste ett inlägg i en av deras bloggar och tårarna bara sprutar. Inte blir det bättre av det finns ett litet barnbarn som jag inte kan följa i den mån jag skulle ha önskat.

Ångest.
Längtan.
Vånda.

Pågående, projekterat och planerat....

Riktigt skitväder har vi haft idag; regn, snöblandat regn, snö, snöblandat regn, regn. Som högst +4 grader, ska detta vara maj månad? Hoppas och tror att vi kommer att bli kompenserade under sommaren för den erbarmligt usla våren vi haft/har!

Så idag har det blivit inomhusarbete, jobbsådant under förmiddagen, men eftermiddagen har ägnats åt hallen. Tyvärr har elektrikern som skulle göra klart med elkontakter och dito dosor ännu inte haft tid att ta sig hit, det är det som skriker som värst nu! Förutom klinkersen på golven då....och tak- och golvlister!

Men vi har påbörjat inredandet av skrubben under trappan! Ett hyllplan blev uppsatt och jag kom på tanken att här skulle min mangel kunna stå, istället för i pigkammaren/gästrummet. Sagt och gjort, det blir perfekt!  


Stöket där under ska inte vara där sen............

Som (kanske) syns här ovan är det ju tänkt att ytterkläderna ska hängas här inne, men för gäster och så kan det vara bra med en liten hylla innanför dörren också. Den har idag blivit klar och satts på plats. Så även en liten gardin över fönstret:Under middagens prat där tanken fick lyfthjälp av vinet, kom vi fram till att vi ska ändra prioriteringen i vår renoveringsplanering; vi ska inte fortsätta med övre hallen, den får vara så länge. I stället ska vi som nästa vinters projekt ta Bertans arbetsrum. Anledningen är att vi har en dröm om att kunna bygga ett rejälare badrum däruppe, men då måste all annan renovering först vara klar, både hans arbetsrum, fasadbytet och en ny vedbod. Det handlar ju om pengar..... och då får man lov att ta viktigaste först!

Synträning

Fram till jag var 33 år upplevde jag aldrig att jag på något sätt såg dåligt. Men när jag var sådär 32 började jag ett jobb på ett företag inom "synbranschen" och kom i kontakt med en massa optiker. Såklart hamnade jag i ett undersökningsrum till slut, bara för skojs skull, för att veta hur det var liksom. Och självklart koms det fram till att jag var lite översynt (dålig syn på nära håll). Inte mycket, men tillräckligt, framför allt i min ålder, för att behöva glasögon. Så fick det bli. Kändes ju lite spännande på nåt sätt. Sen gjorde det ju inte saken sämre att kunna skaffa linser i olika färg via företaget jag jobbade för.

Åren gick och flera av dem var jag kvar på "ögonföretaget" och hade god tillgång till optiker. Såklart ville man förnya glasögonbågarna framför allt. Då blev det ju också ny synundersökning varje gång. Optiker vill ju göra det ordentligt, och därmed starkare glas varje gång...

Nånstans där efter 40 tillkommer ju presbyopi - åldersseende - som ju förstärkte min översynthet. Glasen började  bli tjockare än vad jag tyckte kändes OK, men vad göra? Gilla läget... Men jag har mycket undrat över vad som hänt om jag inte hamnat i optikerstolen där från början? Kanske hade jag klarat mig ganska länge utan glasögon? Och inte haft så starka idag?

Så för en vecka sen ungefär, såg jag ett inslag på TV om synträning. En man som hävdar att vi alla kan få perfekt syn, utan glasögon. Det handlar om träning, på olika sätt.

Har sökt på nätet, men detta är så nytt i Sverige att det inte läckt ut så mycket där om metoderna än. Karln har ju skrivit en bok som snart kommer ut på svenska och självklart vill han att vi i stället köper boken och inte hittar träningsinfon gratis på nätet.

Men det kändes ändå lite som att få en bekräftelse på att mina tankar kanske är rätt? Vet sedan min tid i optiksvängen att optikerläran säger att en hyperop (jag) ska så starkt plus man kan ha, medan en myop ska ha så svagt som möjligt. Kommer inte ihåg anledningen, men så säger optometrin. Och det är det de har gett mig. Och ju mer de gett mig, ju mer har mina ögon slappnat av och krävt mer.

Men nu gör jag revolution! Nu har jag plockat fram mina 8 år gamla glasögon; nu ska här syntränas! Så småningom ska jag nog få tag i den där boken också, men fram tills dess använder jag mitt eget sunda förnuft som säger att ögonens muskler mår bra av att användas, och de kan tränas upp, precis som kroppens alla andra muskler!


Sköna maj!

Oj, vad vi har varit glada idag att vi åkte hem igår! Haft en vädermässigt underbar dag, men jobbmässigt hård. Fast det är ju ändå skönt att bli sådär riktigt fysiskt trött. För att inte tala om hur skönt det känns att ha fått gjort det vi gjort i dag; klyvt ved (fast det är hur mycket som helst kvar), städat trädgården mm, mm.

På bara dessa dagar vi har varit borta har det blivit så grönt här hemma, dröjer inte länge innan vi får klippa gräset första gången. Överallt där jag tagit bort fjolårsskräpet, tittar det nya fram redan:

Riddarsporren som inte ska blomma förrän under högsommaren:Krolliljorna som är inklämda i den stora syrenen:Man läser ju lite överallt om sommarkök, som man numera tydligen "ska" ha. Har en egen variant på det. I ett av de många sopställena som förra ägarna begåvade omgivningarna med har ju legat en gammal vedspis, den har nu fått en plats i trädgården. Så småningom kommer den att få hysa lite blommor!


RSS 2.0