Skördetid

Idag har det varit spännande värre här. Beror förstås på vilken skala man mäter på.... men vi har haft en "skogsskördemaskin" på besök.

När man har sett maken fälla träd med motorsågen och varje träd tar sin rundliga tid att fälla; trädets lutning ska beräknas, varifrån man ska börja såga ska beräknas och sedan ska det utföras, med kilar som ska in under arbetets gång för att få trädet att falla åt det håll han vill osv, så var det helt fascinerande att se denna maskin göra jobbet.

Den sträckte ut sin långa arm och (såg det ut som) bröt av trädet som jag plockar en blomma. Och vi pratar inte små träd! I princip i samma rörelse som den "plockar" skalar den av alla grenar och kapar trädet i delar. En sån här:Så nu är all vår stormfällda skog omhändertagen och dessutom har maskinen gallrat bland de höga granarna längs åkerkanten. Det var då jag stog i köksfönstret och begapade skådespelet!

Alla stockarna ligger dock kvar, nästa steg är att en "skotare" ska komma och samla ihop dem, lägga dem i prydliga högar längs vägkanten i väntan på timmerbilen. Livet på landet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0