Perspektiv

Såg ett inlägg på Facebook från en gammal god vän som på vinden hittat ett gammalt SL-kort och ställde frågan; minns ni 70-kortet? Jag var ju tvungen att vara ärlig och svara att jag till och med minns 50-kortet.

För skojs skull gick jag in på SL:s hemsida för att ta reda på vad kortet kostar idag, och det visar sig att det är 790 kronor.

Det har förvisso gått en massa år sedan dess, sisådär 38, men ändå...

Minns också att när jag nyss flyttat hemifrån, det var nog i höjd med att de höjde 50-kortet till ett 70-kort.... hade precis fyllt 19, så hade jag trygghet i att hade jag en tia plånboken så kunde jag åtminstone köpa mig en liter mjölk, smör och en limpa bröd. Minns inte vad jag hade i månadslön då, men gissar på sådär 6000:-

Ett snabbt räkneöverslag visar att SL:s månadskort på dessa år gått upp med ca 1500% medan ovan nämnda baslivsmedel ökat med ca 450%.

Minns också när jag som ensamstående trebarnsmor tyckte att jag fått ett bra jobb med skaplig lön när de gav mig 11.000:- i månaden. För 21 år sedan....

Men jag tror ändå att jag klarade mig bättre då på mina 11000 tusen i månaden än vad en ensamstående trebarnsförälder gör idag. Gissar på att de 11 lax då motsvaras av ca 24 lax idag. Men kostnaderna ser väldigt annorlunda ut idag än vad de gjorde då. Såg i tidningen idag att ett läkarbesök kostar 350:-, de var då gratis och med småbarn blir läkarbesöken ganska frekventa. Inte bara kostnaderna såg annorlunda ut, kraven både från vuxna och barn såg annorlunda ut på hur livet skulle levas. Mode, prylar, göranden. Det får bli en utveckling på det vid annat tillfälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0