Allmänt tjôt...

Undrar om vi kommer att få veta vad det är regeringen så gärna vill dölja att de tvingar Tolgfors att avgå? Är nämligen övertygad om att hans avgång inte alls var planerad eller självvald. Hänvisningen till att hans tvååring mådde dåligt över att pappan var utsatt för mediedrev är ju bara löjlig. Även om det är så att media förväxlat tvååringen med fyraåringen är det lika påhittat. Och mediedrev? Det har ju ändå inte varit honom de jagat! Än. Men det skulle nog kommit!

Nej, snarare är det så att man hoppas att intresset ska lägga sig i och med att ett huvud har rullat. Att "media" ska bli nöjda och tycka att de lyckats. Men jag hoppas och tror att den farliga vargen "media" vill mer än så, nämligen att faktiskt ta reda på vad som sagts, hänt och gjorts, och av vilka.

Eller av oppositionspartierna, för dessvärre är det idag så att media alltför snabbt släpper viktiga saker till förmån för nåt smaskigt från "Biggest loser" eller "Big Brother", vad nu skillnaden mellan dessa är....

Och så gör även jag och visar här en bild från väderomslaget idag, från eftermiddagens variationer mellan regn, hagel, solsken och snöfall till enbart snöfall precis innan mörkret föll och det vräkte ner snö:Och förresten så fick min allra käresta svägerska komma hem från sjukhuset igår! Så himla skönt, härligt och roligt att hon återhämtat sig så snabbt efter en så stor operation! Tydligen så räknas med tre månaders tid att bli helt OK igen, men det tror jag går galant! Hon må se ut och bete sig som en ängel, men hon är en PANTER!!!!HEJA DIG BERIT!!!!!

Perspektiv

Såg ett inlägg på Facebook från en gammal god vän som på vinden hittat ett gammalt SL-kort och ställde frågan; minns ni 70-kortet? Jag var ju tvungen att vara ärlig och svara att jag till och med minns 50-kortet.

För skojs skull gick jag in på SL:s hemsida för att ta reda på vad kortet kostar idag, och det visar sig att det är 790 kronor.

Det har förvisso gått en massa år sedan dess, sisådär 38, men ändå...

Minns också att när jag nyss flyttat hemifrån, det var nog i höjd med att de höjde 50-kortet till ett 70-kort.... hade precis fyllt 19, så hade jag trygghet i att hade jag en tia plånboken så kunde jag åtminstone köpa mig en liter mjölk, smör och en limpa bröd. Minns inte vad jag hade i månadslön då, men gissar på sådär 6000:-

Ett snabbt räkneöverslag visar att SL:s månadskort på dessa år gått upp med ca 1500% medan ovan nämnda baslivsmedel ökat med ca 450%.

Minns också när jag som ensamstående trebarnsmor tyckte att jag fått ett bra jobb med skaplig lön när de gav mig 11.000:- i månaden. För 21 år sedan....

Men jag tror ändå att jag klarade mig bättre då på mina 11000 tusen i månaden än vad en ensamstående trebarnsförälder gör idag. Gissar på att de 11 lax då motsvaras av ca 24 lax idag. Men kostnaderna ser väldigt annorlunda ut idag än vad de gjorde då. Såg i tidningen idag att ett läkarbesök kostar 350:-, de var då gratis och med småbarn blir läkarbesöken ganska frekventa. Inte bara kostnaderna såg annorlunda ut, kraven både från vuxna och barn såg annorlunda ut på hur livet skulle levas. Mode, prylar, göranden. Det får bli en utveckling på det vid annat tillfälle.


Att göra vår

Har ju pratat om att jag jobbmässigt har en lugn period nu. Det är tur och skönt för framför allt under våren finns det ju så många andra "måste-göra-grejer!. Av olika slag; en del mer måste än andra. Vissa är måste för att det blir så mycket trevligare. Andra är riktiga måsten som veden som nu snarast måste påbörjas arbetet med.

Sen finns det sådant som är svårt att hänföra till den ena eller andra måste-gruppen. Har påbörjat projekt fönsterputsning, till exempel. Fönstren blir väldigt sotiga av vår eldning och smått ogenomskinliga när solen nu börjar ligga på, men jag putsar mest ändå för att jag vill ha upp somrigare gardiner. Men, jag delar upp eländet (fönsterputsningen) och putsar oftast bara insidan, tar utsidan när vädret är mer gynnsamt!

En mer "göra-för-att-det-blir-trevligare"-sak är att byta soffklädsel. Har tagit en soffa i taget de här ensamma kvällarna, det blir ju liksom mer tid sådana kvällar.... Försöker då också vara VÄLDIGT smart; byter både riktning och plats på sittdynorna och plats på ryggdynorna. Gissar att vi är ganska många som har Ektorpsoffor från Ikea och då vet ni vad jag menar. Dynan till höger flyttas till vänster, samtidigt som ryggsidan av den vänds utåt. På det sättet försenar/förhindrar man nersíttning av densamma. Detsamma gäller ryggdynor, byt plats och vänd! Husmorstips á la duga, eller hur?

Men hur som helst så känns det väldigt mycket vårigare när de blommiga kommer på:


Spakväll?

Vi har ju lyckats samordna våra resor väldigt bra hittills i år, maken och jag, men nu har jag ju en dödperiod fram till efter påsk, medan han kör på som vanligt. Så för första gången på länge är jag ensam hemma, den första kvällen av två.

Det blir lite uppfräschning av tanten i kväll, önskar jag kunde säga att jag hade en spakväll, men det är att ta i att uttrycka det så. Nä, det blir helt enkelt lite hårfärgning (sitter i håret nu) och en dusch sedan som även får innehålla lite filande på fötterna. Det är det närmaste spa det blir.... ja, får väl smörja in fötterna sen också, Salcyvase gör underverk! Genast kan vi alltså lägga till fotmassage och kommer lite närmare spakvällen!


Myshelg

I fredags kväll kom Kim och Markus för att stanna över helgen. Huvudsakliga anledningen var att tvätta båtkapellet och måla drevet. Sånt som är svårt att göra när man bor i lägenhet. Men det spelar ingen som helst roll vilken anledningen som mest var, vi är så glada att de väljer att göra det här hos oss och få umgås med dem!

Vädret har varit på vår sida också, ingen överdriven värme och igår inte så mycket sol, men de kunde göra det de skulle och det var huvudsaken! Kapelltvätt:Starka medel i den där tvätten som krävde både handskar och skyddsglasögon!

Och så är de ju så söta dessa två, så för att fira en födelsedag som inträffar om en vecka sådär, så hade de tagit med både äkta champagne, äkta Kalixlöjrom och väldigt äkta älgfilet, så det blev en alldeles hejdlöst god middag i går kväll! Fileten grillade vi och det var så sanslöst gott så man nästan blev gråtfärdig!
En skön promenad, eller snarare vandring över stock och sten, hann vi med i skogen idag för att se hur där såg ut efter skördemaskinens och skotarens framfart, innan det var dags för dem att åka hem.


Må-bra-dag!

Idag har jag varit produktiv, dessutom haft ynnesten att få ägna mig åt saker jag tycker är roliga och som stimulerar mig. Må-bra-grejer helt enkelt!

Självklart är det hallväggen jag pratar om. Skissade färdig i morse och tog sedan fram färg och pensel och drog, med hjärtat i halsgropen, igång. Den första penseln visade sig vara fel, men efter byte och lite övning gick det bättre. Det är självklart inte utan skavanker och perfekt, men å andra sidan är det inget proffs som målat - det är jag. Men jag känner mig jävligt nöjd! Kan konstatera (maken blev nästan lyrisk och håller med) att det blir fortsättning på övriga väggar.Inspirerad av det härliga vårvädret (fast rejält blåsigt) fixade jag påskris mellan målningsvarven; nacke och axlar behövde vila emellanåt. Så nu finns påskris både inne och ute. Inne blev det modell större för att få plats med mina fina Fabergéägg i riset.

Inalles har jag sex stycken olika fina, men sen också ett gäng fina ägg jag köpte på Tradera förra året, mer av traditionell karaktär:Det roligaste idag, efter väggen så klart, var när jag röjde undan alla lönnlöv i rabatten och såg att krokusarna var på gång där inunder. Fascinerande; under det övre torra lagret lönnlöv fanns ytterligare ett (eller ett par) som fortfarande var fastfrusna i marken, men genom dessa har krokusen borrat sig upp! Härliga vår!

Även påskliljorna hade stuckit upp sina första spröt ur marken, men de är mer skyddat placerade.

Som pricken över i, denna dag som förutom blåst bjudit oss på temperaturer upp mot 14 grader, begick vi grillningssäsongspremiär! Sällan smakar en fläskkarré så gott som första gången för säsongen den grillas! 

Att få göra saker man tycker är roligt och saker som får en att må bra är den bästa energiinjektionen; så nu tror jag faktiskt att jag ska göra en röjning i köket och få på vår/sommarmattorna! Vill ju ha fint när vi får hit kära gäster i morgon!

Diagonalmålning....

Idag har det varit en helt fantastisk vårdag, egentligen den första för min del. Tydligen var det ju väldigt varmt i helgen när vi inte var hemma, och några fina och soliga dagar har vi haft förut, men inte med 10-12 grader varmt.

Och sitter jag ute och njuter i det fina vädret? Såklart inte! Målar. Ränder. På diagonalen. Det är sånt man får ont i axlarna av kan jag säga, huvudet måste ju också läggas på sned, handen håller smått krampaktigt i den lilla penseln och inte blir det bättre av rädslan att dra ett streck snett, eller slinta till med handen och allt blir förstört.

Men det gick bra, inga missöden.

Har beslutat att göra färdigt den här första väggen innan vi (jag) tar resten. Dels för att se hur det faktiskt blir, om vi gillar det, dels för att arbetet blir mer varierat. Så ikväll har jag lagt en del tid på att göra en mall för den lilla mittdekorationen som ska vara i mitten av romberna. Har börjat skissa upp den på väggen, men kände att det började göra för ont i nacke och axlar, och hamnade här framför datorn i stället.

Förutom när jag var och handlade idag har jag faktiskt varit utanför dörren ytterligare en gång. Tänkte att det kunde vara kul att föreviga hur mycket timmer det faktiskt blev utav det som stormen Dagmar fällde i vår del av skogen. Ska sägas att det dels saknas en del eftersom vi fick dem till att lägga all björk hos oss, samt att det samtidigt är lite mer än Dagmar tog, eftersom de gallrade en del. Men mycket är det som nu ligger utanför grannens köksfönster (undrar vad hon gillar det?)


Igång

Idag tog jag fram målarfärgen jag köpte förra veckan som jag ska använda till mitt mönstermålande i hallen. För säkerhets skull blev det en provomgång på ett A3-papper för att testa vilken/vilka penslar som är bäst att använda och framför allt, se om färgen var så bra som jag tyckte i färgaffären.

Kände mig osäker på den blå, den jag sett för min inre syn var blåare än den som jag fick hjälp att komma fram till när jag handlade. Men det får bli som det är, två små färgburkar för tillsammans 300 spänn, ställer man inte på hyllan utan vidare. Den röda var dock bra.

Så i morgon går jag "live", eller för att använda ett annat modernt uttryck "det blir skarpt läge".

Nåt annat som både kändes väldigt "live" och även "skarpt" idag, var fönstertvätt. Ett av fönstren i köket vetter ju mot söder och när nu solen lyser på det ser man nästan inte ut. OK, viss överdrift, men eftersom vi eldar i vedspisen varje dag så blir det en hel del sot, milt uttryckt. Det syns framför allt på fönstren. Vattnet blev svart, och då menar jag SVART! Men de får tas pö om pö, de viktigaste först och det är nu gjort. Skönt att vädret och jobb äntligen tillåter att påbörja, och roligt att hänga upp nya vårigare gardiner! 
Blandad kompott

Veckan som i kväll tar slut har bjudit på en väldig blandning av roligt och tråkigt, oro och lättnad.

I onsdags fick vi veta att Bertans syster och min allra käresta svägerska tvingats till en akut operation när läkarna hittat en decimeterlång spricka på kroppspulsådern. Det är tur att kroppen talar om när någonting är så illa och tur att sprickan inte hann brista.

Det är en stor och komplicerad operation, och det var en väldig lättnad att höra att allt gått enligt planerna och att hon dessutom var piggare dan efter än vad man "ska" vara. Nu håller vi alla tummar för att det ska fortsätta gå bra i läkningsprocessen.

På torsdag eftermiddag åkte vi ner till storstan för att hälsa på barn och barnbarn samt på fredag/lördag ta en tur på Ålands hav.

Vi visste ju att Ebba hade börjat gå så smått, men det är så fascinerande hur fort en lärdom utvecklas. Bara från fredag förmiddag till lördag kväll gick hon både fortare och stadigare. För att inte nämna hur väl hon förstår mycket av det som sägs, och själv på olika sätt börjar kunna förmedla vad hon vill.

Sanslöst roligt och mysigt är det att träffas och så härligt att vi får tränga oss på hos den lilla familjen flera nätter på det här viset. Eftersom vi kan träffas så sällan är det så oerhört värdefullt att få längre tid tillsammans när vi väl träffas. Dels för att något lite få fylla det egna "Ebba-behovet" och dels för att hon ska få lära känna oss. Absolut är det så att det är HELT av egoistiska skäl som jag vill lämna ett avtryck i hennes lilla hjärta, det erkänner jag villigt! Att jag sen faktiskt fick både pussar och spontansökt kroppskontakt värmer oerhört!

Naturligtvis ska ju nånting alltid krångla, så därför bestämde sig min nya fina kamera för att det var slut på batteriet.... men tack och lov för mobilkameran ändå!

Rita ruta på ruta på ruta.....

Igår började jag arbetet med att skissa upp den blivande "tapetmålningen" på hallväggarna. Vi kan ju konstatera att det inte var lätt. Även fast jag hade laser som visade mig absolut lod, och jag tyckte att jag slaviskt följde den, så visar det sig att mönstret ändå skevar iväg. Men det är inte annat att välja på än att korrigera så gott det går.

Det må låta fånigt, men att stå med en pappbit på 15x15 cm och måtta och rita sliter rejält på kroppen! När pappbiten väl har passats in mot befintligt mönster och laserstrålen så ska den hållas stilla tills alla sidor är ritade, då trycker man hårt. Efter x antal timmar har man en hel del mjölksyra i underarmen kan jag säga. Sen är ju inte alla rutor mitt på väggen heller, de är både över huvudet och under knäna. Så idag har jag träningsvärk i vänster underarm och ont i ryggen efter de nedre rutorna.Så här ser det ut nu. Rutorna ska bli blå (såklart) men exakt vilken blå färg är jag inte riktigt klar över än. En hyfsat ljus, men om det blir dragning åt det turkosa eller lila i det blå, vet jag inte än. Och så nån grunkemunk i engelskt rött i mitten.

Trötta!

Nog för att vi brukar vara trötta när kvällen kommer, men i kväll var vi så trötta båda två att vi satt och gäspade redan innan vi ens börjat laga mat!

Vi konstaterade att det är ganska många veckor nu som vi ägnat oss åt det vanliga jobbet under veckorna och sedan "hemarbete" under helgerna. Men vi tyckte båda att vi i kväll ändå kände oss betydligt tröttare än vad vi brukar göra.

Sen slog det oss; vi har ju faktiskt fått motion och frisk luft idag!!!!!!! SÅNT blir man trött av! Dessutom är vi sorgligt ovana vid sånt....

Vi tog oss nämligen en sväng i vår skog i eftermiddags för att se vad skördemaskinen gjort förutom det vi ser från huset. Det blev närmare 1,5 timmas traskande över stock och sten i varierande snötäcke, dessutom upp och nerför backar. Inte undra på att vi är trötta!!!!!!!! Intressant var det i alla fall. Vi gissar på att bara ur vår lilla skog har Dagmar sett till att fylla 3-4 fullastade timmerbilar.

Hemarbetet fortskrider också. Nu är faktiskt hallen färdigmålad. I morgon ska laserpasset riggas och en skissning av väggmålningen påbörjas. Det ska bli väldigt intressant att se hur vi lyckas med det. I går kom vi fram till att även med en sådan här väggmålning måste man nog följa "verkligheten". Dvs, det går inte att slaviskt följa lod och våg, utan hänsyn måste tas till det som faktiskt finns och syns som mest; brädorna som klär väggarna. De sitter hyfsat i lod, men säkert inte helt perfekt överallt. Men eftersom det är springor mellan dem, så är det de man ser och alltså kan inte det mönster som vi ska måla sticka iväg från springorna alltför mycket, då ser det snett ut.

Skördetid

Idag har det varit spännande värre här. Beror förstås på vilken skala man mäter på.... men vi har haft en "skogsskördemaskin" på besök.

När man har sett maken fälla träd med motorsågen och varje träd tar sin rundliga tid att fälla; trädets lutning ska beräknas, varifrån man ska börja såga ska beräknas och sedan ska det utföras, med kilar som ska in under arbetets gång för att få trädet att falla åt det håll han vill osv, så var det helt fascinerande att se denna maskin göra jobbet.

Den sträckte ut sin långa arm och (såg det ut som) bröt av trädet som jag plockar en blomma. Och vi pratar inte små träd! I princip i samma rörelse som den "plockar" skalar den av alla grenar och kapar trädet i delar. En sån här:Så nu är all vår stormfällda skog omhändertagen och dessutom har maskinen gallrat bland de höga granarna längs åkerkanten. Det var då jag stog i köksfönstret och begapade skådespelet!

Alla stockarna ligger dock kvar, nästa steg är att en "skotare" ska komma och samla ihop dem, lägga dem i prydliga högar längs vägkanten i väntan på timmerbilen. Livet på landet!

Medgång

Hade tur i Strömsund i går och mina besök gick såpass fort att jag kunde välja att åka hem i stället för att bo kvar i Östersund. Maken var milt sagt avundsjuk, stackarn, han var ju tvungen att vara kvar.

Själv fick jag annat herrsällskap en stund efter jag kommit hem till det utkylda huset; Markus var uppe och skulle hämta sin bil som ju hamnade på verkstan här efter förra veckans haveri. Det var bara det att när han åkte från verkstan var felet kvar....

Men trevligt med sällskap var det i alla fall! Tror att han också tyckte att det var OK att slippa sitta ensam hemma hos oss!

På vägen hem slog jag en pling till den presumtiva uppdragsgivaren jag var och hälsade på i förra veckan, för att höra om de bestämt sig än. Det hade de, och de väljer mig! Oj, vad glad jag blev!  Även om de inte kan fylla hålet efter den som jag tappar, så känns det väldigt härligt att nånting går min väg!!!!

Helgarbete

Ja, det blev biltvätt på gården igår, temperaturen låg på plussidan, så det fungerade. Men så fort solen dalade sjönk det och vi har nog haft ner mot 10 minus i natt. Idag har det varit lika strålande solsken men som högst
+0,8.

Inte tog man nån långpromenad i det fina vädret den här helgen heller, nej! I stället inomhus hela dan och målade, målade och spacklade och slipade.... Men vi har tagit ytterligare rejäla kliv mot färdigställande och det är ett måste innan våren anländer på allvar och det är dags för vedklyvning och annat som kommer att kräva insatser.

Nu är i alla fall hallen grundmålad, lilla hyllan bredvid tvättstugedörren nästan klar för målning (ska slipas först). Elcentralen är inbyggd i ett tudelat skåp, där det blir lite förvaringsmöjligheter nertill. Fönstret, badrumsdörren, tvättstugedörren är färdigmålatde och så även smygen runt ytterdörren.Den lilla luckan i väggen är inspektionslucka för vattenledningarna.Här är skåpet som gömmer elcentralen upptill och har hyllor nertill. Det här är inte tänkt att bli vitt. Här skulle jag vilja vara en duktig kurbitsmålare och först måla/lasera skåpet brunt och göra fina målningar på båda luckorna. Allt ska såklart se ut som det varit med i hundra år. Wish me luck! Eller kom gärna med bra råd och tips!Till höger om fönstret står dörren som ska vara in till skrubben under trappan. Det var ju tvunget att skruva ner den från sina gångjärn för att kunna måla den. 

I morgon samordnar vi våra resor igen och åker till Östersund båda två. Vet inte än om det blir en eller två nätter för min del, men känner mig ganska säker på att det blir sista hotellveckan på ett bra tag!Diverse babbel....

Under gårdagens resa ner till Uppsalatrakten var det roligt att följa snötäckets djup. Behövde inte komma så himla långt söderöver innan grästuvorna började sticka upp på åkrarna. I Uppsalatrakten var det mer tvärsom: det fanns en och annan snötäckt fläck på gräsytorna!

Regn på nervägen och solsken på hemvägen, +11 visade termometern i bilen som högst en bit norr om Gävle. Såå skönt att se att det smälter och går åt rätt håll!

En liten trevlig (för oss) överraskning blev det när jag kom hem och det visade sig att Markus skulle övernatta. För honom var det sämre eftersom det berodde på att hans bil hade något krångel och strejkade.

Under helgen ser vi fram mot att komma ett litet steg närmare färdigställande av hallen (=mer målande) och förhoppningsvis kunna begå vårpremiär av biltvätt på gårdsplanen! Det är sånt som är ett säkert vårtecken! Just nu är där fullkomlig isgata, och då känns det fel att spola den ännu isblankare, men kör man ner på gräsmattan spelar det mindre roll!

RSS 2.0