Ljuset i mörkret

Bara måste lägga upp en bild på finaste lilla Ebba som jag knyckte från FB i går:
 
 
Så himla härlig bild på en så himla härlig unge!
 
Annars är det inte mycket som är härligt idag. Regn och blåst och som mest +11 grader. Dessutom lite sidsteppad, men det får man väl ta, antar jag.
 
Nu håller dimman på att sänka sig över omgivningarna, hoppas att det betyder att det är varmare luft på väg in. Men det känns att dimma, lågtryck och övrigt lägger sig som en tyngd över huvud och själ.

SEMESTER!

Igår morse packade vi bil och släpvagn knökfulla och drog norrut; mot Västerbotten, stuga och efterlängtad semester.
 
Måste nog tillstå att vi blev smått chockade av att se hur mycket gräset hade vuxit på de två veckor och en dag sedan jag klippte det. Det var snudd på knähögt!
 
Från Ö-vik regnade det mer eller konstant, men när vi kom fram var det uppehåll. På sena eftermiddagen vågade sig Bertan på att dra igång gräsklipparen och trotsa ängsväxten. Det blev inte bra men bättre.
 
Turligt nog har dagen bjudit på uppehåll så maskinen har körts igen, så nu börjar det se riktigt snyggt ut! Lagom till regnet nu drar in....men det hade varit värre om det varit tvärt om....
 
Nu har vi fyra härliga veckor framför oss, förhoppningsvis åtminstone några dagar med sol och värme också. Påminde oss om att förra semestern började likartat, men snabbt förändrade sig till en varm och solig sådan! Vi hoppas!

Smycken, semester, sommar!

Av någon outgrundlig, men välkommen anledning, så kom ju aldrig det stora regnet upp till oss, fast alla prognoser lovade det.
 
Det gjorde att jag fick lov att ta ett ordentligt tag i min krage, trotsa förkylningen och lada in den sista veden igår. Väldigt tillfredsställande, men fullkomligt utmattande.
 
Detsamma idag; med viljan och måsten kommer man långt, så idag har jag målat mittdelen på fasaden. Resten, delen under fönstren, kan inte målas förrän ställningen är nedmonterad. Så det får vänta till efter semestern. Skönt!
 
Idag fick jag också hem några provsmycken ur den kollektionen jag är glad att få komplettera min säljväska med i höst:
 
Design Odahl:
 
 
Välgjorda, tunga, gedigna smycken för tjejer i alla åldrar. Ska bli riktigt spännande!
 
Det roliga är att det var bananskalet som var framme igen. Har ju flera kolleger som till viss del säljer för samma företag, en av dem pratade jag med för en dryg vecka sen. Vi har ett par gemensamma uppdragsgivare. Hon pratade om detta smyckesföretag och jag bara kastade ur mig frågan om de inte behöver någon på Norrland. Ska kolla, sa hon. Det visade sig att ägaren till Odahl samma dag hade haft bryderier över hur hon skulle få tag på någon säljare på Norrland....  Sometimes things are going my way!
 
Ikväll packar vi och lastar bilen; i morgon drar vi norrut och påbörjar semestern! Ska bli oerhört sköööönt! Inte för att det kommer att saknas jobb där heller, men det kommer att kunna tas mer lugnt. Det som görs, det görs, det som inte blir gjort, får vara kvar!

Virkad väst medmera

Nu är den ivägskickad, den somriga västen. Hoppas den blir bra, men det är svårt när man inte kan prova på den kroppen som ska bära den. Fick tillsägelsen att göra den efter min kropp, för den skulle vara lite "overzised".......
Ja, det är ju kul.....fast stämmer i det här fallet. Men lika svårt ändå, eftersom du inte kan stå framför din egen kropp och se hur det ser ut i sidor och bak.... Men nu är den som sagt klar. Enda smolken i det hela var att det nyköpta vita fina garnet tog slut när jag skulle göra fransar och fick då leta fram garn (samma) ur gömmorna, men det hade ju gulnat en aning där det legat, Det försvinner, men ändå....
 
 
Fick förfrågan häromdagen om en annan liten skapelse till en mindre flicka som jag ser mycket fram mot att göra. En liten bra-att-ha-grej, eller kanske måste-ha-grej. Hur som helst, så har jag skissat i huvudet och har en ganska bra bild av hur jag vill göra den, óch vilka medel och färger jag ska använda. Återkommer om det.
 
Men först, och som har påbörjats i kväll, så ska det bli en kasse, virkad i snöre, som vi ska förvara schampo, duschcreme och dylikt i, nere i strandbastun. För i sommar kommer vatten att kopplas in där! 

Förkylt

Efter att ha haft halsinfektion i en vecka så är jag nu förkyld. Eller om det är två sidor av samma mynt? I söndags började näsan rinna och hostan klia i halsen. Idag är det Niagarafall i näsan och har inte funnits en chans att orka med det som var tvunget att göra idag; måla fasad och lada in den sista veden. Dessutom verkar det ha varit sista dan med bra väder, nu verkar det som vi får del av det väder de dragits med söderöver ett tag; regn. Det suuuger, kan jag säga, alltihop!

Mirakel

Viruset vi båda nu har drabbats av håller oss i sitt grepp. Tyckte jag definitivt var på bättringsvägen igår, men natten som var sa nåt helt annat. Halsen värkte och det var svårt att sova ordentligt.
 
Bertan fick ju sitt senare och hade nog sin "peak" i går kväll och i natt. För hans del betydde det att vara uppe och nattvandra. Han får så ont i muskler och leder när han är sjuk och de värker som mest när man ligger stilla. Så förutom att gå brandvakt så passade han på att äta upp sill och ägg som blev över igår! Bra nattamat, och bra att få bortt ur kylen!
 
Men hur det än är med virusar, så måste vi bli klara med vägg och ved, så det har travats och det har spikats lockläkt. Inte i den takten vi skulle velat, men ändå. Det som är gjort är gjort.
 
Som omväxling mot vedtravandet tog jag efter en del vånda beslutet att tvätta bilen. Den har gått väldigt många mil sen senaste tvätten. Boden tor, Skellefteå tor, Umeå tor. Vid den här tiden på året blir det OERHÖRDA mängder mosade insekter som fastnar i fronten.
 
Att de hade FASTNAT upptäckte jag. Gned och gned och gned med svamp och bilschampo tills jag fick kramp i arm, handled och fingrar. Men fick ändå inte bort allt. Då slog det mig att testa galltvålen. Hämtade den och en mjuk trasa. Lite vatten på trasan, lite tvål och sen var det bara att smeka bort insektsresterna. Inga muskler behövdes, inget nötande, det var som att torka bort damm från en blank yta. Helt otroligt, det kändes som ett mirakel efter allt mitt nötande!
 
Har ju läst och hört en del om galltvål och köpte därför en för ganska många år sedan, men tyvärr har den fallit i glömska. Har på olika ställen fått reminder om den på sista tiden och använde den när vi lyckats spilla rödvin på en vit duk häromsistens. Blev inte en skugga kvar efter galltvålen! Efter denna Halleluja-upplevelse med bilen kommer jag absolut att ta till den oftare! Beträffande bilen är jag säker på att den lika effektivt tar bort alla asfaltprickar man brukar ha efter vintern också!
 
Läs mer här!
Eller bara detta:
Till allt som behöver rengöras kan du använda GALLTVÅL.
  • Om du har fläckar på kläder blöter du tyget, gnider in lite GALLTVÅL, arbetar upp ett lödder, låter ligga en stund och sen sköljer du med vatten eller tvättar i tvättmaskinen.
  • Annat som ska rengöras t.ex ugnen, skor, bilen mm. Ta en blöt duk eller trasa, gnid in GALLTVÅL och rengör som vanligt. Skölj med vatten och du har skinande rent.
  • Tvätta hunden eller hästen med. Blöt ordentligt, gnid in tvålen, skölj med vatten. Din hund och häst blir ren och får en mjuk och glänsande päls. Du slipper använda kemikalier och parfym till ditt djur. Suverän till ljusa hundar och hästar.
  • Feta och oljiga saker rengör du enkelt med GALLTVÅL. T.ex ugnen, spisen, grillen, gräsklipparen, båtmotor, bilen, cykel m.m.
  • Gräsfläckar försvinner lätt eftersom GALLTVÅL innehåller klorofyll.
  • Läderprodukter som skor, möbler, sadlar, halsband mm mm rengör du med GALLTVÅL Lädret blir rent och behåller sin mjukhet tack vare palmoljan och kokosoljan som finns i tvålen.
  • Kromdetaljer som rengörs med GALLTVÅL får en fantastisk lyster och glans. Testa på diskbänken!
  • Spillde du vin över den fina vita duken? Ingen fara, GALLTVÅL fixar fläcken!
  • Upptäckte du en fläck som var kvar på tröjan efter tvätten? Svårt att lösa? Nej, inga problem, GALLTVÅL tar även bort redan tvättade fläckar!
  • Trolleri eller? Nej, givetvis finns det fläckar som inte GALLTVÅL rår på men då hjälper oftast inget annat heller.

Midsommar

Midsommarafton. Ett magiskt ord. Känns så löftesrikt och som att det är nu sommaren börjar. Och det får vi hoppas att den gör. Hittills har vi ju inte haft någon. Känns som vi inte ens haft nån vår. Det har bara varit olika grader av kallt och halvtaskigt/taskigt väder. De fina dagarna har varit glest utströdda och i princip inga med någon speciell värme.
 
Annars brukar det ju alltid, varje vår, var någon period med för årstiden varmt väder. Nån dag har det varit sådant , men inte mer. Så vi hoppas få en härligt varm och solig semester!
 
Men midsommardagarna här har varit fina. Den riktiga, sommarsolståndet, var ju i går och bjöd på sol hela dagen, så även idag. Ingen överdriven värme, men solen ser ju till att man kan ta av kläderna och få sol på hela kroppen!
 
Fick frågan igår av en av döttrarna vad vi skulle göra i midsommar? Göra? Måla och se till att få in veden, var mitt svar. Samtidigt så tänkte jag att för väldigt många så handlar ju midsommar om att ta sig till något ställe där man får vara nära naturen. Uppleva grönskan och gräset, blommor och dofter, precis det som vi lever i hela tiden! Vi har skogen utanför knuten, en äng full med sommarblomster utanför köksfönstret. Vi bor mitt i midsommaren! Så göra? Det vanliga och hoppas på att vädret låter oss sitta ute och äta!
 
Och det fick vi; middag med sill, lax, ägg, god röra, avocado och färskpotatis, allt intaget framför nya väggen:
 
 
Och så en liten klar och kall
 
 
Ja, inte maken då, han är nog väldigt klar, men inte kall!

Mer skapande

I helgen när den unga familjen var här blev det aktuellt med en mössa som är sådär "mittemellan", tunnare än en vanlig mössa, men ändå ett skydd för öron och huvud. En hätta, sa jag. Hätta?, sa de unga föräldrarna. Efter en del förklarande var Heli helt med på noterna och kom dessutom ihåg hur de brukade se ut; vit botten med röda blommor.
Bild lånad från bonkelimini.blogg.se

Självklart gick jag igång. Att göra en sån kan väl inte vara så svårt? Letade fram en gammal gardintrasa som var menad att bli grytlapp, tog den befintliga "vanliga" mössan för mått och började klippa.

Dagen därpå försökte jag prova på den lilla, men hon var inte speciellt upplagd, så det hela fick bli på en höft.

Kom på att jag nog hade kvar oanvänt gardintyg, så det letade jag fram igår och använde "gardintrasan" till att fodra med. Hättan blev riktigt bra, men hade velat ha en annan färg på skoningen/knytbandet, men det fanns inget passande i affären. Sen hur den passar vet jag inte, det hade behövts lite mer utprovande, men roligt var det! Hättan här nu på väg söderöver så det blir kanske en rapport hur det fungerade!Och den virkade västen är det inte mycket kvar på, nu virkas det kanter runt om! Återkommer om den!


Dagen

Idag har jag:

blivit förvånad över den underbart soliga morgonen
konstaterat att jag fick del av förkylningen som var och hälsade på i helgen
avtackat gubbsen som nu gjort sitt på vår fasad
beundrat densamma x antal gånger
solat i bikini ca 1 timma
travat klart den första vedstapeln
fått sitta ute och äta grillat för första gången här hemma
tittat på när regnmolnen nu verkar dra in

Beträffande fasaden är det fortfarande lite lockpanel som ska på, samt att det ska målas 1-2 svängar till och därtill ska en del fönsterfoder på plats. Men vi räknar stenhårt med att allt ska vara klart innan semestern infaller i slutet på nästa vecka!


Grädden på livets mos

I fredags mitt på dagen fick vi beskedet att Dennis, Heli och Ebba faktiskt tänkte komma upp och hälsa på. Vi kan väl säga att det blev lite fart på oss; klippa gräset, handla lite osv. Det härliga är ju att det inte mer än dryga tre timmar att åka hit!

Nu är det söndag kväll och de har åkt hem igen. Det har varit en helt underbar helg, Ebba är ju såklart världens sötaste och jag får hålla i mig för att inte attackera henne med pussar och kramar hela tiden. Att då faktiskt få en spontanpuss av henne är härligt!

Men hon har skaffat sig humör, den ljuva lilla varelsen. Ordentligt humör. Men det är väl så, vädurar förnekar sig inte. Men mest kom det till synes när hennes föräldrar var i närheten. Fanns de inte där var det lugnare.

Hon har ett väldigt gott öga till sin Fabbe, och det är ömsesidigt. Många stunder har det blivit när de legat på golvet och snackat med varandra, eller kastat boll.

Alldeles tydligt känner hon nu igen oss, fast det gått tid sedan sist och det känns som vi kan fortsätta där vi slutade senast. Tror faktiskt också att hon kände igen sig hemma hos oss, fast hon inte varit här sedan månadsskiftet januari/februari. Hon fann sig väldigt snabbt väl tillrätta.En tomflaska med lite skrammel i kan roa ganska länge! Så även ett kaffemått:Sötaste dockan:När man ser henne "in action" är det svårt att se vem av föräldrarna hon liknar mest, men en bild kan säga hela sanningen: Absolut sin mors dotter:Och som den godaste grädden på moset så har den finaste sonen målat den högsta, och för oss onåbara, spetsen på husgaveln! Inte bara en, utan två gånger, både igår och idag! Vi ska väl också tacka vädergudarna för att vi haft uppehållsväder som gjort det möjligt! 

Fasadrenoveringen

I går när jag kom hem kastade jag snabbt in väskor och annan packning jag hade med mig och var sen bara tvungen att kila runt hörnan och se hur långt våra gubbs kommit med fasadrenoveringen.

Blev alldeles tagen av hur annorlunda huset såg ut, helt otroligt! Med grund i hur det ser ut är det inte svårt för fantasin att få en mycket bra bild av hur helt otroligt annorlunda huset kommer att te sig den dagen all fasad är renoverad och rödmålad! Det kommer att bli ett helt annat hus! Det kommer att bli så himla skitfint!Vi har ju hunnit förmåla en del brädor och bett gubbsen använda dem högst upp, vilket de gjort, så där räcker det nog med en strykning till.

I morgon och under helgen hoppas vi på bra väder, åtminstone uppehåll, då hoppas vi hinna grundmåla och stryka åtminstone en gång med rödfärg på det nu omålade. Sen ska ribborna på (de har jag förmålat idag) innan slutstrykningen. Framtiden får utvisa hur det blir med slutstrykningen högst upp.....

Borta bra men hemma bäst

Tisdag kväll och därmed sista kvällen i stugan för min del. Även så sista jobbdagarna häruppöver för vårsäsongen. Har varit i och runt Umeå, samt upp till metropolen Burträsk. Må vara en håla men där har jag en bra kund! Kan till och med vara så att det var sista kundbesöken över huvud taget innan semestern. Fram tills dess blir det nog mest telefonbearbetning.

Både i går och i kväll har vädret varit med mig och jag har fått sitta på trappen och njuta av solglitter!På hemvägen blev det ett stopp på Plantagen och inhadlade några växter som planterades i en gammal tvättunna vi grävt ner i marken och fyllt med blomjord.I morgon blir det några timmar på gräsklipparen, lite städning och sen HEM!

För hemlängtan har jag, oavsett hur fint det är här. Men så är det när jag är här för jobb.

Ska bli roligt att komma hem och se hur långt gubbsen har kommit med fasaden.Som ju väntar på att målas..... 


Skapande

Att fundera ut färger, mönster, kompositioner, tillvägagångssätt och dylikt är bland det roligaste jag vet. Att skapa något. Sen om det är jag själv som ensam färdigställer eller inte, spelar inte så stor roll.

Det är ju egentligen det som vi har sysselsatt oss med sedan vi flyttade norröver. Även här uppe i stugan, där vi är nu, har det ju varit en hel del sådant under flera år nu.

Det som är aktuellt just nu är en ny middagsaltan, den gamla var lite liten och började bli rejält murken. Den nya har i helgen fått sitt fundament:Den nya altanen blir både bredare och längre än den gamla; man lär sig att det behövs mer utrymme än man tror!

Detta är såklart Bertans projekt, även om jag varit delaktig i planerandet. Mitt eget aktuella projekt är en "sommarväst" som jag fick i uppdrag att göra. Om den blir bra eller inte vet jag inte än, men ryggen på den börjar nu anta sin form:Många, många små virkade fyrkanter har det blivit, de som är kvar ska bli framstycken. Sen får fantasin och eventuell kreativitet och kunskap avgöra hur det ska sammanfogas! Och så ska det ju knytas en lång frans nertill.

Trädgårdsbling

Sent i går kväll drog dimman in, en sällsynt tjock variant. När vi kom upp i morse hängde den endast kvar i trädtopparna, till vår stora glädje.

Det blev en väldigt solig och fin förmiddag, men på eftermiddagen tornade åskmoln upp sig och det började mullra. Det var inte mycket kvar då av min okluvna hög, men det vara bara att konstatera att jag inte skulle bli färdig idag heller.

Det blev inte mer än muller. Till fördelarna med att bo ganska nära havet är just att det håller sådan väder tillbaka (emellanåt), nackdelen är sjöbrisen som vi också får del av och som ofta är ganska kall.

När de svarta molnen dragit iväg, hängde jag upp lite bling i min armeringsmatta som ska få tjäna som växtstöd för klätterväxter jag sått.Hjärtan med olika ord, äpplen och äppelskruttar.ÄppleSkrutt.

Blinget kommer från Trådspira som jag jobbade för förut. Väldigt vackra trädgårds- och inomhusdekorationer, se mer här! 

Dessa som jag satte upp är prototyper kan vi säga, samma finns i sortimentet nu, men i andra ytbehandlingar.

Det fina i kråksången tycker jag är, att även om mina växter inte vill komma upp och slingra sig vackert, så fungerar detta som ett blickfång och dekoration.


Produktiv dag!

Måndag morgon och gubbsen kom, frös och åkte hem..... så mycket fasad blev det den dan. Spöregn från morgon till tidig eftermiddag, och bara 6-7 grader "varmt". Såklart går det inte att jobba utomhus i sånt väder.

Tisdag morgon och mulet men uppehåll. Gubbsen kom och blev kvar till 14.30, vilket är en hyfsat lång dag för dem.

Att gamla fasaden var murken under ett av fönstren var konstaterat sedan tidigare. När fasaden var bortriven där, konstaterades att den understa stocken i timmerstommen också var murken. Som tur var bara till hälften. Gubbsen grävde och karvade, med yxa och stämjärn, tills de kom till friskt virke. Sen kilade de in en rejäl bit tryckt virke. Syns längst ned mot marken:Det tog hela förmiddagen för gubbsen att få till lagningen, sedan började de reglingen för ny fasad. 

Det mulna vädret förbyttes gradvis för att till slut landa i en nästan klarblå himmel!

Under tiden som gubbsen håll på med sitt höll jag på med mitt årligen återkommande arbete; vedklyvning! Blir det uppehåll i morgon också kommer jag att bli klar. Hoppas jag.... det är inte mycket kvar nu av det oklyvna och den färdiga högen är ganska rejäl:

 

Ja, sen kan väl alla se på färgen på himlen att det blev en grillkväll!


Ställning monterad!

I går förmiddag påbörjades arbetet med att montera upp ställningen utanför huset. Det tog dryga tre timmar att få upp den, men så är den oerhört stadig och rejäl. Skyddsräcken och strävor för att den helt säkert ska stå stilla, så det känns lugnt att släppa upp folk på den.

Faktum är att vi båda två testade att ta oss upp på den idag. Just tack vare skyddsräcken och stabiliteten kunde vi konstatera att vi faktiskt klarar av att ta oss upp till våning två på den. Då är ändå golvet på plan två ca tre meter upp. Plan tre däremot vete fasiken hur vi ska klara, men kanske det är så att man vänjer sig?

Nej, det känns svårt att tänka sig att klara av att stå däruppe....

Vi ska lägga energi och tid på att måla så mycket som möjligt innan det hamnar på väggen, för att det helst ska räcka med bara en slutstrykning när brädorna sitter på plats. Vindskivorna SKA vara färdigmålade.

Nu hoppas vi bara att vädergudarna är lite nådiga och ger våra gubbs möjlighet att jobba!


Mellan hägg och syrén

Det är en helt underbar tid, den vi är i just nu. Här är vi just nu i den omtalade tiden mellan häggens och syrenens blomning. Våren håller på att gå över i försommar, det doftar underbart och det är oerhört intensivt grönt.Häggen växer ju längs med vår gamla stenmur och det är vid den här tiden man faktiskt ser den, och framför allt känner doften!

Syrenen är på gång:Som om inte denna prakt vore nog, så blommar ju även spireahäcken nu:Och så är det ju dessa små ängsblommor som jag tycker är så fina:
Som motvikt mot detta vackra kan man ta en titt på vårt hus.... Insidan börjar vara helt OK, men utsidan är sorglig:"Lappen" uppe till vänster är ett igensatt fönster som inte fyllde nån nytta i vårt sovrum. Alla fönster är ju nya, därav de provisoriska och gråfula fodrena runt dem. Notera gärna den flagnade färgen nertill på fasaden; när vi köpte huset var den här sidan av tomten helt vildvuxen och gräset hade i många år fått växa upp mot väggen = rötskador på panelen.

MEN!

I morgon kommer det att monteras byggnadsställning längs hela den här fasaden! Om våra kära "gubbs" som hjälpt oss nu i flera år med sådant vi inte är kapabla till själva, mår väl på måndag så kommer de hit och påbörjar fasadrenoveringen av den här sidan av huset!

Nackdelen med det är att den nya fasaden de sätter upp måste målas, och det gör inte de..... och vi klarar inte höjder.... SÅ, är det möjligtvis så att det finns någon/några som vill ha lite gratis kost och logi, och även de flesta tänkbara mutor i övrigt för att hjälpa oss med målningen, så är ni oerhört HJÄRTLIGT välkomna!!!!!!!!

RSS 2.0