Små grodorna

I stugan har vi inte en massa olika kanaler på TV:n, det är bara basutbudet som nås via en gammal hederlig TV-antenn. Men det är ju ändå så spännande saker som SVT 24, Kunskapskanalen och så då 1:an, 2:an, 4:an och 6:an tror jag det är också.
 
En kväll efter bastun hamnade vi på Kunskapskanalen och ett program som berättade att grodorna höll på att försvinna. Det visades bilder från Sydamerika och exotiska grodor, sen kom det även inslag från Nordamerika, södra Europa och Australien. Samma sak; en sjukdom som i princip tar död på alla grodor. Kommer nu inte ihåg  om det var bakterie, svamp eller virus, men dog gjorde de.
 
Såklart tycker man att det är märkligt, men speciellt länge tänker man ju inte på det hela. Men nånstans låg det nog kvar i det undermedvetna och vi konstaterade att vi inte hade sett några grodor hittills i år. Varken här hemma eller i stugan.
 
Framför allt här hemma brukar det nästan krylla av grodor. Förra året när jag körde gräsklipparen fick jag väja stup i kvarten för nån liten, liten grodbebis som annars blivit överkörd. I år har jag inte sett en enda, varken stor eller liten. Ändå verkar det ha regnat en hel del de sista två veckorna här; gräset är väldigt saftigt och tjockt. De borde definitivt trivas, grodorna. Så man kan ju inte låta bli att undra? Är grodorna utslagna även här? Varför? Och vad får det för övriga konsekvenser i det ekologiska systemet?
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0