Fånga dagen

Tyvärr allt för ofta läser man i tidningar av olika slag om människor som drabbas av väldigt aggressiva cancerformer, där förloppet från det cancern upptäcks tills människan avlider är väldigt snabb. Det är oerhört skrämmande och tragiskt både för dem som drabbas och deras anhöriga. Dödliga sjukdomar är självklart alltid tragiskt och skrämmande, men "fördelen" om det inte går så snabbt är att både den sjuke och anhöriga hinner smälta och ta adjö. Självklart kan man också se det som ett utdraget lidande. Min tro är ändå att det är att föredra.

På kort tid nu har två personer i min "sfär" eller vad man ska kalla det drabbats av sådan cancerform. Ett av barnens kompisar fick ett sådant besked för inte alls länge sedan och avled i förrgår.

Idag fick jag veta att min yngste farbror, endast 63 år gammal, är väldigt illa däran. Han fick en black-out när han körde bil för ett par veckor sedan och krockade med ett par mötande bilar. Ingen blev skadad som tur var. Självklart sökte han upp läkare och fick i förra veckan reda på att han hade en hjärntumör av väldigt aggressiv sort. Idag är det konstaterat att inget går att göra och han ligger redan halvförlamad med familjen vakandes dygnet runt.

Livet är så skört och kan ändras så fort. Det finns gott om kloka ord, även klyschor, om att leva livet som varje dag var den sista, men i praktiken så fungerar inte det. Jag tror inte heller att dag SKA fungera. Vi måste leva utifrån föreställningen att vi är kvar under normallång tid och göra våra planeringar och ha våra drömmar och önskningar. Däremot ska vi kanske försöka värdera tiden bättre. Gillar inte alls reklamen som vi ser på TV där de vill att vi ska köpa resor därför att "livet är inte dagarna som passerar, det är dagarna du minns". Fel. Fel, fel och totalfel!

Livet ÄR just dagarna som passerar och det är de vi ska vara rädda om och försöka uppskatta mer! Försöka ta hand om varandra och oss själva, unna oss att njuta dagen och se de små tingen. OK, nu kanske jag låter som en klyscha, men jag tror ändå att det är det det handlar om. Inte bara leva för det vi ska göra "sen" utan också försöka uppskatta det som är NU!

CARPE DIEM=FÅNGA LIVET, vit
Bild lånad från Trådspira


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0