Pension

Som vanligt sköööönt att vara hemma! Den här gången efter en tvådagarstrip till Östersund, faktiskt även ända bort till Åre-gränsen. Blev en dryg hemresa därifrån, landade här hemma först fram mot halv sju.

De senaste dagarnas "snackis" har ju varit Reinfeldts utspel om hur länge vi ska arbeta innan vi går i pension. Eller som han uttrycker det "kan sluta jobba och få en vettig pension". För vi ska vara helt på det klara med att när det gäller "vettig pension" är det skillnad på folk och folk. De med höga inkomster kommer fortfarande att kunna välja när de vill gå i pension. Dels har de kunnat lägga undan än mer på banken än vi andra, eftersom skatterna har sänkts och det blir mer i plånboken. Eftersom skatten är procentuell så blir det mer kvar i deras plånböcker, och de kan lägga undan än mer än tidigare. Det är inte precis låginkomsttagarna som tjänar på de sänkta skatterna....

Så det blir de med låga inkomster (och taskig pension) som blir tvingade att jobba längre, för de/vi kommer inte att ha råd att gå i pension.

Sen kan man också fundera över ett antal saker såsom; vad händer med sjukförsäkringen när så många gamlingar ska jobba så länge? Dvs ökad sjukskrivning, arbetsskador osv. A-kassan/socialbidrag; alla som blir tvingade att inte gå i pension kommer inte att kunna hitta sig ett jobb och a-kassa får man numera inte så länge. Även de sänkta skatterna kan funderas över; på åttio-talet betalade vi upp mot 40% i skatt, nu är det nere på 25-30%, skulle pensionsmöjligheten se annorlunda ut om vi skattade lite mer?

En annan sida av den sänkta skatten,  är att vi som är egenföretagare har inte alls fått del av detta. Vi betalar fortfarande lika hög skatt som tidigare. Sänkt skatt gäller ENBART  de som är anställda. På mina inkomster ska jag betala alla utgifter jag har i företaget som drivmedel och hotell, till exempel, samt ca 60% i skatt. Det som sen är kvar är pensionsgrundande och även underlag för ev. sjukersättning och a-kassa, om jag hamnar i den situationen. År 2010 när jag drog igång min nuvarande verksamhet var min pensionsgrundande inkomst 52.000 riksdaler, inte per månad - för året. Gissa hur väl det fyller på min pension.... Eller som underlag för försäkringskassans 80% av inkomsten....

Det finns många aspekter av och på det här. Han kanske hårddrog det med 75. Men vi blir fler och fler äldre och de yngre blir färre och färre och de kan inte försörja oss, det måste vi göra själva. Men med minskande antal jobb, hur ska det gå till? Vem ska få jobben? De som inget får, hur ska de överleva?  Kanske bli egna företagare, då slipper samhället allt ansvar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0