Annandag jul

Annandagagens kväll och tillvaron ser väldigt annorlunda ut än vi haft de senaste dygnen. Tyst och tomt.
 
Men vi har haft härliga dagar! Gänget kom från norr och från söder dan före julafton och vi hade en typisk danföredopparedan-kväll med mat, prat och avsmakning av skinkan frampå sena kvällen.
 
Riktigt julväder har vi haft hela tiden, det har snöat vackert i princip hela tiden utom idag.
 
Julklappar fanns, men inte i överdrivna mängder, vilket gjorde att Ebba hann "se" vad hon fick. Blir det för mycket drunknar de ju i varandra, klapparna. Men hon börjar bli så stor nu att hon har klurat ut att det kan finnas nåt kul i paketen, det är inte längre bara papperet som är det intressanta.
 
 
Finaste föräldrarna:
 
 
Juldagen förflöt på samma sätt som julafton; lek, mat, bus och skratt och sen börja om från början. Det var väl bara julklapparna som fattades.
 
 
Annandagen blev halv. En stund före lunchdags åkte de iväg. Först Kim och Markus, Kim som låg däckad hela juldagen med feber och ont i hela kroppen. En timma senare finaste lilla Skruttan och hennes föräldrar. Men innan dess hanns det med mer "nu-kommer-jag-och-tar-dig, soffhoppning oich allmänt bus, lek, trams och kel:
 
 
I morgon halvvardag - pappersarbete och fylla på kylskåpet, städa undan ett gäng sängar och lite annat. Lagom arbetsbelastning!

Förberedelser

Vet inte varför, men i morse vaknade jag tidigt, strax före sex. Insåg att jag borde somna om, men det gick inte. Strax före sju var jag uppe, tänkte att det har det goda med sig att jag hinner allt som var tänkt att göras idag.
 
Men priset blev att jag var halvseg hela dan, men vad gör man?
 
Dock är allt gjort som skulle göras idag; lite städning, använt den nya takskottaren (gick ganska bra), burit in två sängar, riggat upp två sovrum för gäster, (sörjer att det tredje blir oanvänt) burit in granen och klätt den mm mm.
 
 
Nu ser vi väldigt mycket fram mot morgondagen och resten av julhelgen! Hoppas på uppehållsväder och lugnt trafikläge så det flyter bra både söder- och norrifrån!

Hallskåpet

Ja , så var det ju skåpet i hallen.... visade ju nån bild efter påbörjan av målningen där.
 
Tanken var/är att bygga på målningen utifrån vad föregående målning vill och behöver.
 
Men nu känns det som det gått lite fel....eller nåt.
 
Romber har ju alltid funnits i allmogemåleriet så det kändes rätt. Så det blev det. Men jag är inte säker på att det blev rätt och jag är absolut inte nöjd med mina linjer...
 
Funderar på att ta fram sandpapper och vit färg och radera och måla över....
 
Det får nog vila över jul och kanske få feedback och åsikter och kanske idéer....
 

Domedagen

Domedagen är ju inte slut ännu, beroende förstås i vilken del av världen man är i....
 
Men det verkar som att det ändå var så att Mayaindianerna inte hann göra den nya kalendern innan  deras kultur tyvärr försvann och att slutet på den av oss kända kalendern just bara betydde att det var slut på den och inte vår värld.
 
Såg på TV i går eller så, Inkaindianer som hävdade att en ny tidsera ändå ska ta sin början nu. Hoppas att det är så och hoppas att det är en tidsera av bättre slag än den vi levt i bra länge nu.
 
Önskar en era av mer medmänsklighet, mindre girighet och en sundare ekonomisk ordning. En ekonomisk ordning där inte orimliga vinster sätts som självklarheter och måsten. Där människor sätts före pengar; där helt enkelt rimliga nivåer godtas som måsten, både vad gäller pengar och människor!

Julförberedelser mm

Nu börjar det vara färdigpyntat här i huset, sånär som på granen då. Den får vänta till på lördag.
 
Så himla mycket julstädning har jag inte, och tänker inte, ägna mig åt. Självklart ska en normal städning göras, men jag känner inte att det här är rätt tid på året att lägga ner stor energi och många timmar på städning bara för att gamla "regler" säger att så ska vara. Det har jag aldrig gjort heller.
 
Det är mycket roligare med "fixet", även fast jag inte lägger timmar på det heller. Det blir väl lite julklappsinslagning nån dag också, det är roligt!
 
Apropå julklappar har jag faktiskt redan fått ett par stycken; en flaska av 2012 års glögg och en fin blomgrupp. Båda från uppdragsgivare, kul att känna sig lite uppskattad ändå.
 
 Är inte alls bevandrad i det där men har förstått att det varje år säljs en speciell glögg som är hett eftertraktad. Tror att det är en sådan jag fått.
 
 
Det var kul och den ska avsmakas vid ett lämpligt tillfälle.
 
Sen har det blivit en rejäl spark i baken också; det finns snälla tomtar och det finns elaka. Skatteverket är en elak. De vill ha massa mer pengar av mig. Surt, sa räven.
 
Helgen som var insåg vi att vi var tvungna att skotta garagetaket. Det gör vi ståendes på stege och försöker med snöskyffel nå så långt och mycket det går. Men det tar på krafterna. Efteråt sökte jag på nätet efter hjälpmedel och hittade den här: http://youtu.be/ivudyl8wmTY
 
Beställde den och idag levererades den till dörren. Det ska bli oerhört spännande att se om den är lika enkel och effektiv i verkligheten! Med tanke på att det har kommit ytterligare en del snö sen vår undermåliga takskottning hoppas jag verkligen att den håller vad den lovar!

Krusiduller

I vår i övrigt klara hall finns det ju ett platsbyggt skåp som har stått omålat sen allt det övriga blev klart. Hade ju en plan för hur det skulle målas, men fick ju tänka om.
 
Under hösten blev det vitmålat med blåa "ramar". Sen dess har jag värkt en del på hur jag skulle dekormåla det, samma som på väggarna? Samma som väggarna, fast mindre rutor? Nåt helt annat?
 
Kunskapen och förmågan till riktigt snygg dekormålning har jag ju inte, så nåt enkelt, fast förhoppningsvis ändå snyggt, måste det bli.
 
Idag har jag påbörjat och jag tror det kan bli hyfsat. Det blir rutor som på väggen, fast med krusidull. Inuti kommer det att bli samma "blomma" som på väggen. Kan tänkas att det blir lite mer krusidullande också, vi får se vad skåpet säger att det behöver!
 
Krusidullrutor:
 
 
Blir det totalt fel kan man alltid måla över igen!
 
 

Bilångest, andra delen

Min kära bil, min fina, sköna Bluebird. Just nu känner jag mig lite ambivalent inför den.... hoppas att den återger mig tilltron!
 
Lämnade den ju åter på verkstan på torsdagen och de ringde på fredagen och hävdade att nu var den OK och det var bara att komma och hämta den, betala och se glad ut, nu var den fixad!
 
Åkte dit, betalade och åkte därifrån. Hann inte ens en kilometer innan två av de tre lamporna som tidigare lyste, återigen tändes. Så det var bara att vända och åka tillbaka. Hann dock uppleva att värmen nu fungerade i bilen.
 
Ny felsökning visade att det inte fanns några fel, det var nu GIVAREN som inte var OK. Alltså sattes en ny sådan in. Á ett par tusenlappar. Till.
 
Sen hemfärd. Hjärtat i halsgropen och blicken nästan mer på instrumentpanelen än på vägen. Men inga lampor tändes.
 
Men som sagt, det hänger kvar en del rädsla/misstro/ångest.... Har drömt en massa konstiga drömmar i natt....
 
Är ju helt beroende av den där maskinen för att kunna göra mitt jobb!

The Boss

Återigen, här ute på landet håller vi inte alla gånger så väl koll på vilka stora tilldragelser som är på gång. Att det blir Nobelfestligheter till exempel, det har man nånstans i systemet, men bryr sig väl inte så mycket om.
 
Viktigare saker som att The Boss åter är på väg till Sverige har inte alls nått vår landsända, men i fredags när vi kom hem förstod jag det. Men då var det ju självklart försent att få tag på någon biljett.
 
När det gäller det här med konserter av världsstjärnor har jag bara ett fåtal gånger känt att jag skulle ha velat vara där. Bruce Springsteen är en sådan. I kvadrat.
 
När jag av syster fick reda på att han skulle ge en tredje konsert så insåg jag att det är "now or never", nu jäklar ska jag försöka få tag på biljetter!
 
Och LYCKADES! Verkar dessutom som vi fick riktigt skapligt bra platser dessutom; sektion 103, på kortändan mittemot scenen.
 
Det ska bli oerhört spännande och roligt att få uppleva honom live, och självklart kommer denna tredje konsert i Sverige att bli den bästa!
 
Bild lånad från Friends Arena
 
 

Bilångest

I morse klockan åtta ringde de från verkstan och berättade att de inte hade hittat nåt egentligt fel på min bil. De hade efter visst besvär kommit in i bildatorsystemet och nollställt det, dvs släckt varningslamporna som lyste. Varför de hade lyst kunde de inte säga, men nu var de alltså släckta och de hade varit ute och provkört bilen en sväng och allt verkade OK, så nu kunde jag komma och hämta den.
 
Vilket jag gjorde. Avsikten var att köra i minst en halvtimma så bilen blev ordentligt varm och förhoppningsvis torkade upp efter att ha stått i kyla och snöfall i dryga två veckor, men jag kom bara ett par kilometer så tändes alla tre varningslamporna igen......
 
Insåg att det bara var att köra till verkstan igen. Men nu fick det bli märkesverkstan, vilket innebar ca 2,5 mils total körning. När jag kom fram hade bilen ännu inte gett ifrån sig minsta gnutta värme.....
 
Undrar om det finns nåt som det inte är fel på? Och hur dyrt detta kommer att bli.....????? Ångest och frustration och panik!!!!!!!!!!!!!!!!

Funderingar från vischan

Det är såklart bara att konstatera att vi är lantisar och säkert inte hänger med i allting.
 
Det är ju alltid så att sättet människor umgås på förändras över tid. Att de flesta av oss idag umgås väldigt mycket över nätet på olika sociala medier, vet vi ju och det har väl både för- och nackdelar.
 
Under semestern såg vi några smått skrämmande scener där det enligt vårt tycke, hade gått för långt.
 
Den första på en restaurang på Koh Pangang; fyra kompisar som satt vid bordet bredvid oss och surfade på varsin mobil. De växlade något enstaka ord, några kommentarer på det som hände i mobilerna, men i övrigt satt de varsin värld. Nog måste det vara något fel nånstans när människor inte längre kan umgås och prata med dem de har framför sig, utan föredrar att kommunicera med andra som finns någon annan stans? Det såg makabert ut! Bilden nedan är lånad, men miljön är snarlik och människornas engagemang i varandra var ungefär densamma....
 
Bild lånad från fokis.se
 
Den andra gången var det en familj, åter på en restaurang, där de tre barnen i tonåren satt och surfade med varsin mobil. Föräldrarna hade ett barn mellan sig, så de hade liten möjlighet att prata med varandra de heller. OK, kan ha lite mer förståelse i det fallet, men det såg lika makabert ut. Åka så långt för att ha semester och umgås, och sedan sitta hela tiden på restaurangen och surfa, de sa inte ett ord tll varandra.
 
Men som sagt, vi är nog lantisar och det är kanske så här man umgås idag?
 
 
  
 

Hämnd?

Tror att nån är sur på mig. Nån har känt sig övergiven och ensam. Frusit. Lite ledsen kanske.
 
Och hämnas.
 
Tänder en massa elaka varningslampor som säger; kör genast till verkstan!!!!!!
 
Har ju jobbat en del på julriggandet sen vi kom hem, men behövde inte ha kulörta lampor som lyser i bilen!
 
Men det fick jag igår när jag skulle åka och handla till det tomma kylskåpet. Precis när jag kom hem började den första oranga lampan lysa. Kollade upp att det som behövdes var att köra i minst 15 minuter för att blåsa rent ett partikelfilter. Precis när jag gjort mig redo för att göra just det, började två lampor till att lysa, rena julgranen på instrumentpanelen. De nya var inte lika snälla, så idag har Blue Bird förpassats till bildoktorn för en analys.
 
Tror nog ändå mest på surhet och missnöje pga ensamhet, kyla och yrsnö, Åtminstone hoppas jag att det inte är värre än så!
 
 

Thailand och hem igen!

I går eftermiddag var vi här hemma igen efter vår semesterresa. Som alltid, oavsett var man varit, är det alltid skönt att komma hem. Men det finns ju självklart grader på det.....!
 
Vår reseplanering såg ut som så: från Bangkok till Koh Samui, övernatta där, sedan vidare till Koh Pangan. Hotell bokat där i fyra nätter, sedan byta strand och hotell några nätter, därefter besluta om vi skulle stanna på Pangan eller ta oss över till Koh Tao. Väderprognoserna lovade ju regn, men alla hävdade ju att verkligheten skulle se helt annorlunda ut.
 
Det gjorde den inte. Landade i Bangkok i regn. Hittade flyg till Samui, där vi landade i regn. Dagen därpå, söndag, tog vi båten över till Pangan i hällregn. När vi klev av båten var det skyfall. Hotellet vi bokat var en positiv upplevelse; fräscht och snyggt och havsutsikten vi speciellt bokat med tanke på de omtalade solnedgångarna var det inget fel på. Förutom att vi aldrig såg någon.... Men vi såg ju att det hade kunnat vara en höjdare, eftersom den egna balkongen rymde både jacuzzi och två solsängar och hängde ut över havet.
 
Den mörkare grå randen är havet.....
 
 
Men vad hjälper det att vara på en fin strand, bo på ett härligt hotell, när det bara är kortare uppehåll i regnandet? Inte ett dugg! Så på tisdag eftermiddag började vi på allvar fundera på att försöka ta oss till västra sidan av landet, till Phuket, där prognoserna såg lite bättre ut. Det visade sig att flygen dit bara gick på onsdagar och söndagar, så vi tog snabbt beslutet att även fast vi hade ett dygn kvar på vårt hotell var det mer värt att hoppas på att få plats på planet över till Phuket på onsdagen hellre än vänta till söndagen.
 
Det är ju detta som är den stora fördelen med att resa på egen hand, inte sitta fast hos en researrangör, man kan välja själv vart, när och hur. Och det gick bra, vi hamnade på Kata Beach och ett sjysst hotell där vi blev kvar resten av semestern.
 
 
Fick ett av hotellets bästa rum, översta våningen, med utsikt både över havet och poolområdet. Väldigt nice, utom de tre dagar hissen var trasig..... men då fick vi bygga lite benmuskler i klättringen upp till femte våningen tre gånger om dan!
 
En stor positiv ojdå-upplevelse var Bangkokair. Oerhört flexibla och kundorienterade. Vi hade hemresan bokad från Samui till Bangkok med dem, men att boka om att åka hem från Phuket i stället var inga problem, dessutom både till och från Samui erbjudna att stå stand-by för tidigare avgång än den bokade, vilket vi också fick. Och dessutom väldigt tillgängliga priser, 650/ pers! Där har nog SAS en del att lära!
 
Så på det hela taget är vi ganska nöjda med vår semester! Nu ska vi bara försöka bli av med förkylningen vi dragit på oss....!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0