Tillbaka till våren!

Det är härligt att vara uppe i stugan. Men när det är slutet på april och det fortfarande är nånstans mellan 30 och 40 centimeter snö på marken, blir det smått deprimerande.

Så i morse tog vi beslutet att åka hem. Dels för att slippa bli deprimerade och dels för att det går ju inte att göra någonting när lappmöglet ligger som en hindrande hinna över det hela, och dels för att här hemma finns så mycket som skriker på att göras, OCH här finns ingen snö kvar!

Tvärtom, vi kom hem till 17 härligt varma grader, en gräsmatta som blivit väldigt mycket grönare sen vi åkte, det spirar å det väldigaste i alla rabatter, jätteskönt!

Har varit lite olika prognoser för morgondagen, en del säger regn, andra säger sol, jobb finns för alla typer av väder! Sol; då står jag på vedbacken och klyver ved, alternerar med att dra bort fjolårsskräp från rabatterna/kratta gräsmattorna/putsa fönster. Blir det regn så målar jag innerväggar i garaget!

Soldag

Haft en riktigt härlig dag med en massa sol. Suttit på altanen med ansiktet vänt upp mot solen som en solhungrande planta. Det är ju faktiskt så man känner sig; som en liten maskros som längtar alldeles väldigt efter sol och värme, men även kan nöja sig med antingen det ena eller det andra, om man inte kan få båda delarna.... men det var hyfsat med båda idag!

Resultatet är ju inte att man blivit maskrosgul utan snarare indianröd. Nån rödbrun mix. Men det är helt OK, och njutbart!

Ser i rabatten som precis blivt av med snötäcket att där finns fler solhungrande plantor. Det är alltid lika fascinerande här uppe, att växterna, både gräs och egennedgrävda, sticker upp sina första tentakler så fort snön lämnar! 

Snötäcket sjunker det också, i samma takt höjer sjön sig. Vid strandkanten börjar det stå vatten ovanpå isen och redan är nivån i höjd med gräsmattan. Med tanke på all snö som finns kvar kan man konstatera att sjön kommer att gå LÅNGT upp på gräsmattan när allt har smält. 

Vinterchock!

I påskas när vi var här uppe i stugan var vi ju lite panikslagna över att det var så sanslöst mycket snö kvar fortfarande. Samtidigt vet man ju att med rätt väder så kan snö försvinna oerhört fort. Så vår förhoppning, och snudd på tro, var ju att det skulle hända under dessa tre veckor som gått sedan påsk.

Vi hade fel.

Förvisso har snö smält bort, men det har också kommit ett par nya decimetrar. Summan av den kardemumman är att det är mindre snö, men fortfarande VÄLDIGT mycket! Under de tjugo år jag har besökt den här landsändan har jag aldrig varit med om en så här sen vår.

Eftersom husen här ligger invid sjön, som går i en nord-sydlig riktning, så lägger snön av här och mest runt våra hus av nån anledning. På vissa ställen på tomten, så ligger det fortfarande uppemot 80 cm snö. Runt en del träd är det barmark och på ställen där vinden kommit åt, är det kanske ca 30 cm. Så i snitt 20-30 cm snö kvar.

Extremt mycket kvar för att vara slutet på april. Idag har vi haft växlande molnighet och ca 12 grader varmt och där man haft ett riktmärke, kan man ju se att det händer saker på snötäcket. Men med den här mängden tar det tid....


MEN! Allt som suger åt sig solvärme - tex hus och träd - avger ju även värme och ser till att området närmast runt omkring blir snöfritt. Så även vår strandbastu. Så i kväll blir det säsongspremiär där nere! Så himla härligt det ska bli! Vi får inte se något sjöglitter, bara en isbelagd sjö, men isen har blivit gråare under dagen och bara det är bra!

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn


UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten
© UNICEF/Asselin

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp,
polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten under kampanjen så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj (kampanjen gäller 16 april-13 maj eller upp till 5000 blogginlägg)


Ved, väder och mat

Det varje år återkommande projektet vedklyvning har ju fått ligga nere ett tag på grund av all snö som har envisats med att ramla ner.

I förrgår ladade jag in det som jag klöv förut, eftersom det var ämnat att hänga ihop med det som kommer att bli över i år. Det behövdes en utspädning av granved. Väldigt lyckat att jag gjorde det, det hade ju kommit en del snö över det, men det kom ju ännu mer i går.

Idag har jag äntligen kunnat återta det jobbet, känns som vi ligger lite sent tack vare vädret!

Vet inte vad det är för fel på klimatet, men tokigt är det! Det hör inte till vanligheterna ens här, att det kommer så pass mycket snö så här sent i april. Idag har vi i och för sig haft en OK dag, soligt men termometern har inte orkat längre än till drygt +6. Regn är utlovat till kvällen och det skulle vara välkommet för att få bort den snö som fortfarande ligger kvar. Men nu har temperaturen dalat till dryg +3, så risken är väl stor att det kommer som snö i stället.....

Och så har jag lagt in ett nytt recept på eatit.blogg.se, fick till kyckling i kväll som helt enkelt blev så kanongott! Eftersom det är min blogg, får jag säga det själv!


Hallprojektet

Äntligen är alla "rutor och blommor" målade i hallen! Det har varit ett väldigt tidskrävande jobb, men roligt! Tog tid någon gång och konstaterade att en rad med blommor uppifrån och ner, tog mig en kvart att måla. Har inte räknat, och det är nog bäst att låta bli, hur många rader det har blivit. Ett gäng timmar har det tagit! Men vi är väldigt nöjda med resultatet!

Det som är kvar nu är förutom att elektrikern ska komma och fixa alla dosor/eluttag, golv- och taklister samt klinkersen som ska ligga framför dörren. Trodde i min enfald/tidsoptimism att vi skulle snabbt kunna lägga in dessa i eftermiddag. Bar in dem, gjorde (hjälpligt) ren dem och började lägga ut dem för att se hur de skulle ligga. Vi hade ju gjort det en gång tidigare och utifrån det bestämt var trägolvet skulle börja, så det borde ju vara snabbt gjort - tänkte jag.... Men en del ändringar har ju skett under resans gång....

Vi kom fram till att klinkersen får vänta tills det kommer en helg med varmare väder, för den behöver nog läggas inifrån och mot dörre = öppen dörr. Dessutom ska vi lägga lite tid på att markera mitten på varje platta eftersom de ska läggas i "tegelstensläggning". Men vi kunde konstatera att det kommer att bli snyggt!OK, de behöver mer rengöring.....

Snöoväderselände!!!!!!!!!

Idag för ett år sedan hade vi underbart ljuvliga dagar i stugan. Då var det påsk, en av de två påskar jag upplevt där uppe med värme över 20+ och snösmältning å det hejdlösaste, när man kan se hur det smälter undan timma för timma och det slutar med barmark.

Eftersom jag är uppvuxen söderöver (Västergötland) måste det ha varit gott om snöfria påskar med ljummet väder. Har minne av att ha varit påskkärring i torrt fjolårsgräs, med andra ord snöfritt. Men minnena är från tiden före sju års ålder, men gissar att det fanns sådana påskar även senare.

Sen levdes ju livet i Stockholmstrakten i bra många år och där var det nog väldigt varierat när det gällde snöfrihet vid påsk. Självklart beror det ju till stor del på när påsken infaller.

Men att ha det här snöovädret som vi har här just nu hör ändå inte till det vanliga, framför allt inte på dessa relativt sydliga breddgrader av Norrland!

Ett år sedan:Nu (inte på samma plats, men ändå....)Det blåser som en halv Dagmar, gissar att många träd som sedan dess legat och vilat på andra träd idag kan blåsa i marken, det har redan blinkat i ljuset flera gånger.... Emellanåt vräker snön ner, däremellan kommer det regnblandat, men nån vårkänsla är det DEFINITIVT inte!

Detta är det tredje snöovädret jag är med om den här veckan; först i Märsta förra lördagen, sedan i Falun/Borlänge/Leksand i början på veckan och nu detta här hemma. Nog måste det väl räcka nu????!!!!!

Sparken?

Min första tanke när det blev officiellt att paret Reinfeldt skulle separera var att Fredrik Reinfeldt kärat ner sig i sin partisekreterare Sofia Arkelsten. Kärlek på jobbet är ju inte ovanligt. Att en statsminister skiljer sig under mandatperioden är inte lika vanligt. Speciellt inte när förhållandet varat så länge, då brukar man nog kunna hålla ut mandatperioden ut, det ser snyggast ut så och är praktiskt eftersom det är mycket representation o dyl, där kutymen är att den respektive är med. Kändes lite "akut".

När nu Arkelsten idag talar om att hon ska avgå, trodde jag att det var en följd av deras eventuella förhållande, självklart kan de inte inneha dessa poster om de är ett par, det blir ohållbart på alla plan.

Men enligt aftonpressen är det alla hennes grodor som får Reinfeldt att sparka henne; the bottom is nådd. Hoppas att det är så, att han har bättre smak än så. Hon är en person jag inte alls kan med, tycker att hon ger ett oerhört överlägset och arrogant intryck. Alla hennes grodor har ju inte bättrat på intrycket heller.

Penséer

Eftersom jag tagit beslutet att inte åka någonstans nästa vecka, och alltså inte behövde sitta i telefon hela dagen och boka, fick jag helt plötsligt en dag till mitt eget förfogande. Skulle hinna så mycket; komma ikapp med skrivbordsgöra, städa bort påsken, tvätta de fönster som är kvar att tvätta (från insidan, utsidan är också kvar...), stryka tvätt, allmän rengöring här och där, handla mat osv osv.

Som vanligt hinner man inte ens hälften. En del av skrivbordsarbetet klarades av på morgonen, påsken åkte ut, mat blev inhandlad, men det var det tiden räckte till. OK, det gick nog en halvtimma till må-bra-göra också; att plantera de penséer jag köpte. Kände att det var absolut tvunget att trotsa den äckliga snön som fortfarande ligger kvar med lite vårblommor. Penséer är ju så härliga just för att de tål snö och viss kyla.

Surt, sa räven när han åt rönnbären

Har sagt det många gånger förut och kommer att säga det igen; såååå skööönt att vara hemma igen!!!!

Vädret som varit gör ju ingen lycklig, det har snöat till och från under mina dagar i Dalarna. I går morse sopade jag av ca en decimeter från bilen innan jag åkte mot Rättvik och Mora, men det är tur att mina butiker inte vill ha besök förrän fram mot tio, då har temperaturen stigit och det börjat slaska.

Det värsta är att temperatur, snö och allmän dålig konjunktur gör att vi konsumenter håller i plånboken och inte handlar, vilket betyder att de flesta av de butiker jag besökt har köpstopp. Av de kostnader jag haft under de här tre dagarna i form av hotell och drivmedel har endast en bråkdel blivit betalt. Surt, sa räven.

Min planering för nästkommande vecka var att åka upp till stugan och beta av området runt Umeå, men jag ställer in det. Där är fortfarande allt för mycket snö kvar och mer har kommit och väntas komma de närmaste dagarna. Det lär vara ännu mindre försäljning i butikerna däruppöver, och alltså ännu mindre behov av att fylla på lagren. Ännu surare, sa räven!

På vägen hem idag tangerades 9 varma grader nånstans norr om Gävle, sen sjönk det stadigt. Kändes oerhört "kul" att se hur mycket snö som kommit här hemma; det har nog smält undan en del i dag, men ca 15 cm var ändå kvar... äckligt skitsurt, sa räven!!!!

Vill ändå slå ett slag för stughotellet jag bott på; Moskogen i Leksand. Ska ni upp till Dalarna vill jag rekommendera detta! Radhuslängor med rum i varierande storlek med litet pentry och ändå med frukost serverad i huvudbyggnaden. Trivsamt och fräscht i skogsbrynet med närhet till Dalarnas sevärdheter.
Ett extra plus är ju självklart att de har samma tapet som vi har hemma i köket, fast i en annan färgställning! 

Snökaos

När vi tittade på nyheterna i går kväll pratade de om snöfall över Dalarna på tisdag. Har ju numera sommardäck på bilen, så det kändes ju väldigt onödigt. Men det var ju bara att hoppas på att prognosen slog fel....och det gjorde den! Snön kom idag i stället! Hörde på radion i bilen i höjd med Söderhamn hur de varnade folk som var på väg till Dalarna att ställa in sin resa dit, om de kunde. Totalkaos i trafiken rådde.

När jag kom närmare och kom in på deras lokalradio berättades om trafiken som stog stilla mellan Falun och Borlänge. Men för min del fanns inte så mycket att välja på, bara stanna vid lämplig toalett så man skulle klara nån timma i stillastående kö och hoppas på att det inte skulle bli så långvarigt.

För en gångs skull hade jag lite tur, det stod stilla men började rulla med en billängd i taget efter ett tag.

Det mest fascinerande var att snösvängen verkade ha ställt in totalt. Sträckan mellan Borlänge och Falun är motorväg och väl trafikerad, med andra ord en väg som borde vara en av de första att plogas, men det hade inte gjorts. Nästa framme i Borlänge mötte jag plogbilar som körde MOT Falun, fast den sidan inte hade stopp eftersom mesta delen av trafiken på morgonen går från Falun TILL Borlänge....

Mer snö har kommit i kväll och det har pratats om att det ska frysa på i natt. Blir spännande i morgon när jag ska ta mig mellan Leksand och Rättvik på mina sommardäck!

Skööön söndag

I dag har jag sett den första humlan, den första sädesärlan och de första tussilagorna i trädgården. Tussilago fanns nog förut också, men det här var de första just på tomten!

En annan vårpremiär har begåtts idag; operation vedklyvning.Årets kapade hög med klyven uppställd framför.

Det är ju till största delen mitt ansvar och tar sin rundliga tid och mer energi än man tror. Det är många ton som ska lyftas ett antal gånger. Förvisso fördelat på lång tid, men ändå!Den här var nog minst 40 cm i diameter och ett gränsfall att jag orkade lyfta upp. Vem behöver gå på gym och lyfta skrot när man kan jobba på vedbacken hemma?


Känns bara så tokfel att ge sig iväg hemifrån i morgon bitti.... skulle såååå mycket hellre kunnat hålla mig hemomkring och komma hem på eftermiddagen! Så mycket som behöver fixas och ordnas och lika mycket till som man skulle vilja för att det är roligt! Men det blir en del bortaveckor ett tag nu. Försöker gilla läget och tänka att alternativet (att inte ha något jobb) är sämre. Fast å andra sidan hade jag kanske sluppit restskatt på 50.000 då.... 


Gott liv!

I går eftermiddag lämnade vi ett soligt och ljummet Njurunda för att åka ner till storstan och firandet av födelsedagar; sötaste barnbarnet som på måndag fyller 1 år och sötaste Vickie som idag fyller hela 28 (hur gick det till?)

I höjd med Gävle hade temperaturen sjunkit flera grader och det började regna. Självklart hade vi ju trott att det skulle bli än bättre ju längre söderut vi kom...

Men en helt fantabulous kväll hade vi ändå i Märsta med de bästa människorna på jorden! Tack vare en takad altan fick vi äta gott grillat:Sen följde en kväll med, som vanligt, högljutt prat i munnen på varandra, mycket skratt, snabba kast i diskussionsämnen, munhuggning, högt i tak och bara så himla underbar samvaro!

Kan bara återigen konstatera att jag har de bästa av barn, svärdotter, -söner, underbaraste sondottern och en fantastisk make!

Tror att Ebba kände igen oss, fast det var ca 4 veckor sedan vi senast sågs, det gick fort att komma intill. I morse när hennes föräldrar var trötta och ville vila fick vi några timmar på oss att busa ensamma, sååå mysigt!

Sen fick hon farmors hjärta att fullkomligt smälta när hon alldeles nyvakenmosig och tillbakadragen efter att ha sovit middag, valde att gå från sin pappas famn till min och kurade in kinden mot min axel, så STORT!

Hon är söt som få:Men man ska inte låta lura sig, hon är en liten tuffing:Inte så kul att vakna upp i morse till en decimeter äcklig snö på marken och ymnigt snöfall, sånt ska det möjligtvis vara hemöver, men inte i Stockholmsområdet i mitten på april! Begav oss hemåt hyfsat tidigt för att kunna parera taskigt väglag och utlovad frosthalka, så döm om vår förvåning när både väglag och väder återigen svängde i höjd med Gävle! Åter till barmark, solsken och fler plusgrader! Börjar tro att det emellanåt finns ett visst mått av rättvisa!

Fel väder

Det är ju inte helt ovanligt att väderspåmännen/kvinnorna har fel angående vädret, men det känns som det oftare är åt det negativa hållet än det positiva. Idag var det åt rätt håll!

Vi hade blivit lovade en dag med ganska mycket moln och ca 4 plusgrader, alltså som det varit senaste dagarna. Vad händer? Mestadels soligt och en temperatur som var uppe och nosade på härliga 13 grader! Helt ljuvligt! Synd bara att vara tvungen att sitta inomhus mesta delen av dan. En stund på eftermiddagen slet jag mig och gick ut och krattade en bit av gräsmattan. Det känns ju bara tvunget!

Mer felprognoser åt rätt håll!!!!!!!!!

Stuga bokad

Nu är det strax slut på de goda dagarna. Idag har jag ägnat mig åt att boka besök för nästa vecka, är inte riktigt klar men hoppas bli i morgon. En dalatripp blir det, med boende på samma ställe som förut, hoppas det blir fint väder så man kan utnyttja den lilla uteplatsen som hör till varje stuga och som finns på baksidan!


Bild lånad från Moskogens Hotell

Av någon anledning dyker det inte längre upp nya matidéer i mitt huvud längre, kanske har de tagit slut? Men i går kväll kom det faktiskt en och den finns att hitta på eatit.blogg.se.

Grytlappar

Efter en jätteskön helg i stugan är vi nu hemma igen! Åter kan jag konstatera att "borta bra men hemma bäst". Och så ska det ju vara!

Hade med mig symaskinen och några syprojekt upp dit utifall att det skulle bli riktigt skitväder, så det skulle finnas någonting att sysselsätta mig med. Men nu var det ju bra väder mest hela tiden och vi kunde sitta ute i solen och njuta, så i stället för fyra grytlappar och ytterligare ett projekt blev det bara två grytlappar.

Gillar det här att få snygga lapptäckesgrytlappar av gamla gardinstuvar. Dels för att det är tyger jag tyckt/tycker om och att kombinera dem på nya sätt, och även utmana mig själv, det är ju pillergöra. Dessutom återvinningen, eller vad man ska kalla det.

 

Facebook

Facebook är ett fenomen/funktion som man kan ha många åsikter om. Läste en artikel för ett litet tag sedan om hur folk (så även jag) lägger upp inlägg om vad man gjort och tyckt för att få bifall och konfirmation. Säkert är det även så att vi alla som finns där använder det här mediet på bekostnad av ett telefonsamtal. Det är så enkelt att trycka på "gillaknappen" och nöja sig med att se att vänner och nära och kära verkar ha det bra, så vi låter bli att ringa och faktiskt prata med varandra.

MEN!

Facebook har faktiskt sina fördelar också. Så som jag tror att det också är menat som. Inte bara att hålla kontakten med de som jag vet att jag annars skulle tappat bort, utan även att hitta de som man redan hade tappat bort. Och storligen saknat.

För en vecka sedan hittade jag en riktigt kär gammal vän på allas vår Fejjan. Från att ha varit som "ler och långhalm" i ca 10 år, tappade vi bort varandra. Ingens fel, bara livets vändningar. Blev så oerhört glad när jag hittade henne, tog kontakt och fick respons!

Idag har vi pratat med varandra i telefon också, kände mig alldeles skakis efteråt! Det var stort!

Numera bor vi långt ifrån varandra så möjligheten att ses kanske inte är den bästa. Men att överhuvud taget ha hittat henne igen känns väldigt bra!

Må-bra-dagar

Som vanligt är det sköna dagar här. Vilket gör att de flyter ihop, mönstret är detsamma varje dag; sova till man vaknar, greja lite, lunch, greja lite, sova middag/lösa ett sudoku, äta middag, bada bastu. En väldigt skön lunk.

Vädret har varit OK, ingen värme, men sol blandat med nån lätt snöby. Tills idag. Strålande solsken, fortfarande ingen värme, utom när vi satt på altanen mot väggen, där blev det varmt och skönt. Känner attt det hettar i ansiktet nu.Sånt väder kräver ju grillning, så det blev det idag! Ordinarie grillplatsen är oanvändbar pga all snö som ligger där, men eftersom vi skottat så mycket det gått från altanen så ordnade det sig!


@stugan!

Som vi har längtat! Först räknat månaderna, sedan veckorna, och på slutet dagarna. Nu är vi här! I stugan!

Allt intakt, ingen maskin verkar ha frusit sönder, vattnet fungerar, härligt!

Vi var ju lite oroliga för den i höstas nyinköpta diskmaskinen, hur den skulle klara vintern, men det har gått bra!

En jäkla massa snö är det dock. Vi trodde nog att det skulle vara lite mindre. Hemma har vi ju snöfritt i det allra närmaste, och visste att det hade töat en massa här också när det smälte undan hemma. Skillnaden är att här kom det nästan två decimeter för några dagar sedan och byggde på det som var kvar.

Men vägen blev ju plogad i måndags så det var inga problem att ta sig fram. Mellan garaget och huset trodde vi att vi skulle få skotta ordentligt, men det som töat hade frusit på och blivit hård skare så det var bara att kliva upp på "skarhyllan" och promenera.

Glad påsk!
Ja, må jag leva!

Ja, då är man ett år äldre igen, men återigen så är det ju att föredra gentemot alternativet.... även om jag tycker det här med ålder är ett märkligt fenomen. Visst är det ju så att man inte alltid själv ser i spegeln att det händer saker, den tittar man ju i flera gånger om dagen och följer ju därför med, och blir lite blind för vad som händer i ansiktet. Sen finns det absolut gånger när man definitivt ser det. Nästa del är ju det här med insidan. Där är man ju absolut samma människa som under tonåren, under 20-åren, under 30-åren osv, men det är det ju bara jag som vet!

Försöker tänka på det när jag ser människor som jag tycker ser väldigt "tantiga" och tråkiga ut; att det är kanske så de uppfattar mig också? Och dömer mig? Precis som jag dömer dem. Eftersom jag känner mig som 25 utgår jag från att jag uppfattas som det också, men det är nog bara att inse att så är det inte. Gammalt ordstäv håller än: man ska inte döma hunden efter håren.

Nog om detta. Dagens höjdare var ändå makens, som han kallade det, diffusa present. En resa. Dit jag vill. När jag vill. Visst är det underbart? Sen vet jag ju att det inte bara är jag som vill resa! Det är flera år sedan vi var iväg någonstans och åren dessförinnan hade vi nog lyckats skämma bort oss själva med regelbundna resor. Sånt ger abstinens!

En nära förestående resa, som vi båda ser oerhört mycket fram mot, är nästa vecka när vi äntligen får åka norröver och öppna stugan för säsongen! Vi har förstått att där är rejält mycket snö kvar fortfarande, men vi ska ha fått, eller snart få, vägen plogad så vi kan ta oss ända fram. Skulle det av någon anledning skita sig, så får vi gå de sista ett par hundra metrarna, kånka och bära, men dit ska vi!

Det finns tyvärr inga som helst möjligheter att förra årets underverk upprepar sig när snön försvann i rakettakt medan vi var där, kunde sitta ute och äta och till och med fick sätta upp soltaket för att det blev för varmt, kunde krattade hela gräsmattan innan vi åkte hem.Men vi ska dit och ha det alldeles väldigt skönt!

RSS 2.0