Köksrenovering "light".


Vi har båda två haft tankemissar de senaste dagarna och tänkt jobb på måndag. En fantastiskt skön känsla när man kommer på att - visstja, vi har semester, inget jobb på måndag!!!!

Men jobb har vi haft, och kommer att ha hela veckan förmodligen, men av det trevligare slaget! Det stora projektet för den här semesterveckan är ju att få in diskmaskin och ny bänkskiva i köket här.

Projektet påbörjades idag. Som alltid dyker det upp problem. Nummer 1 var att vi kom på att den gamla diskbänken har en "sarg" i bakkant mot väggen, sånt som ska skydda väggen bakom mot ev. översvämningar på diskbänken. Frågan är bara hur det ska gå till att ha sådana översvämningar med en diskho med avlopp som vattnet rinner ner i????

Hur som helst, så hade vi ju satt kaklet ÖVER den här sargen, så vi insåg till slut att det bara var att knacka ner större delen av den nedersta raden kakelplattor för att kunna få bort diskbänken. Surt, sa räven! Som tur är har vi tillräckligt antas kakelplattor sparade! Men det gick!I morgon ska vi inhandla fix- och fogmassa för att kunna komplettera kaklet, samt några rör som hade missats. Nya bänkskivan ligger redan på plats med hål utsågat för nya diskhon. Det blir nog inte helt klart i morgon men en bit till ska vi väl ta det!!!Semester!!!!

Igår kväll kom jag tillbaka hit ner till stugan från min Norrbottensresa. Ett par timmar senare kom också kära maken som jag inte sett sedan måndag morgon då han åkte söderut medan jag åkte norrut.

Härligt att komma tillsammans igen och härligt mysa till med god mat och massa levande ljus och härligt att sen sätta sig i bastun och underbart att få gå och lägga sig tillsammans!

Helt fantastisk skönt också att det var uppstarten på en veckas semester! Vi stannar kvar här i stugan och ska koppla av och ner, fixa och dona, en (förhoppningsvis) lagom mix av jobb och slöande. Det som definitivt är tänkt att fixas är installation av en diskmaskin. En trevlig apparat som absolut hade varit mycket guld värd under åren när vi var här hela familjen, ofta även med barnens kompisar/killar/tjejer. Men, bättre sent än aldrig!

Det drar med sig lite extra arbete; ny bänkskiva, ny diskho, installation av ny varmvattenberedare, så vi håller tummarna att inget får för sig att krångla!

Säng, säng, säng.....

Ikväll är jag trött som jag vet inte vad. Jämför man med många andra startade väl inte dagen så märkligt tidigt, kvart i sex och åkte från stugan kl 07.00. Men sen har dagen gått i ett utan något som helst avbrott. Två timmar i bilen först, på bitvis ordentligt hala vägar, sen två timmar hos första kunden. Därifrån direkt till nästa kund - lunchmackan åts på väg dit i bilen - sen två timmar även där. Slutligen direkt upp till dagens sista kund i Piteå för ytterligare dryga två timmars besök! Var på hotellet kvart över fem och LÄNGTAR nu efter sängen!

Men det har varit en bra dag, trevliga kunder och lite försäljning har det blivit.

Morgondagen lär också bli ganska intensiv, fast inte i samma utsträckning. 

Trött!

Så var en arbetsam helg till ända. Det har varit väldigt mycket fysiskt arbete för oss båda två. Samtidigt är det en ganska skön känsla, att jobba sig fysiskt trött. Framför allt när det mesta arbetet har företagits utomhus i det riktigt ljumma sköna höstvädret vi haft, framför allt idag!

Nu finns det ett brädtak på takstolarna över bron/farstukvisten som jag visade igår och däröver har det lagts plast, som ett priovisorium under vintern. Det blir riktigt, riktigt bra!

Men i morgon är det dags för vanliga jobbet, så då får vi vila igen! Åtminstone fysikt, det kommer att bli mycket bilåkande i nästa vecka för oss båda två. Bertan ska söderöver i morgon och återkommer på onsdag. Själv åker jag norrut. Landar i stugan i morgon eftermiddag och sedan blir det ett Norrbottensrace fram till och med torsdag, när vi sammanstrålar i stugan båda två. Där och då, börjar en veckas SEMESTER!

Farstukvist/brobygge

Ikväll har vi ont i kroppen, både jag och kära maken; han har byggt, lyft upp och monterat takstolar ovanför nya bron, jag har släpat ris efter trädfällningen för några veckor sedan.

Men å andra sidan har vi fått motion och frisk luft, ser resultatet efter slitet och känner därmed en tillfredsställelse!

Farstukvisten/bron kommer att bli kanonbra:

Det kommer att bli ganska lågt i tak på bron, eftersom utbyggnaden i sig är låg och takstolarna ska rymmas därunder. Det övre dörrfodret försvinner tyvärr. Men man kan ju inte göra annat än att foga sig efter rådande omständigheter och göra det bästa av det. Alternativet hade varit ett plant tak som sluttat ut mot trappan. Problemet då är att snön från balkongtaket landar på det och mycket väl kan krossa det. Ett sadeltak, som vi nu får, klyver snö/ismassan och fördelar det på ömse sidor om bron, istället för att det åker rakt ner på trappan. Vi vet ju sen tidigare vintrar att det kommer mycket däruppifrån, och tungt!


Framsteg

Idag har det gjorts stora framsteg i renovering och återställande av vattenskadepåverkade delar av huset. Dels hade målaren varit här i går medan vi var borta på jobb och spacklat väggarna i tvättstugan och idag kom han tillbaka och målade HELA TVÄTTSTUGAN! Inget ont som inte har något gott med sig, sägs det ju, och det börjar kännas så. Vi har ju fått en mycket bättre och korrekt inlagd våtrumsmatta i tvättstugan och nu fick vi inte bara den biten av väggen under bänken som de rivit ner i tvättstugan, utan ALLA  väggar i tvättstugan, ommålade!

Dessutom har kära maken rivit ner den gamla bron och tilläggsisolerat väggen där, och dessutom hunnit få upp fasadpanel! Det börjar kännas som att vi kommer att fixa det här!

Numera behöver vi inte längre ha det av nöd uppsatta draperiet mellan kök och hall fördraget längre, det finns fortfarande ett visst drag i hallen eftersom det än så länge är gamla täcken som står emot vinden, men de håller emot tillräckligt!

Nu då med isolering och schyssta brädor på utsidan kan vi nog överleva vintern!Här var ju ytterdörren och trappan förut. Den här lilla hörnan kommer att bli vår lilla kaffehörna! Ser väldigt mycket fram mot våren (gör man ju alltid...) när denna ska göras i ordning. De två väggarna vetter mot väster respektive norr och ger en alldeles underbar skyddad vrå, där solen ligger rakt emot från söder! Där ska läggas snyggt skiffer och fixas till! Perfekt för vårens första strålar!Den stora högen med bråte är den gamla bron och trappen x 2, det visade sig att de tidigare ägarna byggt en trapp ovanpå en gammal.... förvånad? Nej.


En diktator och tyrann mindre

Allt pekar ju på att han faktiskt är död, Muammar Khadaffi. Det är bra, frågan är vad som händer sedan? Hela den här "arabiska våren" är intressant, och fantastisk i sig. Så många länder där folket reser sig och trotsar styret.

Flera länder kämpar fortfarande, andra tror sig klara. Till exempel Egypten, som fick bort Mubarak och istället fick ett militärstyre som "övergångsregering". Tyvärr har det ju visat sig inte fungera så bra och folket har protesterat igen, med förödande konsekvenser. Och då är ändå Egypten ett betydligt modernare land än Libyen.

Libyen är fortfarande ett klandominerat land och frågan är hur dessa kommer att agera nu. Hur är revolutionsrådet sammansatt? Från vilka klaner är rådet sammansatt? Finns det en ny "Khadaffi" i kulisserna som väntar på att ta över?

Det blir intressant att följa fortsättningen. 

Väggar, golv mm

Igår vaknade vi till minusgrader och mark som var vit av frost. Tyvärr blev det en del trafikolyckor i halkan som självklart var på vägen. Fortfarande på eftermiddagen var marken frostvit i skuggiga områden.

Så, trots att det idag varit en betydligt mildare dag med regn och blåst, kändes det skönt att lämna in min Blue Bird för att få monterat motorvärmare med kupéuttag och få på vinterdäcken. Tills i morgon bitti är det klass 1-varning utfärdad gällande halka efter dagens regn...

Igår hade vi mattläggaren här igen och nu fick vi in en matta i tvättstugan! Den gamla som var där var trägolvsmönstrad, men någon bra sådan fanns inte i sortimentet jag hade att välja ur nu, så det fick bli en mörkbrun. Kan se hårt och konstigt ut, men jag tror det blir bra ihop med det i övrigt vita, och Väggarde blåa draperierna som ska tillbaka upp så småningom.Och så hallen då... den är fin... Bertan hann få in en del isolering i väggarna, men ingen vindpapp eller plast, och med det glesa brädverket på utsidan och mycket övrigt på insidan att önska, så får man ta vad man har när vinden viner och det blåser rakt in:Men, vi har aldrig varit så nära färdigställande som nu! Det går faktiskt framåt, bra så!

Dagens riktigt roliga händelse är att jag fått klart med en ny uppdragsgivare. De har riktigt fina saker, och verkar vara ett företag med insikt och klokskap. Enda nackdelen är att de är ganska nya i branschen och det är en tuff bransch där inte alla överlever. Men det ska bli riktigt roligt att jobba med dom! Tyvärr är det inte riktigt rätt tid nu, alla har huvuddelen av inköpen för säsongen, men det ska bli intressant med omdömena!

Ebbas namngivningshelg

Söndag kväll och en resumé över de senaste dagarna:

Fredagen tillbringades från (ganska) tidig morgon till tidig eftermiddag med Heli och ljuvliga Ebba. Att få se henne vakna med ett stort leende, trots att där står en främmande människa (jag) och ler fånigt. Få ge henne frukostgröten, leka och gosa en stund, byta och klä på henne, det är underbart! Nu låter jag måhända som en riktigt fjantig farmorstant/tönt och det är jag! Hon är helt underbar!En jättemysig lunch fick vi tillsammans också, jag och Heli, medan Skruttan sov. Tror inte du förstår hur mycket jag uppskattade den Heli! Kram till dig!

I går lördag var det namngivningskalas för Ebba Heli Marie. En väldigt fin tillställning där jag tyckte de balanserade det hela väldigt bra, inte för högtravande, men inte heller för lättvindigt.

Familjen, först i början av tillställningen, och sedan när det mesta var över och spänningen (hos föräldrarna) lagt sig:

Eftersom vi har en hall som skriker efter uppbyggnad, så valde vi att åka hem när kalaset var slut i går eftermiddag.

Vaknade idag till en alldeles ljuvligt solig och vindstilla dag. Det var vitt i gräset efter nattens frost - men skönt att känna att solen fortfarande värmer. En dag som gjord för att gå upp i skogen och hämta de sista trattkantarellerna!

Men så blev det inte.... planen för dagen var att få ut den gamla entrédörren och in med fönstret som till hälften skulle ta dess plats. Bygga upp runt om, isolera osv. Min uppgift var att riva panelen som fortfarande var kvar under trappan i hallen, byta låskolv från den gamla dörren till den nya (för att ha kvar samma nycklar), allmänt vara behjälplig, städa inne och ute osv. 

Allt blev klart, även om det som vanligt tog lite längre tid än vi trott. En del arbete återstår med isolering i hallen, men den är åtminstone provisoriskt isolerad!

Dagen avslutades med årets sista (?) grillning. Numera får man börja i tid om man ska hinna klart innan mörkret faller....


Inkvarterad

Först idag kom snickarna som skulle lägga tillbaka våra uppbrutna golv i tvättstuga och kök, men bättre sent än ännu senare!

Nu är golvspånplattorna på plats, sen ska det på våtrumsmatta i tvättstugan och så småningom ska det söndersågade trägolvet i köket bytas ut. Men huvudsaken är att ha fått isolering och "täcke" så länge. Vi kan ju lugnt konstatera att det blir kallt utan golv när det är flera minusgrader ute under natten.

Sitter i kväll hos Kim och Markus, i morgon ska jag ner till Nyköping för x antal timmars jobb, vi får se hur länge det blir.

Numera är det rena hotellkänslan här hos dom, när det inte längre är luftmadrass som gäller, utan en riktig säng!

Inte som planerat - men bra!

Idag skulle jag ju åkt ner till Jönköping och mässa, men det blev ju liksom "inställt". Med så sent återbud finns inte stor chans att boka upp något, speciellt inte när allt i närområdet är avverkat. 

Så "kontorsdag" skulle/fick det lov att bli. Bertan hade också en sådan inplanerad pga säljsystemsbyte med tillhörande administration. Alltså blev det ingen uppstigning i svinottan.

Relativt nyligt uppstigna knackade det på dörren halv åtta i morse och när jag i morgonrock öppnade dörren stod där företaget som skulle utföra antimögelbehandling.... det blev fart på oss kan vi väl säga! 

Såklart är ju sådana medel inte några man ska ha närkontakt med, så vi blev tillsagda att hålla oss utomhus i 2,5 timma efter det hade sprutats, samt vädra under tiden. Lagom kul att ha dörrar och fönster på vid gavel när gräset glittrar av frost....

Men det fanns ju inget att välja på, så på med stövlar och de jobbarkläder man i förvirringen hittade.  

Men inget gott som inte har mer gott med sig; i denna kylslagna men soliga och vindstilla morgon tog Bertan ner de träd som saknades för nästa vinters ved, jag drog ris till brännhögen, tog granris från de fällda träden till blomlådedekoration, var uppe i skogen och hittade och märkte ut årets julgran.

Så nu håller vi verkligen tummarna för att de faktiskt dyker upp i morgon, de som ska bygga upp vår tvättstuga igen! Det är den som ska tas först, är det sagt, och det är också den som jag saknar som värst.    Joooo, ska lägga in kvällens middag på www.eatit.blogg.se!

Kylslaget

I går lördag, hade vi en riktigt solig, härlig dag. Dock ganska kallt. Fortsatte häckröjningen tills ryggen höll på att gå av, men nu är det bara några meter kvar av den! Förhoppningsvis blir det väder att kunna fortsätta när vi åker upp nästa sväng!

Bertan fortsatte rivningen av vår allra bästa altan, middagsaltanen som ger sjöglitter i ögonen när det vill sig som bäst. Nu är den en saga all.Men till våren/sommaren ska den återuppstå, men mycket bättre! Bredare, längre och utan murkna räcken som man behöver vara orolig att någon ska luta sig mot. I stället blir det en trappa ner mot sjösidan. Blir finemang för lilla Ebba att klättra på!

När den den gamla familjegården såldes för fem år sedan tog vi hand om diverse gamla saker som annars skulle slängts. Bland annat en gammal kista. Den har sedan dess stått och förutom att samla damm, fått ta hand om dynor och diverse som behövts gömmas undan.

Nu har den fått en ny funktion och hedersplats. Det är ju trendigt att använda koffertar och liknande som soffbord, och det är just vad den fått bli. Den pryder verkligen sin plats och det blev kanonbra!(Maken pryder också sin plats och är även han kanonbra...)


Väl hemma i kväll har vi fått elda som tokar för att få upp lite värme. Med en hall där man ser ut genom väggarna och ett golv som inte ens är, i kombination med +3, regn och blåst blir det kallt. Vi hade 14,1 inne när vi kom hem...

Det är sagt att de ska komma på tisdag och börja bygga upp tvättstugan igen, men vi tror det inte förrän vi ser det. De skulle varit här både förrförra veckan och sen den som varit och sprutat antimögelmedel på grundstockarna, men ingen har dykt upp. Det måste ju såklart göras innan golvet kan byggas... Hittills har det ju varit hyfsat varmt ute, så det har funkat, men sådana här temperaturer fordrar att ett hus har väggar och golv...liksom. 
 

Häckröjning

I går lovades det busväder à la värsta slag här idag, men väderspåmännen/kvinnorna har ju alltsom ofta fel, och det värsta ovädret hamnade uppe i Norrbotten. Väldigt glada över det var vi.

Lite regn, lite blåst, men värre blev det inte. Så jag har ägnat en hel del timmar åt avverkning. Inte av träd, utan häck. Det är den gamla häcken mellan våra tomter som ska ner för att ge plats och ljus till den nya som är planterad innanför. Kan säga att det är ett djävla göra som sliter både på rygg, armar och ben. Rena träningspasset!

Den gamla häcken sprider sig så infernaliskt och invaderar den nya och måste därmed hejdas. Tanken var annars att den gamla skulle få vara kvar tills den nya kommit upp i samma höjd, för att bibehålla insynsskydd och så. Men det blir som sagt för jobbigt för den nya.

Att vi dessutom rivit planket på middagsätaraltanen gör att insynen/utsynen blir total, men vi får ta det! Allt för en bättre framtid! (oj, så hurtigt det lät....)Ljusning!

Trots allt gick det bra att somna i går kväll, däremot vaknade jag med tankar virvlande i hjärnan. Ingen idé att försöka sova tills klockan ringde...

Seg som en geléråtta, men uppe och gjorde det som behövdes av olika slag.

Har en väldigt bra kollega i branschen som är bra på att ge knuffar när de behövs, och efter ett telefonsamtal på förmiddagen ljusnade himlen lite grann! Det kan finnas hopp om morgondagen!

Att sedan packa ihop, sätta sig i bilen och anlända stugan känns så himla skönt! Som alltid en lisa för kropp och själ. De små husen vi har här, är så starkt förknippade med ledighet, så det räcker med att komma hit, så känner man hur axlarna gradvis sjunker.

Alldeles strax är det dags för kvällens höjdpunkt - bastu! Det är då axlarna landar i sitt normala läge!


Bakslag

Nu är nio månader avverkade på det här året, och jag kan konstatera att det har varit en hel del strul, motgångar och annat tjafs hittills det här året. Den stora höjdaren har ju varit lilla Ebbas födelse!

För övrigt har det varit vattenskador, dyrt bilkrångel, för att inte tala om tjafset med närstående släktingar som tagit väldigt hårt och orsakat massa vånda.

Veckan som kommer var det inplanerat mässa i Jönköping med en av mina uppdragsgivare. Avresa dit på måndag med tisdag och onsdag som mässdagar. Idag, IDAG, ringer de och säger att det blivit ett missförstånd och att jag inte ska vara med.

Resultat: ännu mer stress, irritation, vånda och ilska. Som sedan följs av funderingar över om det är värt att jobba vidare med den här leverantören, bör/kan jag hitta någon annan? Vart är de på väg? Åt vilket håll och är det till fördel eller nackdel för mig? Hur hitta någon annan som ger samma intäkter? Osv, osv. Nya saker som kommer att snurra i huvudet när man borde sova.

Skönt känns att åka upp till stugan i helgen, komma hemifrån och förhoppningsvis få rensa skallen och koppla bort allt för ett par dar.

Höst och så

Vi försöker ju att samordna våra resor, kära maken och jag. Senast var det ju i Sandviken där jag bodde två nätter och han en. Nu var det dags för Östersund, där jag har bott en natt och han är kvar en natt till.

Inte perfekt, men en ensam kväll och natt är bättre än två.

Trots att det bara har varit en natt borta är det som vanligt vansinnigt skönt att komma hem!

På vägen upp till Östersund i går morse märktes det att hösten definitivt är här; dimman låg tät när man kom upp på bergskammar på väg upp och temperaturen dalade från de +7 som var när jag åkte hemifrån, till som lägst +2. Bertan som åkte en halvtimma tidigare, hade stött på minusgrader på väg upp.

När jag kom hem idag slängde jag sommarjackan i tvättmaskinen, det är bara att konstatera att den har gjort sitt för säsongen, nu får jag plocka fram vinterjackan! Skulle behövt en ny, egentligen, men det får nog vänta till nästa vinter. Köpte ju nya dyra vinterskor och plånboken tillåter inte båda delarna.

Ett annat höst/vintertecken är att jag bokat tid att montera motorvärmare och kupéuttag i bilen, samt att de då också får lägga på vinterdäck. Ska ske 18/10 vilket kan tyckas tidigt, men veckan efter är min plan en resa upp till Norrbotten och de förväntas ju få sitt första snöfall de närmaste dagarna!

Apropå bilen, upptäckte jag något (o)lustigt igår; min nya fina bil har ingen rumpvärme!!! Den är ju importerad från Tyskland och det är säkert därför. Enligt instruktionsboken hör det till extrautrusting! Känns väldigt märkligt eftersom det i det här landet har varit en basicattiralj de senaste 15 åren... Men det är klart, de har inte samma vintrar i Tyskland.... fast nog fasiken har de kallt på vintern också???? Får leta nöja mig med lilla hockey/fiskestjärtlappen!


Trappbygge

Det är fasiken inte lätt att vara hobbysnickare! Maken hade ju gjort så fina vangstycken till trappan till vår nya farstukvist, men när själva trappstegen skulle på visade det sig att det blev totalfel! Vi slog våra kloka huvuden ihop, tog fram papper och penna, skissade och ritade, la pannorna i riktigt djupa veck och idag är trappan byggd och klar!

Ja, allt är inte riktigt klart, men trappstegen finns och funkar. Det ska till handledare (som vi kom på att vi har en uppe i stugan - ett felköp för många år sen!), trappan ska kläs in med panel och lite annat skönhetsmässigt. Men so far, so good!Efter ett telefonsamtal jag gjorde i går kan jag konstatera att all skuld ligger på mig. That's it.

RSS 2.0