Dubbelmoral

Det pratas så mycket om att vi medborgare måste ta vårt miljöansvar, vi ska sortera sopor och det läggs extra skatt på drivmedel osv för att vi ska låta bilen stå och åka kommunalt i stället.

Blir då häpen och förbannad när jag i dagens lokala tidning läser att ett av fraktbolagen som kör godståg, om några dagar lägger ner sin verksamhet. I stället kommer det som hittills fraktats (miljövänligt) på räls, i stället gå med lastbilar!!!!

Enligt tidningens uträkning kommer det att innebära 80 fler långtradare på E4:an PER DAG!

Anledningen är att banavgifterna höjts. Sedan 2009 med 42%, de kommande två åren kommer de att höjas ytterligare 30%! Detta har gjort att deras kunder valt det billigare alternativet - lastbilar.

Var finns logiken i detta? Ytterligare 80 lastbilar per dag på en av våra största vägar i Sverige, som redan är hårt trafikerad av både last- och personbilar. Hur mycket utsläpp blir det? Hur mycket mer slitage på vägbanan, som ger ökad underhållskostnad och ökad partikelhalt i luften? Hur många fler olyckor kommer det att medföra? Vi vet ju redan att just lastbilar ofta är inblandade i olyckor. Hur går det ihop med nollvisionen?

Hur kan regeringen ha en sådan dubbelmoral att man tar ut sådana avgifter att företag tvingas välja bort miljövänligt fraktsätt mot ett som definitivt ordentligt skadar både miljö och människor? Samtidigt som man talar sig blå om vikten av att värna miljön? Snacka om miljöbovar!

Skamligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0