Dubbelmoral

Det pratas så mycket om att vi medborgare måste ta vårt miljöansvar, vi ska sortera sopor och det läggs extra skatt på drivmedel osv för att vi ska låta bilen stå och åka kommunalt i stället.

Blir då häpen och förbannad när jag i dagens lokala tidning läser att ett av fraktbolagen som kör godståg, om några dagar lägger ner sin verksamhet. I stället kommer det som hittills fraktats (miljövänligt) på räls, i stället gå med lastbilar!!!!

Enligt tidningens uträkning kommer det att innebära 80 fler långtradare på E4:an PER DAG!

Anledningen är att banavgifterna höjts. Sedan 2009 med 42%, de kommande två åren kommer de att höjas ytterligare 30%! Detta har gjort att deras kunder valt det billigare alternativet - lastbilar.

Var finns logiken i detta? Ytterligare 80 lastbilar per dag på en av våra största vägar i Sverige, som redan är hårt trafikerad av både last- och personbilar. Hur mycket utsläpp blir det? Hur mycket mer slitage på vägbanan, som ger ökad underhållskostnad och ökad partikelhalt i luften? Hur många fler olyckor kommer det att medföra? Vi vet ju redan att just lastbilar ofta är inblandade i olyckor. Hur går det ihop med nollvisionen?

Hur kan regeringen ha en sådan dubbelmoral att man tar ut sådana avgifter att företag tvingas välja bort miljövänligt fraktsätt mot ett som definitivt ordentligt skadar både miljö och människor? Samtidigt som man talar sig blå om vikten av att värna miljön? Snacka om miljöbovar!

Skamligt!

Eldragning

Nu är det ju åter en av dessa tider på året när det inte går att göra besök ute i butikerna, det kan bli nåt ströbesök här och där, möjligen. Ett sådant var igår, i eftermiddags när de tänkt färdigt blev det ett nästan ohörbart pling i min kassa. Vet ju att det är så här, det svåra är bara att förlika sig med det och inte bli frustrerad över att det inte går att göra nåt.

Vad som däremot blivit gjort är en hel del eldragning i vår hall! De är inte riktigt klara, de återkommer en annan dag... men nu finns det el tillgänglig både i vår nedre och övre hall. Vi har ju kört på stearinljus på båda ställen under hela hösten. Inte fel det heller, ger både värme hyfsat ljus. Men grejen är att när elen är färdigdragen kan vi fortsätta uppbyggnaden av hallen, när jag gjort min rensning av mossa och gamla trasor som nu är inpetade mellan stockarna i timmerväggen. Det är ju liksom lite svårt att måla på sådant. Dessutom behövs de ju inte längre eftersom väggen är en innervägg numera.

Tror inte jag visat hur det blev i kära makens arbetsrum sen vi flyttade ut 120-sängen och tog in bäddsoffan vi köpt dit? Mycket luftigare blev det, samt att den ju går att fälla ut till en liten, men icke förty, dubbelsäng!


Årets första snö

Vill inte på något sätt ha en till vinter som den föregående, men snö från 1:a advent och framöver tycker jag att man på nåt sätt är berättigad till när man bor i Norrland! Eller hur?

Och tänk att strax efter nio i morse började den fint och försiktigt att falla, som på beställning! Eftersom marken var torr och frusen så la den sig från första flingan, trots att den var lite blöt!

Gissningsvis har vi nu 7 cm snö, vi får se hur länge den ligger kvar, men jag tycker det var oerhört vältajmat! Visst blir det en bättre adventsstämning så här:

Att snön var ganska våt syns på hur den tyngde ner grenarna på vår utegran.

Och så får man denna bild på världens absolut sötaste lilla tomtenissa:Längtade redan tills vi ska ner och fira lilla julafton om ett par veckor, men nu blev det etter värre!

Den som väntar på nåt gott väntar alltid för länge!
Berit

Berit är namnet på min allra bästa svägerska. Hon är definitivt en mild sommarbris, alltid god och glad, snäll och vänlig.

Alltså inte alls som stormen Berit som drabbat delar av landet idag. Vi hade tur och fick bara någon grad av kuling (?), som inte ställde till större skada än att de norra länsdelarna hade ström- och teleavbrott. Det värsta hos oss här i södra länsdelarna var att ljusslingorna låg som en strippad negligé runt foten på utegranen.

Nu har vindarna lagt sig och från att ha varit klart har nu stjärnorna försvunnit från himlen, det har ju lovats nederbörd, så nu undrar vi om molnen som dragit in tänker ge oss regn eller snö? Skulle ju faktiskt inte vara fel med en vit första advent!


Hyfsat riggat!

Dagen idag var tänkt att ägnas åt diverse vill-göra-grejer, men redan på morgonen dök det upp jobb som skrek efter att tas om hand. Självklart måste man då göra det. Därmed försvann halva dan.

Därefter skrek bilen efter att bli tvättad. Vet inte vad det är med vägarna den här hösten, men de gör bilar oerhört lortiga. Inget regn, men vägarna är oftast fuktiga och det syns på bilen, kan vi ju säga....
 
När mörkret började sänka sig blev det äntligen tid för det viktigaste av det jag tänkt; fixa advent! 

Det har inte varit mycket till julstämning vädermässigt idag, men bra tvättabilväder; +10 grader. Men det spelar mindre roll när mörkret fallit, då är det oavsett väder advent inne:Har inte hunnit allt jag vill inför advent, men kommer att ta det pö om pö, vilket är ett nöje i sig. 

Vill inte bli köpt!

Döm om min förvåning när jag idag fick ett mail att jag fått en kommentar som lagts på ett av mina tidigare inlägg, och upptäcker att det är ett företag som vill KÖPA ett inlägg. De är beredda att betala mig 300:- för att få göra ett inlägg på min blogg! Gissningsvis är väl tanken att det ska se ut som att det är jag som skrivit det och att eventuella läsare av bloggen ska tycka att "gör hon det är det OK om jag också gör det" eller liknande. Dessutom skulle det från inlägget länkas till fyra sajter.

Skulle eventuellt kunna finnas olika saker jag på detta sätt skulle kunna upplåta min blogg till, om det kom andra till nytta, eller gjordes för någon god sak, och för rätt ändamål skulle jag inte ens ta betalt. Men att låta ett spelföretag lägga in en text om gambling och länka till olika spelsidor, skulle aldrig falla mig in och det spelar faktiskt ingen roll vad de vill betala mig, svaret är NEJ!

Det funkar!

Hallidéerna från igår kväll, sprungna ur en hjärna som var lite lössläppt med vinets hjälp, kollades i dagens kranka blekhet. Och höll. Befanns dessutom bra!

Så vi jobbar vidare på det! Påbörjade till och med resan dit. Den lilla delen från den gamla dörren som var igenspikad, öppnades upp för att se om idén höll och funkade. Det gjorde den. Del av den gamla karmen sitter kvar, den var ju tänkt att byggas in i väggen, nu får den sågas bort istället, då blir det lite mer utrymme och snyggare för den lilla hyllan. Så här ser det ut:Det syns inte här, men utrymmet (hyllan) till höger om dörren är ca 25 cm djupt. Ett snyggare bakstycke, lite mer bredd när gamla dörrkarmen försvinner, några hyllplan till, vitmålad, foder runt dörren, vitmålade stockar på ömse sidor, blir bra tror jag! Det är detta man nu har rakt framför sig när man kommer in genom vår ytterdörr, eftersom den nu är flyttad. Trevligt då att ha något trevligt som fångar blicken.

Och så har det blivit ett nytt inlägg på www.eatit.blogg.se. Söndagar är ju kycklingdag hos oss och idag (också) tröt fantasin och det blev en gammal trotjänare, kyckling med red curry-sås. Skillnaden var att jag hade lite wokmix-grönsaker och jag tror det höjde rätten! Brände i munnen och fick oss att småsvettas lyckades den med. Smakade riktig mycket Thailand också!

Renoveringsrevidering

Arbetet med hallen har fortgått i två dar. Nu är de väggar som var i mest akut behov av regling och isolering åtgärdade. Glipor mellan väggar och golv har skummats, vips är det betydligt varmare i hallen!

Som jag skrev sist har jag bara haft en "vid" bild av hur hallen ska se ut och det har varit svårt att få en riktig bild av vad som går och kan göras så som den har sett ut i sina olika stadier av renovering. Var ju övertygad om pärlspont, eftersom jag tyckte den var ganska OK som den var innan rivning.

Sen är det ju så att lite vin har förmågan att släppa loss tankespärrar. Så när vi satt efter maten i kväll och pratade om hur vi skulle gå vidare med hallen, insåg jag att den timmerväggen som nu finns där, vill jag inte alls täcka med panel, det skulle vara skitsnyggt att behålla den och måla den vit. Ska vi dessutom behålla brädväggen så ska det absolut inte upp nån pärlspont mellan timmervägg och brädvägg, utan det får byggas brädvägg hela vägen fram till timmerväggen!

Så har vi tvättstugedörren som flyttades en bit mot där den gamla kökskörren satt, och där finns fortfarande en igentäckt del från det gamla dörrutrymmet, kanske går det att öppna den igenbyggda delen och kanske man kan göra en liten hylla, som delvis är inbyggd i väggen.....?


Planering

Nu är ju vår vattenskada läkt och torr och allt återställt och det är dags att tänka på hur hallen ska bli. Hittills i vår renovering har jag haft en helt klar bild över hur varje rum ska bli och se ut.

Med hallen har jag inte riktigt det. Till viss del beror det på att det inte går att göra så mycket med den, mått och allt är som det är (har ju de andra rummen också varit). Dels kan det bero på att den var ganska OK som den var, efter pärlsponten blev vitmålad nånstans där i början efter vi flyttat in.

Det jag vet är att utrymmet till vänster om trappan ska byggas in. Andra givna förutsättningar är att ytterdörren är flyttad och att det sitter ett fönster där dörren förut var, så långt enligt tidigare planering. Grovplanering. Nu är det dags för finplanering. 

Nu är det så att kanske får vi hit elektrikern nästa fredag och då måste man veta var man vill ha alla eluttag och dylikt. För att veta det måste man veta hur man vill att rummet ska se ut. I detalj. Det är svårt när det ser ut som det gör. Timmerstommar och brädväggar. Och väggar med täcken. Vissa väggar kommer att bygga ut en del eftersom de ska gömma vattenledningar och då kan de även få gömma elledningar. Andra väggar vill vi helst inte behöva gömma några elledningar i, utan bara spika på panel. När jag skriver detta får jag en idé om en av väggarna, som nu är en ful brädvägg och skulle få panel....kanske den inte behöver få panel, kanske kan man bara måla den? Det är en vägg med gamla fula ohyvlade brädor, men....hmmmm.

Några jämförelsebilder;

då:


nu:Då:Nu:Fint va?

Men golvet är ju ändå tillbakalagt (nästan), lär nog bli klart i helgen. Egentligen är det ytskikten; väggar och tak, som är kvar. Det blir bra det här! Tror jag.


Skidåkare

Måndag och tisdag flöt liksom ihop till en grå vardagsgegga. Vid den här tiden på året är det ju snudd på ett konststycke att få till kundbesök, men man ringer för att höra om det ändå kanske går, och annars för att just bara få in mitt namn i deras skallar, och om man har jättetur, få en order via telefon.

Många samtal landar i "var är mina varor?" och så får man ringa leverantören och kolla och sen ringa tillbaka till kund och timmarna flyter ihop, och huvet också.

Dessutom ensam hemma sen i måndags morse, så det har inte funnits någon att prata med på kvällarna och få hjälp med att rensa huvet av.

Idag fick jag mig en tur till Ljusdal ändå, väl där skulle de absolut inte handla nåt, men jag kände att det var välgörande för mig att komma ut ändå.

Kära maken kom hem i kväll, härligt! Med sig hade han både vin och vatten, i verbal form. Vi kan säga att han berättade om skidåkaren som från att ha kämpat sig upp från en plats långt bak i ledet, kommit upp i huvudklungan, när skidan slinter och åkaren faller.

Men det är många skidåkare som gjort det förut och snabbt varit uppe i spåret igen, inte vunnit kanske men fullföljt loppet med den äran. Så tror jag det går nu också!


Mer tid

Tid är väl för de allra flesta en bristvara. Så även hos oss. I förrgår kväll gjorde vi upp en lista över de viktigaste sakerna vi behöver göra, sen tog vi en diskussion och funderare till över vad som kunde vänta, och vad som bör göras bums.

Har ALDRIG haft en så skitig bil som min var. Efter tre veckor på blöta, ev. saltade asfaltvägar, leriga grusvägar, duggregn och annat elände, syntes det inte vad det var för färg på den. Bertans bil låg inte långt efter, så biltvätt hörde till prio 1.

Vi upptäckte igår, när det blev kallt ute, att det drog rejält från vår ouppbyggda hall - isolering finns där men inget ytskikt, så att börja sätta upp väggar och tak där fanns med på priolistan.

Varje höst sen vi flyttade hit, har vi alltid haft en STOR hög med rivningsmaterial som ska eldas upp. I år kompletterad med en massa ris sen röjning. Att elda det fick också prio 1.

Att sätta på snökedjor på traktorn fick också prio 1. Om snön rasar ner står man sig slätt utan fungerande traktor...

Lite ljusslingor ute fanns också med på priolistan eftersom vi inte har någon fungerande utebelysning (ska komma från hallen när vi hunnit bygga tillräckligt för att få hit elektrikern), men ljusslinga i närheten av entrén är ett bra substitut.

Eftersom det visade sig bli en frostig men solig dag, med ganska lite vind i dag, blev det eldning ute istället för hallbygge. Allt hann inte eldas upp, men hälften, bra så. Vi hoppas på lämpligt väder nästa helg igen.

Vi fick hänga upp draperiet mellan hall och kök igen, men so what? Värmen stannar i köket och kylan i hallen.

Bilarna är också tvättade. Med visst besvär, vattnet hade frusit i slangen.

En gran framför entrén med nya fina slingor lyser nu välkomnande och kedjorna sitter där de ska på traktorn.

Att ha fixat detta känns såklart bra, men det finns så oändligt mycket mer som skulle behövas göras om det bara fanns mer tid!!!!! Både sådant som måste, som hallen och sådant man vill. Men så småningom...

Klart och färdigt!

Igår blev pärlspontpanelen målad en sista sväng igen SÅ NU ÄR ALLT KLART! Vissa saker är bättre än innan, andra är kanske inte lika bra, men huvudsaken nu är att allt är återställt!

Nu är tvättstugan igång igen, hyllor och saker är till största delen åter inflyttat och gästrummet börjar likna ett gästrum igen och inte en garderob, modell större. Det känns oerhört skönt!

Nu kan vi fortsätta vårt arbete med hallrenovering, som till största delen fått ligga nere under de här 5,5 månaderna som vattenskadan tagit från oss.

Nu när temperaturen börjar ligga runt nollan både dag och natt känns det att det behövs lite isolering och ytskikt där...

Home SWEET home!

Igår var jag i Skellefteå och jobbade, en tur på 40 mil tur och retur från stugan. Men det var trevliga kunder och gav lite klirr i kassan så det var en bra dag.

Det kändes väldigt skönt när jag var tillbaka och visste att det var sista kvällen, kände att då kunde jag äntligen slappna av.

Efter all stängning av el och vatten som ska till låste jag och drog söderöver frampå förmiddagen.

Väl hemma var det härligt att se att så mycket är återställt och klart efter alla dessa månader efter upptäckten av vattenläckan! Nytt trägolv i köket, blankare lack än vad vi hade på det gamla, men det är bara att ta det. Det som slog mig var hur mycket vitare detta nya var, två år får ett trägolv att gulna ganska mycket. Och det är ju gulnat jag vill ha det, så där är vi tillbaka på ruta ett... men det är utan skavanker och nu har vi satt nya tassar på stolar och så för att förhindra märken från dem i alla fall.

I tvättstugan är maskinerna inställda och, trodde vi, installerade. Men avloppsslangen från tvättmaskinen var inte där den skulle upptäckte vi när vi skulle dra igång maskinen. Elkillen kan ju inte göra det han ska förrän rörkillen gjort det han ska, och sen ska elkillen dit igen och även rörkillen..... och något led missas!

Det enda som är kvar nu är att målaren ska dra ett varv färg till på panelen i köket som de rev ner, sen är det klart!!!!

Ska bli så skönt att få flytta tillbaka allt på sina platser, slippa ha tvätten och städgrejerna samt en väldig massa annat grejs i gästrummet, kunna använda torkställning och, när det behövs, torktumlare igen! 

Och fortsätta uppbyggnaden av hallen....i den takt kära maken orkar. Just nu har han årets mest hektiska veckor.


Alternativa mediciner

Blev ganska förvånad i går kväll när jag titta de på Agenda och fick höra att Socialstyrelsen beslutat att läkare nu FÅR skriva ut/rekommendera homeopatmedicin! Det får inte ske istället för förskrivning av traditionella läkemedel, men att de överhuvudtaget får befatta sig med sådan medicin var överraskande, och glädjande!

Även en läkare som ägnade sig åt healing fick OK för att fortsätta med det, under förutsättning att det skedde på hans fritid.

Intressant är i alla fall, och likheter finns med akupunktur, som när det kom till Sverige betraktades som oseriös humbug. Nu är det vedertaget och används även på sjukhus.

Vad gäller homeopatmedicin görs ju den på naturliga ingredienser. Människan har ju i tusentals år hämtat sina läkemedel därifrån. Även många fabrikstillverkade (godkända) läkemedel är ju syntetiskt framställda kopior på naturens produkter. Så varför skulle vi inte använda homeopatpreparat?  


Ensam kvar

Söndag kväll och jag sitter ensam kvar i vår "stugby". Bertan åkte hem vid lunchtid men jag stannar här för att jobba några dar till.

Älskar det här stället, men nu hade jag mer än gärna åkt hem i stället, i morgon bitti är det två veckor sedan jag åkte hemifrån, och nu har jag faktiskt hemlängtan.

Fast å andra sidan, när Bertan berättade hur det såg ut hemma kanske det ändå är bättre att vara kvar här. De har ju jobbat hemma nu under vår semestervecka här. Nytt golv har kommit in i köket och lackats, maskinerna är på plats i tvättstugan, men det rådde en viss röra, milt sagt.

I hallen låg golv- och panelbrädor som blivit över, samt att vårt stora köksbord blockerade trappan till övervåningen. Frysen stog inne i mitt arbetsrum. Dessutom utkylt för de hade kopplat bort flera element...

Så stackars Bertan fick ensam baxa in köksbordet i köket för att komma in i huset över huvudet taget, osv osv.

Men nu verkar det mesta av återställandet efter vattenskadan vara klart, det har tagit ca 5,5 månad sen vi upptäckte det. Alternativet hade ju varit sämre...

Mer förbättringar

Nu har vi varit här i stugan i drygt en vecka - beroende på hur man räknar... och vilka man räknar. Men det roliga är att vi fått gjort mycket bra och positionsframflyttande saker (lät väl bra?).

Såklart har vi då flyttat fram positionerna ytterligare idag; 120-sängen i Dennis rum (röda rummet) har åkt ut och in har flyttats bäddsoffan som stått i andra stugan i en förfärlig massa år. Fördelen med att flytta dit den är att det rummet är så litet så även en 120-säng dominerar rummet. En vanlig soffa lämnar plats för ett litet bord och rummet blir ändå luftigt, samtidigt som soffan kan bäddas ut till en dubbelsäng om så behövs.Så har också all köksinredning från "nya" stugan flyttats ut till garaget och blivit inredning där. Kvar är själva diskhon och än så länge spisen och det gamla kylskåpet. Vi har ju beslutat att vatten och avlopp ska få vara kvar där och gömmas i nåt slags skåp. Det känns tokigt att proppa igen och bygga bort. Skulle någon i någon framtid vilja bygga om huset så finns då möjligheten att åter få till ett kök där.

Men det ser väldigt annorlunda ut i allrummet där:

Tack vare det milda vädret har även sommarens kommande altanbygge kunnat förberedas. Kära maken har grävt för plintar till den nya middagsaltanen. Betyder att när våren kommer är det bara att börja bygga! Den nya altanen kommer att bli både bredare och djupare än den gamla, familjen har ju utökats!!!! 

Blackout

Idag har vi ägnat oss åt att planera för döden. Är vi morbida? Nej, kloka. Sedan många år har vi ett gemensamt testamente skrivet, men det är dags att skriva om det. Så idag har vi varit hos byns guru när det gäller lagkunnighet och fått input om hur och vad man kan och bör skriva i ett sådant, beroende på vad man vill ska gälla.

Ett par timmar efter hemkomst därifrån, ca en halvtimma innan det var matlagningsdags, blev världen svart. Dvs elavbrott. Och det var ju redan mörkt ute, och så här ute på landet blir det då becksvart!

Efter en och en halv timma insåg vi att det var dags för reservplanen och plockade fram spritköket. Det fungerade alldeles utmärkt att fräsa lite wokgrönsaker, hälla på äggstanning, skiva över god ost, och ovanpå lägga tjocka skivor "helgskinka", dvs färdigkokt skinka.

Efter två och en halv timma, dvs lagom till det var dags för en espresso kom strömmen väldigt lägligt tillbaka. Espresso är väldigt svårt att få till på ett spritkök, men vanligt kaffe hade gått bra!

Slutsats; det är klokt att vara garderad!

Vackert

En alldeles väldigt härligt skön höstdag har vi haft här i dag. Totalt vindstilla hela dan, sjön alldeles spegelblank och +6 grader. En dag som gjord för en härlig långpromenad i solen! Vilket jag självklart INTE gjorde. Borde gjort...

Men däremot har det flyttats över köksskåp från "allrummet" till garaget, rensats skåp inne och flyttat ut i garaget sådant som klarar att stå kallt och inte behöver vara väldigt lättåtkomligt.

Det märktes att det var länge sedan det gjordes någon ordentlig genomgång. Hittade till exempel tre uppsättningar snorklar och cyklop, en omgång var använd (gissar Dennis) de andra ouppackade.... självklart sparar vi dem!

Mer kök att bygga om!

I dag har nästa köksrivning påbörjats! Vi delar ju vårt boende här i "stugan" på två hus, det ena är det ursprungliga där ansiktslyftningen av köket i går blev klar. Det andra byggdes för ca 18 år sedan och består av ett stort allrum med kombinerat kök och "vardagsrum". Dessutom ett stort sovrum, toalett och bastu. Där sover vi på sommaren och bastar på vintern (numera).

Detta hus var vår räddning på järnåldern när barnen hade kompisar med, då kunde vi sitta där inne och rå oss själva, medan de gjorde det samma i "gamla" huset. Nu är ju den tiden passé sedan länge och det stora allrummet har ingen som helst funktion längre. Det har blivit ett utrymme där vi ställer saker vi inte riktigt har plats för någon annanstans.

Planen nu är att göra två sovrum av allrummet i stället, för det finns ett betydligt större behov av. Alltså måste köksdelen till att börja med rivas. Skåp och lådor kommer i stället att få ny plats och funktion i garaget, så det känns bra att äntligen få riktig användning av dem!


Så mycket bättre!!!!!!!!!

Idag har adrenalinet stått i öronhöjd på maken. Han gillar inte att agera rörmokare och det har han varit tvungen att göra idag. Men efter en del svordomar, stress och omkopplingar fick han till det! Vattnet kommer in där det ska och rinner ut där det ska! Diskmaskinen står där den ska och är inkopplad, men vi har inte vågat köra igång den än. Det får bli i morgon bitti - OM det är nån koppling som inte är tät är det bättre att ta det problemet då i stället för på kvällen....

Kaklet vi blev tvungna att knacka ner är ersatt med ny plattor och fogades i förmiddags. Det enda som fattas nu är en silikonsträng mot bänkskivan, och en runt den nya diskhon. Lite av det gamla "stugkänslan" måhända är borta, men det är så mycket snyggare och så mycket mer arbetsyta! Och diskmaskin.... Yesss!En annan mycket trevlig "överraskning" har varit att vi kunnat använda sommarbastun. Vi har trott att den varit för "tunn" för att kunna använda även på hösten, men det har visat sig funka utmärkt!

Så det känns som det mesta har "gått vår väg". Till och med vädret som varit milt och fint för årstiden. Tre dagar i sträck har de lovat oss regn, men inte en droppe har det kommit! Nu ska det åter komma regn i natt, och de kan väl inte ha fel hur många dagar i sträck som helst, så OK då. Låt det komma!


RSS 2.0