Rivningsplaner mm

I morse vid kvart i åtta kom killen från "torkbolaget" som skulle kolla och mäta vattenskadorna i grund och golv. Han konfirmerade vad byggkillen sagt, att köksgolvet måste rivas upp en meter in i köket, till att börja med. Hela tvättstugan måste också rivas. När detta är gjort kan/ska de kolla om det behövs brytas upp mer.....

Sen ska torkmaskiner ställas dit och torka det hela i 6 - 8 veckor.

Det är väldigt blandade känslor. Känns så tröstlöst att riva upp rum som nyligen är från grunden renoverade. Jobbigt att inte kunna påbörja uppbyggnaden av hallen förrän i augusti/september. Ha en massa människor springande här och inte känna sig säker på att det blir som det var, som vi ville ha det.

Positivt/tur att skadan skedde INNAN vi fixade hallen, sedan hade tagit mycket längre tid innan den hade uppdagats, och alltså hunnit ställa till än värre skador.

Bestämt nu är att vi under nästa vecka tömmer tvättstugan på allt "löst" dvs allt som finns på hyllor och liknande. Måndag veckan därpå kommer en rörpulare som flyttar tvättmaskinen in till badrummet. Byggföretaget tar sedan hand om nermontering av övrigt i tvättstugan, såsom bänk, skåp och torktumlare, för att sedan börja bryta upp golvet där samt i köket.

Så i morgon drar vi upp till stugan och kopplar bort (försöker) allt som har med det här eländet att göra. Det finns såklart en del jobb där också att göra, men mer av slaget man tar det alltefter tid och ork.

En sak jag vet att maken kommer att lägga prio på är att montera in det nya kraftigare bastuaggregatet i sjöbastun! Ser SÅ fram mot att få sitta där igen och ha denna vyn utanför fönstret!


Sär skrivningar och dem andra tokerierna

Är ju lite av en språkpolis, vet inte varför, har alltid varit så. Retar mig alltså väldigt på särskrivningar och undrar var detta fenomen kommer ifrån? När de började dyka upp kunde man ibland skratta åt dem, det kunde ju bli väldigt tokigt och få en helt annan betydelse än den tänkta; kalv lever endast idag! Istället för kalvlever osv..

Numera börjar särskrivningarna nästan bli mer regel än undantag, och jag kan inte låta bli att undra om inte folk själva läser det de skrivit, och därmed också ser hur tokigt det blir?

Ett nyare fenomen som börjat dyka upp är att många inte vet när de ska skriva de eller dem. I dagligt tal är det ju ofta ingen skillnad, vi säger dom. Det har vi gjort i en herrans massa år, men i skrift har vi ändå haft kläm på om det ska vara ett ”m” i slutet eller inte.

Men den kunskapen verkar också försvinna. Ser oftare och oftare, till och med i tidningstexter, att ”dem kom fram”. I tal säger vi att ”dom kom fram” men i skrift ska det vara ”de kom fram”.

Däremot heter det ”jag gillar dem”, i tal använder vi även här ”dom”.

I mitt tycke är det bättre att rakt av använda sig av ”dom” om man känner sig osäker på om det ska vara ”de” eller ”dem”, det är hyfsat vedertaget att använda i skrift numera.Helgresumé

Åter är det väl så att "inget ont som inte har något gott med sig". Vår ursprungliga plan var att åka upp till stugan den här helgen och stanna där en vecka och under tiden få nya bärlinor och nytt golv i hallen. Så blev det ju inte när vi hittade vattenläckan. I stället är vi kvar hemma och kan inget göra inomhus. I stället har Bertan kunnat fortsätta arbetet med utbyggnationerna av garaget. Bakpå finns ju en där traktorn numera bor. På sidan ner mot vägen reglade han förra sommaren upp för utrymme för släpvagnen, med en stängd del bakom för gräsklippare och snöslunga.

Dessa sista utrymmen har nu fått väggar, och jag påbörjade igår grundmålning av traktorcarportsväggar (oj, vilket långt ord!).

Har varit en dag med varannantimmasväder (åter långt ord...), ena stunden klarblå himmel och nästa svarta tunga moln. En rejäl regnskur bara ändå!

Själv har jag ägnat mig åt lite trädgårdsvård, har blivit lite för lite tid för sånt tyvärr. Min lilla släntrabatt har fått ny jord uppblandat med kogödsel, så förhoppningsvis ska där växa så det knakar snart. Lite fler växter ska dit, hoppas hinna in till den lokala handelsträdgården i veckan. Vill ha ett par favoriter; Löjtnatshjärta och Aklejor.Har nog glömt att visa den fina portalen Bertan byggde utav gamla hässjestörar som låg borta vid ladan på åkern: Runt den ska Clematis och Humle klättra, är det tänkt. Båda planterades runt den gamla portalen som höststormen slet ner. Hittills har ordentligt med Humle kommit upp på ena sidan, samt en stängel av Clematis. På den andra är det bara en stängel Humle som kommit än...

Gränsen till vår mark går väldigt nära baksidan av huset. De som äger marken intill gjorde en avverkning av skogen för en vecka sedan. För vår del var det väldigt positivt, vi fick in mer kvällssol! Dessutom blev det vackrare när kvällssolen silas ner genom det gran- och lövverk som är kvar! Tidigare försvannn den helt bakom den massiva skogen:

 

I kväll hade vi tur och lyckades pricka in en lucka i molnflödet och fick faktiskt äta ute!Nygamla utemöbler; Irene fick förra året plastmöbler som andra hade tröttnat på och skulle slänga dessa fina, faktiskt handgjorda trämöbler. Sånt kan man ju inte acceptera, så nu står de hos oss. Tanken är att de ska bli vita så småningom.


16 år idag

I dag firar vi 16-årig bröllopsdag! Självklart känns det som det inte alls har gått så lång tid, men när man betänker vad som hänt sedan dess, känns det som väldigt länge sedan. Förmodligen ska det vara så.

Vi bestämde att inte köpa presenter eller blommor till varandra, istället köpte Bertan en flaska bubbel och jag lagade en god trerätters, det räcker bra så.

Hittade ett recept på en förrätt med Pilgrimsmusslor som lät väldigt spännande som jag ville göra, men när jag kom till affären var det extrapris på något skaldjur så de hade helt enkelt tagit bort pilgrimsmusslorna för att ge större plats till extrapriset, så tji musslor. Inte kul när man står i affären och har en plan och måste revidera den i en hast. Det fick bli ett säkert kort; kräftstjärtar.

Roligt däremot att för första gången göra en egen Tiramisu och den blir lyckad. Å andra sidan så enkel att göra, så det var svårt att misslyckas. Däremellan en god bit kött och potatisgratäng, en klassiker vi även hade då, för 16 år sen!

Då, för 16 år sedan hade vi även tur med vädret. Det har vi inte haft idag; hällregn och ca +6......, men kärleken är fortfarande varm och levande, det är det viktigaste!
Trevligheter och nödvändigheter

Igår hade jag en behaglig dag uppe i Umeå med omnejd. Kundbesöken gick snabbt, tyvärr får man väl säga, eftersom det berodde på att de inte ville köpa någonting. Återigen våndan över fulla lager och dålig försäljning.

Inget ont som inte har något gott med sig. Var tillbaka i stugan ganska tidigt och eftersom det på vägen ut landade några regndroppar på min vindruta, kastade jag mig över gräsklipparen för att hinna köra av så mycket som möjligt innan eventuellt regn kom.

Det kom inget regn, så jag hann klippa alla ytor. Istället för regn klarnade det upp så efter klippningen satte jag mig på trappen mot sjön och njöt av doften av nyklippt gräs och solens glitter i vattnet.
Senare på kvällen blev det också en härlig stund i bastun, sen somnade jag som en liten gris!!!

Nu är jag hemma igen, och under sena eftermiddagen kom äntligen en kille från en byggfirma anlitad av försäkringsbolaget och besiktade vår vattenskada.

Det som händer härnäst är att någon annan kille från ett "torkbolag" ska höra av sig och dyka upp under nästa vecka för att sätta in en torkfläkt. Hur länge den ska gå är omöjligt att säga, men ett stort antal veckor blir det.

Han kändes seriös och pålitlig, så på det sättet kändes det bra. Tyvärr konfirmerade han våra farhågor om att hela golvet i både köket och tvättstugan måste rivas upp och göras om. Vi kan nog vara ganska förvissade om att vi kommer att vara i början på hösten, tidigast, innan det hela är klart. Så det är först då vi kan börja jobba med hallen, så byggnationen av den blir dryga tre månader försenad. Jiiiihuuu!

Bästa hotellet

Sitter då i stugan och ska strax gå och lägga mig. Känns bra att vara här i stället för i röran hemma. I morgon blir det fler besök i Umeå och alltså en natt till här, på torsdag hemfärd med ytterligare besök i Ö-vik på väg hem.

Pratade med försäkringsbolaget i går igen eftersom ingen besiktningsman hade hört av sig. De lovade då att senast idag vid lunchtid skulle någon höra av sig, men det har inte hörts ett ljud. Ska ge dom till lunchtid i morgon innan jag ringer igen, men det bådar inte gott....


Rören fixade!

I morse halv åtta kom en liten  rörmokargubbe. Han såg lite suspekt ut, men när han satte igång såg det absolut ut som han kunde sitt jobb. När han var klar strax före elva var nya varm- och kallvattenledningar dragna, och den läckande ledningen bortkopplad. Himla skönt att åter ha rinnande kallt och varmt vatten i köket, man blir lite handikappad utan det!

De nya ledningarna ligger utanpå timmerväggen som är mellan kök och hall. När vi färdigställer väggen ska vi göra ett par inspektionsluckor så vi kan hålla koll.

Ringde försäkringsbolaget i dag för att kolla att vår anmälan från i lördags kommit in, men så verkade inte vara fallet, utan jag fick dra allt igen. Nu ska nån bygg/torkfirma ringa senast under förmiddagen i morgon för att bestämma en tid för att komma och inspektera.

Eftersom ingen lär dyka upp i morgon bestämde jag mig för att fullfölja mina jobbplaner och har nu packat för att åka norröver i morgon bitti. Det blir ett par besök i Ö-vik först och sedan ett i Umeå. Sedan - stugan!

Livet just nu

Självklart har hela dagen överskuggats av eländet vi hittade igår. Vi har fått tag på en rörmokare som kommer i morgon bitti och drar om vattenledningarna så de blir användbara igen. Sen vi upptäckte det hela igår har vi haft kallvatten i badrummet, inget varmvatten någonstans och inget vatten alls i kök och tvättstuga.

Försäkringsbolag är kontaktat och nån besiktningsman ska ringa i morgon och bestämma tid för besiktning. Men vi kan konstatera att det blir ett stort jobb. Vi drog undan tvättmaskinen och upptäckte då att golvet där har sjunkit och är vågigt, så spånplattan som ligger där har fungerat som en svamp. Hela tvättstugan kommer att få göras om, i värsta fall har det spridit sig in till "pigkammaren", vårt gästrum också... I köket finns en fuktfläck i golvet så det måste också rivas upp. 

Frågan är om vi kan bo här under tiden? Och var ska vi bo annars?

Hallen, som ju var avsikten att renovera nu, är ju bara att glömma tills vidare. Just nu finns där inget golv, det är borttaget och även så den isolering som fanns. Kvar är en murken trossbotten som vi lagt lösa golvspånplattor över, för att inte trampa igenom. Men all utomhusluft kommer ju rakt in där, nu än mer än tidigare. Den yta vi trampar på är ca 2 dm under golvnivå i det rum man kommer från, så det gäller att komma ihåg det, så man inte bryter fötterna. Trappan till övervåningen vilade på det golv som inte längre finns och hänger nu på de spikar som är dragna in i väggen. Vi hoppas den håller..... Vi hoppas nu att försäkringen verkligen täcker allt jobb som måste till. Hur länge det då kommer att pågå har vi inte en aning om. Hallen måste fås ordning på innan hösten ändå, annars blir det väldigt, väldigt kallt!

Just nu känns livet allt annat än roligt. Så många års hårt jobb, pengar och försakelser helt åt helvete.


Katastrof, elände och jävla helvete

Nej, världen gick inte under i kväll. Vi finns fortfarande kvar, världen ute är grön och vacker, himlen blå och det har nog varit en skön kväll. För dom som inte har drabbats av ett alldeles eget helvete och katastrof. Det har vi. Fel, vi lever och vad jag vet gör alla våra nära och kära det också, och det är huvudsaken.

Men, vi upptäckte i eftermiddags att vi har en stor, jag menar STOR, vattenläcka. Golvet bröts ju upp i hallen inför renoveringen och då uppdagades det. Ett rör som läcker. Det droppar inte, det RINNER vatten. Har gjort i ett till två år. Hur mycket av bärande balkar och annat viktigt som är skadat vet vi inte än. Vad vi däremot vet är att både kök och tvättstuga kommer att behöva göras om.

Så renovering av hallen, som i sig visade sig bli ett större projekt än vi trodde, har vuxit till ett börja-om-från-början-helvete. 

Vi håller oss för skratt i kväll. 

Vädurar


Är stjärnkretsens första tecken och symboliseras av en bagge. Väduren styrs av mars. Nyckelord: ”jag är”. Element: eld.

Personer födda i väduren styrs av sina impulser. De är pionjärer och håller på att bygga upp sin personlighet. All deras energi är självcentrerad, riktad mot dem själva. Vädurens kvaliteter är ledarskap, mod, styrka samt förmåga att driva igenom sin vilja. Väduren är initiativtagare och mycket bra på att sätta igång och göra saker men också otålig, rastlös och vill att allt ska hända på en gång. Tålamod är inte vädurens starka sida och hon/han tröttnar fort om saker och ting drar ut på tiden eller blir för komplicerade. Väduren har mycket energi och gillar sport och spel. Det går inte att styra eller kommendera en vädur utan de gör saker när de själva vill och när det passar dem. Väduren är temperamentsfull och blir lätt arg. Väduren är mycket självsäker på ytan och döljer en känsla av att inte räcka till, som finns i det undermedvetna. Till deras sämre egenskaper hör egoism och arrogans samt viljan att dominera.Känner igen mig i mycket av beskrivningen av Väduren. När två vädurar ska harmoniera och kommunicera uppstår självklart "stångningar", vi är ju tydligen styrda av Mars, krigsguden. Så det är klart att det blir kontroverser.

Men även vädurar har både hjärta och hjärna, och sägs vara ömsinta och förlåtande mot nära och kära (förmodligen är det bara mot dom...).

Tror att vi alla även har en liten Våg inom oss som vill ha jämvikt och harmoni, om inte annat så för att kunna rikta energin mot mer kreativa projekt än att stångas! För krigare är vi ju ändå inte.


Skåneresa

Åter hemma efter resan till Skåneland. Det har varit intensiva dagar. Flera människor jag inte träffat förut, de övriga har jag bara träffat som hastigast tidigare.

En av de inblandade i det här företaget ska precis dra igång en bed&breakfast-verksamhet tillsammans med sin fru, eller förmodligen är det snarare frun. Hur som så har de delat av en del av sitt stora hus för detta och vi tre inresta säljare, fick bli deras första "gäster".

När jag är ute och reser har jag hållit mig ifrån B&B, även om det är billigt, vill ha min egen toalett och dusch. Men nu har jag alltså fått pröva på den här varianten. Det är väl egentligen mindre problem när man "känner" både de man bor hos, och även de andra "inneboende". Men, lite frustrerande ändå när man vaknar och har tänkt sig att gå på toaletten och hör att nån annan hinner just före....så jag fortsätter med hotell när jag kan välja!

Mötet var bra, en del utropstecken blev det och det hela avslutades i går kväll med en god middag inne i Helsingborg.

En hastig sväng till kontoret i morse igen och sedan skjuts till flyget och landade här hemma i huset vid två-tiden.

När jag kom hem blev det ett telefonsamtal som jag har känt behov av en tid. Inte ett roligt, men nödvändigt. För jag vill laga. Och då tror jag att samtal är viktiga.

Lite pirrigt

Ikväll snurrar det i mitt huvud av helt andra saker än gårdagens blogginlägg. I morgon ska jag iväg på ett säljmöte och det är många år sedan jag var på ett sådant. En gång i världen (drygt fem år sen sista) var det en del av vardan.

Det här säljmötet innebär att jag flyger ner till Ängelholm/Helsingborgs flp i morgon via Arlanda och "mötar" hela onsdan i Åstorp med efterföljande middag nånstans i Helsingborg. Åter hem på torsdag förmiddag.

Det är såklart en av mina uppdragsgivare som har det här mötet och det ska bli väldigt intressant. En hel del förändringar har skett i det företaget sedan årsskiftet, bl.a ägarbyte,  och gissningsvis får vi nu reda på lite närmare hur de tänkt sig framtiden. För min del kan deras planer innebära antingen bu eller bä, eller bäggedera.

Mycket spännande.....och lite scary.

Tankar i vargtimman


Många människor har en förmåga att börja fundera när de lagt sig för att sova. Tankarna byggs på och det blir svårt att somna. För mig har det alltid varit så att funderingarna kommer på de tidiga morgontimmarna. Båda de senaste mornarna har det varit så, jag vaknar till av någon anledning och sen är tankekarusellen igång. 

Samtal som varit återupprepas, jag hittar nya frågor jag skulle ställt, nya svar jag skulle givit, nya funderingar om vad som egentligen tänkts med det sagda, hur och varför det blev som det är, och om det går att laga.

I samtalen har det pratats förbi, det har pratats behov, det har pratats i en gäll forcerad ton, det har saknats kommunikation, det har saknats förståelse och det har saknats insikt.

Till slut har jag somnat om, men utan svar, utan lösning. Med den gnagande otillfredsställelsen kvar när det var dags att gå upp.
Sköna dagar

När vi bestämde att åka upp till stugan i helgen så lovades regn och rusk. Vi tyckte att det spelade mindre roll, då kunde vi lägga mer tid på inomhusjobb. Sen ändrade de sig och det skulle bli soligt och fint. Härligt, tyckte vi, då lapar vi sol och spar inhomhusjobbet!

Facit blev - en blandning! Idag har det varit mestadels soligt, men blåsigt. En massa utomhusarbete har blivit gjort, men även en massa inomhus. Inomhus är mest garaget, där tre väggar har fått på sig spånplattor och alltså blivit just väggar.

Mitt inomhusjobb har inte varit några stora saker, utan mer det lilla: en väggklocka.

I alla år vi varit här har vi haft en trotjänare, som det senaste året krånglat. Vi har försökt blidka den med nya batterier, men inget har passat. Så då blir vi obönhörliga - ut! Men vanans makt är stor; blicken söker sig mot platsen där den brukar hitta tiden, så något nytt var tvunget.

Så, en plankbit, ett urverk från Clas Ohlsson, visare faktiskt från den gamla klockan, lite färg:Nu är timmarna bara utmärkta med små pluppar, men skulle vilja hitta något roligt smått att sätta i dom. Vi får se....


Shopping m.m

Igår blev det snudd på en heldag i stan för mig. Hade ett kundbesök inbokat kl 13 och tandläkaren 11.20. Före och emellan besöken blev det lite shopping.

Hittade ett par väldigt väl passande beige byxor (en väldigt praktisk färg, kombinerbar med alla andra färger) på Flash med hög midja, är så glad att den modellen börjar göra sitt återtåg! Hade helst velat haft lite utställda ben också, men fick nöja mig med raka.Dom kommer att få göra god tjänst hos mig!

Hos tandläkaren blev det en gjutning av underkäken, nu ska även den blekas!

Orkar ju inte gå i så många butiker, före tandäkaren blev det lite välbehövliga underkläder och efteråt hittade jag byxorna, sen satte jag mig i stället på en bänk på gågatan och tittade på folk och njöt av solskenet!

Sen blev det maratonkundbesök....men lite betalt gav det!

Mitt blåa finger börjar idag gå att använda lite försiktigt. Igår gick det inte att skriva på datorn med det, inte att göra något annat heller, men nu funkar det att skriva. Det är fortfarande blått och svullet, men inte fullt lika mycket som igår, så benet är nog inte krossat.

I början på veckan lade vi om vår planering och bestämde att vi åker upp till stugan i helgen. Det ska bli regn och ganska kallt, men det spelar ingen roll. Det ska bli skönt att komma upp! Går ändå inte att klyva ved när det regnar, inte heller att riva ut hallgolv om man inte kan ha dörren öppen och slänga ut skiten allteftersom!

I stället ser vi fram mot en helg med mycket vila och återhämtning, framför allt för Bertans del, god mat och dryck, avkopplande bastubad och allmänt välbefinnande!

Ljuvt och lett

Igår var det massiva tekniska problem på den här bloggen, så här kommer en sammanfattning av gårdagen:

Äntligen varmare väder, vedklyvning, vedklyvning i linne och shorts, mer vedklyvning, takrivning i hallen, sanslös massa skräp som rasar, isolering, damm, igenmurade ögon näsa hals, getingbon, råttbon, totalt murkna takbjälkar, vägg som inte möter tak (= blåst och allt annat som vill ta sig in har fritt tillträde), städning, grillning.

I morgon får vi gå till jobbet och vila.Ja, så såg gårdagen ut.

Idag har vi begåvats med riktig sommarvärme, det är vi ju säkert inte ensamma om, men det är första gången här hemma som vi kunnat sitta ute och grilla och njuta av sol och värme. 25 underbara grader när det var som bäst!

Arbetsmässigt blev det en hyfsat kort dag för mig, så jag drog på shorts o linne och drog igång vedklyvningen när jag kom hem. Tyvärr blev det inte lika mycket gjort som jag önskat. Mitt vänstra pekfinger råkade hamna mellan två hyfsade okluvna vedträn..... hela fingertoppen är blå! Inte bara nageln utan även på handflatesidan. Det bultar och det bankar kan jag ju säga, fortfarande efter över fyra timmar! Går inte ens att skriva på datorn med den - ONT, DET GÖR ONT!


Bild lånad från Sagoruna

Så här ser mitt finger ut, skillnaden är att det är pekfingret för mig, som tur är på vänster hand! Men tvivla inte om att det är synd om mig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Familjedygn deluxe

Bussresan ner till storstan i går var rent behaglig, upplevde timmarna som korta. En stor bidragande orsak var sällskapet av boken jag hade med - en Camilla Läckberg.

Mötte upp Vickie på T-centralen för gemensam färd till Kim och Markus. Där väntade mer trevligt sällskap i form av dom, maken, Dennis, Heli och Ebba och även god mat - älgstek med goda tillbehör!

I det högljudda sorlet verkade Ebba trivas väldigt bra, ju mer prat desto bättre sov hon. Efter lite mat somnade hon snabbt om i faster Kims famn:Idag bjöd Dennis och Heli på lunch samt att vi åter fick tillfälle att njuta av lillskruttan Ebba, den ljuvligaste lilla rosenknopp man kan tänka sig!

Hon och Fabbe verkar trivas ganska bra tillsammans!Undrar vad dom sa till varann?

Verkar tänkvärt i alla fall!

Ikväll ska jag även njuta av att få somna på min älsklings arm, det har jag inte fått göra sedan i söndags!

Nöjesresa

Dagen idag var tänkt att ägnas åt att boka inför nästa vecka, men det gick åt pipsvängen till största del. Flera hade nyss gjort inventering och upptäckt att de hade alldeles för mycket varor och var tvungna att sälja bort befintligt innan de kan ta in nytt. Andra hade fått flera varuleveranser den senaste veckan och var smått panikslagna över var de skulle göra av det nya, och om de skulle lyckas sälja det.

Lyckades få till tre besök, två på måndag och ett på tisdag. Varje vår finns en period - jag trodde den hade börjat med tanke på det fina aprilvädret - när man kan sälja in det sista för sommaren, och det gäller ju att fånga den. Inte komma för tidigt, som jag verkar göra nu och inte för sent, då är de rädda att inte hinna få ut varorna innan sommaren är över.

Så jag får väl avvakta ett tag till.... och hoppas att det då inte blir försent....

I morgon ska jag åka långfärdsbuss. Det har jag inte gjort sedan tonåren när jag emellanåt åkte till min gamla hemstad Borås. Föredrar egentligen tåget, mer rörelsefrihet där, men bussen är mer lättnåbar härifrån och jag får skjuts dit av snälla grannen Märta. Har de senaste dagarna dessutom hört den ena rapporten efter den andra om inställda tågavgångar (en del ersatta med buss...). Frågan är vad SJ håller på med?

Ska nu ner till huvudstaden och möta upp maken hemma hos Kim och Markus. Då kommer han från Oskarhamn och sin konferens och i stället för att köra ända hem i ett svep (farligt tröttsamt långt), så slår vi två flugor i en smäll och hälsar på barn och barnbarn. Det ska bli väldigt roligt!!!!

Få träffa den här lilla skönheten igen också!!!


Hemma

Ja nu är jag hemma igen. Alltid skönt att komma hem, men inte lika skönt den här gången som det brukar vara.

Två anledningar; för det första kom jag hem till ett tomt hus eftersom Bertan drog iväg på en konferens igen i morse, för det andra vårt renoveringsprojekt hallen.

Det största nöjet med att komma hem är ju ändå att få träffa kära maken, och det blir inte detsamma när det trots att man är hemma blir ytterligare två ensamma kvällar!

Hallen håller ju ungefär samma temperatur som det är utomhus, dessutom har det ju frigjorts en sanslös massa damm av olika slag, som man helst inte vill veta vad det är. Men det syns. Och det känns.

Överallt ligger ett inte alltför tunt lager av nåt slags pulver, ser det mest ut som. Dammsuger och dammar man, dröjer det inte länge förrän det byggt upp igen. Man är hela tiden torr i munnen eftersom man andas in det, samt att man harklar sig hela tiden.  

Det finns anledning att jobba vidare på det där projektet, så vi kommer till återuppbyggnadsfasen så fort som möjligt!

Skulle heller inte skada om vädret slog om som de lovar, så det inte är kallare än i kylskåpet där!

Dalaturné

I morse var jag uppe i ottan för att ge mig iväg till Dalarna. Med mina mått mätt ottan i alla fall, alla håller nog inte med mig, men strax före sex var jag uppe.

Blev så "glad" när jag strax innan jag skulle åka såg att det började snöa! Som tur var gick det fort över och jag tyckte att det var ju bra att jag skulle söderöver, borde ge varmare väder och regn snarare än snö.

Första stoppet i Falun och sen vidare till Borlänge och efter det Leksand för övernattning. Mellan Borlänge och Leksand kom det en riktigt rejäl snöby, samtidigt som dom på lokala nyheterna pratade om mer snö i natt och dessutom minusgrader. Kul. Tur att jag har första besöket kl 10 i morgon här i Leksand och alltså inte behöver köra så långt.

Eftersom jag ju betalar hotellen själv försöker jag ju alltid hitta det billigaste. Vandrarhem går bort, för jag vill ändå ha toa och dusch på rummet. I de här trakterna är det svårt att hitta jättebilligt, men jag hittade ett hotell som i stället för en stor byggnad har många små stugor i stället, med allt från enkelrum till 6-bäddsmöjligheter. Till och med en liten uteplats utanför varje med bord och stolar. Ligger väldigt fint på en sluttning i skogen, synd bara att det är så tråkigt väder!


Ännu värre damm

nämligen från glasull. Värsta sorten. Är precis vad det säger sig vara. Små, små bitar av glas. När det har suttit gissningsvis 60 år och råttorna har byggt bo på en del ställen i det, då PULVRISERAS det. Det är då det blir riktigt hälsovådligt. Virvlar i luften och kryper ner i luftvägarna och biter sig in där. Andningsproblem!

Det visade sig också att ytterväggarna i den här utbyggnaden som innefattar hall och badrum, enbart verkar vara uppbyggd av några reglar. Ingen timmerstomme där inte, ingen stomme alls! Mellan reglarna denna glasull på utsidan och på insidan gullfiber. På insidan var det ju dessutom två lager panel....

Vi måste riva taket också för att se om vi är tvungna att bygga om den här utbyggnaden mer eller mindre utifrån och in. Vi hittade en gammal vattenskada uppe i taket där trävirket har ruttnat helt på ett ställe. Där finns ingen fukt nu, men frågan är vilken bärighet träet där har.

Golvet har vi ju inte börjat riva än, men det ser nästan ut som om det skulle kunna vara dubbla golv också, och att det ursprungliga ligger 2 dm under det nuvarande...spännande. Att det är dubbla lager panel i taket vet vi redan.

Så nu är det inte så mycket som skiljer oss från utomhusluften, och det känns! Det är inte många grader varmare i hallen än ute. Det passar ju väldigt bra att det sedan några dagar varit betydligt kyligare och blåsigare än tidigare..... Vi har åter tagit bruk av våra gamla rejäla gardiner från Vinbärsvägen. De har ju även tidigare använts här som rumsavskiljare och annat skydd, nu är det dags igen. Ett har blivit uppspänt i öppningen in till köket. Som tur är funkar det bra, tyget är så kraftigt att köket håller sig hyfsat varmt.

Sist men inte minst vill jag berätta att jag i dag lyckades så till den grad i köket att det blivit ett nytt inlägg på eatit.blogg.se!

RSS 2.0