Formexdags!

Idag har snickargubbsen bytt ut de ruttna takbjälkarna mot nya friska i hallen. Ett skrämskott fick de tydligen vid ett tillfälle när övervåningen hoppade ner sådär 3 cm när de skulle byta en bärlina. De berättade det efteråt, inte när det hände. Tydligen lyckades de trycka upp det hela igen. Vill egentligen inte ha det så spännande...

I morgon ska de flytta lilla fönstret i trappan till övervåningen. Det ska flyttas ner en våning. Det är tydligen inte helt utan risk att göra en sån sak heller eftersom nytt hål måste tas upp i timmerväggen, vilket i värsta fall kan rucka på stockarnas läge. De diskuterade hit och dit om hur de först skulle säkra väggen. Denna diskussion kom EFTER de berättat om övervåningens nigning, vilket kändes väldigt obehagligt.

Men i morgon slipper jag få veta om nåt går på tok, åtminstone inte i realtid. På förmiddagen lastar jag min Blue Bird och seglar ner till huvudstan. Kör direkt till mässan och ordnar alla papper och tillstånd, går fem varv i båda montrarna jag ska jobba i och försöker memorera vad där finns, och VAR det finns. Sen är det infomöte i en av dem kl 17, såvida det inte blir försenat som vanligt. Sen är det bara att fortsätta låta adrenalinet pumpa i fyra dygn till, och sen hemfärd måndag förmiddag.

Ljust och luftigt!

Hem kom vi igår kväll och jag måste säga att fastän jag älskar vår nordligare bostad, så är det himla skönt att komma hem!

Dessvärre lämnad ensam redan i dag, vi har inte setts för mycket de senaste veckorna. Förra veckan var vi på varsitt håll måndag till torsdag, den här veckan blir det varsitt håll måndag till fredag!

Har måndag och tisdag hemma den här veckan innan det är dags att åka ner till storstan på onsdag för jobb på Formex torsdag till söndag. Ska hinna förbereda inför mässan, dvs ringa lite kunder, samt en hel del annat att fixa. Frissan är en sån sak. Där har jag varit idag och fortsatt processen som påbörjades i juni, när jag klippte några decimeter av det rygglånga håret samt började ljusa upp det. Klippt så mycket blev det inte idag, men rejält mycket ljusare! Tycker att det blev riktigt bra! Eftersom det sägs att "blondes have more fun" är det ju dags att ta reda på om det stämmer, så nu sällar jag mig till blondinskaran! Bättre sent än aldrig!Idag har våra snickargubbs varit här och fått den nya dörren på plats i hallen! Det blir kanonbra, men det är tur att vi fortfarande har torkapparaturen som står och blåser massa varmluft, för dörren sitter som sagt där den ska, men väggarna runt omkring finns mer att önska om!

Som synes fattas det lite vägg in mot dörren, men det vädras bra i hallen! Det kommer så när det är klart att bli mycket ljusare i hallen också, dels med en vit dörr, som dessutom har fönster, sen kommer det ett fönster där den gamla dörren sitter.

Inte heller har vi (läs maken) skaffat vare sig lås eller handtag till denna nya dörr, så vad hjälper det att jag i min ensamhet här ute i mörka, ensliga skogen låser den andra "vanliga" dörren? Bad gubbsen spika för en bräda på utsidan av dörren, då måste det till en kofot eller skruvdragare för att komma in ändå.... inte så svårt i och för sig.... men det tar lite längre tid....

Egentligen är det mycket märkligt att maken alltid lyckas hålla sig borta när det är såna här specialgrejer i görningen!


Höstsommar

Förra veckan eller nåt hörde jag en intervju på radion med en same som berättade att de räknar inte fyra, som vi, utan åtta årstider. Den här veckan har vi definitivt haft två av dem. Enligt dem kommer efter sommar höstsommar. Det är det vi haft i helgen.

Som alltid är det härligt att vara här, men lite lurade känner vi oss ändå denna helg. Prognoserna har varje dag lovat att dimman/diset skulle lätta frampå dan, men så har det inte blivit.

Igår såg vi några himlarevor mellan molnen vid 17-tiden, sen sänkte sig dimmorna igen. Idag har vädret varit likadant, molnen och diset har hängt i knähöjd hela dan. Vid 17.30 klarnade himmelen på bara några minuter och blev molnfri. Vi fick nöjet att dricka kaffet i solen på altanen, that was it!

Så här hade jag det både tisdag och onsdag kväll när jag var här själv! En ljuv smak av sommar!I skrivande stund håller dimman på att lägga sig i takt med mörkret igen. Alldeles strax är det dags att gå ner i bastun igen. Det är ändå oerhört nice att det är såpass varmt (har varit ca 18 alla dagar) så det går att använda strandbastun. Även i kväll kommer vi att ställa ut en lykta på bryggan, och gå ut och plaska runt. Så jävla skönt!!!


Bastu med bad

Det gick alldeles utmärkt att bada i går trots att man knappt såg var man satte fötterna. Det roliga är ju att fötterna/kroppen känner igen underlaget och vet vart de ska gå. Blev förvånade att det inte kändes kallare i vattnet än vad det gjorde, med tanke på allt regn som kommit den senaste veckan. Kollade i dag och det är faktiskt fortfarande 18 grader i vattnet!

Vi satte ut en lykta på bryggan för att ha både något att titta på från bastun, och ett ledljus att gå efter ner i vattnet. Att sedan grannar kanske får nåt att titta på och undra över gör inte det hela sämre. De vet vid det här laget att vi är lite "eljest"! Det bjuder vi gärna på.

Idag har vi haft en alldeles särdeles grå, dimmig och på förmiddagen duggig dag, men varm. Det betyder att vattnet inte har blivit kallare, så nu är det på't igen - bastu med dopp!!!!!

Ljusbrist

I kväll kom kära maken upp hit till stugan också, väldigt, väldigt skönt och trevligt! Det är alltid härligt att vara här, men självklart så mycket bättre när vi är båda. Så är det ju hemma också förstås, så förmodligen är det väl helt enkelt så att vi gärna är tillsammans!

Var tveksamma om det skulle funka, men om bara några minuter blir det bastning i strandbastun. Det går fortfarande att få upp tillräcklig värme där nere. Det som inte hänger med är ljuset. Vart tog det vägen? För bara några veckor sedan var det fortfarande ljust vid den här tiden, men nu är det becksvart.... hösten är i antågande...

Men än mer känns det som en förlängning av sommaren att fortfarande kunna sitta där nere, även om vi inte blir bländade av solens glitter i vattnet utanför. Vi hade tänkt bada, men det kan vara förenat med viss fara när man inte ser var man sätter fötterna när man ska ner i vattnet. Vi får se! Man kan ju alltid lägga sig på mage i gräset och försiktigt åla sig ner i vattnet, alternativt sätta sig på rumpan och kana ner..... :-) 

Stugliv veckan ut!

Ikväll sitter jag uppe i stugan igen. Besök i Ö-vik på dagen på väg hit och onsdag och torsdag besök i och runt Umeå.

Har blivit rejält försenad i det jag tänkte fått gjort ikväll pga att datorn har uppfört sig knäppt, ibland verkar det som den vaknar på fel sida när jag drar igång den. Sen var det uppdateringar och skit och den stod bara och stampade. Oerhört frustrerande. Väntar väl mer eller mindre på att den ska paja, den är ju 4,5 år, så den lever väl på övertid, men däremellan är den snabb som en kalv på grönbete.

Efter omstart uppför den sig OK igen, den lilla maskinen.

Väldigt skönt att komma hit, det är ett väldigt trevlig hotell, taskig service (självhushållning), men billigare kan det inte bli!

Sköna dagar

Igår hade vi en helt underbar sommardag, knappt ett moln på hela dagen och skapligt varmt. Undrar om det var den sista riktiga sommardagen? Varje år, hela augusti, är det den tanken jag har när det är så där riktigt härliga sommardagar. Pessimist? Nja, när det har gått så här långt in i augusti är det nog mer realistiskt. Samtidigt ett sätt att påminna sig själv att ta vara på dagen. Helt gjorde jag inte det ändå i går; målade utbyggnationer på garaget (måste göras innan hösten) och klippte gräs. Men nån stund med ansiktet i solen blev det också. Och såklart grillade vi, och satt ute och åt!

Vi har ju fortfarande torkapparaturen som står och blåser 50-gradig luft ner i husgrunden, vilken sedan sipprar upp i huset och ger oss en inomhustemperatur på ca 23 - 25 grader. Om vi inte konstant vädrade skulle det nog vara mer.

Det gör ju att vi inte har behövt elda ännu. Har ju i och för sig varit hyfsat varmt länge, men nån eldning hade nog behövts annars. Det har gett mig tid att hinna svärta spisen innan eldningssäsongen. Så här svart och fin blev den:Nästa "putsning" är att måla på lite mer vit färg i vedutrymmet under spisen, det är inte gjort sen den byggdes upp och börjar bli lite åtgånget:Färg finns uppe i stugan och ska tas hem nästa helg när vi åker upp. Sen gäller det bara att göra det.....

I dag har det varit en mulen dag och jag blev sugen på att kolla om kantarellerna jag lämnade kvar i skogen hade vuxit på sig och var hämtbara. "Tvingade" med mig maken på en kontrollrunda. Förstod ganska snart att jag hade ögonen nere i marken för att leta kantareller, medan han hade ögonen i en helt annan nivå för att se vilka träd som skulle vara lämpliga att ta ner i höstens vedavverkning.....

Men det är helt OK, vi fick motion, frisk luft, kantareller och koll på avverkningsläget!

Dessutom en god middag efteråt på fläskfilet med kantarellsås för fyra personer (dvs två i frysen)!Fixat och klart!

Idag har jag bokat inför nästa veckas resa upp till Västerbotten. Kan återigen bara konstatera att Väster- och Norrbottensfolk är SÅ mycket mindre svårflirtade (för att uttrycka det diplomatiskt) än vad Västernorrlänningar och Gävleborgare är. Helt klart är det så att ju närmare Stockholm man kommer, ju mer höjs nästippen!

Eller så är det så enkelt att däruppe är det färre resande säljare som vill komma på besök och/eller man inser att det är förknippat med en rejäl kostnad att ta sig dit, och tar sig tid med besöket. ELLER så är det faktiskt så att nästippen är mer i horisontalläge. Konstateras kan ju också att när man väl är där, så är de fasiken så mycket trevligare att ha att göra med också!!!

Hur som helst känns det väldigt skönt att ha veckan fixad! Såklart avslutas den sen i stugan över helgen. Då hoppas vi på att få en sån där härlig skön sistasommardagarnahelg!

Bara för att jag vågar uttrycka önskningen i ord kommer det att bli en riktig skithelg vädermässigt! Ja, jag är emellanåt skrockfull....


Dagens STORA händelse!

Dagens stora händelse i Sverige är väl att Vickan och Danne äntligen väntar smått. Gissar att de kämpat ett tag... grattis och lycka till till dem!

Dagens än större händelse för oss och den lilla nya familjen, som alltså på ett plan ligger ett år före Vickan och Danne, är att de skrivit kontrakt på det finaste lilla radhus man kan tänka sig! (Vickans kåk är ju något större, så där ligger de ju före...)

Så himla litet är inte Dennis och Helis hus heller, de kommer att ha plats för att utöka familjen i det. Tyvärr har bilderna redan tagits bort från Hemnet, men här bilder lånade från brf Västra Galaxen:

Tycker att de gjort ett riktigt kap och säger GRATTIS, GRATTIS OCH LYCKA TILL! Puss på er!
Inte som planerat

Äntligen en dag med lite varierad molnighet. De senaste dagarna har egentligen inte gett så stora mängder regn, men det har varit mulet med oerhört fuktig luft och väldigt varmt och kvavt, även nätterna har varit varma.

Min plan för den här veckan var att jobba här runt omkring, men det har skitigt sig. De butiker jag ville till har inventering, folk på semester, vill vänta till mässan osv osv, men några har jag fått till.

Betyder att det blivit mer tid hemma till fixande, tex äntligen fått sytt gardiner av de rutiga kökshandukarna jag köpte på Tradera i våras. Däremot är det ingen idé att hänga upp dem förrän i höst när alla byggnationer är klara och fönstrena förhoppningsvis putsade.

Har även varit en liten sväng uppe i skogen och hittat lite kantareller. Hade trott att det skulle finnas mer gott om dem med tanke på allt man hört om den goda tillgången, men här har inte varit tillräckligt med regn under sommaren.

Och så är jag så glad för den lilla familjen, vars planer verkar gå i lås!


Höstvisa

Efter veckans regn och kyla (+9 i Älvsbyn) kändes det som ett rejält plåster att få en så här underbar solig helg! Både igår och idag har solen flödat över oss. Ingen värmebölja, men dryga 20 grader och tillsammans med solskenet absolut tillräckligt för att svettas.

Grillmiddag i dagarna tre, ätit ute i solskenet, man bara undrar om det här var de sista riktiga sommardagarna? Till i morgon har det ju lovats regn, och man vet ju aldrig hur länge sådant väder tänker stå sig.

Hela dagen har jag haft Tove Janssons "Höstvisa" i huvudet, trots det vackra vädret. Ett förebud kanske?

Valda delar:

Jag letar efter nånting
som vi kanske glömde bort
och som du kunde hjälpa mig att finna.
En sommar går förbi,
den är alltid lika kort,
den är drömmen om det man kunnat vinna.
Du kommer kanske nångång
förr'n skymningen blir blå,
innan ängarna är torra och tomma.
Kanske hittar vi varann,
kanske hittar vi då på
något sätt att få allting att blomma

Skynda dig älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut,
tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommarn slut.


Äntligen hemma!

Det tog emot så det skrek om det att lämna stugan i går, även fast jag visste att jag skulle hem och träffa min älskling som jag inte sett sen i söndags.

När jag väl kom hem kändes det ändå oerhört skönt, skönt att komma hem! Hem till större ytor, till ett större lugn.

Dessutom har våra snickargubbs varit här i veckan och gjutit nya plintar i hallen och lagt bärlinor och trossbotten och provisoriska golvspånplattor. Nu är golvet uppe på normal nivå vilket gjort att vi tagit luftsteg flera gånger! Man vänjer ju sig faktiskt ganska fort, i det här fallet vid att golvet är ett par decimeter under normal nivå, så nu när det helt plötsligt är höjt igen, hänger hjärnan inte riktig med utan den säger fortfarande "ta ett stort kliv"!

Det känns oerhört skönt att halluppbyggnaden har påbörjats så att nolläget har brutits! Vi har ett par veckor kvar med torkapparaturen innan kök och tvättstuga också ska börja återställas, men den värsta tiden är nu avklarad.

Att dagen har bjudit på ljummet väder och sol har ju inte gjort tillvaron tråkigare. Har ersatt några uteväxter som gjort sitt under semestern med nytt och i allmänhet mått bra!


Går in för landning....

Är nu åter i stugan efter dagarna i Skellefteå, Piteå och Älvsbyn. Såååå himla skönt att vara tillbaka här igen. Blir en än större lättnad när man bott på ett lite halvsunkigt hotell. Tvekar ändå inte att bo där igen, det funkade. När man betalar ur egen ficka tenderar man att sänka kraven....

Men dagarna har betalat sig, så jag är glad och nöjd.

Härligt också att vädret här var hyfsat, har haft regn i större eller mindre mängd hela tiden, men här gluttade solen fram och jag kunde sitta en stund på trappan och försöka varva ner och andas ut.

I morgon blir det lite sovmorgon, sen ska jag försöka boka för nästa vecka och förhoppningsvis kunna klippa gräset innan jag åker hemåt frampå eftermiddagen.

Men jag känner att det kan bli en halvsen kväll i kväll, känns som det behövs för att landa!Paltzeria

I kväll är jag i paltland, i Piteå. Men inte på det vanliga hotellet jag brukar bo på, där var det fullt. Så då var det till att försöka hitta något annat, helst lika bra och lika billigt.

Lika billigt hittade jag faktiskt, men naturligtvis inte lika bra. Men det får gå. Väldigt spartansk inredning, men TV och dusch/toalett på rummet. Funkar bättre när man tänker på att det kostar en fjärdedel av vad ett rum på Scandic kostar.

Det roliga med det här stället är att det är  nån slags biverksamhet till en restaurang som serverar Pitepalt, och heter just Paltzeria. Var annars än i paltens hemstad kan man ha en restaurang som har det som sitt dragplåster?

Eftersom regnet kommer horisontellt orkade jag inte försöka hitta något annat ställe att äta på, så det blev på Paltzerian. Det var inte jättemånga gäster där, men det var bara jag som inte åt palt! Det är också i Paltzerian som frukosten ska serveras, hoppas att det inte blir palt även då!


Bild lånad från ilovepitepalt.se


Ensam och övergiven

Ja, nu sitter jag här framför datorn, ensam kvar i stugan efter en skön, trevlig och mysig helg, men vädermässigt usel.

Fredag kväll kom Kim och Markus och det har som sagt varit mysigt, med mycket mat, goda efterrätter och mycket prat, men jag vet att även de hade sett fram mot fiske och bad. Hoppas att de får mer av den varan under resten av sin semester!

Efter de helt underbara dagar vi hade hemma i veckan hade vi ju sett fram mot en solig, badrik helg här, men så blev det inte. Badat har vi gjort, men då efter bastun.

Torsdag em och kväll var OK, vi fick grilla och sitta ute, men sedan har det regnat, nästan hela tiden i olika mängd. Undantaget har varit idag, när det mestadels hållit upp. På eftermiddagen har solen tom gluttat nån kort sekund.

Dessutom ser jag nu hur himlen snabbt mörknar av åsksvarta moln, de har ju lovat skicka hit mer regn, med eventuellt åska. Kanske bäst att stänga ner datorn, har hunnit förbereda veckans jobb som tur är! I morgon bär det iväg norröver, tydligen i ösregn. Kul.
Från förälskelse till kärlek

Efter packande och fixande hemma inför avresan, blev det det då en första långresa med min Fågel Blå.

Ska väl inte säga att det var en Hallelujaupplevelse, men lite mer kär blev jag.

Förälskad blev jag väl när jag hittade honom och tog jungfrufärden, nu var det en djupare känsla. Vi kommer att bli ett, så småningom!

Det tar ju alltid ett tag att hitta alla varandras små egenheter, veta hur beteendena är i olika situationer, och hur de ska hanteras. Så småningom kommer han att kännas som hand i handske, han också! Ser fram mot det!!!!

Igår ägnade jag morgonen åt att tvätta och putsa på honom, så idag var han lika blank och fin som när vi hittade varandra!Hemma har det ju bara blivit kortkörningar på några mil och jag har tyckt att bränsleförbrukningen legat oroande högt. Idag på långvägen har det varit ett annat språk. Har dessutom upptäckt att det är ett måste att använda farthållaren, annars går det gärna för fort, han är HET! Mycket trevlig man!

Pride o annat


Nu börjar livet så sakta återgå till vardan, fast det tar emot. Speciellt sådana här underbara dagar! Igår försökte jag boka för nästa vecka, men folk var på semester osv, så det blev ingenting. 

Bertan var bara ute en sväng på förmiddan så när han kom hem packade vi en påse med vatten och extra bikini och åkte och badade. Underbart! Vi har en liten sjö några kilometer härifrån med jättefin sandbotten och långgrunt, perfekt för barnfamiljer. Funkar ju även för oss utan småbarn... 25 grader i vattnet är inte fel!

Idag gav jag mig på telefonen igen och har nu till största delen klart för en Norrbottenssväng nästa vecka. Vi åker upp till stugan i morgon och sen åker jag norröver därifrån på måndag morgon. Det ska bli VÄLDIGT roligt att få umgås med min Blue Bird ett rejält antal mil och riktig lära känna honom! 

Apropå roligt så ångrar jag att vi aldrig under våra år i Stockholm var på Stockholm Pride. Men det är ju alltid så, att sånt som finns nära är liksom inte lika intressant som sådant som är mer onåbart. Sen verkar det också som Pride har utvecklats en hel del sedan vi flyttade. Skulle vara roligt att se den nån gång!

Tror att den festivalen har bidragit oerhört mycket till att homosexualitet idag är betydligt mer accepterat än det var för bara tio år sedan. Den har hjälpt till att visa att de är många, finns i alla yrken och samhällsklasser och att de har lika stor anledning att vara stolta över sig själva som några av oss straighta har.

Tyvärr finns ju fortfarande många som tycker att det är äckligt och mot naturen. Grejen är ju bara att det ÄR naturligt! Det är vanligt förekommande i djurvärlden, så det argumentet håller inte. Min tro är att det är en naturlig variant. Svart, vit, röd, gul och/eller gay, så är vi människor. Punkt.
Gräs och ogräs

Vi hade ju hoppats på en härligt solig dag igår, så vi fick en ursäkt att sno åt oss en extra semesterdag, men såklart blev det inte så. Molnen gaddade ihop sig och det var bara att packa ihop och åka hem.

Ju längre söderut vi kom, desto finare väder blev det, så vi kom hem till en solig eftermiddag och en grillkväll. Trevlig välkomst!

Hemma var det ordentligt vildvuxet efter två veckor utan gräsklippning. En första sväng kördes igår och en andra har körts i kväll. Vi har ju ingen uppsamlare på klipparen här, så gräsmattan ser ut ungefär som det vore en bonde som slagit ängen - stora högar med gräsklipp.

Det finns ett ogräs som växer här som jag inte sett tidigare. Det växer bakom lagårn och är egentligen väldigt fina rosa blommor på det och det blir väldigt högt, över två meter.RSS 2.0