Vedeldningens vedermödor

Vi försöker ju hålla huset varmt med vedeldning så långt det går. Vi har ju ingen panna som är kopplad till element på något sätt, utan det är direktverkande värme från våra två eldstäder.

När vi bodde i Väsby hade vi braskamin som vi eldade i då och då, mest som trivseleldning under vintrarna. Då eldade vi när vi tyckte det behövdes och hade lust, tänkte inte mer på det.

Sen vi flyttade hit har vi förstått att det här med eldning är en hel vetenskap, och efter nu fyra år lär vi oss fortfarande! Det har gällt allt från skillnaden på ved och ved, till hur olika eldstäder fungerar.

Senaste lärdomen kom den här veckan. Började elda lite smått i slutet på augusti och under september har det nog blivit varje dag vi varit hemma. Har ju varit hemma måndag och tisdag och upplevde i måndags att det luktade rök här inne, syntes inte runt spisen att det rök in, men det kändes. 

På kvällen tog vi vår byggdammsugare och lyfte upp spisplattorna och dammsög där, MYCKET skit fanns där. Glad eldade jag i går morse igen och upplevde att det var ännu värre röklukt!

Ringde sotaren och fick en hel del tips och goda råd så på kvällen togs dammsugaren fram igen och vi gick igenom spisen GRUNDLIGT! Fick veta hur draget går, var det är risk att sot och aska fastnar och jobbade utifrån det. Visade sig att det vi tagit kvällen innan var bara förnamnet. Stosen (rökröret från spisen in i skorstenen) som är ca 12 cm i diameter var igensatt till ca en 5-kronas storlek! Tro f-n att det inte funkar!

Ikväll är det en HELT annan eldning! Ett drag utan dess like och en värme utan dess like! Och då eldar vi bara barrved som ger sämre värme, men vi vill spara björkveden till vinterkylan! Också en sak vi lärt oss!

Det här är fascinerande tycker jag, samtidigt viktiga kunskaper. Eldar man inte rätt, eller har rätt ved, är risken stor för soteld, alltså att det samlas massa sot och slaggprodukter i skorstenen och börjar brinna. Då är det stor fara å färde och i värsta fall brinner hela huset upp. Kan väl säga att man är alltid på sin vakt. Men som sagt, ikväll brinner det fint!


Jättekantareller!

Har inte bokat in något för måndag och tisdag, så förmiddagen har ägnats åt skrivbordsjobbande. Det blir ju en hel del administrativt förutom bokningar att sköta med ett företag.

Känns som det går lite tungt nu, är en mellanperiod nu när de varor butikerna beställt på Formex och därefter, börjar vräka in hos dom. Vi kan väl säga att det är svårt att sälja in mer nu....

Men det genererar ändå en viss vånda hos mig eftersom jag då känner mig improduktiv och misslyckad.

Så när diverse saker, bla internetuppkopplingen , jävlades så tog jag svampkorgen och gick upp i skogen. Tänkte att det borde kanske finnas ytterligare lite kantareller som väntade på mig. Höll på att baxna när jag hittade (ca 25 meter upp i skogen) de största kantareller jag någonsin sett! Då är jag ju ingen veteran på svampplockning, så har ju inte sett så mycket, men jag la min stora arbetshandske bredvid som måttståck:Hittade ytterligare några, mer normalstora, så tillsammans blev det en hyfsad hög:Den största av giganterna mätte tolv cm i diameter, den mindre till vänster 10 cm. Har aldrig sett så stora!

Dessvärre fortsätter tekniken att krångla för oss i kväll, Telia har tydligen problem med det mesta. Tur man inte är nån TV-fanatiker, men hade ju tänkt titta på The good wife, inte blir det nyheter heller! Däremot är man glad över det mobila bredbandet vi skaffat för att ha när vi är i stugan, kommer väl till pass även här hemma när det vanliga sviker!

Svamprike

Har varit en mysig och trevlig helg med gänget! Efter de åkt på tidiga eftermiddagen blev det lite gräsklippning igen, det är flera gånger nu som jag trott att det var sista gången, men det växer fortfarande som rackarn!

Stackars Kim började klaga över att ont i halsen i går kväll och det utvecklades ordentligt under natten, så i morse var hon däckad.

Markus var sugen på mer svamp, så han och jag gav oss ut en sväng strax före lunch. Kom hem med Trattisar stora som elefantöron! Ja, nästan i alla fall... men mängder av Trattisar finns i vår skog och där vi var idag var dom riktigt, riktigt stora. När Bertan och jag rensat färdigt i eftermiddags hade vi åtta nya 2-personerspåsar att stoppa i frysen!

Det är ju oerhört roligt att plocka när tillgången är sådan och det räcker med att gå i fem minuter för att komma till det!

Familjehelg -2

I går vid lunch kom Vickie med tåget och på kvällen dök Kim och Markus upp. Det blev en sen middag och roligt och trevligt, massa prat och som vanligt flög tiden iväg och helt plötsligt kunde man prata om småtimmar...

Efter en sväng på loppis/antikbutikerna med Vickie blev det en sväng upp i skogen med Kim. Hittade en hel del kantareller och trattisar hur mycket som helst. Vi fick tvinga oss att sluta plocka - de skulle ju rensas också.

Sen var Markus ute och gick en stund...och kom hem med lika mycket till. De sitter fortfarande och rensar!

Här har vi även dagens jubilar; min underbara man som fyller år idag! Grattis igen, älskling!


Vickie tänkte sig en stund för sig själv, med viktiga yttervärldskontakter, gillar inte alls kameran...Saknas under helgen gör Dennis och Heli, dvs -2

Hemma igen!

Så var det avklarat; tre dagars Dalarace. Blev ungefär som jag trodde och befarade, mest en enda stor utgift; ca 75 mils bensinkostnad och till det två hotellnätter. På sista besöket idag blev det till slut en liten order som med nöd och näppe täcker halva bensinkostnaden....men bättre till än från! Får se det som en investering. Vet ju att det är så att man måste börja i någon ända och visste också att de flesta har beställt det mesta dom behöver och vill ha inför hösten, vilket betyder att även deras kassor är halvtomma. Det beställd börjar trilla in nu och har alltså inte börjat säljas än... då håller man igen med ytterligare inköp.

Men folk har varit positiva och intresserade och jag har fått en del kontakter och börjat bygga för framtiden. Har också försökt titta runt i de städer jag varit för att försöka klura ut vilka jag ska satsa på och inte.

Väldigt skönt är det att vara hemma igen, även fast jag kom hem till ett tomt hus, Bertan prövar lyckan i Östersund/Åre och däromkring, återkommer i morgon.

Småkallt var det när jag kom, så det blev att elda i spisen. Den hade ju varit oanvänd i två dagar, så naturligtvis var draget dåligt och det rök in och krånglade! Livet på landet är spännande!

I morgon blir det telefondag, försöka få till nästa vecka på nåt sätt. Älska utmaningar!!!!!............


Dalahäst, Nusnäs 17 cm
Bild lånad från Skansenbutiken.se

Söndagsvånda

Det fina vädret  har varit med oss också idag, mestadels sol och riktigt ljummet. Syns också på gräsmattorna som fortfarande växer så det knakar, insåg att det var lika bra att köra över dom med klipparen. Det luktar ju så gott sedan också, lite sommarkänsla!

I morgon bitti åker jag till Dalarna, en del våndor finns över det. Har ju inte så många rena bokningar, vilket till stor del beror på att det är ett obearbetat område för alla mina uppdragsgivare. Då kan man förvisso vända på det och säga att det bara kan bli bättre... Men samtidigt är det tungt att arbeta upp ett område, nya städer, nya människor, att etablera kontakter är inte alltid det lättaste. Känner också att jag varit hemifrån mycket i flera veckor nu och att man inte riktigt hinner med sig själv och allt hemma, så det tar emot! Tre dar dessutom, dvs två hotellnätter. Det ÄR inte kul att sova på hotell! Många timmar i ett litet rum, ensam! Men det är bara att bita ihop!


En vanlig lördag

Förmiddagen bjöd på en regnskur men sedan blev det en riktigt skön dag, med en hel del sol som värmde! Passade på att plantera om och ta in, alla pelargoner som stått i balkonglådor ute. Tiden är ju här när det kan slå till och bli ordentligt kallt. Vi hade ju frost härom morgonen, men det hade inte påverkat pelargonerna!

Bertan tog tjuren vid hornen och gav sig ut i skogen igen och tog ner fler träd, den här gången utan att stuka foten, tack och lov. Tillåter vädret i morgon, ska han och traktorn dra hem dom också.

Det var länge sen nu, men ikväll blev det ett nytt recept på www.blogg.eatit.se! Jättegott, sa Tina!

Fredagens resultat

Bokningssamtalen inför Dalaresan nästa vecka har fortsatt idag och till slut blivit klar. Finns en del märkliga människor, kan jag säga....hur som helst blir det Dalarna måndag till onsdag nästa vecka!

Efter allt rumpsittande ville/behövde jag ut och röra på mig, så det blev en sväng upp i skogen i jakt på lite kantareller. Nu hade de vuxit på sig! Hittade tillräckligt för att räcka till tre middagar, den första blev förstås i kväll! Det värsta är rensningen, har letat efter en sån där kombinerad borste/kniv till svamp, men inte hittat nån. Kör alltså även i år brödpensel - och det får ju lov att funka.

Resultatet täckte nästan en långpanna:Så här på bilden ser det mycket mindre ut än det var!!!! En del var riktigt stora! På ett ställe lät jag bli att plocka, de hade stått för länge och hade blivit torra och tråkiga. På ett annat ställe var de fortfarande i växande, så där fick de minsta stå kvar tills nästa helg när mykologerna kommer!

Godkänd pärla

Har varit väldigt mycket kontorsarbete de senaste dagarna, samlar ihop sig rejält när man ofta är hemifrån, som jag varit de senaste veckorna.

Har även börjat försöka boka en Dalasväng igen. Inte lätt den här gången heller. Blir mest svar i stil med "ja, men titta in du, så får vi se", utan att vilja bestämma nån tid. Av erfarenhet vet jag att det lika gärna kan betyda att de har ledigt den dagen vi har avtalat att jag ska komma... Har dock bestämt att jag får ta kostnaden för resa och övernattningar och försöka se det som en investering.

Idag har det blivit besök i närområdet som har gett lite skrammel, det är trevligt!

Trevligt är också att jag varit och besiktigat min pärla idag och åter fått ett blankt protokoll! Känns väldigt, väldigt bra! Framför allt med tanke på de alltför många tusenlappar jag lagt ner på reparationer det senaste året!

Kul också att besiktingskillen talade om att ett fäste till avgassystemet hade släppt, ingen fara - men bra att veta om så man kan åtgärda! Likadant att bromsskivorna fram var lite rostiga - det är saltet, tokbromsa ibland när bilen är ordentligt varm och du är ensam på vägen, så försvinner det och du slipper byta dom om nåt år. Så härligt när man får sådana tips och råd i god tid när det är lätt och i princip kostnadsfritt att åtgärda!Apropå vägsalt, så är det tyvärr inte så långt borta nu; i morse var åkern utanför vit av frost....

Öronljusbehandling

Helgen uppe i stugan var skön, Bertan åkte hem på söndagen, men jag stannade. Hade en bokning igår på måndagen i Ö-vik som jag tog på vägen hem.

Dessförinnan hade jag en bokning i Vännäs som var helt privat och en absolut ny upplevelse; en öronljusbehandling. Speciella ihåliga vaxljus där ena änden stoppas ner i örat och den andra tänds på. Det uppstår då ett undertryck som suger ur vax ur örongången. Skönare och mindre slabbigt än spolning av örat. Fick se ljusen efteråt och det var en hel del som avlägsnats ur mina öron. Andra får bedöma om jag hör bättre.... Bild lånad från Amirosa.se


Snart val

Nu är det en vecka kvar till valdagen, när det avgörs vilket styre vi ska få de närmaste fyra åren.

På de lokala nyheterna här i Västerbotten intervjuades idag en man anställd på arbetsförmedlingen. Han upplevde att sedan de nya reglerna för sjukskrivna införts har hans arbetsuppgifter förändrats. Han är satt att förmedla arbeten, men får många gånger nu försöka bedöma en sjuk persons möjligheter att klara något jobb överhuvudtaget. Han kände sig frustrerad av situationen, eftersom det inte sällan var så att en person som han bedömde inte klarade av att utföra ett jobb och återsände till försäkringskassan, efter ett tag återkom till honom eftersom kassan bedömde att personen nog kunde utföra "någon" slags jobb. 

De här personen/personerna får ingen ersättning vare sig från försäkringskassan eller a-kassan. Oftast är det här personer som redan mår dåligt, både fysiskt och psykiskt och i och med det svaga. De har svårare än friska att föra sin talan gentomot dessa myndigheter och slåss för sin sak. Dessutom ofta med en svag ekonomi. Varken de, eller deras ekonomi, mår ju speciellt bra av att slussas fram och tillbaka på det här sättet. Alltså tvingas de till socialbidrag, om de ens får det. Snacka om utanförskap!

En stilla undran är vad syftet EGENTLIGEN är med dessa reformer? Återskapa ett tydligare klassamhälle, där vissa grupper SKA vara utanför? Ett samhälle bara för de starka och friska?

Hur vi än vänder och vrider så räcker inte jobben till alla som vill och kan arbeta. VARFÖR tvinga ut sjuka människor att konkurrera om jobben? Säger inte att bidrag av olika slag ska delas ut urskillningslöst, men jag vill leva i ett samhälle som låter folk få behålla människovärdet, även om det kostar några extra skattekronor.


En till!

Glad att säga att det mesta jag förutspådde igår blev fel! Blev en minst lika ljummen och solig dag idag. Blev till och med en öl på bryggan i eftermiddagssolen. Senare blev det en grillad köttbit som intogs i solens sista sköna strålar på altanen. Med andra ord ännu en riktigt ljuvlig indian- eller brittsommardag!

Testade ju nya bastun i går och kunde konstatera att det funkade, men var ett gränsfall. Lite väl mycket vatten fick pytsas på stenarna för att få upp tillräcklig hetta. Däremot blev det faktiskt ett dopp! Vid det laget var det ju totalt mörker ute och vi fick gå på känn för att inte snubbla på stenar och annat på väg ut i vattnet. Det var riktigt skönt och en annorlunda känsla att bada i mörkret. Så varmt var det inte i vattnet, men klart uppfriskande! Konstaterade idag att det är 14 grader i vattnet.

Indiansommardagar

I onsdags morse åkte jag norrut till Härnösand. Kundbesök där och sedan vidare upp till stugan. En skön semesterkänsla infann sig, som alltid, när man kommer hit.

Kundbesök i Umeå på torsdagen och sedan LEDIGT! Härligt också att ha tur med vädret, ljummet och soligt.

Härligt också att ha fått sitta ute och äta - helt säkert för sista gången i år. En ljuvlig solig kväll! Värsta är bara att solen går ner så förtvivlat tidigt.

Nu ska vi göra en hösttest i nya bastun. Nu är det mörkt ute, så något solglitter får vi inte, men det är vindstilla och det känns lite intressant att testa hur sent på säsongen det går att använda bastun där nere på strandkanten.

Grattis Kim!

Idag fyller min förstfödda 29 år. Det känns helt sanslöst! Och som igår, den dan hon kom till världen. Kan inte fatta att det är så länge sen! Vart tog dom vägen, alla åren?De senaste åren har varit jobbiga för henne, hon har kämpat med sin Hypotyreos (struma) som trots medicinering inte riktigt vill låta henne ställa livet tillrätta, men hon är seg och envis och jag är säker på att hon kommer att lyckas! Grattis på födelsedagen, älsklingsKim!Jobbarhelg

Vi är väldigt duktiga på att inte vara lediga. Dvs när det är helg och de flesta andra tar det lugnt och unnar sig en stund på sofflocket, då jobbar vi som hårdast. Pratar fysiskt jobb.

Alltså skurade jag sommartrasmattorna i går förmiddag, plus vår sovrumsdito. På eftermiddagen blev det gräsklippning, först med åkvarianten (inte så jobbigt) och sedan handjagaren (där inte åkapparaten kommer åt). Handjagaren är svettframkallande! Dessvärre kommer man ju inte tillräckligt nära med den heller överallt, så sedan tar man till GRÄSSAXEN för att komma ut under buskars hängande grenar och intill planteringar och dylikt.

Bertan fortsatte att fixa nya altandörren i mitt arbetsrum för att sedan börja spika upp vindpapp över timmerväggarna.

Idag tog jag fram röjsåg med gräsaggregat för att röja de rejält vildvuxna områden där man inte kan gå med vare sig den ena eller andra gräsklippningsmaskinen. DET är svettframkallande!  Utan att ha tagit allt tog det mig ett par timmar på förmiddagen och även en stund på eftermiddagen.

När nu väggarna i mitt arbetsrum hade fått vindpapp, så petade Bertan dit isolering också av bara farten.

Sen ägnades en hel del tid åt att försöka justera nya altandörren som inte ville gå att stänga. Efter många svordomar och annat elände upptäckte vi att själva dörrkarmen inte var rak. Alltså var det bara att slita bort foder och allt som redan satts dit, skruva loss fastsättningen av karmen och börja om från början. Men nu funkar det!

Tur att det är arbetsvecka i morgon igen så vi får vila upp oss! Bertan ska till Gävle och jag till Ljusdal så vi får båda ett antal timmar på rumpan!

På G!

Jodå, fick klart med ytterligare en uppdragsgivare igår. Sen är det ju så att man inte vet innan vad det ger, men den här är halvstor, så den bör kunna ge lite mer än bensinpengar. Åtminstone i långa loppet. I vilket fall som helst så är det ju så att det inte gör saken sämre, även om en bara ger mig bensinpengar, så betyder det att det som jag säljer därutöver blir vinst.

Idag har det tagits ytterligare ett steg i renoveringen av mitt arbetsrum. Den gamla balkongdörren har bytts ut mot en ny.

Vi såg ju när vi rev bort den ruttna, hemska balkongen som fanns där att det såg murket ut även i husväggen som var under balkongen och har varit oroliga för hur illa det var. Nu när det revs i det visade det sig att det bara var ytan i stockarna som blivit angripna. När ytan togs bort var det sjysst innanför. Känns bra att veta!

Ja, så fräscht ser det väl kanske inte ut, men jämfört med den gamla dörren till höger, så är det ett fall framåt! En del justeringar återstår, dörren går inte att låsa, därav brädan. Ett fall för morgondagen!

Tanken är att så småningom kommer den här dörren att leda ut till en glasveranda! Ser väldigt mycket fram mot att äta middag på den!


Mil efter mil....

Väldigt många mil och många timmar i bilen har det blivit de två senaste dagarna. Igår var det Krokom tur och retur, med stopp i Stöde på vägen dit. Där tog det längre tid än planerat så det blev till att rejsa upp till Krokom sedan, blev ändå lite försenad. Inget bra för stressnivån. Besök som tar två timmar tar också på krafterna. Man är lagom mör när man kommer hem efter närmare 5 timmar i bilen och ca 4 timmars kundbesök. Men det är OK när det klirrar i kassan!

Idag var det dags för en liknande tur, men till Gävle. Även den resan gick med vinst, så då är det OK att vara hemma närmare 18.30.

Som tur är blir de närmaste dagarna betydligt lugnare, håller mig i närområdet.

Känns som det har blivit lite bättre flyt i livet, kan bli så att det trillar över mig ytterligare en uppdragsgivare, vilket vore KANON! I den här branschen behöver man så många dörröppnare man kan få tag på!

RSS 2.0