Så cyniskt!

Häromdagen satt jag som vanligt, när det är dags att fylla på matförråden, och kollade i reklambladet från ICA. Man vill ju veta om det är nåt billigt-bra-att-ha. Noterade att de hade ett rejält extrapris på Pangasuisfilet. Har ju sett detta fiskpaket i frysdisken, men aldrigt köpt det. Slog en sökning på nätet för att se om det fanns bra recept på denna fisk, men det första jag så var en rubrik; köp ej denna fisk! Just den länken var för gammal, men några rader längre ner fanns samma, men på engelska.

Läste den och blev mörkrädd; fisken heter egentligen hajmal och odlas i Mekongfloden i Vietnamn. Detta är en av de värst förorenade floderna i hela världen. Det finns gott om fabriker längs den (säkert sådana som tillverkar det vi konsumerar billigt) som släpper ut förorenat vatten utan nån som helst filtrering. Detsamma gäller alla sorters avlopp. Som inte det vore nog, matas dessa fiskar med ett hopkok på sådant som blir över vid olika tillverkningar, spetsat med hormoner och dylikt för att växa fort. Läs här.

Så när jag var och handlade blev det ingen Pangasius.

När jag igår öppnade Sundsvalls Tidning, kunde man läsa att Willys nu plockar bort just denna fisk från sina diskar, pga just att de är så FULLSMOCKADE med diverse ohälsosamheter. Den korta kommentaren var; det är så förorenat vatten där de lever! Större underdrift får man nog leta efter! Det är inte bara vattnet, det är fisken också, det lagras ju i fisken!

Allt detta blir man förstås upprörd över, men det stör mig ännu mer är att ICA är så cyniska att man i stället för att göra som Willys, plocka bort skiten ur frysdisken, sätter ner priset så att man kan tjäna pengar in i det sista, fast orsaken säkert är att de också kommer att plocka bort den. Men "sälj skiten till idioterna innan dom får reda på det!" Men att slå sig för bröstet i olika reklamfilmer om närproducerat och ekologiskt odlat, det går fint!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0