Håhå, jaja......!

I går kväll var planen att komma i säng i god tid, för att vara fit for work idag. Den planen grusades med besked. Ett av barnen hade haft ont, ONT, i magen något dygn och även av sjukvårdsupplysningen råtts att söka akut hjälp, utan att hörsamma. Det är sådant som får en mor i förskingringen att gå i spinn. Alltså utövades både påtryckningar, hot och mutor för att få sagda barn att uppsöka akuten, vilket så småningom skedde. I det läget är det snudd på omöjligt att sova. Framför allt när det framåt halv-tvårycket kommer sms om att man fortfarande är under utredning. Slumrade in vid tre, sen blev det väldigt ryckigt och oroligt fram till kvart i nio när hon ringde och var på väg till jobbet......! Sista dan innan semestern, som väl är. Dock hade både ett och annat hittats som inte var som det skulle och som var för sig hade bidragit till smärtorna.

Det som stod på "worklistan" är ju mitt arbetsrum. All gammal väggbeklädnad skulle bort; gamla tapetrester, tretexskivor och takpapp skulle bort. Vi har ju lärt oss att det är värt att få ner allt gammalt i stället för att kapsla in det med nytt.

Så när jag hade fått upp koffeinhalten tillräckligt för att fungera drog jag i gång. Svettigt, dammigt och skitigt var det. Det roliga var det gamla taket som fanns under (ovanför) takpappen. Helt underbart breda bräder, på sina ställen skadade och en gång i tiden målade, eventuellt med nån kalkfärg. Det luktar oerhört illa i det rummet sen vi började riva det och det kan vara färgen, nåt är det. Den bredaste brädan kan nog vara uppemot 40 cm!

Att hitta ett sådant tak hade vi ju inte räknat med. Vi har ju redan köpt pärlspont som skulle sättas upp där. Nu blir det nog så att vi tar ner det gamla taket och försöker sätta upp det igen. Problemet är ju att ovanför det ligger isoleringen - samma elände som vi skottat ut många gånger tidigare. Helst hade jag låtit taket sitta kvar och bara målat det. Dock är det ganska stora springor mellan planken och risken är att isoleringen sakta men säkert dalar ner. Tycker att man skulle kunna täta dessa springor på något sätt, men herrn i huset tror inte att det är någon bra lösning. Så det får väl bli så. Ta ner och sätta upp igen, och hoppas på att det funkar. Ett lager gullfiber och sen vindpapp är tanken. Så här ser det ut:Eventuellt börjar vi rivningen i morgon, vi får se.


Syster yster på besök

I går eftermiddag kom syster yster på besök. Det hade ju lovats en hyfsad dag och sedan regn från eftermiddagen, men meteorologerna tror jag har ångestfyllda dagar eftersom det verkar helt omöjligt att göra en prognos som sedan stämmer. Alltså fick vi en ganska fin och ljummen kväll, med middag och efterföljande jordgubbar i trädgården!

En del vin blev det ju också!

Även idag misslyckades vädergubbarna (eller lyckades) för det utlovade spöregnet har hållit sig undan. Varmt, fuktigt och mestadels mulet, men uppehåll. Så det har blivit en promenad till byns slut och även en sväng i skogen för att leta blåbär och kantareller. Dock utan att hitta mer än något enstaka överlevnadsblåbär, det har varit alldeles för torrt. Kommer det regn nu kan det bli både kantareller och trattisar framöver, men nu såg vi faktiskt inte mer än en enda flugsvamp... däremot i min blomrabatt växer det några elaka svampar, förstår inte varför? Har ju faktiskt inte vattnat där!

Gråtung dag

Söndagen/gårdagen gick i ett. Först att packa och hjälpligt städa ur husen där uppe, lasta bil och släpvagn och iväg i regnet. För såklart skulle det regna, inte bara vara mulet.

På vägen hem var ju bjudna på middag hos Kim och Markus i stugan i Höga Kusten, eftersom vi ändå skulle in dit och dumpa av Dennis och Heli. Mycket gott och behändigt för oss! Dessutom fick vi äntligen träffa Markus föräldrar. Efter dryga sju år var det ju faktiskt absolut på tiden!

Dagen idag har inte varit nån höjdare, mulet, disigt, grått och duggregn. Det lovades uppsprucket molntäcke till eftermiddagen, men när den inföll hade SMHI kommit på andra tankar och lovar nu att det spricker upp i MORGON eftermiddag i stället!!! Så pålitliga är dom!

Temperaturen har legat mellan 13-14 grader hela dan och rått/duggregn, så vi fick faktiskt lov att elda på sena eftermiddagen. Ska fasiken inte behövas när det är högsommar! Vart tog den vägen?

Har försökt komma igång med lite jobb, det finns papper som ska fixas/sorteras/åtgärdas, planering som ska göras; vilka kunder kan/ska jag besöka innan mässan, snart efter mässan, vilka ska ringas osv. Som vanligt tar allt sånt där längre tid än man tror.


Semesterslutsvånda

är vad jag haft idag. Solen har varit med oss hyfsat och då känner man såklart att man vill ta den tillvara så mycket som möjligt. Ligga på bryggan och njuta av vind, sol och vatten, titta på alla småfiskarna som simmar runt och verkligen NJUTA av denna sista dag här i stugan.

Samtidigt är det en hel del saker som jag lätt tyckte jag skulle hinna med som ändå inte är gjort. Inte tvättat alla mattor, inte travat upp all veden jag klöv. Men det har jag försökt trycka ner, det som inte blivit gjort nu får göras en annan gång. Har försökt prioritera njutningarna, och lyckats ganska bra - travade en del ved...

Det som inte riktigt gått in är ju att vi nu kan komma tillbaka betydligt snarare än förut, att det inte är slutet på sommaren, fast ändå är det ju på ett sätt det, semestern är ju slut, fast det kan ju bli mycket bra väder än och kommer det rätt dagar kan man ju absolut utnyttja dom - åka ut till havet eller vår badsjö inte långt bort och så... fast vi är ju inte här....

Hur som helst åker vi hem i morgon, tröst är att det ska bli sämre väder, då känns det inte lika vidrigt att lämna.

Slut vatten

Igår kväll när det var läggdags (det var absolut mer natt än kväll) sinade vattnet i kranen till vår fasa, men när klockan är närmare halv två på natten finns det inte så mycket att göra. Tog en gryta, modell större, och gick och hämtade sjövatten och kokade upp för att vi skulle ha vatten till morgonkaffe och tillika te. Sen blev det en natt med halvtaskig sömn, vetskapen låg ju och skvalpade (!) i det undermedvetna.

På förmiddagen drog projekt felsökning igång. Vi har ju en brunn som ligger ca 300 meter bort, grävd intill en kallkälla som aldrig sinar. Tar vattnet slut i brunnen är det annat än ren vattenbrist som spökar. Men har vattnet slutat rinna i ledningen betyder det att det sugits in luft i ledningen som på något sätt måste tryckas ut innan vatten kan rinna där igen. Så nr 1: sök felet. Nr 2 åtgärda. Nr 3 pumpa vatten bakvägen i ledningen, dvs upp till brunnen för att trycka ut luften.

Underbara, fina Markus som tillsammans med Kim skulle åka härifrån tidigt idag, ställer naturligtvis sig själv helt åt sidan för att hjälpa oss med detta eländesgöra! Allt strulade och krånglade och han och Bertan slet i flera timmar innan det hela var fixat. Men visar han den minsta lilla sura min? Inte! Aldrig han! Tack Markus!Så, gåsinvasion i går, vattentorka idag, vad blir det i morgon?????

Objudna obehagliga gäster

Det är så himla trevligt när väderprognoserna slår fel åt rätt håll, och det har de gjort flera gånger under den här semestern! Vi skulle få mulet och en del regn idag, men hela förmiddagen och en bra bit in på eftermiddagen sken solen på oss! Mulnade på en del sen och kom lite duggregn, men när det var dags för mat gluttade det igen och vi fick sitta ute!

En mindre trevlig överraskning fick vi på förmiddagen när vi upptäckte att vi haft besök av Kanadagässen. Halva gräsmattan var full med stora äckliga skithögar. Något val finns inte, det är bara att plocka upp dom. Bertan och jag började, sen tog Kim över och tog det mesta. Det är fullkomligt sanslöst, ett besök och det är skit överallt, högarna ligger med ca 20 cm mellanrum. Det de äter måtte fullkomligt gå rakt igenom dom!

Vi har ju haft dom här förut, fast det nu är flera år sen. Då satte vi upp ett ca 40cm högt hönsnät längs hela strandkanten och idag åkte det upp igen. Ska man försöka se positivt på eländet, så är det väl så att det var bättre att de kom nu, än när vi åkt härifrån. Hade varit en höjdare att komma tillbaka och upptäcka att gässen varit bosatta här i två veckor....Mysdagar

Gänget landade vid tolv-halv ett natten till söndag och sen har allt gått i ett, därav inga blogginlägg. Bra har vi haft det på de allra flesta sätt, ingen åska, men heller inte så varmt och fint som innan de kom. Normalt svenskt sommarväder, skulle man nog kunna säga. Solat lite, badat lite, men som sagt, lite svalare, lite mer moln.

Väldigt, väldigt roligt och trevligt att ha dom här! Men det är synd och tråkigt att inte Vickie hade möjlighet att komma samtidigt. Vet att vi alla saknar henne och vet att hon hade velat vara här nu om hon kunnat! Har pratat om att försöka få till en get-together här nästa midsommar! Kom fram till att de nu vuxna barnen faktiskt inte har varit här en midsommar sen -95, och skulle nog uppleva den på ett helt annat sätt nu i vuxen ålder. Umeå ligger såpass långt söderut så här finns ingen midnattssol, men det blir ju inte mörkt. Det blir nästan skymning, sen ljusnar det igen! Även så här långt in i juli är det betydligt ljusare än söderöver, men en klar midsommar är en höjdare!

Efter ännu en grillmiddag med Kims jättegoda sallad blev det lite kubb - revansch i morgon - sen var det vissa som trodde det skulle gå att fiska från bryggan, eller knappt ens lämna land:Andra var bara glada:


En dag i solen

När jag vaknade i morse hängde dimmolnen som drog in sent i går kväll fortfarande kvar. Så på fem minuter var de borta! Det är fascinerande hur fort vädret kan ändra sig! Efter det har solen strålat mot oss hela dagen.

Gårdagen var ju inte lika vacker. Inte förrän frampå eftermiddagen när det sprack upp ordentligt, så dagen idag har tagits tillvara. En del skulle kalla det för att pressa. Jag kallar det att ligga på bryggan och njuta av solen, dra nytta av fläktarna från sjön och bada så ofta man känner sig lite småsvettig. Det har blivit ganska många dopp idag. Också.

Nu verkar det dock som de skitiga sörlänningarna tänker skicka upp sina åskoväder till oss. Skyar som håller på att bli moln täcker nu himlen och SMHI säger att det ska bli regn. Kan väl kanske behövas lite väta på gräsmattan, men det känns ändå onödigt!

Hoppas att gänget som är på väg hit upp i kväll slipper en massa regn; mulet väder är OK när man åker bil, men regn kan bli jobbigt. Kim, Markus, Dennis och Heli är på väg hit. Av olika anledningar är de lite försenade; halv åtta var de i Gävle, så klockan kan nog bli både två och halv tre i natt innan de är här. Undrar vad vi ska hitta på för skoj för att hålla oss vakna? Titta på åskovädret????


Semester, semester!

Förmiddagen bjöd på en hel del moln men ändå varmt och fuktigt. Tvingade mig iväg (fick även med Bertan idag) på den där halvtimmaspromenaden, och det var även idag så mycket fukt i luften att det kändes som man inte fick nog med syre i den lilla uppförsbacken på hemvägen. Självklart kastade jag mig i sjön när vi kom hem, så skööönt!

Vid lunchtid började det spricka upp och under eftermiddagen blev det längre och längre stunder i solstolen. Till middags/grilldags var det strålande sol! En del vind västerifrån gjorde att vi inte behövde sätta upp solseglet utan kunde sitta i solgasset ändå.

I kväll är det tre veckor sedan vi kom hit och jag tror det är länge sedan vi haft så bra väder här så länge! Hoppas innerligt att det håller i sig hyfsat under nästa vecka också. Det enda som "stör" är att det blivit så mycket mörkare på nätterna. Från att ha varit ljust hela natten börjar det ju nu skymma vid midnatt....

Väderväxling

Igår var det mattvättsdags igen, vilket i solskenet var synonymt med åtskilliga bromsbett. Varför är man så dum att dra igång sånt en solig dag, och dessutom ställa sig i solen? Men mattorna blev rena.

Istället för att sedan lägga sig och sola efter väl förättat värv åkte vi till byn för att handla mat, virke och färg. Samt att lämna in snöslungan på reparation....tider skola komma....

Tyckte vi hade råd att offra soltimmarna åt detta eftersom en ännu varmare soligare dag var utlovad till idag. Alltså vaknade vi till en mulen dag, där molnen drog ihop mer och mer och det mullrade hotande på avstånd. Åskan blev inte mer med, men en skur kom. Vid tvåtiden på eftermiddagen drog molnen norrut och solen kom fram igen.  Så småningom blev det både ett bad och självklart grillmat på altanen!

Dagarna som kommer gäller det nog att se till att utnyttja de soltimmar som bjuds, det verkar som det kan bli kanonväder eller bara skitväder, svårbedömt läge!

Slåtter så in i vassen

Så här ute på landet är det ju nu hög tid/sista sekunden för slåtter. Vi använder ju i stället gräsklippare och tar det pö om pö. Sen finns det ju andra ställen där det växer också - i vår vik av sjön! Brukar ju gå där med lien på gammalt (enda sättet) manér och slå av vass och annat som växer, men förra året blev det aldrigt gjort av olika anledningar.

Har väntat i år också på att en lämplig dag skulle infinna sig och det gjorde det idag; strålande sol, varmt och skönt, i princip ingen vind och inte alltför mycket bromsar i farten.

Så jag grabbade lien och gick loss. Det roliga var att när armar och rygg sa till mig att ta paus och bada, så hade grannarna blivit inspirerade och gick ut och röjde sin del!

Så nu är det så in i vassen snyggt och vassrent i vår vik, solen har gassat så in i vassen och badat har vi också gjort så in i vassen många gånger i dag! Vi samlade till och med ihop stora sjok av den slagna vassen och simmade ut i sjön med den, så vinden fick ta den med sig och se till att den lämnade oss för att hitta till vasshimlen.

Sen blev det vila på bryggan!


Svek

Varför är det så himla svårt att hålla föresatser? Hade lovat mig själv (även den här sommaren) att NU skulle det absolut promeneras åtminstone en liten halvtimma varje dag! Menar, hur svårt är det att hålla - egentligen??? Jag har semester och disponerar min tid efter eget huvud. Men blir det av? NEJ. Finns oftast nåt att skylla på, för varmt, för kallt, kan inte bryta det jag gör just nu, måste börja med nåt just nu osv osv. Så på snart 2,5 vecka har det väl blivit 4-5 promenader, varav en faktiskt idag. Men fortfarande minst 10 för lite. Och det känns runt midjan....

Tog med datorn till svärmor idag och visade bilder på hur vi har det hemma och vad vi gjort. Trots att vi pratat om det i fyra år har hon nog inte fått klart för sig tidigare vad vi faktiskt gjort, att det inte handlat om omtapetsering precis.

Snackisen i övrigt i Sverige de senaste dagarna är väl förutom vädret Littorin och vad han gjort och inte gjort. Han har väl under sin ministertid inte gjort något speciellt bra intryck på mig. Känslan man fått när man sett och hört honom är ytterligare en människa som ser det sk "apberget" von oben.

Men är det så, att den verkliga anledningen till avgången är ett sexköp som han blivit beordrad att avgå på grund av, och istället för att erkänna detta, med tårar i röst och ögon hänvisar till att media är så elaka mot hans barn, och att han inte orkar med detta - då är han precis så kall, falsk och egoistisk som han verkar. För då använder han barnen som en draperi för att skydda sig själv och dessutom försöka skaffa sig sympatier för att han minsann offrar sig själv för att värna dem, fastän det i själva verket är precis tvärt om. 

Gräsklippningsrace

Igår efter lunch åkte vi söderöver för att kolla att huset inte brunnit ner, klippa gräs och för Bertans del ut och jobba en liten sväng.

Såklart hade gräset vuxit hej vilt, det som var bra var att den nysådda delen av gräsmattan fått lugn och ro medan vi varit borta och nu vuxit till sig så att man kan klippa den och inte längre behöver vara försiktig när man går där.

Buskarna som sorkarna gått hårt åt under vintern har fått en ny skjuts och vuxit som bara den! Lustigt med det, för det har varit samma sak här. Sorkar/råttor har gnagt på barken under vintern och vi trodde i våras att allt hade dött. Men det har visat sig att av nån slags överlevnadsinstinkt har växterna skjutit mycket fler nya skott än vad de annars gör och de flesta är yvigare och finare än vad de annars skulle varit. Inget ont som inte har nåt gott med sig!

Så gräset klipptes en första sväng i går kväll med skären högt ställda och sen körde jag ett lågt ställt varv i förmiddags. Efter lunch åkte vi norrut igen.

Nu har det inhandlats en matta att lägga över golvet i nya bastun för att dämpa inflödet av luft. Om bara en liten, liten stund ska vi in och kolla vilken effekt den gjort! Och titta ut över sjöglittret....och bada! 

Uppdatering:

Har haft en helt underbar kväll med bättre värme i bastun, ljum vindstilla kväll, ett dopp i solnedgången i ett vatten som säkert höll 22 grader! Sådär så man bara ville fortsätta flyta runt och leka delfin!

Härlig premiär!

Ja, idag har vi faktiskt begått världspremiär i nya bastun! Det var en riktig höjdare att sitta där och ha sjön så nära utanför de stora fönstrena. Härligt var att vi fick en hyfsat solig kväll, såhär premiärkvällen.

Totalt sett är det en del kvar att göra där nere. Panelen räckte inte fullt ut i omklädningsdelen, fattas två skivor i taket. Sen ska den målas med specialfärg för att tåla vatten - det ska ju in en dusch i en hörna. Men det ska fixas! Själva bastudelen är klar! Vi var inte helt nöjda med värmen där inne, aggregatet är nog lite för liten effekt på. Men vi har lite olika ideér om hur vi ska fixa det.

I morgon åker vi hem en sväng, klipper gräset och Bertan ska ut och jobba lite. Blir spännande att se vad som hänt på två veckor! Är nog djungel kan man tänka....


Snart klart!

Mulet i morse när jag kom upp, så det var perfekt att klyva de sista stora vedklamparna. Nu är det bara pinnarna kvar! Ska bli en mulen förmiddag i morgon också så då passar det bra!

Fick lov att göra oss en sväng till stan för att få tag på rätt virke att bygga bastulavar av. Så Bertan dumpade mig i stan medan han åkte ock fixade virke. För min del blev det under tiden en ny bikini, ett par shorts och två solklänningar under tiden. Allt på rea!

När vi kom hem igen sken solen och det blev såklart grillmiddag.

Nya bastun är som sagt i det närmaste klar. Bastuaggregatet är monterat, elen inkopplad och fungerar. Det enda som fattas är just lavarna. Vi skulle kolla om man får solen i ögonen eller inte där nere nu, och naturligtvis sprang jag rakt in i glasdörren mellan omklädningsrum och själva bastun. Med solglasögon på näsan och en dörr helt i glas, såg jag den faktiskt inte. Kontentan av denna fadäs är att en liten söt skylt med "Bastu" på kan spara krossade näsor!

Går allt som det ska blir det i kväll sista sommarkvällen vi sitter i inomhusbastun! Med två stora fönster mot sjön blir det detta vi tittar på sen!


Svettig dag

Idag kom den varmare, fuktiga luften upp till oss och därmed molnen. Fick jag välja hade jag fortsatt att ha mindre värme och fortsatt sol! Nu var det så varmt att svetten flödade när man stog i skuggan och körde vedklyven. Blev ju tvungen att bada stup i kvarten!

Fast man har det ju så himla bra som man kan ha, när sjön börjar där gräsmattan slutar och det bara är att plaska sig ut! Även badtemperaturen börjar återspegla den senaste tidens solsken; även fast ytvattnet blåser iväg med de sydliga vindarna, är det 19 grader. Duger till svettiga mig!

Den nya bastun vid sjökanten blir mer och mer färdig. I kväll har bastuaggregatet kopplats in. Det som nu fattas är de ack så viktiga bastulavarna! På vår lokala brädgård trodde de att de nånstans skulle ha det material som ska till, men visste ju inte riktigt var..... Ska kolla i morgon om de hittat det, annars får vi åka till stan och leta! Det är nära nu! 

Dansmaffia

Detta är min artonde sommar i den här stugan som jag fick på köpet när Bertan och jag blev ett par. Ända från början hörde man talas om danskvällarna varje fredag och lördag nere i Gräsmyr och vi tyckte båda att det skulle vara roligt att komma iväg dit nån gång. I början var ju barnen absolut för små för att lämnas ensamma, så då var det inte aktuellt. När de blev tillräckligt gamla var vi lite för lata. En gång hade vi bestämt oss för att åka ner, Kim skulle skjutsa och hämta oss, men det kom en del skit i vägen och det blev inget.

När vi kom upp till stugan nu, såg jag på skyltningen att bandet vi dansat till två gånger i Sundsvall och som vi tyckte var riktigt bra, skulle spela där nere, så nu fanns det inget alternativ – nu ska vi dit!

Köpte ju ett par cyklar för några år sedan som kom väl till pass nu, vi vill ju gärna ha ett glas vin till maten sådana här kvällar. En viss tvekan fanns hur vi cykelovana skulle klara 5 km dit och 5 km hem, med dans däremellan, men va fasiken – så gamla är vi väl inte? Så sagt och gjort, mat, dusch och sen iväg!

Det är möjligt att man håller på att bli (är) gammal, men jag kan ju säga att logdanserna inte är vad logdanserna var. Med tanke på hur det var när vi var ute på dans i Sundsvall sist, så är det inte bara logdanserna. Dansställena har tagits över av en DANSMAFFIA!

Det är kursettorna från varenda jädra bugg- och foxstrottkurs som är där!  Det är en enda uppvisnings- och tävlingsdans. Alla dansar likadant, är det tryckare ska man ha pannorna mot varandra och vrida ansiktet åt det håll man dansar åt. Är det något snabbare takt ska man bugga. Det är de två alternativen som finns. Det är lite som menuett, alla gör likadant samtidigt och rör sig högdraget åt samma håll – gud nåde den som bryter mönstret!

Vill bara säga att jag ÄLSKAR att dansa! Är det nåt jag gjort för lite i mitt liv så är det just att dansa. Tyvärr har jag kommit på väl sent att jag missat en massa år när det gäller det, men min avsikt är att försöka ta igen det och nyttja kroppen så länge den klarar att göra detta. Tycker också att det är roligt att titta på folk som verkligen KAN dansa, men en logdans i en by ute på norrländska landsbygden är fel tillfälle! Både att titta på folk som rör sig efter schema och att beundra dom.

Förr – vet inte när det upphörde – var logdanserna (och även andra danstillställningar) ett sätt att umgås, träffas, snacka, hitta nån, dansa och ha roligt! Det är helt borta! De, kanske hundra, människor som var där, fanns på dansgolvet! Utanför var det tomt. Och som sagt, det kändes som att alla följde samma schema, samma lärobok. Det fanns ingen spontanitet, inget bus, ingen folkfest. Det var målinriktat – tvi er som inte gått på samma kurs!

Vi cyklade hem två timmar innan det var slut, då hade vi fått nog av dansmaffian.

Ålandsbåtarna har väl mycket fylla och skit – men fasiken så mycket mer feeling och röj på dansgolvet!

Men det gick bra att cykla!


Somewhere under the rainbow

Idag har solen lyst med sin frånvaro, ända tills nu på sena eftermiddagen. Eftersom det är bastukväll betyder det att vi nog får vada ut i vattnet med solen i ögonen när det är mellanakt i bastandet!

Istället för solande har jag sytt färdigt köksgardinen jag började på i förra veckan. En härligt somrig gardin med jordgubbar och blommor i olika färger, det blev jättefint! Fast Bertan har inte ens sett än att den har kommit upp.... typiskt karlar!

Sen blev det en sväng med grästrimmern, oerhört svettigt men snyggt efteråt.

Innan molnen tunnade, och glesade ut, kom det någon skur. Att det inte blev åska var mer konstigt, oerhört svart stundtals. Men en vacker regnbåge visade sig och för ovanlighetens skull hade den både sin början och sitt slut så att man såg dem!


RSS 2.0