Rapport från hotell Eriksson

Nu har hon åkt, lilla Vickiefröken, lite helare än när hon kom, tror jag. Åtminstone är hon inte lika förkyld, även om hon inte är frisk än.

Många timmar har ägnats åt pratande och pratande och pratande. Vi har vänt och vridit, ibland varit diplomatiska, försiktiga, emellanåt rejält franka, kanske Vickie tyckt att vi rent varit brutala. Men jag tror det har varit bra, det känns som det varit bra.

Dumpade henne bryskt på busstationen i Sundsvall vid femrycket och lämnade henne att hitta sin kompis Linda bäst hon kunde.  Har fått veta att de hittade varann och nu sitter på bussen.

Så här har hon sett ut många timmar sen hon kom. Växelvis vid köksbordet, i soffan eller sängen:Som ni ser, blek men skön och aldrig mer än en halvmeter från datorn!

Det som helt har glömts bort under senaste veckans turbulens av olika slag är framstegen som gjorts i tvättstugan! Medan jag var på Formexmässan förra helgen jobbade ju Bertan som en lite slav där och fick till både bänk, ho, blandare och avlopp! Ett jättejobb gjorde han. Idag har vi flyttat in tvättmaskinen dit också och hoppas intensivt att elektrikern som skulle kommit i fredags, men blev sjuk, kommer de närmaste dagarna i stället. Det blir så fint, så fint:Det ska till ett skynke för skåpet i mitten. Det är sytt men än finns ingen såndär gardinwire att hänga upp det i. På högersidan - ej i bild - står ett gammalt trådkorgsrack vi hittade ute på logen som är precis vad som behövs för smutstvätt. Mer som ska få plats på högersidan är städredskapsförvaring och hyllor för pryttelförvaring. Dammsugare och dylikt är ditställt så vi vet hur mycket plats det tar. Sen ska inhandlas väggskenor och hyllplan för utrymmet mellan rack och städgrejor, för nämnda pryttelförvaring. Framför detta ska sedan också upp draperier; det är för trångt för dörrar. Går allt som det ska bör detta kunna bli klart under veckan som kommer. Ser väldigt mycket fram mot det!

Slutligen kan nämnas att det hela helgen varit rejält kallt igen. Pendlat mellan - 15 som mest och nu -24. Hösten var lång och mild och vintern kom abrupt den 15 december. Men sen har det varit rejäl vinter, vi har i det närmaste en meter snö och så denna kyla som har hållit i sig sedan i julas, med någon dags undantag bara.


Bistert men framåt

Känns som det varit en halvseg dag idag, det blir så när man inte kan göra så mycket. Har varit kallt som rackarn hela dan, -19 som varmast så det blir inga promenader precis. 

Igår var vi in till Kvissleby en sväng, Vickie och jag. Gick Köpmangatan i halva dess sträckning och var inne i en klädbutik och en Second Hand. Naturligtvis hittade Vickie pärlan i butiken, hon har absolut näsa för sånt, en lurvig fin pälsmössa som var ursnygg på henne. Jag ville också bli fin i päls, och det fanns fler mössor, men ingen som var stor nog för min tjockskalle :-( 

Det enda som fick följa med mig hem var en bleckburk. Den kommer att pryda sin plats och fylla sin funktion i vår nya tvättstuga! Där har vi idag avancerat med finplaneringen. Har ställt dit dammsugare och liknande attiraljer för att se hur mycket plats allt sådant tar. Även ett dubbelrack med trådkorgar för smutstvätt har kommit dit. Det har gjort att vi ser hur mycket yta det blir kvar för övrig förvaring i den tredje sektionen längs väggen som inte härbergerar maskiner. Där blir det väggskenor och konsoler för hyllor.

Meningen var ju att elektrikern skulle varit här igår, fredag, och kopplat in elen, men han blev sjuk. Nu hoppas vi att han kommer under nästa vecka. Ser väldigt mycket fram mot att få ta det hela i bruk! Vi hoppas på det bästa och flyttar in tvättmaskinen dit i morgon, så även den blir inkopplad.

En ovanlig fredag

En vanlig fredag har vi inte Vickie här. En vanlig fredag är det inte ovanligt med karaoke. Eftersom det inte är en vanlig fredag, eftersom Vickie är här, har vi för ovanlighetens skull tittat på både Let's dance och det nya programmet Solsidan. Solsidan hade man ju en hel del förväntningar på med tanke på skaparna och skådespelarna och det blev en hel del igenkänning och fniss. Ser fram mot utvecklingen av storyn.

Att titta på Let's Dance är också tilltalande. En del av deltagarna borde inte vara kvar, exempelvis Willy, enbart kvar för sin folkliga popularitet, inte dansnivån. Andra är det riktigt nöjaktig att se, Stefan Sauk till exempel.

Men det Let's Dance mest lämnar kvar hos mig, är en stark önskan att själv få några veckors drillning av en dansexpert, såsom deltagarna får. Snacka om totalhöjdare, så alldeles sanslöst härligt, roligt det skulle vara! Framträdandet i TV skulle jag inte vilja ha, men just att få lära sig dansa dessa danser, med och av ett dansproffs! Ååååå, vad roligt det skulle vara!


En lite bättre dag

Efter inbjudan från igår bestämde sig Vickie under förmiddagen att hoppa på ett tåg upp hit. Trots flunsa och feber. Tåget ankom Sundsvall vid 4 i eftermddag. Efter middag och en massa prat så sitter vi nu, helt i linje med den datortokiga värld vi numera lever i, hon vid sin burk, Bertan vid sin och jag ju här vid min. Men det känns VÄLDIGT mycket OK! Att ha henne här, att få bistå med säng, mat, sällskap och förhoppningsvis mod och styrka. En liten stund då vid varsin kommunikationscentral (vi kan ha ögonkontakt) är OK.

Det verkar nu ikväll som att ovädret har bedarrat. Det har vräkt ner hela den här dan också och vi har förmodligen minst en meter snö, mer i drivorna. Den i går kväll oplogade vägen plogades i morse, men är ju nu efter dagens snöfall i behov att ny plogning, blir spännande att se om det blir gjort eller inte. När Bertan åkte för att hämta Vickie skalade han av den översta decimetern med underredet på bilen.  


En jävla dag

Enda roliga den här dagen var att Bertan kom hem redan vid tolv, hemjagad av snöovädret. Gjorde det som var bokat och tvunget i Gävle och åkte sedan hemåt för att hinna hem innan det blev för eländigt på vägarna.

Eländigt på vägarna har det blivit, hittills gissningsvis ca 3 dm fluffig nysnö, dessutom en hel del drivbildning i blåsten. Snöar gör det fortfarande och ska så göra ett bra tag till, säger dom. Plogbilen har varit ute, men inte på våran väg. Alla andra vägar i byn har blivit plogade, men inte vår. Vi undrar varför? Som det nu är finns inte en chans att komma ut med bil från oss. Dels snön som fallit, dels den rejäla vall som blev efter plogningen.

Även den här förmiddagen ägnades åt telefonsamtal i desperationens tecken.  Ångest, sorg och självanklagelser i kombination med dunderförkylning, nästan ingen sömn och ingen mat. På flera dygn. Och jag sitter här.

Som pricken över det sunkiga i:et kom en kalldusch för Bertan jobbmässigt på eftermiddagen.

Vi kan väl säga att det inte är kul...

Våndor

Även idag sov jag längre än jag planerat, det kommer väl lite efter, effekterna av mässdagarnas jobb.

Stor del av förmiddagen ägnades i telefonen, pratandes med en sjuk och febrig, förtvivlad människa. Som har förnekat sig själv och sina behov i flera år och som nu på vacklande ben försöker stå upp för sig själv. Det är inte lätt, utan kunskap och erfarenhet av hur saker går till och vad som är juste och inte. Ett ton dåligt samvete för att man tar stegen dessutom gör det hela ännu svårare. Det fysiska avståndet tynger mig oerhört!


Home, sweet home!

Vaknade på småtimmarna av att luften var på väg ur luftmadrassen, började ta i golvet med bakdelen, men inte värre än att det gick att somna om. Detta upprepades några gånger och jag började vänta på att höra Kim och Markus tassa omkring för att gå och jobba. Men det var alldeles tyst. Enda som hände var att det snabbt blev mindre och mindre luft i madrassen. Till slut tittade jag på telefonen för att se hur länge till jag var tvungen att ligga där innan jag kunde gå upp för att inte väcka dom alltför tidigt. Det visade sig att klockan var tjugo över nio! Det jag trodde var småtimmarna (det kändes så) var nog morgontimmar och dom hade nog redan gett sig iväg.

Så jag kom iväg lite senare än jag tänkt. Men å andra sidan fanns ingenting att stressa för, så jag passade på att köra min urskitiga bil genom en tvätthall på vägen hem. Har inte tvättat den sen i oktober tror jag, så det var hög tid. Dessutom var vägen torr och fin hela vägen hem, så den är nästan lika ren fortfarande.

Hemma var det tomt och halvkallt. Bertan försvann i morse för ett par nätter i Gävle så vi ses inte förrän på onsdag, en hel vecka utan varandra, har väl aldrig hänt förut. 

Men, nu har jag eldat några timmar, så nu är det varmt och skönt igen, men fortfarande lika tomt! Å andra sidan har jag ju haft folk runt mig nästan alla timmar på dygnet i flera dar, så jag tror det kommer att kännas helt OK att vara solokvist ett par dar.

Slut

Nu är det slut! Klockan 17 stängde mässan och klockan åtta blev vi hemskickade, vi som inte bedömdes kunna bära alla tunga saker, och inte protesterade ví ett dugg! Väldigt tunga dagar har det varit, men också ganska lärorika. Framför allt när det gäller produkterna man ska jobba med och även människorna.

Roligt att hinna få träffa Kim och Markus en stund ikväll också, hade ju trott att jag skulle kommit efter dom, men var faktiskt före. Nu väntar en natt till på luftmadrassen i förrådet, sen väntar hemfärden. Nice!


Mässdagar

Tre av fyra mässdagar är nu avklarade. Den första var naturligtvis den jobbigaste; hade ju inte träffat alla som jag skulle jobba med och övriga bara en gång, 5000 artiklar att lära sig, handdatorer och annan teknik samt alla andra rutiner och processer av olika slag, som grädde på moset en arbetsdag på 11 timmar - utan lunch eller ens sitta två sekunder. Men det gick på adrenalin. Dag två hade ju en del av ovanstående börjat sätta sig, samt att arbetsdagen var två timmar kortare. På kvällen gemensam middag på lokal. Dag tre, idag, har också rullat iväg.

Den fick dessutom en synnerligen trevlig avslutning, Vickie kom över med en stor påse färska räkor, baguetter, bullar och godis. Kim och Markus har åkt upp till Höga Kusten så vi hade lägenheten för oss själva och åt, pratade och hade allmänt mysigt och trevligt! Helt suveränt!

Nu återstår fjärde och sista mässdagen som förmodligen blir den värsta, eftersom allt i den 250 kvadratmeter stora montern ska packas ner. De som varit med förut säger att vi är klara sådär vid halv elva- elva. Betyder 14 timmars arbetsdag.....

Säng,säng, säng

Hade skrivit ett inlägg, men upptäckte att batteriet av nån anledning inte laddades och det hela "poff" försvann. Väldigt irriterande. Nu blir det bara ett konstaterande att nu tänker jag inta Kims och Markus säng istället för luftmadrassen i skrubben. YESSSS!

Mardrömsmorgon

En riktig mardrömsmorgon hade vi i morse. Bertan var uppe före mig och kom för att väcka mig när han satt på kaffet. Ungefär samtidigt som jag fick "vakna-nu-pussen" gick strömmen. Jag var inte speciellt vaken utan registrerade att "oj, nu gick strömmen". Bertan gick ner för att kolla elcentralen och upptäckte genast att det var hos oss felet var. Jordfelsbrytaren hade löst ut, samt att en säkring gått. Slår på säkringen, som strax pajar igen. Upptäcker att elurtaget som kaffebryggaren sitter i inte funkar och tar en förlängningssladd som sätts i ett annat uttag. Under tiden har morgonsura jag kommit ner och VILL HA MITT TE! Letar vilt efter ett uttag som fungerar. Sätter på vattenkokaren. Sätter mig vid bordet. Då hörs en smäll från kaffebryggaren och ett ljussken slår ut. Det ryker från den. Då begriper vi morgontröttingar, var felet är och vad som hänt!  Ur med sladden, bort med kaffekannan, som lyckligtvis blivit nästan full, och ut med apparaten.

Vår kära Krups-apparat, som ger oss både vanligt kaffe samt har en espressodel också. Värsta är bara att skiten var dyr och bara tre år gammal. Den förra hade vi i många år. Dottern med pojkvän hade en likadan som den nuvarande och deras höll bara ett år! Det blir ingen mer Krups-maskin i det här huset!

Istället inköpte maken under dagen en vanlig kaffebryggare på Rusta för 149:- och en espressomaskin på Ö o B för ca 400:-. Pajar den ena har man kaffemöjlighet från den andra ändå! Bättre än allt i ett! Dessutom har vi en espressomaskin från Rusta i stugan som är inne på sitt 4:e år. Funkar utmärkt, trots att den inte används regelbundet och står i iskyla under vintermånaderna. Nä, inga mera dyra grejer!

I övrigt börjar väl res-stressen höra av sig. Eller kanske inte res-stress, men en anspänning inför dagarna som kommer. Och det vanliga, har jag tänkt på alla behov som uppstår, har jag fått med mig allt?

En sak som känns bra inför morgondagens (och resten av vinterns) bilfärd är att jag investerat i nya däck idag. När man köper så här mitt på säsongen får man dels färska däck, dels bra pris. Känns bra.

Det börjar dra ihop sig

Känner i kroppen att det börjar dra ihop sig för en utmaning som heter duga, Formexmässan i fyra dagar. Fyra långa dagar, samt att onsdag eftermiddag också kommer att tillbringas där med att försöka lära sig produkter och handdatorer och allt annat. Har ju inte träffat de jag ska jobba med heller mer än en gång förut.

Har fortsatt mitt ringande idag för att försöka få folk att komma till montern. Det hörs att det är några år sedan någon var hos dom och pratade för företaget. Det är positivt så tillvida att det finns tillväxtpotential för mig. Negativt såtillvida att dom har hunnit hitta andra leverantörer. Älska utmaningar, säger dom... är nog bäst det!

Har börjat förbereda inför de dagarna i övrigt också; hackat med saxen i luggen, putsat på hårfärgen, gå igenom vilka kläder som ska med osv. Det är svart eller vit tröja som gäller, de ska ha med Pikettröjor till mig, men alla är tydligen i herrstorlek... Inte för att jag är liten precis, men det beror nog ändå på vad det är för storlek på herrtröjan, S funkar nog. Tar med en del eget i de färgerna (har inget svart) så får det lösa sig.

Nu har vi haft betydligt mildare väder i två dagar, mellan -2,5 och ner mot -5. Känns lite lättare att gå ut när man inte håller på att förfrysa öronen bara av att gå ner till brevlådan. Just nu vräker det ner snö också vilket känns mer onödigt.

Kvart över sju i morse kom vår torktumlare. I kväll var vi ju tvungna att ställa den på plats och även diskbänksskåpet och lägga på en bänkskiva provisoriskt för att få en bild av hur det kommer att se ut. Det är bara att konstatera att det blir skitbra!Till vänster om skåpet kommer tvättmaskinen att stå och bänkskivan (vi har en lång också) ska gå över det hela. Den här kortare ska kapas på längden och läggas innanför den långa där det är en glugg under varmvattenberedaren.

Ytterligare ett steg på vägen

Idag har varmvattenberedaren hamnat på väggen. Visst låter det lätt? "Hamnat på väggen." Det var inte så lätt kan jag säga. Först och främst ska konsolen som den ska hänga på hamna rätt. Det finns ju alltid mer än ett sätt att sätta upp sådant på. Självklart hade vi vänt den fel från början. Sen skulle den ca 40 kilo tunga, 50 cm i diameter cylinderformade eländiga saken lyftas upp i takhöjd för att man skulle kunna passa in den på konsolen. TOTALT livrädd för att tappa greppet var adrenalinnivån skyhög. Det är ju liksom inte så bra att tappa en sån sak i golvet, speciellt inte när den kostat sina modiga tusenlappar. Men det gick bra.

Efteråt när adrenalinet sipprade ut igen kom hjärtklappning och mageld. Eftersom vi har varit med om förut att en sådan där mackapär har varit för tung för upphängningen och ramlat ner, ska vi vidta ytterligare försiktighetsåtgärder innan vatten tappas på och den tas i bruk. Spännband som håller den mot väggen så den inte kan tippa framåt, samt stöttning underifrån när bänkskivan kommer på plats. 100 liter vatten betyder ju liksom hundra kilo.... det är tungt!

I morgon bitti kommer torktumlaren också! (om Posten håller vad dom lovar...)

Mage- och hjärnstorm.....

Idag ville min mage inte alls vara med. Blev ordentligt illamående på förmiddagen, så till den grad att jag sprang in på toaletten och var beredd att knäböja. Men väl där lugnade det sig. Hade känt under förmiddagen att det sved en del i magen, men det är ju sånt som kan bli ibland, det brukar gå över. Men kombinationen dammsugning och därefter golvmoppande blev tydligen för mycket. Efter lunch på fil och knäckemacka och dessutom lite maglugnande piller blev det OK. Men kul är det inte!!!!

Som efterrätt i kväll ägnade vi oss åt lite brainstorming, Bertan och jag, angående vad han och hans kolleger ska göra åt sin jobbsituation som börjar bli desperat. Återigen kan man konstatera att lagom mängd alkohol inte bara löser tungans band, utan även hjärnans. Vi kom på en massa bra saker och åtgärder! Sen kan man bara be en stilla bön om att de fungerar även i verkligheten. Men jag är helt övertygad om att vi hittade rätt spår!


Leveransproblem

Har ju emellanåt väldigt lätt för att tända på alla cylindrar, tyvärr. Idag var ett sånt tillfälle. Vi ska ju unna oss lyxen av en torktumlare i vår nya tvättstuga och en sådan beställdes från Elgiganten förra helgen. (Billigare än att åka dit och köpa en). Den skulle leveras hem av Posten. Man får då en länk på mailen där man kan följa kollits väg. Upptäckte vid lunchtid att där helt plötsligt stod att "mottagaren inte varit anträffbar. Avisering sker". När man har suttit hemma hela förmiddagen och VET  att ingen har försökt komma i kontakt med en och på det här sättet försöker slippa undan att leverera utan låta oss istället åka och hämta, då blir jag FÖRBANNAD!

Alltså kastar man sig på telefonen, blir kopplad hit och dit, för att slutligen hamna hos nån som säger att "det betyder nog att dom har ringt, men inte fått tag på dig". Nej, säger jag, mobilen ligger här bredvid mig, ingen har ringt på den! "Nähä, det var kanske fel nummer? Har du detta nummer xxx-xxxxxx?" Ja, det är rätt, men ingen har ringt. Nähä, vad konstigt... Men du, dom har lunch nu, men jag skickar ett fax till dom!" KLICK.

1,5 timma senare ringer en kille och säger att "du hade ringt och undrat över en försändelse?" Ja, säger jag och drar det hela en gång till. "Låter konstigt, bor inte du utmed en lantbrevbärarlinje?" Jo, säger jag och undrar om dom tänkt att lantbrevbäraren skulle ha med sig vår torktumlare i sin lilla bil? "Jooo, nää, han måste nog ha scannat in fel här. Mendu, vi ringer ju alltid och bestämmer en tid innan vi levererar....men du, när kan vi komma? Funkar det på måndag morgon?"  

Så nu hopppas vi att vi senast kl 08.00 på måndag morgon har vår torktumlare här, och att nån på Poståkeriet fick sig nån extratimma ledigt idag, fredag eftermiddag!

Torsdag

Den här dagen har sett ungefär likadan ut som gårdagen, bara lite kallare; -24 i morse och som varmast tror jag den visade -18,8. Nu är det åter nere på sådär -22/23.

Ringandet har också fortskridit, idag har det gått lite lättare. Lättare betyder att luren har blivit mindre tung, jag har orkat lyfta den oftare. Vet inte om det är nåt speciellt för den här branschen, men folk är väldigt lättsamma och trevliga, eller så är det som Bertan säger - de är ju norrlänningar!

Han kom ju efter en del om och men hem ikväll. Åkte tåg den här gången. Utan mankemang på nervägen, men idag när det var dags för hemfärd var det signalfel, vagnbrist och allmänt strul. Han blev 1,5 timma försenad och tåget togs ur drift i Hudiksvall och därifrån blev de bussade. Men, han är hemma!

Ring ring

Det är så mycket lättare att ringa sådana man har hunnit skapa nån relation med, än folk man aldrig har träffat, eller bara träffat en gång. Men efter en del modsamlande tog jag tag i det och fick tag i ett antal. På det hela låter det positivt. Fortsättning följer både denna och nästa vecka. 

Ett störande moment i det hela är Facebook. En företeelse jag hittills inte ansett mig ha nån nytta av, men nu kan jag inte låta bli att glutta in där i både tid och otid. När man dessutom inte tycker det man ska göra (ringa) är väldigt roligt, blir det ännu fler gluttar! Vad värre är, är att fortfarande inte är säker på att det verkligen är nåt jag behöver!   Men det roliga är ju att jag fått kontakt med folk både från dåtid och forntid. Forntiden är nog det allra roligaste!

Kallt har det blivit igen, -17 i morse och detsamma nu, mitt på dan något mildare. Det går ju åt så rackarns mycket ved! 

Pratsjuk

Efter senaste tidens arktiska kyla har det nu mildrats. Igår hade vi som varmast -3 och när solen låg på fick vi faktiskt takdropp! Årets första vårtecken!? Kanske lite väl optimistiskt innan ens alla julattiraljer är bortplockade, men ändå. Hur som helst har temperaturen idag legat på mer normala - 6 till -8.

I morse åkte Bertan iväg på den sedvanliga vinterkonferensen, åter på torsdag kväll. Ser väldigt mycket fram mot andra tider (arbetsmässiga) när jag inte heller är hemma på dagarna utan är ute på jobb. Då spelar det mindre roll att han drar iväg. Som det är nu och även tidigare när jag jobbat hemifrån, blir det helt enkelt för ensamt, jag behöver prata med folk! Men nästa onsdag är det min tur, då ger jag mig iväg till storstan för att jobba på Formexmässan. Då lär man definitivt få mer än sitt lystmäte vad beträffar att se och prata med folk!

De närmaste dagarna ska ägnas åt en del telefonerande för att boka in kunder att besöka montern på mässan. Det är ju inte min favvogrej, men det ska nog gå.

Golvläggare

Jomenvisst kom den på plats, golvmattan i tväggstugan! Och det gick förvånansvärt lätt och utan krångel. En väldigt medgörlig och lätthanterlig matta, ändå tjock och bra! Vi har berömt och klappat oss själva på axeln och gett fullkomligt farfar i Jahnte!

Så här ser det ut:
Normalt sett gillar jag inte mattor som ska försöka se ut som nåt annat, klinker eller trä eller annat. Men i det här fallet tyckte jag det var OK. Det är så mycket vitt i utrymmet så man behöver nåt som väger upp och ger lite värme och en ombonad känsla. Dessutom passar det in i huset i övrigt med ett trägolv (lookalike). Det hela känns väldigt bra, nu är det inredningen som ska dit! Vilket inte är så bara.... el, vvs, maskiner....mm 

Mer kakel

Idag har jag fogat och då upptäckte jag att det även är 1 mm skillnad i tjocklek på plattorna, men återigen, man ser det om studerar på nära håll, och det är bara vi som behöver göra! Och vi är väldigt toleranta! Så här ser det ut utan fix på utsidan och med fog emellan:Vi la även ut golvmattan och måttade och funderade, men kom fram till att vi inte skulle ge oss på det idag. Däremot kan det tänkas att vi skär till och gör den klar för inläggning i morgon. Den köptes ju en dryg dm för lång, så den behöver putsas till.

Torktumlare beställdes via nätet häromdagen och ska väl förhoppningsvis vara på ingående under veckan. Då har vi faktiskt allt som ska in på den sidan av det lilla rummet. Sen ska det in lite förvaring på den andra. Har kommit fram till att vi tar den här sidan först så vi får se hur det känns, vad vi kan ställa in för förvaringsmöjligheter.
 

Kakling

Idag har utetemperaturen varit mer dräglig, den har varierat mellan -12 och -15. Vi vågade oss till och med ut på en liten promenad vid lunchtid, har knappt stuckit näsan utanför dörren den senaste tiden! Jätteskönt att få röra lite på sig.

Jodå, kaklet hamnade på väggen i dag! Har ju vid det här laget kaklat några olika utrymmen och ställen, men får ändå världens adrenalinpåsprut när jag drar igång. Förmodligen för att man vet att man har begränsad tid på sig. Både för att använda fixet och för att kunna korrigera eventuella missar.

Tyckte att jag hade kollat noga och att det var samma storlek på de båda sorterna, men när det hamnade på väggen upptäckte jag att det skiljde ca 1 mm i storlek. Men, what the hell, det lär inte synas. Inte så mycket i alla fall. Dessutom är det VÅR vägg och det är VI som ska se det och DESSUTOM  vara domare!!!!!!!!!!!
Med fix fortfarande lite utkletat ser det ut så här just nu:Listen är bara en stödlist och ska ner i morgon. Då ska även fogmassa dit. Vis av erfarenhet vet jag att då kommer nästa adrenalinpåsprut! Det är ju samma där, tiden är begränsad och man vill ju att det ska bli BRA!

Men alla som känner igen det blå kaklet från Väsby och det vita samt småmönstrade härifrån, visst blir det perfa?

Eftersom det är lördag intogs ju en liten smakrik ostbit efter maten. Ikväll blev det Camemberten vi fick av Kim och Markus i julklapp. Den var helt ljuvlig! Den var nästan flytande och bara smalt i munnen! Så gott!

Yesss!

Efter en djupdykning i vindtrappsförrådet hittades kaklet. Och jag blev så glad. Finns en hel del kvar från kökskaklet vi renoverade med i Väsby samt en del från köket här, OCH DOM PASSAR IHOP! Både färgmässigt och storleksmässigt! Det blir helt perfekt! Det blir både färg och mönster.

Idag inhandlades fix och fog till kaklet, samt ett diskbänksskåp och bänkskiva på Ikea. Nån timma på eftermiddagen ägnades åt att pussla ihop kaklet på ett tilltalande sätt. I morgon monterar vi skåpet och lägger på skivan så vi ser var kaklet ska sitta, sen hoppas och tror jag att jag hinner sätta upp det! Kaklet, alltså. Det är sånt som får mina fingrar att klia! Det är så roligt att få omsätta idéer och tankar i verkligheten och se hur det blev!

Som grädde på moset blev vindtrappsförrådet även dammsuget och någorlunda städat. Inget om som inte har minst ett gott med sig!

Kallare

-30 i morse. Bertan skulle ju ut och jobba, men bilen ville inte. Han fick lov att plugga in värme på min och ta den. Men även den röda pärlan var lite frusen och seg.

Det verkar som det bara är att gilla läget, vädret verkar hålla i sig ett tag framöver. Ingen risk att man råkar ut för vätske- och saltbrist som sonen i Thailand....

Idag anlände vår nya varmvattenberedare medelst lastbil och blev avställd utanför dörren, bra service! Sen ägnades några timmar till att tyda instruktionerna över hur man kopplar ihop rör och termostater och inlopp och frånlopp och säkerhetsventiler och.... vi tror att vi har fått det rätt.....lär visa sig!

Och så har tvättstugan blivit färdigmålad! Finns inget tråkigare och mer oinspirerande än att måla vitt. Framför allt inte för tredje gången. Men i ett sådant litet utrymme kan det inte vara nån annan färg än vitt. Sen ska det ju lite tygskynken för garderober och bänkar, så där kommer lite färg in. Det ska även upp lite kakel och jag vet att vi fick kakel över från köket som jag hellre använder än alldeles vitt kakel. Men vi hittar det inte! Allt annat gammalt kakel dyker upp, men inte det. Frustrerande och irriterande!


KALLT!

Snacka om vinter! Så här mycket snö och så här kallt så här tidigt på vintern har jag nog sällan upplevt. I och för sig har jag ju inte bott i Norrland så många år, men även norrlänningarna reagerar ju på det hela! Som högst har termometern stått på -18,8 idag och det är inte varmt precis. Just nu står den på -26,2. Det känns jäkligt onödigt.

Det märkligaste är ju att det verkar vara extremt väder på många håll. Australien som vid den här tiden på året har sommar och där man andra vintrar läser om bränder pga av värme och torka, har översvämningar. Detsamma i Brasilien. England är helt lamslaget av snö och kyla, högst ovanligt där.

Var det nån som stängde av Golfströmmen?

Nattplanering

Egentligen har det varit en ganska händelselös dag, åtminstone om man ser det i stort. Ser man det i den mindre skalan så har jag äntligen målat väggarna i blivande tvättstugan en första sväng. Igår gav jag mig i kast med att slipa spacklingen jag gjort tidigare. Det var inte kul, kan jag säga. Mycket spackel - mycket damm. Det hamnar ju inte bara på golvet, utan i håret, på kläderna och i luften/andningsvägarna. 

Men som sagt, nu är första målningen gjord. Igår kväll när jag skulle sova drog hjärnan igång detaljplanering för tvättstugan. Inte alls MIN mening, men hjärnans. När den var klar drog planeringen för badrummet igång. Tvättmaskinen och varmvattenberedaren ska ju flyttas in till tvättstugan när den är klar, därför kommer det ju att hända saker i badrummet också. Nere i lillstugan står det ju en gammal köksbänk, säkert sen 20-30-talet. Den har jag tänkt ska bli tvättställsunderrede i badrummet så småningom. 

Som sagt, hjärnan jobbade, men jag var inte riktigt med. Jag vet att jag hade löst allting, men jag kommer inte helt ihåg vad jag kom fram till eftersom jag somnade när jag var klar. Men det kommer nog tillbaka när det behövs.

I morgon ska det målas igen. När det är färdigmålat - i morgon eller på fredag - ska vi börja titta på golvmattan. Den är inköpt och ligger och väntar. Golvet har jag också spacklat, så det är bara att dra igång när målningen är klar!! Ser fram mot att få det klart! 

Flyktingdrömmar

I vår dagliga lokala tidning där det oftast bara finns trams att läsa, fanns idag en artikel som jag tyckte var riktigt bra och som berörde mig. Den handlade om en byggnadsingenjör, en dagmamma och en flygplatsledare. Alla är de nyanlända till Sverige och går på svenskundervisning i väntan på uppehållstillstånd. De har även drömmar om hur deras framtid i Sverige ska bli.

Byggnadsingenjören (från Eritrea) vill starta en organisation som erbjuder svenska turister resor till Afrika.

Dagmamman gick på gymnasium i Kongo men var tvungen att sluta, det var för farligt för kvinnor, och blev dagmamma. Här vill hon bli sjuksköterska.

Flygplatsledaren från Burundi, tillika även lingvist och vattenskyddsinspektör, har suttit fängslad som politisk fånge i sex år och försöker ta reda på hur han kan använda sina kunskaper i Sverige, vad marknaden här behöver. Behövs det, utbildar han sig vidare.

Alla har dom fått lämna sina familjer, två har småbarn, den tredje vet inte vad som hänt familjen.

Det är så sällan man får sådant här förmedlat, flyktingar beskrivs oftast som en grå, halvdum, arbetsovillig, outbildad, homogen grupp. Att det sedan tar flera år för migrationsverket att bestämma om de får stanna eller inte, är inte deras fel. Att man tappar sugen och blir desillusionerad under de år det ofta tar, är inte heller så konstigt. Dessa hade "bara" varit här i ca åtta månader och hade illusionerna kvar.

Jag tror att Sverige förlorar en hel del på att inte bättre ta tillvara på den kompetens som faktiskt söker sig hit.

Stressnissar

Idag stängde vi igen stugan för vintern och begav oss hemåt. Mindre trafik än vi trott och glest mellan stressnissarna. Den värste fick vi vänta på ända till vi var i näst sista E4-backen på 3-fältvägen. En Jeep av större modell (surprise?) som tyckte sig skulle hinna förbi mig fastän omkörningsfältet tog slut där jag var. Såklart blev han tvungen att bromsa när han var i höjd med oss och insåg att han inte hade någon körbana kvar och så även jag eftersom vägen inte var bred nog för oss båda. Snöigt, isigt och fint på vägen var det ju också. Det är vid sådana tillfällen man uppskattar abs-broms, de fick jobba! Det nya året hade kunnat fått ett snabbt slut för oss båda där. Allt för att tjäna sekunder...

Lovade ju lite bilder från nyårsaftonen och våra Ufo-ballonger. Den första vi fick iväg fastnade i träden och vi var en stund rädda att den skulle tända eld på dom, trots kyla och snöfall. En lång stör fick ner den i snön igen. Den andra gick vi ut på sjön för att få iväg och den kunde vi se bra länge på sin färd.

När vi kom hem var det snöröjning som gällde. Vi tyckte ju att det snöat mycket däruppe, men här hemma hade det kommit mycket mer. Det värsta är taget, men i morgon måste traktorn igång för att röja mer rejält, det har ju utlovats mer snö i natt....


Facebook?

Sen en tid tillbaka har jag ju förstått att man ska finnas på Facebook, men har ju sett både för- och nackdelar med det och därför valt bort det. Men som den lättpåverkade person man ändå är så har jag ju nu trätt in även i den världen. Men faktum är att jag ännu (efter ett dygn, ca) inte riktigt sett fördelarna och nyttan med det. Kan nån motivera och förklara nyttan för mig?

Ikväll är sista kvällen här i stugan för den här säsongen, alltid lika vemodigt. Det är vemodigt (vet att jag uttryckt mig så vid andra tillfällen också) även när vi vet att vi kommer tillbaka efter några veckor, men nu är det på ALLVAR vemodigt. Men OK, det är bara tre månader kvar till vi kommer tillbaka, och då är det snart vår! På en del ställen i landet ÄR det vår då, i påsk. Men här lär snön fortfarande ligga djup. Men, ljuset är tillbaka och hopp om värme!

Men, nu ska vi in i bastun för sista gången - svettas, sjunga med, packa in håret, raka armhålorna, dricka bastuöl på altanen och allmänt må jävligt gott!

Nyårsdagen

Så var det nytt år, en självklar fundering är ju hur det kommer att se ut och te sig? Förhoppningsvis bra. För egen del hoppas jag att det ska funka bra med min nya uppdragsgivare så att året blir bättre ekonomiskt än det förra. Det var en total katastrof.

Vi kom upp hit i onsdags och fick pulsa genom snön för att komma fram till stugan, vägarna var oplogade. Rejält slitigt med allt tungt vi hade med oss. Stackars Bertan fick ju ta både det mesta och det tyngsta. Nån var ju tvungen att snabbt börja elda....

Kim och Markus kom på sena eftermiddagen och kvällen blev självklart trevlig.

Nyårsaftonen firades med hummer och oxfilét, samt rosa champagne vid tolvslaget. Med mycket möda och stort besvär, vi var rejält motarbetade av vind och snöfall, lyckades vi få iväg en Ufo-ballong också. Bilder kommer.

Idag har vi svurit över snöandet som aldrig verkar vilja sluta. Spåren vi trampat upp har sopats igen flera gånger. Det är tur att vi inte behöver bära lika mycket tillbaka som vi bar hit......!

RSS 2.0