Ett steg tillbaka

När vi satte tillbaka taket i rummet vi nu renoverar, så gick det inte att få ihop alla noter och sponter (lär mig aldrig vilken som heter vad, kan de inte kalla det gubbe och gumma? mycket enklare!). Vi tyckte att det var helt OK med  breda springor i det hundraåriga taket. När vi sen kom till slutet på taket, så fanns varken gubbe eller gumma på brädorna och alltså blev det inga stora springor. Då tyckte vi att det var väl skit också att vi inte vetat det från början, då hade vi kunnat såga bort alla gubbar och fått brädorna att gå ihop.

Men de var tunga och många och det som är gjort är gjort. Men i går kväll var det Bertan som först yppade tanken - borde vi inte skruva ner taket och ta bort alla gubbar, nu, medan vi fortarande kan?

Och så fick det bli. Först slipade han golvet närmast väggarna, där inte maskinen kom åt, sen gav vi oss på taket. När dessa brädor tillverkades i början på förra århundradet, gjorde man inte som man gör nu; gubbe på ena sidan och gumma på andra, utan ena brädan är gubbe på båda sidorna och den andra gumma på båda. Funkar på precis samma sätt, uppsättningsmässigt. Fördelen för oss är att varannan behöver tas ner och gubben sågas bort, varannan flyttar vi bara efter!

Vi orkade inte med att fixa hela taket, gör klart i morgon, men det blir SÅ mycket bättre! Visst sinkar det oss, taket skulle ju blivit målat första gången idag, men det är det helt klart värt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0