Cancerfunderingar

Det är mycket snack nu om bröstcancer, medicinering vid övergångsbesvär, mammografi och liknande. Självklart ömmar man för kvinnor som drabbas av bröstcancer, eller annan cancer för den delen. Känner bara en pirrande känsla av vad är hönan och vad är ägget?

Har ingen aning om hur bröstcancerfrekvensen ser ut historiskt mot hur den ser ut nu, men funderingen över hur vårt p-pillerätande från 60-talet och framåt har påverkat oss finns där. Man har nu på senaste tiden kommit fram till att vi "övergångskvinnor" ska, om vi kan, undvika att äta österogen, eftersom det verkar öka risken. Men hur har vårt tidigare p-pillerknaprande påverkat oss? Och framför allt, hur påverkar det våra döttrar? Som fortfarande knaprar?

Dessutom höjs röster för att själva strålningen vid mammografin kan bidra till att utveckla cancer. Ska jag gå på mina kontroller eller inte? Fram till för tre år sedan hade jag inte blivit kallad till en enda koll, men from fyllda femti har jag nu varit på två kontroller, dvs vartannat år. Är det rimligt? Vad jag vet, finns ingen bröstcancer i släkten, och som jag förstått det, är ärftligheten ganska stor när det gäller detta. Är det då befogat att utsätta sig för strålningen vartannat år? Ska man skära ner det till vart fjärde år? Hör också på radion att de flesta upptäcker sina knölar själva, kanske är det effektivare att bli bättre på att känna igenom brösten själv, istället?

För mig lutar det åt, som det känns idag, att hoppa över nästa kallelse, om den också kommer två år från den förra. Speciellt eftersom jag hittills inte har behövt nån övergångsmedicinering, och förmodligen inte kommer att behöva det heller.

För några veckor sedan hörde jag om ett larm från Danmark, där man konstaterat att genomsnittsåldern för danska flickor att få mens, hade sjunkit oerhört mycket, ner mot 8-10 år. Man hade inte kommit fram till vad orsaken var, men en sak man misstänkte var hudkrämer av olika slag. Parabener, någon? Man får så slät och fin hy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0