Sista versen

De senaste dagarnas sol har idag bytts mot en gråmulen himmel igen. Men på sätt och vis är det bra. I morgon packar vi ihop oss och åker hem, och det svider alltid värst om det är soligt och fint!

Dagen har dels ägnats åt att hälsa på svärmor och svägerska och dels åt att brottas med röjsågen och få bukt på allt högt gräs som inte kan tas med klippare. Sånt som borde gjorts i början av vistelsen för att få njuta av att det ser städat och fint ut. Men som med så mycket annat tycker man att man har en eon av tid och ska hinna med både det ena och det andra och självklart även det tredje....men det gör man ju inte! Men, nu är det gjort!

Pratade telefonledes med modern i dag och det lät ganska orienterat. Lite värre var det när systern var och hälsade på igår, då var inte alla hästarna i stallet. Men det får väl tolkas som att det går åt rätt håll.

Nu ska vi strax in i bastun för den sista sittningen för den här gången. Det svider och är vemodigt. Vemodigt för att man vet att nu är sommarsemestern avklarad för det här året, ett helt år kvar till nästa. Visst, vi kommer hit igen många gånger under hösten, men för kortare perioder, inte flera veckor som nu. Jämmer och elände! Varför, VARFÖR har vi så kort sommar????? Och varför har den varit så dålig i år igen????????

Underbart!

En dag till med härligt, skönt sommarväder har vi fått! Vi är ju ganska svältfödda på sol och värme så kraven är ju inte skyhöga. Det har väl varit sådär 20-22 grader, men flödande, värmande, livgivande sol från en vackert blå himmel har det varit. Till i morgon är den senaste prognosen mulet väder, så vi har verkligen försökt suga ut allt gott som kunnats ur den här dan, solat och badat och legat på bryggan och vaggats. En bastukväll ska det också bli, med ytterligare bad i solnedgången. Den nya bastun har nästan fått sitt skal färdigt, så här ser den ut i kväll:Så här kommer utsikten från bastun där innanför fönstret att bli:Inte fel!


Härligt underbar soldag!

Efter regn kommer sol, sägs det ju, och idag kom den! En alldeles underbart härlig, ljuvlig, varm och skön soldag! Inte ett moln på himlen förrän sena eftermiddagen då det drog in lite slöjmoln. Har fått bada i den översvämmade sjön (men man behöver då inte gå lika långt för att doppa sig!) och känner i ansiktet att det fått ta del av solens strålar. Maten har grillats och ätits i bikini på altanen och vi känner oss så nöjda, så nöjda, SÅ! Om en stund blir det bastu och ytterligare dopp.

Dennis kompisar dök upp i går kväll och kvartade kvar till idag när de vid tvårycket drog vidare mot Östersund och Storsjöyran. Hoppas att solen följer med dom och att dom får bra dagar där!

Modern har nu hamnat på geriatriken och ska enligt egen utsago vara där några veckor. Nu ska hon minsann få träna och bli en ny människa (fortfarande egen utsago). Dessutom hävdar hon att taket har rasat in i hennes lägenhet, så där är ganska stökigt. När syster var där var taket intakt, så lite hallucinationer kan nog ha inträffat. Det är lite svårt att avgöra hur klar skallen är. Något slag av annat boende är nog snart aktuellt.

Grådag

En gråtung dag har det varit, ur alla aspekter. Tjocka tunga moln har hängt över oss och på eftermiddagen gett oss lite duggregn. Nu i kväll håller det på att luckras upp och till morgondagen lovar de soligt väder, fan trot! Blir det så, tycker jag synd om Dempa som varit här flera dagar och längtat efter sol. I morgon ska han vidare till Storsjöyran med kompisarna och missar i så fall det fina vädret. Men å andra sidan var det väl bättre att vara här i det halvtaskiga vädret och i Östersund (och tältande) i det fina vädret än tvärsom! Nu lär kompisarna vara i antågande hit för att testa fiskelyckan här, samt sova över innan färden då går vidare i morgon. Vi gamlingar göre bäst i att huka oss inför invasionen!

Fick tag på DS och avdelningen där modern vårdas och pratade också med modern. Det låter knepigt, minst sagt. De hittar inget fysiskt fel på henne, men utmattad är hon. Både enligt egen utsago och deras. När jag pratade med henne själv blev jag egentligen inte klokare, det lät smått svamligt och desorienterat, men ändå inte utflipprat. Enligt ansvarig sköterska var hon sängliggande, men enligt henne själv var hon minsann uppe.... I morgon ska hon flyttas till geriatriken, sen får vi se hur länge hon blir kvar där och vad det utmynnar i.

Sjukhusfärd igen

Sonen hittade rätt ner i en leråker med bilen, men som tur var fanns där en snäll bonde som såg det hela och drog upp honom! Hittade även sedan sina kamrater på ön ute i sjön och tillbringade natten där. Återkom välbehållen dan därpå. 

Dessvärre har sedan eländet staplats på hög. Regnet har envis fortsatt att terrorisera oss, dock lyckades vi få grillad mat till middag igår och till och med äta den ute i solsken. Det var den gluggen det var igår.

Senare på kvällen kom ett samtal från Larmtjänst som gått in i moderns lägenhet efter att en väninna inte lyckats få kontakt med henne på hela eftermiddagen och kvällen. Hon hittades på golvet, inte medvetslös, men rjält groggy. Transporterades till Danderyds Sjukhus. 

Min gissning att hon knaprat Sobril i ansenlig mängd (igen) visade sig idag riktig.  Hon är väl medveten om att Sobril inte är tillräckligt om man menar allvar, men det är inte det som är meningen heller. Vad är meningen då? Att tyckas synd om förstås! Sitter ju ensam och övergiven, ingen som bryr sig om hur hon har det, alla bara åker iväg på semester.

Det finns flera talessätt man kan använda för att belysa det hela; som man bäddar får man ligga, som man frågar får man svar, var och en är sin egen lyckas smed, det flyger inga stekta sparvar in i munnen, tex. Det finns säkert flera. Det hela går ut på att man har ett eget ansvar. Man kan inte bara förvänta sig att andra ska ordna saker, tex ens liv, åt en. Vill man prata med folk är ett bra sätt att själv använda telefonen, inte bara invänta att andra ska ringa. Vill man att andra ska fråga hur man mår, är ett bra sätt att själv ställa frågan till andra och även lyssna på svaret. Kort sagt; visa omsorg och intresse för din omgivning och du får detsamma tillbaka. Sen är ju också kroppen ett maskineri som måste underhållas, precis som alla maskiner, allt från bilar till datorer. Gör man inte det blir de fort i dåligt skick och småningom obrukbara, vilket ytterligare försvårar umgänge och social samvaro. Men det är ju också ett val man som människa gör. Framför allt när defekter redan finns i maskineriet och intellektet inte är några större fel på. 

Är det här ett försvarstal? Hoppas inte det, vill inte det. Har i många år jobbat som en gris för att få henne på fötter, men nog får vara nog. Till slut måste ändå det egna ansvaret ta vid.

Dagens kap

Man kan ju konstatera att nåt höjdarväder blev det inte idag heller. Grått och duggregn på förmiddagen och det är väldigt tydligt att natten gett stora regnmängder. Sjön har återigen stigit ca 3 decimeter och när vi var ute och åkte en sväng på eftermiddagen såg man att alla vattendrag har svämmat över sina bräddar och många nya sjöar har uppstått.  Vi har dock haft uppehåll, fast mulet under resten av dagen, vi får väl se vad som kommer.

Som sagt var vi ute på en liten sväng. Vi var på det fashionabla modehuset i Lögdeå, och råkade sen hitta en liten antikbutik på vägen hem. Där sprang jag ihop med ett par saker som jag kände hörde ihop med mig, bl.a denna vattenkanna med tillhörande tvättfat:När vi kom hem efter vår utflykt var det dags för montering av båtmotor, provkörning, maskletning och slutligen nån timmas fiskestund för Dempas del. Efter att ha blivit utfodrad är nu den unge mannen billedes ute i den västerbottniska ödemarken och letar efter rätt by och sina kompisar. Blir spännande att höra i morgon om han lyckades.....

Nu är han här!

cirka gurka  klockan två inatt rullade det in en hederlig gammal 244:a (tror jag det var), som droppade Dempagubben och sen skulle leta sig vidare till Bjurholm ca tre mil bort. Som vi förstått gick det bra för dom att hitta.

Dagen har bestått och någon stund uppehåll, men mest regn uppblandat med spöregn. Till i morgon lovas så småningom uppehåll. Vet att Dennis gärna vill ut och fiska, så jag håller tummarna att meteorologerna för en gångs skull får rätt, sen ska erkännas att jag å det vildaste själv vill ha uppehåll! Ska jag vara helt ärlig vill jag ha inte bara ha uppehåll, jag vill ha värme och sol och jag vill kunna bada!!!!!!


Väntans tid...

Klockan är nu 00.50 och vi sitter och väntar på att Dempa ska dyka upp. Dessvärre lär det nog ta närmare en timma till. De kom iväg senare än vad som var tänkt och vid 22.30 pratade jag med honom och då hade han precis gjort sin beställning på MAX i Sundsvall.... Sen ska den ätas upp och sen har de ca 3 timmar kvar. Regnade som rackarn gjorde det också och mörkt har det blivit på natten nu. Framför allt sådana här mulna nätter. Känns som det bara var häromdagen det var hyfsat ljust fastän det var mulet och natt. Det går så snuskigt fort när det väl har vänt, och det värsta är att det speedar upp framöver! Vi pratade om det igår, det är 8 (åtta) ljusa timmar som ska bort på sex månader framöver. Bara på eftermiddagen!!!! Det betyder att det är många minuter varje kväll som blir mörka. Usch ja, usch ja....
Men, än är det faktiskt sommar, även om den senaste veckan inte gett oss nåt speciellt sommarväder. Idag har det varit mulet hela dan, men ganska varmt. Frampå kvällen kom det lite regn, men tydligen ska det komma mer de närmaste två dagarna. Känns inte nödvändigt.

Överraskningarnas dag

Igår kändes det som en ganska händelselös dag, och det syntes ju här. Idag känns det som det har hänt en hel del (ur ett ändå ganska händelselöst semesterperspektiv). Det första, största och bästa var att Dempagubben ringde på förmiddagen och annonserade att han tänker komma upp till oss i morgon! SÅ himla roligt! Ännu roligare gör det sig i skenet av att jag pratade med honom i går kväll (är det inte längre sen?) och sa att att om han har nån lite semesterdag som han inte vet vad han ska gör med, så vore det roligt om han kom till oss! Hans svar var; jaaaa, det blir nog inte förrän till vintern..... Kalldusch, kalldusch.... och så ringer alltså den unge mannen på förmiddagen idag och berättar att han har nån polare vars föräldrar också har sommarställe i Umetrakten, och att han väljer att åka med dom för att landa här! Nice, very supernice!!!!!

Dagens andra trevliga händelse var att en av Bertans arbetskompisar med fru kom och hälsade på i eftermiddags. De har kört motorcykel från Skåne upp till Skellefteå och var idag på väg söderöver igen och stannade alltså till för en fika! Jätteroligt!

Dagens väldigt annorlunda händelse var när vi satt och åt - det blev en lucka i molnen, så det blev grillning och middag ute - och helt plötsligt får se tre personer iklädda heltäckande våtdräkter och utrustade med snorklar simma förbi! Efter ett tag kom de samma väg tillbaka. En så härligt, tokig, rolig sak att se, och framför allt att göra! Fram för mer av det slaget! Gillar skarpt människor som går utanför sånt som är mainstream!

Sist men inte minst vill jag visa hur vår strandbastu ser ut idag:Till vänster blir det fönster och därinnanför själva bastun. Till höger blir det dörr och därinnanför ett litet omklädningsrum och en liten dusch. Utanför en lite öl-altan!

Dagens rapport

Ja, så var det dagens rapport då. Dock finns inte så mycket att rapportera, inte av intresse i alla fall. Har varit en grå dag, regnat till och från. Det har slipats fönster inför målning, i Dennis rum den här gången, sen är det bara ett fönster kvar, på toaletten. Spisen har också fått sig en genomgång. Inte av vinkelslipen, men av såpa och städtrasa. Det är fördelen med taskigt väder och semester, man får röjt undan lite dåliga samveten.

Kvällen har tillbringats framför TV:n. Först Allsången som vi börjat glo på, den har ju varit ett måste för de flesta i flera år, men vi är ju ofta slow starters, så det är först nu vi sällat oss till övriga svenskar i det mottot. Höjdpunkten där var Kevin, dels för att jag för första gången  (har inte följt Idol heller!) fick höra hans röstkvalitet ordentligt  (Perelli, släng dig i väggen!) och dels för att han, istället för att bara fiska poäng hos tonårsflickorna, lät flera utvecklingsstörda få sjunga i TV-rutan!

Sen var det ju Barnaby, förstås! Gillar hans småmysiga mord, dessvärre var det sista avsnittet.

Ny look!

Förmiddagen ägnades åt att iordningsställa Kims rum efter fönstermålningen. Känns skönt att hela rummet är grundligt städat och fräscht! Nygamla gardiner sattes upp på nygammal stång. Kim lämpar hit det hon inte vill ha hemma längre, men ändå inte göra sig av med, såsom gardiner och gardinstång, nya för rummet här, men utdömda i andra rum....! Men väldigt blåvitt och fint blev det:Jag kan känna att jag saknar nån brytfärg, nåt rött eller gult, nånting som bryter av i det blåvita.

Gardinerna skulle behöva strykas, men jag tänkte att det är synd om Kim om inte hon får känna sig delaktig, så jag sparar den uppgiften till henne!

Efter lunch när molnen började dra ihop sig till regnet som utlovats till eftermiddagen åkte vi till stan. Jag för att gå på lite rea, och Bertan för att handla mer byggmaterial. Men inte hittade jag nåt jag behövde på rean. Det blev lite underkläder bara. Hittade också nåt jag saknat i många år; en ryggkliare! Fanns för facila 20 spänn på Indiska!

Min modiga man!

Idag har han gjort det igen, trots att jag vet att han toksvettas, benen skakar och huvudet brusar; han har varit uppe på taket! Nu var det det sista som skulle på plats på taket på vår nya bastu, nockplåten.Byggnaden är ju inte hög, och folk som inte berörs av höjder tycker att det är en barnlek, men för oss som inte gillar att ens kliva halvvägs upp på stegen på bilden, är det en bedrift! Dessutom är nu byggnaden grundmålad, därav den tråkiga färgen, på alla sidor utom framsidan mot sjön. Där blir det ju en liten altan och där innanför kommer väggar och dörr in mot själva bastun och omklädningsrummet. Dessa väggar har påbörjats idag. Det kommer att bli så himla kanonbra!

Både fredag och lördag har vi haft helt fantastiskt väder, grillen har nyttjats varje kväll. Den har nog använts varje kväll den här veckan tror jag, utom i onsdags när vi åkte hem. Idag drog det in moln vid lunch men just till middagsdags lättade det igen och vi fick äta ute i solsken. Blev till och med tvungna att svalka oss med ett dopp innan!

Revir

Alla vet att vi alla har ett visst revir. En gräns runt oss som vi värnar. Kommer någon över den känner vi oss hotade. Enda stället som den sätts ur spel är nog i Stockholms tunnelbane- och pendeltågssystem där man tvingas stå som packade sillar, kropp mot kropp. Det kompenseras då genom att ingen tittar någon intillstående i ansiktet, därmed avvärjs hotet med att stå så nära. Reviret vi har är olika stort beroende på var vi befinner oss. Har man som vi en stor tomt går självklart gränsen vid tomtgränsen. För en del människor spelar det inte så stor roll om nån kliver lite över den där gränsen, men det gör det för mig. Man må kalla mig både gnäll- och surkärring, men jag står fast vid min åsikt, HÄR GÅR MIN GRÄNS! Ju äldre jag blivit, desto viktigare har det blivit för mig att det som är mitt, är mitt och värna min gräns, både bildligt och bokstavligt. Tror att det har sin grund i att mina gränser tidigare har blivit överskridna å det vådligaste, eller så är det bara så att jag är en jävla gnällkärring. Spelar ingen roll, med åldern börjar jag klara att stå för det jag tycker. Så, jag blir mäkta irriterad när grannarnas ungar, och även deras föräldrar, måste ge sig in på vår strandremsa för att köra radiostyrda båtar när vi sitter på altanen och äter. Allt för att de själva inte har brytt sig om/orkat/haft lust/tid att göra sin egen remsa tillgänglig. 

Härligt, härligt!

Sol, sol och mera sol har vi haft idag! Dessutom en hel del nordlig vind. Det har avhållit mig från bad, trots att solningen och bastuväggsmålning fått mig rejält svettig. Men när man kommer ut i vindens läge har den varit ganska kall och dessutom så stark att det gått vita gäss på sjön. Då räcker det med att stå några sekunder i vinden för att inse hur det hinner kännas ute på sjön innan man hinner doppa sig. Fegkärring, jag??? Ja, ibland.....

Men annars, en helt suverän dag! Som självklart avslutades med grillning, så skönt att sitta i solen och äta och dricka lite vin, och lite till....

Men det blir nog ett dopp idag också, för eftersom det inte är nåt roligt att se på tv och vi är ganska svettiga, så blir det en sväng i bastun även i kväll! Och då ska det nog temperatur under +10 och gärna regn om vi ska låta bli att bada!

Tillbaka igen

Nu är vi tillbaka i stugan igen. Det gick ju bra med gräsklippningen igår så det behövde inte bråkas med mer idag. Förmiddagen ägnades åt dammsugning (varför blir det så skräpigt när man inte är hemma?) och utomhusväxtvård, rensning, omplantering, uppgrävning av nåra som skulle upp hit istället. Bertan jobbade. Precis när åskmolnen var som svartast och skulle börja göra väsen av sig åkte vi. När vi kom fram låg det en del svarta moln och mullrade runt om här också, men sjön höll det ifrån sig i vanlig ordning. Vi får se om den klarar det hela kvällen eller inte. Just nu ser jag att det småregnar, men tror att vi, som ofta, ligger i utkant. Förhoppningsvis klarnar det upp senare i kväll (det utlovades) så vi kan ta vårt bastudopp i solglitter!

Gräsklippningsrally

Nu är vi hemma en sväng för att klippa gräs och titta till. Trodde att gräset skulle nå knähögt här hemma efter två veckor, men det gjorde det inte. Helt tydligt har det inte kommit lika mycket regn här som uppe i stugan, det finns fortfarande en del rejält torra partier på den här gräsmattan. Vissa partier har ändå fått klippas i två omgångar, där inte solen kommer åt lika mycket var det ordentligt tjockt och högt. På vägen hem passerade vi flera ställen där åskskurar dragit fram och väl hemma hängde åskmolnen runt om, men vi hade tur, vi fick klippa utan regn.

I morgon blir det jobba av igen för Bertan, sen drar vi norröver. Till på fredag och lördag utlovades det fint väder där upp, hoppas de håller det! Känner att jag fortfarande har en hel del sol- och badbehov!

Å vad vi är duktiga!

Vädergudarna är med oss! Dimmoln på morgonen som lättade succesivt under förmiddagen för att avslutas med strålande vackert grillväder på eftermiddagen. Det blev till och med ett dopp idag! Mest berodde det på att jag gick med röjsågen och röjde det alltför höga gräset längs stranden. Det är jobbigare än man tror! Svetten lackade å det värsta och det var en höjdare att riva av sig kläderna och kasta sig i vattnet! Sen lunch i solen.

Och jo, det har även blivit fönstermålning. Insidan av Kims fönster en första sväng och mellan fönstren i Dennis rum. Det ska nog bli ordning (vitt) så småningom!

På lilla bastuhuset har det med mycket vånda och svettningar både inifrån  och utifrån landat plåttak idag. Han har min fulla beundran, min man! Vet precis vilken vånda han har och hur obehagligt han tycker att det är, men ändå fixar han det! Det är starkt.

Nu är nog snart bastun (den gamla) tillräckligt varm och väntar på oss. Vet att Eurovisionvinnaren är på Allsången ikväll, och hade velat se den, men om jag inte tar fel går den i repris ett par gånger, och nån av dom ska jag fånga!

Brottningsmatch

Förmiddagen ägnades åt att brottas med slipmaskinen. Det känns så. Den vill gå åt att möjliga håll och jag vill ha den åt ett helt annat. Dessutom ska det slipas både vågrätt och lodrätt, med armar rakt upp och armar åt sidan. Lite brottningsmatch! Men jag vann. Nu är fönstret i Kims rum slipat och alla pryttlar avdammade efteråt. Målning kan således påbörjas i morgon.........om jag vill........

Dagen inleddes med dimma och molnen hängandes i trädtopparna, inget regn, men väldigt grått och tungt. Det hela hade höjt sig till normal nivå på eftermiddagen, så då såg Luther till att jag bar ut och såpskurade mattorna från Vickies och Kims rum. Lagom till middagslagningsdags sprack molnen upp och vi fick äta middag på altanen svettandes i solskenet! Yess, yess, yesssss!

Bertan jobbar med sin bebis, bastubygget. Nu har han kommit till det värsta momentet, men som inte går att undvika; taket! Det lilla bastuhuset är inte högt, men har man höjdskräck så har man, så är det bara. Takstolarna har han ju fått dit, men då räckte det att stå på bocken. Idag har det påbörjats att lägga på plasten som ska ligga under plåten och då är det värre! För att nå måste man stå på stegen, och det är då man börjar komma väldigt nära gränsen! KAN vara så att det är dags för plåten i morgon, om vädret är med oss. Då blir det mycket adrenalinsvett!!!!! Så här ser det ut nu:


Sol igen!

Har varit en skön dag. Det utlovades sol på förmiddagen och mulnande och regn på eftermiddagen. Molnen tätnade efter lunch och just när man trodde att nu är inte åskan långt borta, så började det luckras upp igen! Nice surprise! Det slutade med att vi blev tvungna att ta fram grillen idag igen! Kändes som nåt slags plåster på såren att få sitta i bikini och äta middag i solskenet! I kväll är det bastukväll igen och med solen hängandes över sjön vill man ju gärna bada i bastumellanperioden! Efter de intensiva regnväder som har varit den här veckan har ju sjön stigt med säkert tre decimeter, så det blir en lite ovan upplevelse! Sist vi badade, före sista regnvädret, var det också högre vattenstånd än vanligt, men nu är det MYCKET vatten!

Lite nytta har gjorts idag med (fattas bara annat, Luther har man ju alltid med sig!). Projekt invändig fönstermålning pågår ju, och idag har Kims fönster blivit färdigmålat mellan glasen. Fönstret i Dennis rum är förberett (slipat och tejpat) för samma behandlign. Steg två blir invändig målning. Det blir så mycket ljusare i rummen när det blir vitt i stället för brunt på insidan!

Eftermiddagssol ändå!

De hade ju lovat bättre väder idag, så när jag kom upp och himlen var lika grå och molnen lika regntunga som igår, kändes det som att man skulle deppa ihop. Dock regnade det inte, det var väl det som räddade mig från härdsmälta. Radion pratade om växlande molnighet och nånstans där vid tvårycket började det bli gluggar mellan molnen och temperaturen steg till fantastiska 20 grader. Shortsen och linnet åkte snabbt på, det gäller ju för fasiken att ta vara på känslan av att det nog faktiskt är sommar!!???

Det glesade småningom ut än mer mellan molnen, vi fick en middag utomhus i solsken bestående av grillat kött och sallad. Eftersom det utlovats nytt regn till i morgon eftermiddag jagar Bertan nu gräsklipparen med en dåres frenesi. Det är smällar man får ta när man är modig nog att gödsla den!

Tårta på tårta

På gammalt hederligt manér har vi idag varit på kalas där det serverats tårta på tårta, rent bokstavligt. Först serverades smörgåstårta och till "efterrätt" serverades prinsesstårta, MED tillhörande utbud av bullar och kakor. Suck! Svärmor tyckte att hon var skyldig att hålla ett kalas, som tack för presenterna och uppvaktningen när hon fyllde 85 i våras. Då är det bara så, att det finaste man kan servera är köpta tårtor. Att både hemlagad mat och dito tårta, smakar mycket godare kan man inte riktigt tro. Nej, det köpta är alltid bäst och finast! Det är inte det att hon inte orkar laga maten, utan det är vad som är finast. Det hela lägger sig sen som en fast och fin och jäsande klump i magen.

Regnet har skvalat även hela denna dag, till i morgon utlovas betydligt bättre väder och man får väl då tacka svärmor för att hon valde att lägga kalaset idag istället för i morgon. Hade inte känts så kul att sitta inne på ett sådant kalas en fin eftermiddag. Nu vill man definitivt ta vara på eventuella vädermässigt hyfsade dagar genom att vara utomhus!!!!

Dags igen!

Just nu regnar det så det skvalar i stuprören och smattrar på plåttaket. Det är faktiskt en viss mysfaktor över det där, ändå på nåt sätt, att när det regnar riktigt ordentligt hör man inomhus smattret mot taket. Det ger lite tältkänsla! Fast torrare! Blåsten verkar dock ha avtagit, den tog i ordentligt under eftermiddagen, var väl när fronten närmade sig. Vi ska få behålla regnet i natt och under morgondagen, sägs det, det är bara att gilla läget.....

Det är dock först nu vid sex i kväll som det började regna, dagen har annars bjudit på uppehåll. Ingen överdriven värme, men sådär 17 grader ändå. Har ägnat mig åt gräsklippnning, vilket ju tar ett par timmar samt att påbörja målningen av sovrumsfönstret. Det blir så himla mycket ljusare i rummet på en gång, när det bruna blir vitt! Roligt att se.

På Bertan kliar fingrarna så dom nästan blöder på att få ägna sig åt bastuhusbygget, helst skulle han nog hålla på dygnet runt. Idag har han fått upp sina egenhändigt tillverkade takstolar! Vet, och förstår, att han är oerhört stolt! Han hade gärna fortsatt, vi var ju och köpte virke till väggar i går, men idag var han tvungen att bryta för att åka och hämta den beställda takplåten. Nu ser det i alla fall ut så här:

Växlande dag

Dagen har varit snäll. Den började mulet men molnen har glesnat mer och mer och till slut fick vi stoppa undan den tilltänkta middagslaxen och tända grillen i stället! Inga höga temperaturer, men nånstans 18 grader som mest. I kombination med sol och sjöglitter när middan åts, lyckades faktiskt kroppen producera ett par svettpärlor på pannan! Som pricken över i åt vi jordgubbar och grädde till efterrätt och kvällen ska snart fullkomligas med en sväng i bastun. Ikväll blir det garanterat ett dopp också!

Enda funderingen är hur kvällen i grannhuset utvecklas. Där dundrade (ingen eller mycket taskig ljuddämpare) det in fyra ungdomar för en stund sedan. Redan efter ca 15 minuter sitter dom på altanen och dricker öl och spelar kort! Ja, jag vet, jag låter som en gammal surkärring! Men jag VILL INTE ha dom raglandes in hos oss för att bada från vår badplats under kvällen. Ej heller låna båten. Är ju faktiskt också så att det finns en viss risk med båtfärder i kombination med alkohol, framför allt när man inte har den minsta aning om deras alkoholnivå och simkunskaper.

Sjätte sinne?

Ikväll hände det nåt knepigt. Vi brukar inte titta på Allsång på Skansen, men eftersom vi försöker hålla oss och bara basta varannan dag och det var Morden i Midsomer ikväll, så sa vi oss att vi får väl glo på Allsången som alla andra. Och sjunga Kung i baren som allsång, sa Bertan. Sagt på skämt, med ironi, eftersom den sortens låtar inte brukar dyka upp som allsång. Vi har ingen tidning och ingen möjlighet att veta vilka som ska vara med, så döm om vår förvåning när Magnus Uggla dök upp, och gissa hur gapande våra munnar var när hans allsång blev Kung i baren? Är det inte lite märkligt?

Fullkomligt sanslöst väder!

Det är vad vi haft de senaste dygnen. Det började ju regna igår och sen har det fortsatt och dessutom ökat! Det har fullkomligt vräkt ner hela dan, under halva dan ackompanjerat med blixt och dunder då och då. Hur i hela friden det kan åska när vi har sådär 7 (SJU) plusgrader, fattar jag inte!  Att det för några dar sen var 30 grader varmt känns väldigt fjärran.

Men när man inte kan vara ute får man lite nyttigheter gjort inne. Har ägnat mig åt tråkigheter som att städa ovanpå köksskåpen, kökslådor och liknande. Bertan har putsat fönster (insidan). Viss tid har också ägnats åt att bara vara också, inte minst viktigt.

Ruskväder

Det är märkligt. Har det varit soligt, varmt och fint i två dagar tycker man att det varit fint länge. Har det varit taskigt eller ännu värre, regnigt väder i en dag, tycker man att det hållit på i flera veckor.
 
Idag har det regnat hela dan, började som fint dugg i morse och sen har det fortsatt och dessutom tagit i och då tycker man frampå eftermiddagen att det varit regnigt i flera dagar. Men faktum är att igår gluttade solen, även om det inte var nån värme då heller. Idag har termometern landat på isande 12 grader ungefär. Med den temperaturen och fukten fick vi lov att tända en brasa i eftermiddags och nu har vi ordentligt varmt och skönt. Inne...

Men dåligt väder är till för att få nåt gjort. Duktig som man är!
Har slipat runt fönstret i Vickies rum för att måla det vitt istället för den åttiotalsbruna färgen som är där nu. Sen är det bara tre fönster kvar i huset som ska uppdgraderas, uppdateras, renoveras, eller vad man nu vill kalla det - allt, förmodligen.

 


Fixande

Det känns väldigt lyxigt och bra att ha det mobila bredbandet och kunna komma ut på nätet även när vi är här uppe i stugan. Har till och med inrättat ett datarum här nu! Det är Kims rum som har fått låna ut det lilla vägghängda skrivbordet, precis lagom stort till att få plats med den bärbara på och man slipper ha den stående på köksbordet.

Leken "flytta veden" har fortsatt och även avslutats idag. Vi känner oss hemskt väldigt duktiga, samt har träningsvärk i lår och armar. Men skönt att ha säkerställt (gillar inte det modeordet) vedförsörjning för ett par år framåt igen. Orkar vi ska det också tas ner några träd för att ligga i absolut framkant.

En tur till Umeå har det också blivit. Byggmax och Coop Forum fick besök av oss, och just det, även Plantagen. Där blev det ett par blomplantor som ska grävas ner invid en sten som naturen har placerat på tomten, kan bli snyggt. Har också klippt av några toppskott på några befintliga buska och satt i blomjord för att se om det går att förmera dom. Kul att experimentera! 

Vart tog sommaren vägen?

Här är vi, i sommarstugan, har semester, men vart tog sommaren vägen? Så sent som i förrgår var det 29 grader, igår var det väl svalare i och för sig, men idag ligger det mellan 15 och 19 grader, hur mycket semesterkänsla är det????

Men, vi har påbörjat en del muletväderjobb. Som tex att flytta ved. Flytta ved är en rolig och kalorijagande sysselsättning. Det handlar om precis vad det låter som; först flyttar man ut veden (den äldsta) ur vedboden och lägger den på för den lämpligt underlag. Sen går man till ett annat vedförråd och lastar ner så mycket man kan i skottkärran. Den kör man sen till vedboden där man travar upp den. Detta upprepas ända till benen, armarna och svetten tar slut. Sen vet man att man har samma jobb framför sig i sådär fyra dagar till!

Det finns fler muletvädersjobb, återkommer till dom när vi kommer så långt!

Semester!

Äntligen är det semester! Synd bara att värmeböljan tar slut när semestern börjar. Men jag ska inte klaga, förra veckan åkte vi hit upp till stugan och fick njuta sol, värme och svalt vatten, igår blev det ju också en dag i solen med svalkande dopp. Grillat har vi gjort varje dag i två veckor! Kanske är det så att det är bra med lite sämre väder så man får jobba lite?

Som vanligt packades både bil och släp fullt med saker man behöver och saker man vill ha och saker som KAN vara bra att ha med sig! Blomlådor - tråkigt att dom ska vara hemma och ingen ser dom, vedklyv - lite nytta ska väl jag också göra, motorsåg - ett par träd ska tas ner, samt att det jag ska klyva måste först kapas! Fullpackat, med andra ord, i vanlig ordning! 

En väldigt ovanlig sak (som tur är) hände på vägen upp, ett däck på släpvagnen gick kaputt! På grusvägen från Gräsmyr är det ju ojämt och dant och man känner inte om det är nåt som inte är som det ska (ja, det var jag som körde), men helt plötsligt känner man att släpet hoppar och far och när jag tittar i sidobackspegeln ser jag hur halva slitytan från däcket dansar iväg! Tvärbroms såklart och ut och titta för att konstatera att det är bara lite slamsor kvar av däcket! Ska sånt hända, är det tacksamt att det händer på en grusväg när man kör 60/h och inte på större väg när man kör närmare 100/h! Som tur är var det inga större problem att byta däck, annars hade vi ca 2 km kvar och det hade fixat sig på ett eller annat sätt ändå, men hur det gamla hjulet/fälgen ser ut får vi väl veta så småningom, hur skevt det hann bli? 

I vilket fall, nu är vi här och vi ska ha det väldigt, väldigt skönt! Oavsett väder!

Semesterkänsla!

Idag blev det då en dag ute på Bergafjärdens havsbad, ledigt från alla borde-ha-gjort! Jättehärligt! Läste innan att det skulle vara väldigt långgrunt därute och det var bara förnamnet. Det var så långgrunt att det inte fanns nåt vatten! Hörde redan i maj att vattenståndet i havet var extremt lågt, sen har det nog sjunkit ännu mer. Det syntes var stranden normalt sett gick, men vi la ut våra handdukar sådär femti meter utanför strandlinjen. Sen fick vi gå en bra bit ändå innan det gick att bada! Men härligt, härligt, att bara ligga och slöa och sola och titta på folk!


Visst syns det hur bra fötterna mår?

Dagen avrundades med grillade revbjensspjäll och coleslaw, och de första svenska jordgubbarna i år för vår del, till efterrätt. Allt avnjutet i 28 graders värme i skuggan, i solen är det omöjligt att sitta! Men dessvärre ska det ju förändras nu.

En rolig sak var att vi nyss för första gången såg älgar på vår åker utanför huset. Det är ganska ont om älg häromkring, gissningsvis har vi för mycket björn. Men det var två älgar, förmodligen en ko med en fjolårskalv. De såg ungefär lika nyfikna ut på oss, som vi på dom! 

Ikväll och i morgon förmiddag ska det packas och fixas, sen drar vi norröver!

Min pärla!

I eftermiddags var jag och hämtade hem den igen, min bil, och nu är den min pärla igen! När jag körde hem var det inte en massa oljud längre, utan det lät mest som vindens sus genom en skog bara från motorn. Dessutom blåste en väldigt sval - fungerande - bris från AC:n! Så ikväll är jag väldigt glad!

Dessutom är all veden nu ladad, garageportarna färdigmålade, i princip alla knutbrädor på garaget på plats, så nu börjar vi vara redo för semester! Har funderat fram och tillbaka när vi ska ge oss norröver igen och har kommit fram till att det blir nog på fredag. Det varma vädret är ju på upphällningen och för att utnyttja det (vilket inte blivit gjort den här veckan) så blir det nog en dag på Bergafjärdens havsbad i morgon!RSS 2.0