Halloween

Nu har det slutat snöa, vinden har lagt sig något, men det tar fortfarande i emellanåt. Inga jättemängder snö, men det blir ju gärna så när det blåser också, vitt är det i alla fall.

Sen är det ju Halloween i kväll, den 31 oktober är det den "riktiga" Halloweenkvällen, så för dom som vill fira ordentligt, kan man ju fira Halloween ikväll och Allahelgonshelg de nästkommande två dagarna.

Sökte lite på det här med Halloween och man blir ju inte förvånad, men det var nytt för mig, att även detta är en gammal hednisk sed som kristendomen har sett till att införliva med sin tro. Allt för att inte tappa ansiktet när det inte gick att utrota de gamla hedniska riterna. Precis som med alla andra högtider har man sett till att hitta något lämpligt "kristet" att fira. I det här fallet är det då att fira alla de helgon som inte har en egen dag, då klumpar man ihop dom den här helgen. 

Ursprungligen var dock detta enligt de keltiska druiderna slutet på sommaren och i och med ingången i vintern började ett nytt år och man ville försöka ta reda på vad det skulle innebära. Småningom sammanföll det även med att skördetiden var slut och att man förberedde sig på vintern. Man ägnade sig åt skämt och upptåg och för att lysa upp i mörkret bar man runt på rovor försedda med glödande kol. Detta är vad Nordiska Muséet kan berätta i alla fall!I min gröna ungdom var jag ju barnflicka i Kanada och fick vara med om det här med Halloween "på riktigt". Då existerade ju inte Halloween i Sverige, Allahelgonsdag fanns ju, men det var ju bara nåt som de som hade hyfsat nyligen bortgångna släktingar som ägnade sig åt. Det var en upplevelse då, och jag tycker på nåt sätt att det är synd att det inte blivit större i Sverige. Dessvärre är det ju så att det mesta blir äckligt kommersialiserat, och Halloween var på gång här för några år sen, men det känns som det har klingat av. Tror ändå att vi behöver nåt, nåt roligt, att se fram mot i höstmörkret och Nordiska Muséets förklaring om bottnen i det hela tilltalar mig. Borde förstått att den här helgen, precis som alla andra vi firar, egentligen är hedniska gamla riter! Alla vet ju numera, och till och med kyrkan erkänner, att Jesus föddes inte alls på Julafton, det är också ett tillrättaläggande för att försöka "kristna" firandet. Så! Tänd pumporna, gå ut och "trick-or-trita", tänd eldar för att inte osaliga andar och häxor ska ta sig in och FESTA som riktiga hedningar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0