Halloween

Nu har det slutat snöa, vinden har lagt sig något, men det tar fortfarande i emellanåt. Inga jättemängder snö, men det blir ju gärna så när det blåser också, vitt är det i alla fall.

Sen är det ju Halloween i kväll, den 31 oktober är det den "riktiga" Halloweenkvällen, så för dom som vill fira ordentligt, kan man ju fira Halloween ikväll och Allahelgonshelg de nästkommande två dagarna.

Sökte lite på det här med Halloween och man blir ju inte förvånad, men det var nytt för mig, att även detta är en gammal hednisk sed som kristendomen har sett till att införliva med sin tro. Allt för att inte tappa ansiktet när det inte gick att utrota de gamla hedniska riterna. Precis som med alla andra högtider har man sett till att hitta något lämpligt "kristet" att fira. I det här fallet är det då att fira alla de helgon som inte har en egen dag, då klumpar man ihop dom den här helgen. 

Ursprungligen var dock detta enligt de keltiska druiderna slutet på sommaren och i och med ingången i vintern började ett nytt år och man ville försöka ta reda på vad det skulle innebära. Småningom sammanföll det även med att skördetiden var slut och att man förberedde sig på vintern. Man ägnade sig åt skämt och upptåg och för att lysa upp i mörkret bar man runt på rovor försedda med glödande kol. Detta är vad Nordiska Muséet kan berätta i alla fall!I min gröna ungdom var jag ju barnflicka i Kanada och fick vara med om det här med Halloween "på riktigt". Då existerade ju inte Halloween i Sverige, Allahelgonsdag fanns ju, men det var ju bara nåt som de som hade hyfsat nyligen bortgångna släktingar som ägnade sig åt. Det var en upplevelse då, och jag tycker på nåt sätt att det är synd att det inte blivit större i Sverige. Dessvärre är det ju så att det mesta blir äckligt kommersialiserat, och Halloween var på gång här för några år sen, men det känns som det har klingat av. Tror ändå att vi behöver nåt, nåt roligt, att se fram mot i höstmörkret och Nordiska Muséets förklaring om bottnen i det hela tilltalar mig. Borde förstått att den här helgen, precis som alla andra vi firar, egentligen är hedniska gamla riter! Alla vet ju numera, och till och med kyrkan erkänner, att Jesus föddes inte alls på Julafton, det är också ett tillrättaläggande för att försöka "kristna" firandet. Så! Tänd pumporna, gå ut och "trick-or-trita", tänd eldar för att inte osaliga andar och häxor ska ta sig in och FESTA som riktiga hedningar!

Snöstorm

har vi här idag. Det dånar runt knutarna och knakar i väggarna. Känns väldigt onödigt. Bådar inte gott att vintern kommer redan sista dagarna i oktober, det är väl tidigt. Förhoppningsvis försvinner den igen och släpper tillbaka hösten ett tag. Vet vad en del tänker - det där skulle du tänkt på innan du flyttade upp till Norrland! Jomenvisst, men SÅ himla långt norrut är det inte, och så här tidigt brukar den inte komma här!

Känns bra i alla fall att vi hann lägga på vinterdäcken förra helgen, det var i sista minuten!

Vintern är här

åtminstone för tillfället. Snön låg kvar i morse, det är puder så det täcker och är vitt, termometern stog på -5 i morse igen (ute alltså, inne var det lite varmare +16) och gick inte över nollstrecket på hela dan. Därför lyckades inte ens solen som faktiskt var framme på förmiddagen, att töa bort snön.

Idag har jag börjat måla vårat kökstak, men det är tungt. Tungt för att man står med huvudet böjt bakåt (ont efter ett tag) och tungt för att det är oljefärg, som är tjock och tungstruken. Men vi blev rekommenderade oljefärg istället för vattenbaserad, den ska stå emot vattenånga och stekos som ju båda svävar omkring i ett kök och som tydligen kan påverka färg negativt.

Och så har lilla gubben kommit hem igen, har varit borta sen igår morse, konferens i Nyköping, vad det nu skulle vara bra för..... fast det lät som det hade varit både bra och nyttigt!

..och en morgon när man vaknar är hela världen vit...så här såg det ut kvart över sex, för trekvart sedan alltså. Hur mycket som ligger kvar i morgon återstår att se, men just nu har det lugnat sig med snöandet men det är vitt på marken.

Vitt har det inte blivit i kökstaket än, har ägnat mig åt att maskera bjälkarna (det är några meter, totalt sett) och slipa på spacklingen, det behövs ju spacklas en gång till, dessvärre, just lööööv it.... I morgon däremot ska det nog bli lite vita takbrädor, och mer spackling.... om jag orkar.....

Snart är det vinter....

I morse var det fem grader kallt och alldeles frostvitt ute. Bara några enstaka stackars sega blad kvar på något träd här och där. Utom pilen, då, som fortfarande är grön, bara något enstaka gult blad. Nu är vi på god väg in i tunneln..... Men såna här morgnar är ändå lite vackra när det glittrar i frosten som håller på att smälta av solen som precis kommit över trädtopparna.


Grunden lagd!

Idag har en stor sten fallit från Bertans bröst, för att inte säga en stor betongklump! Idag har vi nämligen haft betongbilen här som fyllt betong i formen våra snickargubbar byggde förra veckan. Nu är alltså fundamentet för vårt garage lagt! Det är inte ett förvaringsutrymme för våra bilar som är det viktiga, utan en byggnad där vi kan förvara det mesta av det som nu står på logen. Hela lagårdsbyggnaden är på upphällningen och på logen har vi massa tunga, dyra saker som gräsklippare, snöslunga, virke, sågar och en hel del till. Känner oss osäkra på kvaliteten på golvet och vill ju inte att de ska rasa ner en våning, då blir det nog inte så mycket kvar av det hela. Därför har ett garage att förvara det hela i stått högt på måste-listan ett tag. Bilarna ska få en carport framför garaget.

Enda som inte helt varit på vår sida är vädret, det skulle bli ca 5 plus och sol. Det var frost och minusgrader i morse när betongbilen kom, solen sken lite ynkligt, men det lyckades inte bli mer än nån enstaka plusgrad. Sen mulnade det på och kom regn på den nylagda betongen, dock blev det inga mängder, sen klarnade det upp och blev kallare igen. Nu har vi dragit presenning över och hoppas att det ska brinna ihop, säkta men säkert.

Idag har det också inhandlats färg till taket, så i morgon kan det hända att jag börjar stryka lite grann. Har spacklat gipsväggarna idag, de ska så småningom slipas och spacklas ytterligare en gång. Fick meddelande om att tapeterna jag beställde igår redan har kommit! Det känns bra det här!

Bil, kök, kök och kök!

Idag har jag  varit och besiktat min bil. Tycker fortfarande på nåt vis att jag har en ny bil, den var ju ny när jag köpte den! Och inte har jag haft den så länge heller! Tills man tänker efter, att den fyllde sju år i somras, inne på sitt åttonde år! Det är då man blir lite skakis! Men det gick bra, blankt papper, skönt!

Efter det var jag på Fresks bygghandel. Skulle beställa tapeter och recognosera lite grann. Tapeten är nu på beställd, för dom som inte kommer ihåg ser den ut så här:
http://www.durosweden.se/kollektion/tapetsera_wallpaper.asp?wallpaperId=237 

Och så tittade jag på kakel. Vill ju inte ha för mycket mönster på kaklet eftersom tapeten är väldigt tydlig, om vi säger så, men helt vitt kakel känns väl blekt också. Hittade detta:


tilltalar mig med den lite slitna looken och så finns det omönstrat i samma utförande. Kan tänka mig att ha en bård eller sicksackbård med detta, resten vitt. Hur tror ni det funkar mot tapeten och vita köksluckor och vit panel?
Ett annat kakel jag tycker väldigt mycket om är detta:Samma där, en bård eller så och resten vitt. Ge mig gärna åsikter, ni som läser!

I övrigt är nu taket kvistlackat och alltså klart för målning. Det vi inte är klara över än är hur vi ska göra med gliporna som på sina ställen är ganska stora mellan takpanel och bjälkar, list eller latex, eller båda? Vi får fundera nån dag till, sen måste vi ta ett beslut, taket måste målas och då är det bra att veta hur man ska göra sen.

Det som absolut fattas är en Lottovinst. Dels för att finansiera det hela och dels för att slippa ägna sig åt massa jobb utanför kökets väggar, VI HAR INTE TID MED DET!

Ytterligare ett steg framåt

Mer spikande har det blivit idag, nu är det väggpanel som har påbörjats. Väggen mot mitt arbetsrum är nu klar och Bertan har satt upp dörrfoder på runt dörren dit in och även dörröppningen mot hallen, dörren där är ju numera bortplockad, där ska bara  vara en öppning. Sen har jag kvistlackat det som var kvar att lacka i taket, ska tas en sväng till, osäkert i dagsläget vilken dag det blir, men nån annan, helt klart!

I morgon bitti ska jag  besikta bilen, då ska jag titta in på Fresks, bygghandel som ligger granne med bilprovningen, och beställa tapeter till köket, samt titta efter kakel, köksblandare, handtag och lite annat smått och gott.

Verkar som man får lov att testa första halkan i morgon, som tur är fick jag spikskor på bilen idag! Har ju  varit soligt och varmt hela dan, eftersom det är klart är nu temperaturen på väg ner mot nollan. Sen är det ju nån rackare som drar ner rullgardinen okristligt tidigt idag, nu är det verkligen höst....:-(


Byggnationer

Idag har jag äntligen blivit klar med taket! Det vi ännu inte kommit fram till är hur vi ska hantera takbrädornas anslutning mot takbjälkarna. Till att börja med var vi helt inne på att sätta upp en kvartsstav eller liknande som skulle dölja där brädan går an mot bjälken. Sen pratade Dempagubben om att lägga latex (eller var det silikon) istället, för att fylla ut och så måla över. Problemet är att på en del ställen där det är mycket S-kurvor i bjälkarna, är det stora mellanrum mellan bräda och stock, och jag är tveksam till hur det funkar att fylla igen med geggamoja - "silikonlatex". Dennis, hjälp!!!

Under veckan har vi också fått hjälp av våra snickargubbar att bygga en form där det ska gjutas för garagebygge. Där är nu grus, inte bara ditlagt utan även "paddat" och idag har Bertan lagt dit armeringsmattor, så nu är det klart för betongen. Det värsta är att vädret verkar bli kallare i nästa vecka och då blir det värre att få dit betong. Vet inte heller om Kurt och Ulf har tid och lust heller....men vi hoppas. Får vi plattan gjuten innan vintern kan garagebygge dras igång till våren, vilket vore guld, eftersom lagårn verkar sjunga på sista versen och det är så mycket som idag står där och som behöver ett nytt hem!


Det tar sig!

Fast det lär dröja ytterligare ett tag innan det tar sig i den här spisen, men så småningom! Nu är den i alla fall installerad, våran nygamla vedspis, titta vad fin den är:Den som tycker att det ser lite halvgjort ut har helt fel, det är sådär trefjärdedelsgjort! Det ska på lite skivor upptill för att få upp fundamentet i samma nivå som själva spisen, sen ska det lite kakel på det. Putsningen ska vitmålas, den uppmärksamme ser att det är målat runt själva spisen. Men.....det är mest detaljer kvar, det stora jobbet är GJORT! 

I övrigt är det som alltid sanslöst skönt att vara hemma igen, när man kommer hem till såna här framåtkliv som spisen, blir det ju inte sämre!

Har idag tackat nej till att gå vidare med en ev. kandidatur till nytt jobb. Kändes som för stora investeringar i tid och pengar för att jag skulle vilja och våga mig på det, får försöka att fortsätta hanka mig fram som tidigare. Förstod under gårdagen att det har skett en del förändringar hos min största uppdragsgivare, återstår att se om det är till nackdel eller fördel för mig... Lotto var det visst bra utdelning på den här lördan...... man ska nog lägga en peng...

Nu  är det nog färdigdiskat i köket så jag vågar mig ut där igen, sen ska vi nog gå upp till kvällsrummet och testa våra två nya specialbeställda karaokeskivor!

Hos Kim och Markus

Sitter på deras sängkant och skriver. Nej, de har inte gått och lagt sig, fullt så påträngande är jag inte! Hoppas jag inte att de tycker, i alla fall.

Tillbringade några timmar på Stinsen köpcentrum i eftermiddag, en och halv av dom tillsammans med Vickie som tog långlunch för att träffa mig där. Mesta tiden gick åt till att leta kappa till mig. Hittade ingen förrän hon åkt, och det berodde inte på henne, snarare på att det tar lite tid för huvet att ställa om från det man tror att man vill ha, till nåt annat som man inte riktigt visste att man ville ha. Jag vet, det lät rörigt!

Nu har jag fått god mat av Kim och skulle kolla mailen och då blev det lite bloggande också! Morgondagen lär bli lång och definitivt varken blogg eller mailkollande!

Jobbfunderingar

Sitter och försöker blogga i pauserna i Äntligen hemma och kanske blir det även House, vi får se. Ensam i kväll, en kväll när älsklingen definitivt borde varit hemma. Har varit och träffat en liten gubbe idag angående ett eventuellt nytt jobb och det hade varit väldigt mycket bättre att diskutera det öga mot öga imed älsklingen i stället för per telefon. Vad värre är, är att jag åker ner till storstan i morgon när Bertan kommer hem, så vi kan inte prata då heller. Då får han läsa igenom papperen jag fick med mig, så få vi ändå försöka ta ett nytt snack per telefon i morgon kväll och se om vi kan sammanfoga våra åsikter. Tills på fredag ska jag ha kommit fram till om jag vill fortsätta ta reda på mer om det hela, så det blir till att försöka låta det undermedvetna jobba och bestämma, eftersom torsdag och halva fredag går åt till annat intesivt mötessittande och jobb.Fortfarande kallt!

Kylan återtog huset under natten, 15,8 i köket i morse, i och för sig en grad varmare än när vi kom hem, men definitivt för kallt! Har därför eldat hela dan, trots att det inte varit så himla kallt ute, egentligen, dessutom har utetemperaturen stigit hela dan, nu ligger den nästan på elva plusgrader! Dessutom har vi nu nästan 24 grader i köket, så nu ska väl väggarna vara uppvärmda och ha lagrat lite värme.

Den eländiga förkylningen vill inte släppa mig, idag har det inte alls känts nåt bra. Hade dessutom en väldigt orolig natt vilket säkert inte gjort saken bättre. Det är tungt nog att umgås med min telefonlur ändå, utan att ha förkylningstyngden också i huvudet och kroppen. Men man får väl bita ihop. I morgon ska jag till stan på lite spännande äventyr och på onsdag bär det iväg till huvudstaden så jag har lite annat än telefonluren att se fram mot de närmsta dagarna, det är bra!

Det suger....

Det suger alltid att åka från stugan, även fast man vet att vi kommer tillbaka om 3-4 veckor. Efter hoppackande och låsning åkte vi upp till svärmor för att säga hejdå. Vi var dit på fredagen men inte igår. Väl där fick vi veta att vi borde varit där i går också. Är man i stugan ska man tillbringa minst tre timmar varje dag i hennes kök, helst. Annars riskerar man att få en skopa "jag är ju så gammal och dör snart". Att vägen kan gås åt båda håll gäller inte alltid.

När vi kom hem hade vi 14,7 grader, så det var att ge sig på vedspisen genast. Tyckte det var lite konstigt att det var så kallt, hade ju satt på elementet för att det inte skulle vara fullt så kallt. Efter inspektion upptäcktes att kontakten inte var i....

Trött och synd om mig....?

Den elaka förkylning har tagit nya tag i min kropp. På förmiddagen kändes det fefinitivt bättre samt att solen sken och det var vindstilla, vilket är lika med utomhusvistelse. Den gamla häcken ska ju förminskas succesivt för att ge plats åt den nya, enligt nya tomtgränserna. Detta ägnade jag mig åt. Mycket upp och  ner, sen ska skiten fraktas bort. När det var klart kände jag att förkylningen absolut hade återtagit min kropp.  Men jag hade ju de nya gardinerna att färdigställa, de påbörjades ju igår, så det var bara att fortsätta jobba. Det känns nu kan jag säga.Ont i ryggen, huvudet och en släng av feber. Men, ytterligare en kväll i bastun kanske gör susen. Tror lite på det där; feber är ju till för att förhöja temperaturen i kroppen för att ta död på baccilusker, bastu gör samma sak - höjer kroppstemperaturen, så resultatet blir ofta detsamma :-), om inte annat är det vansinnigt skönt! Den känslan är nog också hälsosam!

Var och drog igång bastun för ett tag sen och såg då tillstymmelse till norrsken, får se om det utvecklar sig, är alltid en höjdare att se!

Jordbävning

Idag fick vi veta att vi hade jordbävning här igår kväll. Men inte märkte vi nåt av det, inte. Kära svägerskan Berit hörde ett muller och trodde att det var nåt fel på kaminen eller att det kom nån bil utanför huset och sprang runt och tittade. Det enda hon såg var att vedpinnarna hade trillat ihop. Idag läser vi i tidningen att det var jordbävning vid 21.30 i går kväll som låg nånstans mellan 2,3 och 3,0 på Richterskalan. Vi varken hörde eller kände nånting, lite besviken blir man faktiskt på sig själv. Får väl förklara det med att då hade vi precis intagit våra platser i bastun och dom som känner till våra basturutiner vet att där ingår musik, och då menar jag MUSIK! Vi har högtalare i duschutrymmet utanför bastun så det ska höras in..... och det gör det..... grannarna vet också när vi bastar..... och då missar man en jordbävning.......! Ja, ja, såna är vi!

Annars har det regnat och blåst idag, det regnade i alla fall halva dan och hela natten, det syntes på de små sjöarna som bildats, men det ska bli bättre i morgon. Har påbörjat mitt gardinsyende, en är nästan klar, den andra ska nog bli klar innan vi åker hem, annars får det bli till nästa sväng. Mantrat den här helgen är; det som fixas, det fixas, annars får det vänta!

Nu är vi här!

DESSUTOM har vi numera mobilt internet, SOM FUNKAR! efter en del trixande, det ni!

Kallt som rackarn när vi kom hit, nio varma plusgrader inomhus! Nu efter fem timmar är vi uppe på njutbara dryga tjugotvå. Nu är middagen avklarad och det som står näst på tur (efter det här inlägget) är ca 1/5 svettiga timmar i bastun! Snacka om att vi längtar! Är ju så att den här första kvällen är väggar, golv och tak, där inne också, ganska nerkylda och behöver få lite extra tid innan man sätter sig där, och det är en ljuv längtan att invänta rätt temperatur!

Ikväll åt vi nåt vansinnigt gott, återigen Airam som står för receptet, en italienskinspirerad historia som smalt ner i magen tillsammans med en köttbit! http://airamsmat.webblogg.se/ Där hittar ni Parmesangratinerad augergine med tomatsalsa, den var helt sagolikt god, och precis rätt ikväll, lättlagad och smakrik!

Nu; bastun!

Tjatig

Kan tänkas att jag är, vet att jag sagt det flera gånger förut, men det är så härligt när min älskade man kommer hem!  Och det gjorde han i kväll efter två nätter i Östersund.

I övrigt finns nog inte så mycket att säga, förkylningen och hängigheten sitter i, emellanåt känner man att man knappt orkar sitta upprätt, efter ett tag känns det mer OK.

Planering och packning pågår inför morgondagens tripp norrut. Det ska bli oerhört skönt att komma dit, finns ju alltid jobb att göra där, men vi ska bara göra det vi känner att vi orkar och  vill. Det Bertan har som han vill/behöver göra är att gräva för vattenslang och el till sjöbastun. Själv har jag köpt nytt gardintyg till vardagsrummet som ska fixas i ordning för att kunna hängas upp. Inköpta på Ellos och ser ut så här:

Det ska bli jätteroligt att få upp nya fräscha höst/vintergardiner där också, blev ju sådana i köket förra hösten, de satte vi förresten upp förra svängen.

Men det viktigaste är; ta det lugnt och MÅ BRA! Det som inte hinns med den här svängen, hinns med nästa, eller nästa.....

Viljestyrka

Idag har jag verkligen fått använda all viljestyrka jag haft för att klara av att sitta vid skrivbordet och ringa. Har sedan i söndags känt av en förkylning i vardande, men när den inte hade utvecklat sig nåt speciellt till igår trodde jag att det skulle klara sig med ett skrämskott. Men, idag känns den mera. Tjock i näsan, halsen känns som den snart kommer att börja göra ont och den där typiska allmänna sjukdomskänslan i kroppen. Samtidigt är det ju så, att visst orkar man sitta på sin stol och ringa, även om kroppen helst vill lägga sig på en säng eller soffa och vila. Har ju tänkt göra en kort vecka och åka upp till stugan vid torsdag lunch ungefär och då får man fasiken försöka göra så mycket som möjligt innan, även om det tar emot värre än vanligt. Solen har strålat och inga speciella vindar, men jag orkade inte ens gå en promenad, satt bara och tittade på det och längtade ut till det. Visst är det väl LITE synd om mig?

Helgens resultat

Kan rapportera att lampan är vår nu, blev inte lika dyrt heller som jag befarade. Är säker på att den kommer att bli ett riktigt smycke! Köket ja, vi tycker själva att vi varit riktigt duktiga och hunnit en hel del de senaste två helgerna. Jag har ju ägnat mig åt att spika tak och nu är det nästan färdigt. Det har tagit tid, för det har inte gått att såga till många brädor på en gång, varje har fått sågas för sig, för att så mycket som möjligt ligga an mot stockarna, som ju inte är speciellt jämna. Så här ser det ut idag:Sen ska taket målas (först kvistlackas), så det lär ta ett tag till innan det är klart. Men det känns ändå så himla bra, det börjar ser ut som ett rum nu, eller snarare, man börjar ana hur det kommer att bli!

Bertan har fortsatt på murningen för vedspisen. Det tar också tid, måste göras i etapper och däremellan putsas, eftersom att putsar man inte innan man fortsätter med murning, så går det inte att putsa som man vill. Nu är dock så mycket gjort som kan göras innan de kommer och installeras spisen, vilket blir nästa torsdag. När den är på plats kan han mura och putsa klart. De kan nämligen inte installera spisen om allt är färdigmurat. Sen har han också tagit bort den gamla dörren från hallen. Där ska inte vara nån dörr, utan bara en öppning. Förstog att det blev lite panik när han satte sågen i karmen och förstog att karmen var gjord i ett stycke och bar upp väggen..... Men det var till att hämta rejäla brädor och stötta upp innan han fortsatte att riva. Nu sitter det en ny karm där. Spisfundament och dörr:

På ytorna utan gipsskivor ska det spikas panel - mitt jobb. Det är så himla roligt att kunna göra nåt handfast, inte bara planera och måla. Helst skulle vi vilja skippa allt vad ordinarie jobb heter och bara ägna oss åt det här, men det går ju förstås inte. Tur är väl det kanske, man känner av både rygg och nacke efter att ha stått och jobbat uppåt en hel helg! Nästa helg blir det en resa norröver, till stugan, tror att vi båda behöver det. även om det är jätteroligt jobb det vi gör hemma, men det sliter som sagt. Gammal, jag????!!!!

Återkommer!

Verkar vara lite problem med bloggen, gick inte att logga in tidigare, högst irriterande! Nu har jag inte så mycket tid, så det får nog bli lite rapporterande i morgon istället. Nu har jag nämligen en auktion på en så snygg gammal lampa på Tradera som jag måste bevaka och sen var det en film på TV.Den skulle verkligen vara en prydnad i vårt nya kök, eller hur?

Så trött

Ikväll är vi riktigt trötta! Vet inte vad det är, om det nu är nåt speciellt. Har jobbat i nya köket båda två, Bertan har fortsatt på spisputsningen och dessutom monterat ner den gamla dörren med karm, som satt från hallen in i nya köket. Visade sig att den rackaren var högst bärande och gjord  i ett stycke, det blev lite svettigt när det uppdagades. Nu är det gamla borta och nytt insatt. Själv har jag fortsatt med takspikande.

Eftermiddan bjöd på sol och hyfsad värme och jag tjatade till mig en promenad, tyckte att vi behövde det. Jätteskönt att komma ut en timma, men efteråt kände vi oss båda två totalt slut. Kom fram till att det är nog lite påfrestande ändå att spika tak och fixa dörröppningar, OCH gå en timmas rask promenad efter det.

Fortsättning följer i morgon.....

Äntligen fredag!

har min älskade make sagt många gånger idag. Vet precis hur han känner det, det är alltid skönt med fredag, men än mer när man varit borta några dar under veckan. Även fast man är ledig efter man gjort det man ska så är man ändå inte ledig när man inte kan åka hem, det blir inte samma avslappning på ett hotellrum.

Men som sagt, det är alltid skönt med fredag, veta att i morgon kan jag ge f-n i telefonen och datan, och bara ägna mig åt det jag VILL göra. I eftermiddags påbörjade jag det förhållningssättet. Kapade färdigt all panel som behövs till väggarna, så i morgon blir det fortsättning på takpanelen, för att få bort så mycket virke från golvet som möjligt, skönt att slippa snava på det.... Därefter påbörjas panelspikning, men det blir nog inte i helgen, det tar tid det här, dessutom har vi lovat varandra att se till att komma ut i friska luften i helgen, det ska ju bli bra väder.  Det är jätteroligt att jobba med köket, men man måste ge sig tid till andra saker också, framför allt när det är nyttiga saker som en promenad i solen!

Framåtskridande

Takspikandet blev ju inte klart förra helgen eftersom sågen pajade, så nåt mer panel- eller takfixande har det inte kunnat bli den här veckan. Dock kan man då börja tänka på och förbereda för målning av taket. Förberedelserna består då i att kvistlacka innan målning. Kvistlackning ska göra att det inte blir mörka genomslag efter några år i målarfärgen där kvistarna suttit i brädorna. Detta påbörjade jag i morse. Är det nån som har en ANING om hur många kvistar det kan vara i en bräda av det här slaget? Och hur det känns i armarna och nacken efter en stund? Som grädde på moset ska det kvistlackas två gånger....kul!

Idag har Bertan varit och lämnat tillbaka den pajade sågen och kommit hem med en ny, så jag siktar in mig på att såga till och spika panel under helgen. Mycket roligare och mer handfast än att dutta med en liten pensel....även om det också måste göras sen. Fick idag också ett datum bestämt för installation av vedspisen i nya köket, känns så spännande och roligt. Även fast sånt som tak och målning osv tar ganska lång tid så är det hela tiden små steg åt rätt håll, sen kommer det ibland ett STORT steg, som spisen. Längtar!


Vilda hästar

I morse hade jag nästan en "nära-döden-upplevelse" dvs hade inte "om" varit så vete fasiken om jag inte dött av chock! Vid åtta-rycket var jag till lagårn och hämtade ved. Kom in, ställde korgen i köket och gick in i badrummet för att kamma mig. Står där och hör hur det börjar dundra och det första jag tänker på är att "nu har jag fått soteld i skorstenen!" Det har man ju hört att det ska dundra och smälla. Fort ut i köket och ser genom fönstret en stor svart häst, och sen kommer en till. Då förstår jag, det är grannens hästar som rymt! De var lite uppskärrade och sprang runt huset, ner till min bil (hjälp, tänk om dom sparkar på den!) upp igen, ner på åkern osv. Nästa tanke var, att hade jag mött dom när jag kom från lagårn med veden, då hade jag fått en hjärtattack. Klockan åtta på morgonen, okej, vaken men ändå inte, och så möta två stora uppstressade hästar! Jag är ju ingen hästmänniska precis.... Det visade sig att grannen var ute och letade efter dom och efter en stund fick dom för sig att springa nerför vägen, bort från mig, såg grannens bil och det hela slutade förmodligen lyckligt. Frågan är bara vad som fick dom att rymma? Tanken på att nån björn varit för nära har slagit mig, hästarna gick igår i en hage som gränsar till skogen.

Vild galopp verkar det också vara i ekonomin i världen. Det är ordentligt skrämmande det här. Från att det började synas tecken på avmattning för en månad sen till denna ordentliga kris som nu är, borde steget ha varit långt. Det skrämmande är att det varit så kort, och att det gått så fort. Det man är rädd för är att det ska födjupas i samma takt som det påbörjats, då kan det bli den värsta krisen som världen har haft sen trettiotalets stora kris. Skillnaden nu är att ländernas ekonomier hänger än mer ihop nu än vad de gjorde då, vilket förmodligen kommer att innebära större och ännu djupare kris. Mer uppsägningar, mer konkurser, mer arbetslöshet, större finansiell krasch på alla fronter. Frågan är bara HUR mycket man själv kommer att påverkas, inte OM, bara HUR mycket. Tack och lov har man inga banklån, och i dagsläget skulle jag aldrig skaffa några heller, snarare plocka ut de stackars kronorna man har sparade och stoppa dom i madrassen i stället. För jag tror vi står inför ett break-down av sällan skådat slag, men jag hoppas jag har fel. Nånstans så tror jag ändå, att nån gång måste vi komma till vägs ände när det gäller detta ständiga krav på ökad tillväxt, och frågan är om vi är där nu. Då skakar alla börsnoterade företag som levt efter detta mantra, och sett till att leva upp till detta, antingen genom äkta tillväxt eller genom friserade siffror. Det finns, logiskt sett tycker jag, ingen möjlighet för ständig tillväxt för alla branscher och företag jämt. Men aktiemarknaden kräver, och har alltid krävt, detta, allt för att (stor)aktieägare kräver detta, spelar ingen roll hur det går till. I mitt tycke är det dags för en ny världsordning. Dock tror jag att kommer dröja ytterligare 20-30 år innan det kraschar helt, men det kommer.  

Härlig höstdag ...

Härlig höstdag idag också och inte fullt lika blåsig som igår. Blev en långpromenad i skogen idag med, ensam den här gången. Finns alltid, när man går ensam, en tanke på björn, men man hostar lite då och då och sparkar på stenar och sätter ner fötterna hårt och hoppas dom hör och försvinner, det var i alla fall ingen som visade sig idag heller.

Annars har dagen varit en massa telefonerande, både med annonser och Sveauppdrag. Just nu går det lite lättare, har väl lite med dagsformen att göra.

Sen för jag ett krig med flugorna, de kommer in "en masse" vid den här tiden, det blir väl för kallt ute. Väl inne sätter sig de små äcklen, dom är inte små förresten, det är spyflugor! I alla fall bosätter dom sig i mina nyputsade fönster och efter två dar ser dom inte nytvättade ut längre. Har tagit fönstren några då och då, och de som jag började med är dags att ta igen.... KRIG!

Nothing much to say

som dom skulle sagt i London, men nu är jag ju inte där, så jag får väl inte säga att det inte finns så mycket att säga... Tydligen har Londonresenärerna det bra, fick sms för ett tag sen.

Dagen har som vanligt tillbringats vid skrivbordet och telefon och data, med undantag för en skogspromenad med damerna. Soligt och skönt, fast lite blåsigt väder. På eftermiddagen blåste det upp än mer och har blåst halv storm.

Ensam i kväll, Bertan är ute på "tjänsteförrättning" som han gillar att kalla det. Av nån anledning tar allt så mycket längre tid för mig då. Borde vara tvärtom, när man inte har nån att prata bort tid med, men så är det. Blir gärna sittande en stund till eller plockar lite mer än vad jag brukar, gnider, fixar, donar. Är kanske inte fel, men tiden rinner iväg. Blir också lite glidande bland nätsajterna och man fastnar än här, än där. och ska bara kolla det också, ja, så gick det lite tid till...

Hittar nåt som kallas sexordsmemoarer, har inget med sex att göra utan är just meningar på sex ord, som ska beskriva ens liv. Tål att tänka på.

Kärlekslöshet, oseddhet, ensamhet, hemlighet, rebelliskhet, skuldtyngdhet.
Proppfull tunna, välfylld ryggsäck, översvämning, lättnad.

Blev en del sagt ändå...

Slit och släp

Ikväll värker  våra ryggar, benen stramar och nacken är stel. Allt är dock tecken på att vi jobbat som små skållade råttor hela helgen, och då är det värt smärtan! Taket är inte klart, men det är inte mycket kvar. Dock blir det jobb med väggpanelen i fortsättningen istället, eftersom det alltid blir snuttar över och dessa snuttar kan mycket väl bli tillräckligt långa för att passa i taket. Dessvärre blir det ingen fortsättning den närmsta tiden eftersom sågrackarn bestämde sig för att krångla. Bertan köpte en ny liten behändig såg att användas av mig när jag kapar panelen i lämpliga längder, men helt plötsligt, från den ena kapningen till den andra, började den kärva och vi tog beslutet att den får åka hem till husse igen. En såg ska hålla för mer än sex dagars användning, tycker jag, framför allt när det bara är centimetertjock panel man kapat! Ett streck i räkningen, förvisso, men behöver nog inte känna mig arbetslös för det. Det tak som är spikat kan man börja kvistlacka och måla, se där har man flera timmars jobb!

I övrigt har det varit en riktig hösthelg, grått och trist. Igår var det uppehåll, men mulet. Idag kom det ett rejält blås- och regnväder där frampå förmiddagen, som höll i sig till nånstans på eftermiddagen när det lugnade sig igen. 

I morgon åker Vickiefia till London. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk! En jättemysig stad som det var länge sen jag var i. Hoppas och tror att hon och kompisen får jätteroliga och härliga dagar, mycket shopping lär det bli om jag känner lilla fröken rätt!

Köksjobb

Det ägnar man ju sig åt varje dag, men nu syftar jag på vårt nya kök. Där har vi nämligen jobbat, både i går och idag, blir även så i morgon. Jag ägnar mig åt takspikning och Bertan åt diverse andra behövliga saker. Bl. a. har han jobbat med murningen för fundamentet där vedspisen ska stå, och nu är det ditlagt en lättbetongskiva som stöttas av fyra armeringsjärn. På detta ska den nya vedspisen vila:Ser kanske inte så mycket ut för världen än, men vänta ska ni få se! Observera att den kloke mannen har putsat utrymmet under spisen, han kom på I TID (!) att det kan man inte göra när skivan väl är på plats! Spisen som sen ska ställas dit ser ut så här:Sen ska det då muras mera runt spisen, högersidan får dock till stor del vänta, annars kan dom inte installera spisen.

Det känns oerhört roligt och tillfredsställande att kunna fixa taket, har sagt det förut, jag vet, men så är det! Det är ju alltid roligt att göra något där man ser resultatet växa fram, men det här är speciellt, absolut! Förmodligen för att man inte tänkt tanken att man skulle kunna göra det, målningen är ju mer min uppgift. Men det är, återigen, den kloke mannens förtjänst! Det är ruskigt hur lätt det är att fastna i tankebanor. Hade aldrig själv kommit på tanken att jag skulle kunna göra det där, fast nu när man gör det är det ju lätt som en plätt! Sa det förut, men säger det gärna igen; tack älskling, för att du tänker, tror på mig och för att du finns i mitt liv!

Drömtydning

Har flera nätter veckan som varit drömt att jag ska iväg på en resa, det har varit både med båt och med tåg. Har varit ombord men upptäckt att något har saknats som jag måste ha med, kommer inte ihåg om det varit biljett eller andra saker. Har i alla fall gett mig iväg för att hämta dessa saker och naturligtvis, missat avgången. Var tillslut tvungen att googla på drömtydning, och på ordet RESA hittar jag följande: RESA: Att drömma att man beger sig ut på betyder att man strävar mot nya mål, att man vill förändra sin tillvaro. Min egen tolkning då av att jag ju inte kommer iväg, är att jag sitter fast, jag har just nu ingen möjlighet att förändra tillvaron, men vill göra det. Tolkar också in att det är annonseriet jag mest vill bort från, det är det som kväver mest. Men, kanske finns en ljusglimt, har korn på nåt som jag tror kan vara nåt som passar mig. Dock dröjer det några veckor innan jag vet mer!

Regnet det bara öser ner...

Idag har det gått bättre att jobba, har i och för sig inte ringt så mycket, mer letat presumtiva och mailat dom. Steg två är att ringa upp och höra vad dom tyckte.

I övrigt regnar det fortfarande. Hörde på radion nyss att vissa vattendrag stigt med en meter senaste dygnet. Ser ute på vår åker också att det bildats mindre sjöar. Blir tungt när det är så djupa lågtryck i flera dar, man får ha lampa på hela dan för det blir aldrig riktigt ljust, inte kan man gå ut och gå heller. Eller kan, kan man väl, men det lockar ju inte, precis. Som Vickie säger, ett I-landsproblem, här är det nån å som höjts med en meter, på andra sidan jordklotet druknar folk i översvämningarna!

Nu ska jag börja med maten, idag blir det recept från Airam  http://airamsmat.webblogg.se/
som tillagas:Parmesangratinerad gräddkokt blomkål med chorizo & baconrulladerGör som sist: koka blomkålen - och den här gången i stora buketter i grädde. Tillsätt någon msk hackad lök (gärna charlotten) och krydda med vitlök, salt och peppar. Koka knappt genommjuka: ca fem minuter. Ta upp försiktigt och låt "såsen" koka ihop tills det bara kvarstår en liten simmig skvätt. Slå den över kålen och beströ med riven parmesan. Gratinera hastigt. Servera med korv inlindade i bacon och droppa en aning av det smakrika flottet över.

Den här anrättning - dvs en halv smal chorizo, fyra baconskivor och två blomkålsbuktter mättade den airamska magen i exakt 16 tim. Säg inte att LCHF:are vare sig äter mycket protein eller fett!

Grådag

Regnet har stått som spön i backen hela dan. Har varit grått och trist både ute och i sinne. Helt klart påverkas man av vädret mentalt sett, åtminstone jag. Allt annonseri har legat nere, har bara inte orkat ta i det.
Bertan kom hem hyfsat tidigt idag och satte igång med murningen av fundamentet till nya vedspisen, det var ju några stenar som fattades i del 1. Nästa steg är att putsa del 1, sen ska spisen dit och sedan ska del 2 muras och putsas. Själv tog jag tag i mitt takspikande, gillar det, det är lite som att sticka eller annat handarbete/kroppsarbete, det är lite meditativt, kroppen gör sitt och huvet kan vara nån annan stans.

RSS 2.0