1:a advent

och det regnar, har gjort hela dan. Började ju så fint i går eftermiddag med snöfall, kallt var det också. Men på bara nån timma klättrade temperaturen från närmare -4 till +1 och snöfallet övergick i regn. Eftersom marken är så kall så räcker det inte med en hel dags regn som det varit, för att få bort snön. Det blir i stället fullkomlig isgata! Där ingen gått eller kört med bil, är det fortfarande vitt, men där det plattats till är det blankis. Det är förenat med total livsfara att gå utanför dörren, isdobbarna är nu påsatta på kängorna. Men vi tackar Dennis ANDERS för att eftersom det är slask i dag, blir det brask i jul!

Både igår och idag har det spikats golv i nya köket, det blir så fint, så fint! Det fattas nån halvmeter på ömse sidor av rummet innan det är klart, trots att Bertan jobbat som en galärslav! Se här:Observera gärna att det är skifferplattor lagda framför spisen också! De fogades igår, de är inte riktigt rengjorda efteråt, men det kommer! Att lägga dessa var mitt bidrag till golvet.

Första advent i morgon

och alla adventsstakar och stjärnor är på sina platser, även julgardinerna har blivit upphängda. I natt la sig isen på sjön och eftersom det varit ganska kallt inatt, var det en hel del rimfrost på träden i morse. Samtidigt som mörkret föll i eftermiddags, började även adventssnön att falla.

Det har blivit lite ommöblering i vårt kvällsrum, måste ju göra plats för julgranen!


Fredagsmys?

Borde ju inte bli förvånad, en hel del har man läst och lärt det senaste året om mat och tillsatser, men blir ändå lite chockad över innehållet i många svenskars fredagsmys; den färdiga tex mex-maten. Vi satt och diskuterade (över vår LCHF-lasagne ((gud, vad vi är duktiga)) ) vilka det är som reagerar över sådana här "larm" i tidningarna. Vi kom fram till att det är nog huvudsakligen folk i vår ålder. Vi hoppas att vi har fel, för egentligen är det väl den yngre generationen som ska reagera mest, men de är nog precis som vi var i samma ålder; odödliga! Alltså är det vi halvgamlingar som gör så gott vi kan för att undvika E-nummer av alla de slag och andra tillsatser och liknande, medan de unga fortsätter att tugga i sig. Egentligen är det inte så konstigt, för vi hade dem under våra vingars beskydd, rådde religionen INGET FETT, däremot sas inget om kemiska tillsatser, eller hur tex LÄTTA tillverkades och innehöll. Det är självklart att de gör som de blev lärda! Nu, däremot, när jag skriker HALLÅ, BARN jag hade FEL, så lyssnar de inte, för det har vi ju också lärt dom, att när dom blir stora får de göra som de vill! Det har ju skrivits en hel del om Lätta och andra margariner och man blir inte lite rädd när man läser sånt här:

"Tillsatser och processer gör margarinet cancerframkallande och ökar problemen med hjärtsjukdomar, astma, allergier, sterilitet och fetma.

I processen för att få bort lukt och smak ur oljan används natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering (upphettning till 230 grader). Denna upphettning ger höga halter av bl a. bensapyren som är synnerligen cancerogent. I Sverige finns det inget gränsvärde för bensapyren annat än för rökarom. I margarin finns 30 gånger mer. Det används också lösningsmedel för att tvätta ut och sönderdela oljorna, i Sverige mest hexan (en bensin), men i utlandet används än farligare ämnen t ex. högcancerogent trikloretylen. Med bara kallpressning skulle man inte få ut nog med fett."

Läs mer här: http://www.grongava.com/artikelserien.php?aid=10

Stadstur och så

Idag hade jag tid hos ryggdoktorn inne i stan och då passade det ju bra att ägna sig åt lite shopping innan. Den här gången var det då shopping för egen del enbart. Inga lister, målarfärg eller annat löjligt, utan enbart vanlig hederlig klädaffärsinventering. Hittade jag nåt? Jo, 4 toppar fick följa med mig hem, allt till det facila priset av 370:-, en del reagrejer med andra ord. Det är så himla kluvet, vill ha lite tuffa roliga kläder, men det jag använder är ju till 99% stugsittarkläder. Vem f-n bryr sig om om jag är hottig här hemma i köket, eller arbetsrummet? De få gånger jag sen ska vara officiell får jag stora våndan och vänder ut och in på garderoben och konstaterar att det mesta jag har som vid sådana tillfällen är gångbart är MINST tre år gammalt. Ack ja....

Trots denna utflykt har en detalj blivit klar i nya köket; kokbokshyllan:


Ser verkligen fram mot att få ställa dit böcker och lite annat tjafs!

Klimakteriekärring

Idag har jag blivit genomskådad. Kroppsligen, inte själsligen. Fasiken vet vad som hade hamnat på deras plåtar då.....? Men delar av mig har via radioaktiva vågor blivit förevigade på fotoplåtar; mammografi. Det är lite kluvet det där. För något år sedan var det en hel del diskussioner i media om mammografins för- och nackdelar. Det ena lägret sa att det kunde skynda på och förvärra sådant som annars skulle slumrat och inte utvecklats, det andra sa att man sparade x antal liv. Det är inte lätt för en enkel klimakteriekärring att veta vad som är mest (eller minst) rätt. Det har ju förts en annan livlig debatt om hormonpreparat eller inte till oss klimakteriekärringar och där har nog kontentan ändå varit ganska tydlig; låt bli östrogen om du kan. Tror att detsamma gäller det här som så mycket annat; låt bli allt konstgjort så långt det är möjligt. Håll dig till naturens läkemedel och skafferi om det går, ta till andra medel om det finns möjlighet, såsom motion, yoga, akupunktur och TÅLAMOD. Är nog väldigt lindrigt drabbad, har och har haft ett gäng svettiga stunder, men inte värre än jag klarar.

Dagens vedermödor

Återigen kan det konstateras att det värsta vädret när man bor i ett gammalt timmerhus inte är kyla, utan blåst. Häromdagen när det blåste halv (minst) storm fick vi inte upp temperaturen till mer än nästan 21, trots ihärdigt eldande hela dan. Ikväll är det -9, men jag har 23 grader varmt, och har eldat hälften så mycket. Men så är det bara, tur att det oftare är kallt än stormigt :-) .

Köksprojektet går ju inte i samma takt nu när jag är ensam hemma som det gjorde förra veckan när vi kunde ägna oss åt det heltid båda två. Har idag målat klart hyllplanen och sidostycket till kokbokshyllan och dessutom slutmålat (hoppas jag) murstocken vid vedspisen. Det var nära nackspärr kan jag säga att måla utrymmena under spisen, men nu är det gjort. Så här ser det ut:På golvet framför spisen ligger skiffersten, köpta av Dennis som i sin tur köpt överblivna från nåt bygge han jobbat på. Plattorna sitter inte fast än, det blir ett fall för nån av dom närmsta dagarna.


Tidningen M

Är ensam i kväll och brukar sådana kvällar när jag äter sitta och bläddra i nån tidning, i värsta fall reklamblad. Idag hade jag dock tur, tidningen M kom i lådan idag. Har i mitt liv aldrig hört till den prenumererande skaran, en morgontidning undantaget, men andra tidningar har det bara förekommit någon enstaka och bara kortare perioder. Tidningen M kan bli ett undantag, har i och för sig bara haft den kanske ett halvår, men den får nog hänga med ett tag till. M ges ut av succédamen Amelia Adamo och är en tidning för oss 50 plussare. Det som tilltalar mig med den är att den coachar mig, den talar om för mig att jag kan, jag duger och jag har fortfarande ett värde. Där finns artiklar om kvinnor betydligt äldre än jag, som på olika sätt fortfarande tar den plats de bör ha, och står upp och säger att det här är jag, kom inte och försök skit på mig! Sen finns det även i den här tidningen en del sminktips och mode, men i sådan begränsad mängd att jag kan stå ut med det.

Det som gör mig irriterad, för att inte säga förbannad, är att varför görs inte sådana tidningar till dagens unga tjejer? OK, det är bra för mig som halvfrustrerad klimakteriekärring som börjar svettas (också) över att åren rinner undan, men det är de unga tjejerna som är betydligt mer kropps- och utseendefixerade, som verkligen behöver en tidning som hjälper dom att se vad som verkligen är viktigt i livet! Vilka tidningar finns till dom? Vecko-Revyn, Damernas Värld, Glamour och annat skit, som inte bara permanentar, utan förstärker denna fixering och därmed undergräver deras självkänsla.  Får nog försöka ta ett snack med Amelia!

Mer kök

Som sas igår har dagen ägnats åt mer tapetserande och nu är det klart. Det ser lite konstigt ut eftersom vi inte har tapetserat där det ska sättas upp köksskåp, är ju lite att överarbeta det hela. Men här kommer ytterligare en bild, registrera gärna att fönstret är målat vitt och fint också....:Längst bort mot dörröppningen kommer det att bli öppna hyllor (vattenrören kommer att byggas in så småningom), där det saknas tapet kommer det att bli bänk med diskmaskin i samt skåp ovanför, under fönstret blir det arbetsbänk.

Tyvärr är det ju slut nu med Bertans semester, så nu går fixandet ner på lågfart i veckan. Han drar upp mot Östersundstrakterna i morgon och kommer inte hem förrän på onsdag igen. Själv ska jag lägga tid och kraft på att
måla(!) det var ju så länge sen.  Dels hyllplanen och konsollerna till kokbokshyllan, även den tredje väggen till nämnda hylla, måla den putsade muren, dörrbladen behöver nog också faktiskt en sväng färg till -  målade ju faktiskt fönstren en tredje gång.... tur att jag bara behövde måla taket två gånger, hade INTE pallat att göra det tre! Det är ju faktiskt en del pyssel (jobb) kvar.... Men det känns sanslöst, vansinnigt roligt att ha kommit så här långt! 

Halleluja-känsla

Det är inte ett riktigt halleluja-moment, men det är bra nära! Idag påbörjades ju tapetseringen i vårt nya kök; vi hade ju hoppats på att bli klara idag, men det blev vi ju såklart inte.... kan bero på att det är lördag och uppstigning senare än annnars.... Men, över hälften av de ytor som ska ha tapet är nu tapetserade, och det blir så vansinnigt, härligt, djävla snyggt, så vi nästan blev tårögda, ja, definitivt närahallelujakänsla! Det är så himla roligt och inte så lite peppande, när bilden man haft i sitt huvud blir bra även i verkligheten! Det är den delen av köket som vetter in mot mitt arbetsrum och nuvarande kök som blivit tapetserat, så här ser det ut!Gratulationer, bravo-rop och positiva kommentarer mottages med glädje!

I morgon kommer ytterligare bilder, för då kommer hela köket att att vara tapetserat!

Beställning lagd

Upptäckte i morse att fönstren som jag målade igår (när jag trodde att nu var det klart!) nog behöver en liten strykning till. Vi hade tid båda två hos kotisen i stan så det var inte så mycket tid till sånt idag, men hann stryka fönsterfodren en gång till, insidan får tas när tid gives, förhoppningsvis i morgon bitti, vill ju ta bort maskeringen så fort som möjligt! När det är gjort, gott folk, blir det TAPETSERING! Ska bli så sanslöst roligt att se hur det tar sig ut, det blir ju närmare och närmare det färdiga utseendet.

Efter kotisen var vi och beställde kakel. Det blir det här:

Fast det blir tre rader kakel där den översta och understa blir utan mönster och i mitten blir det detta mönstrade, fast i övrigt samma kantstötta "gamla" utseende.

Efter detta åkte vi till möbelmeckat och beställde köket! Yesssss, nu är det på gång! Ca den 10/12 levereras dryga 800 kilo kök hem till oss! Det känns alldeles olidligt spännande och roligt att ha kommit så här långt! Om alla makter av de slag man väljer att tro på är med oss, så blir det som sagt tapetsering i morgon (börjar i alla fall), och golvläggning nästa helg. Sen ska ju golvet lackas och det är en massa olika saker som ska fixas och så, men DET HAR ALDRIG VARIT SÅ NÄRA SOM NU! Och närmare blir det hela tiden.......................

Nu är det slutmålat!

Nästan i alla fall. Allt av betydelse för att kunna jobba vidare är färdigmålat, frånsett spismuren, men det är ett mindre projekt och dessutom används vattenbaserad färg, vilket innebär att vi slipper fotogenlukten när vi eldar. Det som också kommer till är när kokbokshyllan ska färdigställas, då ska några panelbrädor och hyllplanen målas, men det är inget som krävs för att kunna gå vidare, det KAN vänta! Annars är taket, all panel, alla bröstlister och fönster och allt där runt nu färdigmålat. Det innebär att nästa steg är TAPETSERING! Det ska bli så himla spännande, att se hur det tar sig ut ihop, om det blir som det sett ut i mitt huvud eller inte!

Inatt kom det några centimeter snö, samt att temperaturen sjönk till några minusgrader. Dagen idag har till större delen varit solig och det lockade såklart till en promenad. Telefonen följer ju alltid med ut och emellanåt tar man bilder när man ser nåt man tycker är fint. Först i kväll har jag dock tagit mig samman och sett till att det går att ladda över bilderna från nallen till datan. Här två bilder från promenaden:Trädfällning

Det är nog faktiskt det som varit dagens stora händelse, Bertan har tagit ner jättegranen som stått bakom lagårn och skymt kvällssolen varje vår och höst. Och det var en STOR händelse, i bokstavlig mening, enligt honom var det det största träd han fällt, och då har han ändå jobbat som skogshuggare en gång i tiden. Den var nog i det närmaste ett par meter i omkrets, och rejält orolig var jag, det är ju absolut inte riskfritt. Men det gick bra.

För övrigt händer det ju inte så mycket dramatiskt i vårt liv just nu, det är ju köket det handlar om varje vaken stund den här veckan, även på natten skulle jag vilja påstå, för man tänker på det både det sista och första man gör och jag är säker på att man drömmer om det också. Det är tråkigt som bara den att måla, måla, måla, men samtidigt roligt eftersom varje penseldrag för det hela närmare färdigställande. Man ser stegen framåt för varje dag, och dom är hyfsat stora den här veckan!:

Vill också slå ett slag för ett recept som finns på eatit.blogg.se som jag använde idag

http://eatit.blogg.se/2008/july/lax-med-matig-limesas.html

Feng Shui

Pratade ju stort igår om hur fint det skulle bli i vår hall och måste säga att vi är oerhört nöjda med oss själva och resultatet. De enda skor som nu är synliga är de man använder när man springer in och ut; hämtar ved, går till brevlådan, en prommis osv, och der FÅR  stå framme. Hyllan plockades ihop igår kväll och det hela möblerades om och till och ändrades osv:Skorna står nu i skåpet till höger i bild, hyllplanet som så dekorativt står där ska upp på en vägg i badrummet vid första bästa tillfälle. Skåpet hittades för övrigt ute i lagårn, det tjänade som underrede till en snickarbänk. En gång i tiden har det säkert haft sin plats här inne i huset och numera återbördat. Pinalerna som fanns i skåpet finns nu nerplockat i lådorna i hyllan. Har länge stört mig på intrycket när man kom in i vår hall, men det var inte förrän jag öppnade en gammal Feng Shui-bok som jag förstod varför. Nu känns det mycket lugnare och mer välkomnande. Enligt Feng Shui är det väldigt viktigt att hålla entrén, både ute och inne, snygg och välkomnande, då bjuder man in positiv energi och goda "händelser".

I övrigt har vi såklart jobbat som små skållade grisar idag med, själva tycker vi att vi fått en hel del gjort, det värsta är att allt inte syns så tydligt för en kamera. Så här ser dock partiet som leder in till nuvarande köket ut. Dörren till vänster går in till mitt arbetsrum (båda nu vita) samt att det som syns till höger är murstocken som blivit inklädd med panel och där vi håller på att bygga in en bokhylla där mina kokböcker kommer att få stå.


Till sist ska jag tala om för ev. intresserade att jag gjorde en helt OK gulaschsoppa i kväll som jag ska lägga in recept på på vår matsida eatit.blogg.se. Gulaschsoppa har jag definitivt inte uppfunnit själv, men det jag gjorde ikväll var inte från nåt recept utan bara hastigt tillkommet från eget huvud och tycke, för jag tyckte det var så ruggigt väder ute och jag ville ha värmande soppa. Så för eget minne skriver jag ner det, är det nån som vill testa, varsågod!


Shoppingrunda

I veckan har Bertan som sagt semester och är hemme. Fast semester och semester... mycket jobbande blir det, men hemmavid, och betydligt roligare jobb! Förmiddagen ägnades åt, guess what, målande! Bertan fixade vedspisens ovansida, alltså bänkunderlag angränsande till själva vedspisen. När det är klart ska allt slutmålas.... av mig.

Eftermiddagen tillbringades i olika butiker i Birsta. IKEA var nummer ett och den som fick mest tid. Hade hittat en hylla som passar så himla bra i hallen, och den hyllan var nu nästan halva priset på, så då måste man slå till. Resultatet kommer att bli att våra skor blir osynliga. Nu har vi en stor, ful skohylla med massor med skor. När det blir klart blir skorna undangömda och hallen ren och snygg, vänta ska ni få se! Dessutom kollade vi upp detaljer i vårt köksplanerande, börjar ju bli viktigt att ha full koll på det där. Inhandlades också mera målarfärg (!) samt ett gäng kvartsstavar som ska täcka brädsluten i taket mot takbjälkarna. De ska också målas.....


Målarkludd, som vanligt

Nu har det målats å det värsta i två dagar, ändå är det inte klart, det tar mycket längre tid än man tror. Framför allt är det dörrarna som tar tid, det är så petigt och pilligt. Ytterligare en jobbig sak med målandet är ju att det luktar. Vi blev rådda att använda hederlig gammaldags oljefärg, eftersom det är ett kök vi jobbar med, och oljefärgen är mycket stryktåligare än vattenbaserad, och man vill ju att det ska bli hållbart och tåligt. Men oljefärg luktar ju som sagt. Inte bara när man står med näsan över, utan lukten hänger ju i i flera dagar tills färgen torkat och härdat ordentligt. DESSUTOM visar det sig att när vi eldar i spisen i gamla köket, samt tänder ljus som vi gör varje kväll, så luktar det FOTOGEN! Först trodde vi att det var värmeljusen som luktade, och svor över att tillverkarna använder så dålig kvalitet, men sen har vi förstått att det är kombinationen av elden och målarfärgslukten som gör att det stinker fotogen! 

Men snyggt blir det, ljust och fräscht! Får se hur mycket målande som hinns med i morgon, vi ska åka till stan och inhandla mer material av olika slag, bla färg.... Samt en sväng på IKEA för att gå igenom köksritningen igen och kolla inredningar till skåp och lådor osv.  Dessutom köpa en hylla till hallen, har kommit på hur vi ska trolla bort den fula skohyllan som stör mitt estetiska sinne.

Mysteriet med de försvunna råttfällorna

Bor man på landet så finns det råttor och möss runtom, sork dessutom. Så är det bara, det går inte att göra nåt åt. Däremot vill man försöka hålla beståndet på så låg nivå som möjligt närmast där man bor, så i brist på katt ställer man ut fällor. Inomhus har vi inte sett några på de två senaste åren, men utomhus och under huset vet vi ju att de finns. För att hålla beståndet nere under och närmast runt huset har vi ställt ut tre fällor, en under den lastpall som är vår provisoriska trapp utanför altandörren i nya köket, samt en i rabatten vid entrétrappen och ytterligare en under själva entrétrappen. Eftersom jag har en viss motvilja mot dom här djuren har jag stenkoll på fällorna, det är en blandning av att "vill inte se nån råtta alls, inte ens en död i fällan" och "finns det några här vill jag se dom döda i fällorna". Men de har varit väldigt tomma, fällorna. En mus fastnade i en av dom, men det är ett par månader sen, precis när vi ställt ut dom. Sen dess har dom varit orörda. Tills idag. Den fällan som står utanför "nyaköksaltandörren" stog där tom, precis som vanligt igår när vi jobbade i köket, kollade den så länge det var ljust. I morse när vi drog i gång var fällan borta! Tittade och tittade, öppnade dörren och tittade igen, men den var borta! Vi pratade fram och tillbaka om vad anledningen kunde vara. I den lätta pudersnön som låg, kunde man ana nån slags fotspår av nåt djur, men otydligt vad, kunde varal allt från räv-katt-fågel. När jag var och hämtade tidningen kollade jag i vanlig ordning att de båda fällorna på ömse sida om entrén var tomma. Ett tag senare när jag var ute och hängde upp talgbollar till fåglarna upptäcker jag till min oerhörda förvåning att fällan under trappan också är borta! Den som jag bara ca en timma tidigare hade sett! Nu satte våra funderingar igång på allvar, vad händer? Våra teorier är; råttor har fastnat i fällorna, skatan har hittat dom och tagit med sig rubbet (fågel-take-away!), eller skatan har upptäckt att det finns godis i fälla, försökt att få tag på det, och fälla har slagit ihop runt näbben och skatan har flugit iväg med fälla och allt! Kan berätta att en granne en morgon hittade en skata som fastnat med näbben i fällan, den satt alltså dock kvar, men hos oss är fällorna spårlöst försvunna! Är det nån som har en teori, så lyssnar jag gärna!

Isregn och så

Kim och Markus drog iväg på sena förmiddagen. Det var ett riktigt usligt väder, underkylt regn som var så kallt så det inte ens smälte pudersnön som kom igår. Bilarna och utetrappan hade ett tjockt lager med is på sig. Kändes inte bra att de skulle ut och köra i detta. Men  vet nu att allt har gått bra!

Nu är det hemskt mycket fokus på köket, varje ledig stund går åt till att jobba där, så även idag. Det är mer målande (paneler), Bertan har påbörjat den lilla bokhyllan, det blir så bra! Det bästa av allt är att han har semester nästa  vecka, så nu blir det jobba av (hur gick det där ihop?)! Igår var han och hämtade det beställda köksgolvet, hinner vi påbörja inläggningen av det vore det superduper!

Besök

Igår kväll kom Kim och Markus, lite försenade pga punktering som skulle lagas innan de kom iväg. Tur ändå när man får punkteringen INNAN man åker iväg och kan få det fixat, vill man vara grinig kunde man ju tycka att det kunde hänt nån annan gång, inte just innan man ska åka. Men kommer det nånsin lägligt?

Mysigt att ha dom här. Blev en del vin och tjatter innan vi kom isäng. Nu sitter jag och väntar på att folk ska vakna så jag får börja JOBBA! Men det kan nog dröja en stund till kan jag tänka, klockan är ju bara halv nio.....

Sen har tydligen systerdotter Diana utmanat mig att skriva sju saker om mig själv, men sorry, Diana, jag avstår den. I alla fall för nu.

Ordinary day

En ganska händelselös dag som gått i sina vanliga hjulspår. Målade (väggar) och spacklade i blivande köket, ringde lite annonseri, var ute i skogen och gick (virrade runt utanför stigarna och hittade lite nya vyer), åt lunch, åkte och handlade (bl.a en flaska vitt till gästerna i morgon), hem igen och ringde några samtal och sen lite mer målning. Småningom kom dagens höjdpunkt; Bertan kom hem! Har ju varit i Gävle över natten och är alltid lika härligt när han kommer hem, men det tror jag alla förstått att jag tycker vid det här laget.

Taket färdigmålat!

Jag säger bara det; be mig aldrig mer måla ett tak! Inte på det närmaste året i alla fall.... för det lär väl bli fler. Det är faktiskt två år sen sist, då målade jag taket uppe i hallen, och det var snudd på värre, då var det med roller på skaft, det är TUNGT!

I morgon ska jag ge mig på väggarna. Ska slipa det jag spacklat, det är inte så mycket, som tur är, det var ju andra spacklingen. Sen är det dags att måla en grundfärg på gipsskivorna så inte den grå gipsskivefärgen slår igenom tapeterna som ska upp där. Sen ska panelen målas, samt att resterande panel ska spikas och på en del ställen skruvas upp och kvistlackas och målas...... sen ska det tapetseras! Och golvet är beställt och kan hämtas på torsdag och putsen runt vedspisen ska målas och skifferplattor läggas framför och...... och..... Börjar med väggarna i morgon....

Huvudsaken

Den hjärnomskakade maken har faktiskt hållit sig hemma och i stillhet idag. Blåmärket på kindbenet börjar bli ordentligt mångfärgat men är faktiskt mindre svullet än vad man trodde det skulle bli. Beror kanske på att det inte finns så mycket som kan svullna just där. Huvudvärken har lagt sig också, däremot värker det tydligen rejält i axeln som också fick ta emot en stor smäll samt på flera andra ställen också. Det är ändå huvudet jag är mest bekymrad över.

Medan han har legat på sofflocket, ätit praliner och pruttat, har jag målat tak. Nu inne på näst sista svängen, den sista blir i morgon, sen får min nacke och armar vila. Väldigt välbehövligt där med stuganvistelsen!

 Sen förstår jag att det här med julen fortfarande ställer till en del. Dempagubben ringde till Bertan idag och undrade hur hans mor tagit hans beslut att inte tacka ja till julfirandeinbjudan. Återigen, det kommer att kännas konstigt att inte ha barnen runt sig på julafton, men det är bara att konstatera, alla är vuxna, julen har inte samma betydelse längre då, och det finns andra personer (sambos) med i bilden som man vill vara tillsammans med. Ingen kan vara överallt samtidigt och då måste man välja. Dessutom är det inte barn, de som nu väljer, utan vuxna människor som förhoppningsvis väljer utifrån det som de mår bäst av. De har aldrig varit tvungna att välja mellan föräldrapar när det gällt att fira jul och behöver inte göra det nu heller, utan det de nu väljer mellan är jul som de själva vill ha eller jul utifrån något dåligt samvete. Eftersom jag själv i väldigt många år har bestått människor med jul för att jag (och alla andra) har tyckt att det är så det ska vara, vill jag att mina barn ska välja den jul de själva helst vill ha och inte fastna i en fålla som andra till stor del tillverkat. 

Hjärnskakning och hjärnsläpp

Igår hade det kunnat riktigt åt h-e, nu gick det bara illa. Efter bastun skull Bertan, i vanligt ordning, städa ur bastun. Han är sen några år väldigt noggrann med det där och använder såpa och skurar av lavar med och spolar rent med vattenslang efteråt. Jag var steget för honom och hade gått ut och satt mig på altanen när jag hör världens dubbelduns. Man förstår på ljudet att det inte är nåt bra som hänt och när jag rusar in så ligger han där på golvet. Förmodligen fått såpa under fötterna som i kombination med vatten blir just såphala, och halkar omkull totalt handlöst. En rejäl smäll i axeln, ett stort blåmärke på kindbenet och allmänt ont i hela kroppen. Det värsta var dock smällen i huvudet, han hade huvudvärk resten av kvällen och även idag, så han protesterade inte när jag förbjöd honom att göra mer än vila idag och även hålla sig hemma i morgon. Men som sagt, det hade kunnat gå precis hur illa som helst.

På väg hem träffade vi på svågern hos svärmor. Han berättade att förra gången vi var uppe i stugan hade de varit hem till oss och gått runt och inspekterat vårat hus......! De hade då varit i Sundsvall för att fira bröllopsdag och hade alltså, eftersom de ju visste att vi inte var hemma, passat på att åka ut till oss och gå runt och titta hur det såg ut, titta in genom fönstren, bedöma hus och uthus, läge och så vidare. Det är vad jag kallar fräckt, hade de ringt oss innan och frågat om det var OK, hade det inte varit några problem, men att åka hit, just bara för att man vet att ingen är hemma och snoka runt, det är INTE OK! Men man ska väl inte bli förvånad.

För eventuella intresserade kommer här en bild på hur det blev med de nya gardinerna i stora rummet som påbörjades då för tre veckor sen och nu blev klara. Även också en bild hur det ser ut när de gamla sofforna blev borttagna och ny soffa samt mysfåtöljer kom på plats:

Sköna dagar!

Sa det igår, men säger det igen; det är en lisa för kropp och själ att vara här! Varje gång vi kommer hit känns det som att komma hem. Förmodligen har det med flytten till Sundsvall att göra, ett nytt hem där som ännu inte är helt vårt, om man uttrycker sig så, vi har inte än fått till det som vi vill. Här håller vi i och för sig fortfarande på att förändra, men det är mest putsningar, inga genomgripande saker, utan det är en hemtam miljö och i det stora hela ser det ut och funkar som vi vill ha det. Att man sedan mest ägnar sig åt att må bra på olika sätt gör ju inte saken sämre; god mat och dryck, bastu, eftermiddagslur, sovmorgon.... så skönt!

Nu har min älsklingsman diskat färdigt, jag satte på bastun innan jag började skriva det här, så nu är det strax dax! Alltid lite vemodigt sista kvällen, men alltid lika skönt!!!!


Error

"Error" är det meddelande jag får när jag försöker logga in på bloggen, gång efter gång, snacka om irriterande! Skickar till slut ett felmeddelande och ska försöka få upp sidan en sista gång innan jag ger upp och vad händer? Det funkar.... men då har man liksom mentalt gett upp och kommit ur balans och känner sig bloggosugen och allmänt irriterad. 

Nu är jag i alla fall här och då får man väl ändå skriva några rader. Det blir en lägesrapport:
är i stugan, isen har lagt sig på sjön, nya insatsen i öppna spisen är en mycket god investering, behöver fortfarande inte ha element på, den värmer hela huset, en lisa för kropp och själ att bada bastu och att överhuvudtaget vara här, och svärmor är fortfarande som hon är. That's it folks!

En exhibitionists våndor

Läste Vickies blogg nyss och ser att hon har förstått att chefen har hittat till hennes blogg. Har förstått samma sak, att personer man inte vill ska hitta till en har gjort det. Det är nånstans ett litet dilemma det där. Hon skriver att bloggen är till för henne själv, och det var i princip i den avsikten jag startade min också, samt för de onära kära, kanske. Sen är det ju så, att väljer man att använda en blogg istället för att bara dokumentera i ett worddokument, till exempel, vilket går precis lika bra, så uppstår ju alltid risken att nån man inte vill få besök av hittar dit ändå. Tror att alla vi bloggare inte har nåt emot att synas, det är en del av att använda mediet som sådant, det kittlar lite att bli sedd. Sen får man då ta "the good with the bad" att man inte vill bli sedd av alla.

Så, antingen får man passa sig för vad man skriver, eller så ger man fan i det, och tar smällarna. Det värsta är att det vilket det blir beror till viss del på dagsformen.... Man skriver när man är stark och får smällen när man är svag. Håhåjaja!

Annorlunda jul

Idag har jag fått veta att i år får vi fira jul utan barn. Ja, barn och barn, de är ju vuxna men ändå. Sen de föddes är det en enda jul vi inte har varit tillsammans och det var 1989, vilket är ett tag sen. Det var samma år deras pappa och jag skilde oss och det blev bestämt att jul och andra högtider skulle alterneras, ett år här, ett år där. Det blev bara en jul och den var smärtsamt tom.

Men det är skillnad nu som sagt, det kommer inte att göra ont, bara kännas lite konstigt. Men det är helt OK, det är tidens gång och det är nog så ändå, att vi firat jul tillsammans väldigt länge, med tanke på hur gamla älsklingarna faktiskt är. En del av dom har ju bara 10 år kvar till nedre medelåldern, om ens riktigt så länge.... Det är medelålderskandidaten som nu tagit beslutet att fira med sin älsklingsmarkus, och med hans föräldrar. Därmed finns det ingen möjlighet att fira jul i Stockholmsområdet. Förhoppningsvis blir vi istället riktigt många nästa år hos oss i stället, om lust finns hos alla.

http://lottiochlollo.webblogg.se/sng.html

Ont, det gör ont

Ikväll har det blivit bestämt; vi åker till stugan i helgen. Bra för mina värkande armar, då får de vila ett par dar. Lär ju bygga på värken lite till innan vi kommer iväg, taket är ju inte färdigmålat än! Man tycker att det inte skulle vara så farligt, står ändå på en pall och behöver inte sträcka armarna så himla mycket, men det tar på, kan jag säga. Det är i och för sig ca 25 kvadratmeter som ska målas två gånger = 50 kvadrat. Färgen är tjock och seg, träet är (första gången) omålat och kärvt, andra gången är det målat och i alla fall kärvt.... man måste utöva ett visst tryck med penseln för att få dit färgen och ännu mera tryck för att få den att gå in i pärlan i pärlsponten. Det ÄR faktiskt lite synd om mig! Ont har jag i alla fall. Bastu behöver jag! Då ska jag också sy färdigt gardinerna till stora rummet däruppe. Började ju förra gången och fick längderna klara, men vi kom fram till att en liten kappa inte vore dumt heller. Den kommer i helgen.

I övrigt har jag haft besök av en hysteriskt lycklig hund här inne idag. Märta och Emma kom förbi för att dra med mig ut på promenad och Emma fullkomligt kastade sig in och glömde alldeles av sitt vanliga hälsningsbeteende. Hon sprang runt som en tok, hittade mina tofflor som hon lyckligt dreglade i, för att sen rusa uppför trappan och komma ner med nallen från gästrummet i munnen och svansa runt med. Efter det hade hon lugnat sig såpass att hon kunde hälsa som vanligt på mig. Sen blev det promenad längs sjövägen. Sen blev det mer takmålande............................

Nya besök?

Tror mig förstå att det kan ha tillkommit några gäster på min blogg. Har jag inte alldeles fel, kan det ha att göra med att min allra käraste svägerska efterlyste min bloggadress i går kväll.... Anar också ett visst intresse för hur det ser ut hos oss och resultatet av vår renovering. Visar därför här lite nytagna bilder:

http://www.pixbox.se/alb_show_id944222_page0.html


Lurad på konfekten

Fick precis veta via Vickies blogg att hon haft långledig helg, men inte fått veta det förrän i fredags, samt att hon hade kunnat tänka sig att tillbringa den här, om hon vetat bara lite tidigare att det skulle bli så! Känns som nån hållit upp ett gäng tusenlappar framför näsan och sagt att dom här hade du fått, bara du sagt att du ville ha dom! Shit och SHIT!

Med risk att bli tjatig har vår dag ägnats åt att måla tak (surprise!) spika panel (fattas fortarande) och satt in ny dörr. Ingen promenad blev det idag, borde ha blivit det, men man vill så gärna göra så mycket som bara hinns med. Nu är ju jag lite arbetslös så jag kan ju fortsätta ägna mig åt takmålande ett tag till, inget ont som inte har nåt gott med sig. ....samt även nackvärk....

Vår lördag

Återigen en dag med köksjobbande. Bertan har börjat riva den gamla dörröppningen mellan gamla och nya köket för att sätta in en ny dörr. Själv har jag, guess what, målat tak..... Börjar bli ganska less på det där och ändå är jag inte halvvägs än... Min nacke börjar också bli ganska less, den GÖR ONT!

Vi tog det kloka beslutet att vi skulle bryta jobbandet för att komma ut i luften och skogen en stund, där på eftermiddagen. Det var väldigt skönt. Det kom inga mängder snö igår, trots att det snöade nästan hela dan, det såg väl mer ut än det var, tack vare blåsten, men ett par centimeter ligger det. Idag har det varit soligt och några minusgrader, så det var härligt att komma ut i skogen och kolla upp vart räven gått.

Nu är det ca 6 minusgrader och för ett par timmar sen var jag nere och slängde soppåsen i soptunnan  och det knarrade vintrigt under skorna.

Nu lördagskvällsnöje!
Nej, inte det!


RSS 2.0