Nyårsafton

Vaknade med ont i halsen i morse, sen har dan gått i samma tecken, ont i halsen, seg och trött i kropp och huvud. Inte så man vill må när det är nyårsafton!

Å andra sidan är det väl rätt nyårsafton att må så, eftersom vi  bara ska vara hemma, inte göra nåt. Hade varit värre om det kommit förra nyåret när vi firade på hotell Södra Berget eller för nån dag sen när vi var på vår häftigaste kryssning någonsin! Men onödigt känns det!

Hoppas eventuella läsare får ett gott slut på det gamla året och ett riktigt gott nytt år!


Bingolottokväll

För första gången (tror jag) spelar vi Bingolotto, vi håller nog på att bli gamla..... för det är väl bara pansjisar som spelar bingolotto? Med mycket möda och stort besvär köpte jag två lotter på nätet och hittills har det inte dragits ett enda nummer? Snart har halva tiden gått? Har man blivit lurad IGEN? Det visar sig...

Annars är vi alltså hemma igen efter vår utflykt till huvudstan och även Åland. Åkte hemifrån i lördags, ner till Väsby och middag med hela gänget hos Kim och Markus, väldigt trevligt!

På söndagen var det lite shopping på Computer City med guidning av Vickie i elektronikens djungel och sedan en sväng till Dempagubben. Sen bar det av till Stadsgårdskajen och ombordstigning på Vikinglinjens Cinderella som hade Vinylkryssning för oss som var med när det begav sig, dvs som är hel -eller halvgamla nu men var unga på 60- 70- och 80-talen. Såna här kryssningar är till för att vi ska få en illusion av att vi fortfarande är unga, igenkänningens sötma tar oss tillbaka till kroppens vår och lurar våra själar att tro att vi åter är rynkfria, arga rebeller. Dan efter talar kroppen sitt tydliga språk att sällan använda muskler och uttöjda leder har fått vad dom tål. Men vi hade så djävla roligt! Vi dansade som vi knappt gjort sen dess, äntrade dansgolvet vid 21 cirka och vacklade av vid 03.30, med några pauser för att hämta andan, torka svetten och dricka lite öl. Vi var många som  var unga igen och vi hade vansinnigt roligt! Dessutom var vi ett ganska stort gäng som även dagen efter vågade oss ut på dansgolvet på eftermiddagen igen, när de körde en "kommer-ni-ihåg-hur-det-lät-och-vad-ni-gjorde-igår?" Och det gjorde vi och tog några turer till på dansgolvet!

Dempagubben hämtade oss efter jobbet som sammanföll med att båten kom iland och sen åkte vi ut till Kim och Markus igen för övernattning. Efter en god natts sömn bar det hemöver igen. Fantastiskt roligt har vi haft, men det är skönt att vara hemma igen! Enda smolken är att vår köksblandare fortfarande inte har kommit. Betyder förmodligen att det kommer att dröja innan vi kan flytta in i köket, eftersom det återigen står ett par helger för dörren. Men, vi får fortsätta med putsandet, det är på många sätt bättre att ha allt sånt gjort, då blir det ju faktiskt gjort! Vi är ju annars sådana båda två, att vi har lätt för att skjuta upp dom där sista detaljern till senare och så blir det aldrig gjorda.... 

Invaderad

I min lilla lugna värld har jag ett arbetsrum som är mitt. Där har jag alltsom oftast en viss röra, men det är OK, jag vet var jag har sakerna i röran.

Nu har två personer invaderat mitt arbetsrum och helt plötsligt är ingenting som det ska och brukar vara! Bara en sån enkel sak att varken adventsljusstaken eller stjärnan lyser (dom har kopplat in sina laptops i urtagen), men när jag sätter mig vid skrivbordet för att avlägga min dagliga bloggrapport, så står där TVÅ laptops! Snacka om att man blir förvirrad! Vilken är min? Och var ska jag ställa den andra?

Efter ett viss förvirrat letande hittade jag rätt, och känner ett visst lugn när jag nu sitter i en hemtam situation. Förvisso hör jag ju att folk pratar i köket, det hör ju inte till vanligheterna, Bertan brukar vara tyst när han diskar......

Väldigt mysigt och härligt är det, en  skön kväll! Vi är ju inte bortskämda med sällskap!

Vädret har varit med oss, har fortsatt ligga på nånstans mellan 5 och 8 minusgrader länge nu. Släpade med gänget ut på en promenad där mitt på dan. Ville se om de kört med skoter längs en av skogsstigarna vi brukar gå. Det hade körts, men jag var osäker på om det var rätt stig som körts upp eller inte. Vi gick både hitåt och ditåt i våra försök att hitta rätt. Till slut gav benen och orken upp och vi vände tillbaka samma väg vi kom, då vet man ju att man kommer rätt tillbaka.... Dom får gärna säga att det var vi gamlingar som inte orkade gå längre....för så var det nog!

Juldagen

Nu väntar vi på Kim och Markus. De ringde för en stund sedan och är nu på väg från Härnösand. Innebär att Kim missar början på Bonde söker fru, och jag vet ju att det har hon följt. Men, hos oss finns TV 4 Anytime, det tror inte jag att hon vet, så det kan ju bli en glad överraskning!

Pysslet i köket har fortgått även idag, även om det saktat ner lite i farten. I morse klarade vi båda två av att sova lite längre, det var länge sen. Vi har varit så uppe i varv att vi vaknat tidigt oavsett veckodag och inte kunnat somna om. Men nu är det som sagt mer pyssel än hårdjobb. Den nya skålhandtagen har kommit på plats idag, förutom några där på vitrindörrarna där middagen kom i vägen. Golvlister har blivit målade en första gång, profillist har satts upp, bänken har blivit oljad, ja, det är nog det. Sen har det bäddats och fixats för nattgästerna.

Vi var ute på en lunchpromenad, det var ju så skönt väder, sol och sådär sex minusgrader. Träffade Märta på hemvägen och bjöd in henne på en kopp kaffe om hon ville, så hon kom en sväng på eftermiddagen och pratade bort en timma.

Med andra ord har vi haft en väldigt skön dag och nu ska det bli så himla roligt och mysigt att träffa Kim och Markus!
Ser också SÅ mycket fram mot att få träffa de andra båda älsklingarna på lördag, GUD, vad jag längtar efter er!!!!!!

En bild på köket som det ser ut idag:

Julafton

Nu är det då bara själva kvällen kvar, maten är uppäten ( vi är i vanlig ordning idiotproppmätta) och Kalle Anka är betittad, fast i omvänd ordning. Dvs alla traditioner är följda och det gick det också, alldeles ensamma. Men visst har det känts tomt och lite konstigt, det ska erkännas, men det visste vi ju! Nåväl, det blev mycket mindre disk, gick snabbare att fixa mat, mindre städning och inte en grötgryta så långt ögat når! Än, vill säga, Kim och Markus kommer ju i morgon så då är det nog bäst att man kokar lite gröt!

God Jul!


Dan före dopparedan

och jäkten har väl lagt sig lite grann här i eftermiddags. När vi insåg att diskbänksblandaren inte hinner komma innan jul och att vi därmed inte kan inviga vårt nya kök i jul, så kändes det som vi lugnade oss lite grann. En hel del återstår ändå, profillister, golv- och taklister, kakellister, socklar, ja det är säkert mer, jo, olja in bänken, silikonera/latexa osv... Men vi tar det, allteftersom.

Dagens stora YES  var att beslagen som ska sitta på dörrar och lådor kom (borde kommit efter kranen) och dom var ännu finare än på bild! Så här ser dom ut:
 Klicka för att visa större bild...
Beställda från Aros Byggnadsvård i Västerås (även bild därifrån).

Dagens SHIT var när vi skulle fortsätta det avbrutna arbetet från igår med att ställa kyl och frys på plats och upptäckte varför vi hade en täcksida över.... IKEA har inte haft fel en enda gång i det här köksbygget, det är bara vi som haft det....

Det skulle sitta en täcksida mellan högskåp och frysen, annars kunde man inte öppna dörren... Alltså fick vi ta bort kyl och frys, plocka ner överskåpen och börja om från början. Det var den förmiddan! Men nu är kyl och frys på plats och det känns väldigt bra!Det som återstår i kväll är att avvakta att skinka blir klar, det doftar redan gott! Under tiden kläs granen, sedan ska skinkan griljeras och när den efter en stund har svalnat till ättemperatur, ska den avsmakas. Därtill hör en liten skinksup, levande ljus och julmusik, sen gott folk, är det jul!

Lååång dag

I morse var vi uppe före sex eftersom elektrikerna skulle komma kl sju. Hade väldigt svårt att somna igår, tittade på klockan sista gången vid halv ett, sen blev det en orolig mardrömssömn. Elektrikern då? Kom vid åtta, så vi missade en timmas sömn där. Sen har dom hållit på och härjat hela dan, två och en halv stycken. När dom åkte på lunch kom lastbilen med kyl och frys. Dessa ställdes in i nuvarande kök, så maten fick lagas bredvid och bakom dom på nåt ryggbrytande sätt.

Efter maten skulle kyl och frys ställas på plats. Återigen fick vi konstatera att varken golv eller väggar är helt raka. Efter en hel del försök och svordomar kom vi överens om att låta det hela vara till i morgon innan vårt dåliga humör fick oss att förstöra nåt.....

Men, nu har vi kontakter i hela köket, spotar sitter på sina platser ovanför bänkarna, vatten är framdraget och väntar på blandaren som inte kom idag ( imorgon?) och nånstans känner vi oss ändå ganska nöjda, men trötta. Nu blir det nån stund framför tv:n innan vi ramlar i säng.

Tilläggas bör att vi fick ju en decimeter ny, mjuk snö inatt, så det är riktigt juligt ute!

Sen fogar man!

Kändes ganska lugnt inför fogningen, då sitter ju kaklet och det är inte så mycket som kan gå fel, tycker man......
Bertan blandade fogmassan och kom in och sa att han tyckte den var lite väl fast, men han hade ju blandat enligt anvisningarna så det var nog som det skulle! Efter max 20 sekunder hade jag fått upp adrenalinnivån på max igen, men envis som man är fortsatte jag febrilt. Efter att hälften av det som var i hinken satt på plats var det bara att ge upp, det hade brunnit för mycket. Skickade ut karln att blanda ny massa och lösare denna gång. Han kom in med nytt och då var det så den nästan rann, men det funkade, det var dessutom betydligt lättare att få på plats.

När det var klart tog vi en liten promenad, solen sken och sådär 4 minusgrader, jätteskönt att komma ut och få lite frisk luft och ha armarna i en annan vinkel än 90 grader från kroppen och ryggen i 45.....den värker i kväll, kan jag säga!

Eftermiddagen har ägnats åt sånt där jobb som inte är sådär direkt synligt, men som bidrar till heleten; dekorlister, en del socklar, täcksidor osv. Har också för en stund sen fått veta att elektrikern kommer i morgon, så då får vi in alla urtag och el inkopplad, härligt!

Dagen har som sagt varit kall och solig, men molnen drog in där i skymningen och den senaste timman har snön vräkt ner. Vi hade ju rejält med snö förut, men tövädret som var i början på veckan gjorde ju att det sjönk ihop ordentligt och kvar blev väl ca 2 decimeter, så lite ny snö på det blir bra! Det värsta är bara om det blir runt nollan till i morgon när vi återigen är lovade att lastbilen med kyl och frys ska komma, vi vill ju gärna att de ska lyckas komma upp för vår branta backe! Håll tummarna!

Så här ser det ut med kakel och dekorlist på plats:När elektrikern gjort sitt i morgon ska den sista panelbiten sättas dit och även hyllplan där till vänser. Ska bli spännande att se om blandaren hinner komma innan jul...!


Kakling

Idag har kaklet satts på plats. Har ju satt kakel både i Väsby och i stugan, men har aldrig varit så nervös och adrenalinpåsprutad som idag. Plattorna är ju inte helt fyrkantiga, de är lite sneda och vinda, det är modellen som ska se ut att ha varit med ett tag. Det var samma med det i stugan och där körde jag utan kryss. Här ville jag ha kryss för att vara säker på att få räta vinklar och allt det där. Det blev nåt mellanting, ibland med kakelkryss, ibland inte, vilket säkert bidrog starkt till adrenalinet...

Nu är det i alla fall i det närmaste klart, det fattas en mönstrad platta ovanför vedspisen, visst är det typiskt? Det vita räcker i alla fall. Det ska dit en rad sådant ovanför den mönstrade. Så här ser det ut:Det var meningen att samma kakel skulle ligga runt själva spisen också, men det visade sig att kaklet dels inte räcker, dels är plattorna 13 cm och utrymmet till vänster är 30 cm och till höger 15 cm, så kom jag fram till att vi köper ett annat vitt, 15 cm brett kakel och lägger där, och vips! är problemet löst! Fiffigt, eller hur?I morgon blir det fogning. Förhoppningsvis blir det inte lika adrenalinmättat, även om jag vet att det inte är del lättaste heller. Då kommer också bild från den "moderna" delen av köket också.

Aktiv dödshjälp

Idag blev det en liten kort promenad med Märta, det var ett tag sen. Under tiden berättade hon om de förra ägarna till ett av husen i byn. Det är bara kvinnan i paret som fortfarande lever och hon har nån sjukdom som gör att alla hennes leder stelnat. Huvudet har fastnat i en neråtböjd ställning, så hon inte kan se det som är omkring henne. Hon kan alltså inte röra sig, inte heller prata. Det fick mig att tänka på de skriverier som varit i tidningarna på  sista tiden om aktiv dödshjälp. Självklart är det ju den sjuke som ska ta initiativ och vara pådrivande, men jag anser att man ska ha rätt att kräva att få hjälp i alla lägen när man inte klarar sig själv. Oavsett om det handlar om att sköta sitt dagliga liv eller att avsluta det. Är jag i ett läge där jag inte kan göra annat än att bli matad, tvättad och bytt på, inte kan kommunicera på ett normalt sätt, då vill jag kunna bestämma, om det är så jag känner, att den hjälp jag behöver, det är att avsluta. Förutsättningen är såklart att huvudet är klart och att man kan på ett eller annat sätt meddela sitt beslut och få det verifierat.

Köksrapport

Självklart har jobbet fortsatt i köket även idag. Bertan såg ju till att hålla sig hemma idag eftersom kyl och frys skulle levereras idag. Han var uppe tidigt eftersom sånt där ofta kommer vid sju- halvåtta. Ute och sandade vår isbacke så lastbilen skulle komma upp. Vid tre- halvfyra ringde dom från speditionsfirman och talade om att dom kommer inte idag - det hade vi redan listat ut vid det laget.... nej, dom hade fått grejorna så sent och sen var ju inte det här rätt DAG  för dom att köra åt det här hållet... nehej, vad spelar det då för roll att varorna kom sent?????? Men på måndag ska dom komma! sa dom... För vår del spelar det inte kanske så himla stor roll. Vi kan sätta upp överskåpen ändå, dom måste ändå sättas som dom lirar med högskåpet intill och sen ska kyl och frys FÅ plats under!

Det som är gjort idag är att jag har betsat "fuskbalken" inklädnaden av limträbalken som blev till när vi flyttade väggen. Det blev riktigt bra:Blandade två olika betsburkar som vi hade sen tidigare och fick en färg som passar hyfsat ihop med den äkta varan.

Har även monterat dämpare i alla lådor och dörrar. Det är en njutning att stänga dom nu! Man släpper dörren och istället för en smäll så GLIDER den in mot skåpet! Samma med lådorna, vilken uppfinning! Bertan har gjort klart med bänkskivor, mikrougn och byggt ett skåp som ska dölja vatten och avloppsledningarna som synts på tidigare bilder. Detta skåp ska nu målas, med start i morgon.

Morgondagen kommer också att ägnas åt att ta fram kaklet och lägga det i olika konstellationer för att se vad som blir bäst. Även så försöka räkna ut var jag ska börja sättningen för att få det så jämt som möjligt, och var eventuella kapningar ska hamna. Själva kaklingen blir dock inte förrän på lördag, har en saftig nackspärr som måste släppa först!

Grått och trist

har det varit ute idag. 1,5 plusgrad ungefär, vilket betyder att det rasar från taken med dån som får mig att hoppa högt, samt att träden inte längre är vita och fina utan kala och mörka igen. Dessutom blir det isgata, framför allt i vår backe, vilket inte är så bra när vi ska få kyl och frys levererade i morgon. Finns inte en chans, som det ser ut nu, att en lastbil kommer upp där. Vi hoppas på att dom kommer och sandar, annars får vi själva försöka strö ut av den sand vi kan hitta.

Köket har jobbats vidare på idag, spishäll, bänkskivor, diskho och mikro är på sina platser. Så här ser det ut ikväll:

Bertan har det lugnt på jobbet nu, de har fullt upp i butikerna och vill inte ha besök i någon större utsträckning, och det passar ju bra för vår del, det ger möjlighet att fixa köket. Själv har jag inte heller så mycket betalt jobb att göra, ska jag vara ärlig så är det inget alls, vilket börjar gnaga rätt bra. November och december har det inte funnits något jobb alls för mig, och som det verkar inte i januari heller. I kombination med att Bertan och hans gäng inte heller har några större inkomster känns det inte alls bra. Visst, det blev pengar över när vi sålde huset i Väsby, men de skulle ju gå till renoveringen här, inte till att leva på.... dessutom har vi råkat ut för några överraskningar här som dragit iväg ekonomiskt. Ja,ja, det löser väl sig så småningom.

Köksrapport

Självklart har vi fortsatt byggandet idag och nu kommer här lite bilder så ni får se att vi faktiskt åstadkommer något:


Bänkskivan är som ni ser, fortfarande i sitt plasthölje, bara ditlagd för att inte vara ivägen. I morgon, om allt går som det är tänkt, kommer det att sågas ut för spishäll. Mikron ska också in i skåpet till höger, ovanför ugnen. Spishällen ska vara i skåpsektionen precis till höger om fönstret.

Blandare till diskhon är beställd, det blir en sån här:

8308904-p.jpg&ProtectMessage=(c) Net-VVS.se
Fast i antikkoppar.

Även handtag beställdes idag, ja vi är lite sena....:
Klicka för att visa större bild...
bild från Aros byggnadsvård.

Dessvärre förstog vi ikväll att vi räknat och mätt fel på kaklet. Det räcker inte med tre rader som vi trott och tänkt, det behövs fyra. Då skiter sig min planering om att ha en rad mönstrat i mitten och omönstrade över och under och jag måste tänka om! Tar gärna åsikter och tyckanden från ev. läsare om hur man snyggast ska göra! Utav fyra rader kakel ta de två mittersta och lägga mönsterplattorna i sicksack? De två mittersta och lägga de mönstrade i sektioner om fyra (kvadrat som nedan)? Annat? Så här ser de mönstrade ut, de omönstrade är såklart lika men utan mönster......:


Mer kök

Det har rasslat iväg mer i köket med byggandet eller snarare monterandet. Bertan var till IKEA med bänken vi trodde var fel, men det visade sig att det var den inte, så han kom hem med en likadan bänk igen. Omonterad. Den förra hade vi (jag) ju redan monterat ihop. Det visade sig nämligen att den skulle monteras lite annorlunda bara, med lite andra grejer som låg i samma paket som själva diskhon! Synd bara att dom inte visste det på Ikeas kundtjänst som jag ringde till, då hade vi sluppit åka iväg med den.... Men då hade vi fått skruva isär den för att få det rätt och det är faktiskt svårare än att skruva ihop!

Slog mig idag att skåphandtag har jag glömt beställa, vill inte ha Ikeas, de är för blanka och nya. Var detsamma med köksblandare, men den beställde jag i helgen. Har hittat några nätställen där de säljer det jag vill ha, ett beslut och en beställning sker i morgon.


Köksbygge

Idag har vi monterat kök, överraskande eller hur? Dessvärre visade det sig att en bänksskåpstomme var fellevererad, så den får IKEA tillbaka i morgon. Vill minnas nåt om att den vi skulle ha var så ny så det inte fanns nåt artikelnummer och tjejen skrev en anteckning, men den kunde väl datan inte läsa.... I vanlig ordning tar allt dubbelt så lång tid som man tror, men en hel del har blivit gjort idag i alla fall. Bilder kommer nog i morgon.

Julgran har vi varit ute och hämtat idag också. Hade ju tittat ut en tidigare och visste ganska väl var den stog, men när det ligger fyra decimeter snö i skogen och ca 2 på träden, ser det väldigt annorlunda ut mot när jag var och valde den. Men efter en del letande och pulsande hittade vi den. Nu står den och vilar sig mot lagårdsväggen och väntar på att få komma in.

Julvinterdag

Igår sa de att vi skulle få nollgradigt och tråkigt idag, men vi vaknade upp till en morgon som höll -8 och var alldeles klar. Var ute en halvtimmaspromenad mitt på dan och då såg det ut så här hos oss:Det har rasat ner en väldig massa snö de senaste dagarna, nu har vi närmare fyra decimeter gissar jag.
Nu ikväll är temperaturen på väg ännu längre ner, nu är den nånstans vid -13. Dessutom är det klart och fullmåne, det är oerhört vackert! Det ser ut precis så här:
Är tämligen säker på att det faktiskt finns nån liten tomte där ute också, smyger man tillräckligt när man är ute och hämtar ved så....

Före och efter promenaden har vi ju monterat ihop (jag) och satt upp (Bertan) skåp i köket. Som vanligt tar allt längre tid än man tror och hittills har det blivit en hörna:


Det är den här hörnan som är själva stommen i byggandet. blir det här rakt och bra så blir förhoppningsvis resten det också. En del pyssel och trassel har det varit att få till röret som syns som ska kopplas ihop med köksfläkten så småningom. I morgon ska vi fortsätta bygga på med skåp både upptill och nertill!

Kom ihåg här ikväll att jag nog glömt att visa mit senaste Traderainköp, en fin gammal våg som jag tror kommer att pryda sin plats i nya köket:Fick den för det facila priset av 51 kronor, det fattades skålen upptill. Men eftersom jag hade ett gammalt fat som jag räknade ut passade där så fungerar det alldeles utmärkt!

Ännu mera snö...och mer kök!

Det ser ut som ett julkort ute, det bara snöar och snöar och snöar. Hela dan har det hållit på, tydligen fortsätter det större delen av natten också. De spår som jag trodde mig trampat upp längs stigen igår när jag var ute är osynliga sen länge och nu behöver man snart ha snöskor för att ta sig ut.  Väldigt vackert är det i alla fall! Gissar på att vi har minst tre decimeter, vilket kan vara närmare fyra i morgon. Även om det skulle bli riktigt töväder finns det nu inga möjligheter att vi inte får en vit jul.

Igår skruvade jag ihop några av överskåpen, Bertan hade skruvat några, och idag påbörjade vi uppmonteringen av dom. Det vi snabbt konstaterade var att det var inte lika lätt som vi hade trott! Vi visste att väggarna inte var helt raka, men nu såg vi vad det innebar praktiskt! Det är bara det att det inte finns fysiska möjligheter att få alla väggar. golv och annat som går i våg och lod att bli helt OK i ett så här gammalt hus! Man får ta det på uppstuds, helt enkelt. Nu känner man dock att det börjar närma sig sanningens ögonblick; kommer det här att funka? Kommer våra ritningar att hålla? Kommer vi att få upp alla skåp på ett sådant sätt att det funkar och ser bra ut? Det visar sig, vi får väl några fler svar i morgon.....

Var tvungna ta en tur till stan idag också i snöyran. När vi ändå var ute skulle vi titta på den köksblandaren vi vill ha,  den skulle finnas till påseende på Homebutiken. Det fanns den inte, men däremot lyckades vi förhandla oss till ett riktigt bra pris på kyl och frys, så nu är det beställ och levereras torsdag nästa vecka! Känns bra!

Snö, snö, snö

Det har ju snöat lite till och från den senaste veckan, förutom då de senaste ett och halva dygnen när vårt kök skulle komma. På förmiddagen idag började det igen. Inte så mycket, mest ett stilla vackert snöfall. Vid halv elva där ungefär upphörde det och jag tog beslutet att kolla upp om det gick att hitta mina skogsstigar, eller om dom var helt igensnöade. Det var som att komma in i en Jenny Nyströmbild. Allt björksly och liknande hängde snötyngt ner och gjorde att man inte alls kände igen sig i skogen. Stigen var ändå på de flesta ställen skönjbar, det var bara på ett ställe som jag inte såg vart jag skulle gå och tog fel väg. Hittade dock rätt lite längre fram. Så här såg det ut:Sen vid ett-tiden ungefär började det snöa igen. Efterhand har det tagit i och de senaste timmarna har det varit riktigt ymnigt snöfall. På radion berättar dom att det lär fortsätta under kvällen och i morgon kommer ett nytt snöfall in. Det blir till att gå stigen i morgon igen för att försöka hålla den någorlunda synlig!

Det är riktig vackert ute och snöandet nu fick oss i riktig julstämning. Vi var helt enkelt tvungna att spela det gamla kasettbandet med julmusik som har suttit i radion sen förra julen (det är det enda kasettband vi spelar numera, alla barn vet vilket det är) och mysa till det:


Levererat och inburet!

Ibland har man sån tur att man undrar om det finns nån där uppe som gillar en. Den senaste tiden har det ju varit flera perioder med rejäl halka, och då är vår branta backe inte kul, framför allt inte för en lastbil. Sen har det ju varit flera tillfällen med snöande, då är det inte heller så lätt för en lastbil i vår backe. Men idag när den skulle komma, var det -10 ungefär, vilket ju gör att det blir ganska kärvt underlag för bilen och lättare att ta sig upp. Ingen ny snö hade heller kommit och gömt sanden Bertan hällde ut för att hjälpa bilen. Bilen kom där på förmiddan och gled upp så lätt och fint! Den stora överraskningen var att killarna dessutom bar in hela konkarongen! Helt underbart! Vi hade varit beredda på att de skulle dumpa det hela ute på gården och att vi skulle få bära in det själva. Nu är hela inredningen inne i köket, inte på sin plats, men ändå:I det här läget gillar man IKEAS platta paket, de tar liksom mycket mindre plats! De oplatta, vita sakerna i mitten av bilden är vanlig ugn och mikro, tack och lov inte byggsats.... Nu är det bara att  börja skruva!
Den observante ser även inbyggnaden av de bärande, osnygga balkarna. De skulle ha laserats idag, men annat kom ivägen.

Midvinternattens köld är hård...

Idag har det varit årets kallaste dag, inte över -10 på hela dan och i skrivande stund är det ca -15. Stjärnorna gnistra och glimma. Månen vandrar sin tysta ban... Mycket ved går det såna här dar!

Annars har vi med mycket möda och stort besvär lyckats klä in den bärande, men inte så snygga, balken i köket. Vi har använt huggen panel för att få en liknande yta. Nu håller jag på att experimentera med olika lasyrblandningar för att hitta en färg som så gott det går liknar den som är på de drygt hundraåriga äkta balkarna. Tror att jag kommit hyfsat nära. Detta betyder att allt nu är klart för montering av köksinredningen, som om allt går som det ska levereras i morgon. Det är bara synd att det inte är helg så vi kan köra igång! Men det skulle inte förvåna mig om vi drar igång lite på kvällen. Sen är det väl mitt jobb att skruva ihop skåpen så de är klara för montering till helgen. Bilder utlovas så fort det finns nåt att fota!

Mycket snö

Medan vi var uppe i stugan kom det en del snö härhemma samt att det har snöat större delen av eftermiddagen. Det värsta är bara att vi är oroliga för att lastbilen som ska komma med vår köksinredning på onsdag inte kommer upp för vår backe! Blir INTE kul att försöka bära upp ett helt kök nerifrån vägen, inklusive diskmaskin, spishäll, ugn och mikro....

Men om man inte tänker på det (svårt låta bli) så är det riktig julstämning:Ställde även ut en liten lykta till tomten, man vet ju aldrig när han kommer tillbaka:


Missflyt

Hade en lite jobbig hemresa från stugan. Vid högakustenbron frös munstyckena till spolarvätskan, förmodligen har det hällts i för dålig blandning när bilen var på service. När vi åkte från stugan låg temperaturen på ca -4, sen sjönk den stadigt och när vi var vid bron var den nere på -10. Det blev till att hålla avstånd till bilen framför, undvika att bli omkörd osv hela vägen hem. Inträffade dessutom samtidigt som mörkret föll. En gång var vi tvungna att stanna och göra ren rutan. Det värsta är ju att det lär dröja innan dom rackarna tinar upp. Shit och shit!

Hemma var det kallt efter att ha stått tomt några dar, framför allt när det är -9 ute, lär ta hela kvällen innan vi eldat upp lite värme.

Men det kändes roligt att komma hem och se det fina köksgolvet, lackat och klart. Nu är nästa steg köksinredningen, de ringde i fredags och sa att den levereras på onsdag. Nån som kan gissa vad vi ska göra i helgen?

Julklapp

Vi har haft en härlig dag. Tagit det lugnt och inte gjort mer ansträngande saker än en promenad. Perfekt väder, -3,5 och lätt molnighet, vindstilla. Var upp till svärmor en sväng efter lunch och idag var hon på bättre humör och vi hade en trevlig stund.

Tillbaka i stugan fick vi en tidig julklapp. Två och en halv (om jag förstod det rätt) av de rara små barnen tänker se till att gamlingarna ska rocka loss på en Ålandsfärja i mellandagarna! De bjuder oss på en Vinylkryssning med Vikingline, yeah man! Är det nåt jag längtat efter det senaste året så är det att dansa. Lovar, LOVAR,  att jag kommer att ta tillfället till vara! Dans är konstaterat att vara starkt terapeutiskt, om nu nån behöver tala om det för mig, det var länge sen jag upplevde/upptäckte det själv! Dessutom löser det fysiska spänningar i kroppen, får kroppen att utsöndra såna där "måbrahormoner" vad dom nu heter. Och vid det laget, den 28/12, lär vi vara ganska möra i kroppen igen, för då har vi förhoppningsvis monterat hela köksinredningen! Tack, tack och TACK!

Nu; bastu!


Folk som vet bäst.....

Med risk för att upprepa mig så vill jag ändå säga att det är så skönt att vara i stugan! Ungefär lika mycket snö här som hemma, dryga decimetern. Gick alltså inte att ta sig ner ordinarie vägen som är oplogad, utan använde grannens väg där det redan fanns hjulspår.

Var en sväng till svärmor, vilket inte var så väldigt upplyftande. Bl.a. kände hon sig föranledd att tala om för mig varför min mor, som hon inte träffat på tio år och inte har någon kontakt med, numera sitter i elrulle. I detta utgick hon från sig själv och sitt ryggonda och överförde det på min mamma. 

Även Ingemars diabetes var på tapeten. Båda ville kolla vad som gick att äta i hans situation, vi förstog att de fått råd även av andra och ville dubbelkolla. Det gick inte att ta miste på missnöjet när de fick samma svar av oss. Grönsaker står inte högt på skalan för nån av dom, inte heller viljan att förändra nåt. I anledning av diskussionen frågade jag om hon kollat sitt eget blodsocker, det är ju mer regel än undantag med åldersdiabetes, men då blev hon rent irriterad. 

Håhåjaja! Försöker svälja och svälja och låta bli att bry mig....

Nu är det strax dax för en skön bastu, svettas ut allt svavel, sot och andra föroreningar man kan tänkas hysa....... 

Färdig

Nu har jag för tredje dagen i sträck legat på alla fyra och lackat 25 (26?) kvadratmeter golv. Jag har ont i nacken, axlarna, armarna, händerna, ryggen och knäna  (trots snickarvaddering), även låren, vill jag tillägga. Med andra ord, DET ÄR SYND OM MIG! Men golvet blir bra. Det blir nog jag med så småningom. Ont krut, ni vet! Vet ni förresten vad detta uttryck kommer från? Dvs "ont krut förgås ej så lätt". Jo, det kommer från tyskan så klart, som mycket annat i vår svenska. Det bottnar i "umkraut" - ogräs! Och det vet vi ju alla trädgårdsinnehavare att ogräs inte förgås så lätt! Det gör kanske inte ont krut heller - vad det nu är....

Men jag är som sagt äntligen färdig med golvet och det känns skönt! Nu ska jag ha ledigt några dar och låta kroppen återhämta sig och läka. Maken har lovat mig massage av mina värkande axlar, NU! 

 

Tomtebesök?

Ca en decimeter snö kom det igår, men naturligtvis ligger det på plussidan idag, så det är rejält slaskigt. Under dagen har det kommit ömsom regn och ömsom snö, så täcket är ungefär detsamma och just nu snöar det igen.

Många gånger när jag har varit ute på mina skogspromenader har jag nästan förväntat mig att se en liten tomte eller ett litet troll slinka ner bakom nån sten, det är sådan skog vi har här, gammal med mycket mossbelupna stenar. Har ju ganska livlig fantasi när det gäller sånt, men kan nog inte med bästa vilja i världen säga att jag sett nån.

Däremot tror jag att vi hade tomten på ett första försiktigt besök här igår kväll. Efter allt slit skulle vi unna oss en whisky. Vi har några olika sorter och jag har en definitiv favorit, Laphroig. En väldigt rökig smakfull historia. Den brukar dock bara tas utav vid högtidliga tillfällen och nåt sånt var det inte igår. Bertan hällde upp av en billigare sort, men när jag drack ur mitt glas var det Laphroig i det. Har pressat Bertan om detta både igår och idag, men han hävdar att han hällde upp till oss ur samma flaska. Men vi hade INTE samma innehåll i glasen, även Bertan kände ju skillnad på innehållet. Mystiskt var det!

Slitgöra

Idag har jag ägnat mig åt hårt (ganska) fysiskt arbete. Nu är faktiskt golvet färdiglagt i vårt nya kök, det blev kanonbra! Detta golv har jag idag först dammsugit väldigt noga, sedan tvättat väldigt noga, sen skulle det slipas. Träfibrerna reser sig nämligen en aning på ett obehandlat golv, när deblir fuktade. Slipar man ner det så sluter sig fibrerna innan vidare behandling och resultatet blir bättre. Alltså var slipmaskinen framplockad och laddad med finaste slippappret som går att köpa. Började i den ändan där det ska vara skåp, utifall att det skulle skita sig. Och det gjorde det. Fast jag tyckte jag var noga och bara slipade i träets riktning, så blev det ändå märken när jag var tvungen att lyfta slipen och sätta ner den igen. Nej, jag hade inget tryck på den. Antar att det var maskinens egen tyngd i kombination med vibrationerna som gjorde det. Så, vad gör man? Jo, man stänger av slipmaskinen och för hand för den fram och tillbaka över varje enskild planka på de 25 kvadratmetrarna. Ont i armen, ont i ryggen, ont lite överallt? JA! Sen ska allt slipdamm bort. Gick över golvet med torr duk fyra gånger för att få bort allt. Sen då? Vila? NEJ! Sen var det ju dags för lackning! Ner på knä igen med pensel i hand och näsan över lackburken och behandla 25 kvadrat igen. Det svider fortfarande i ögonen och sticker i näsan av lukten. Ont nånstans? ÖVERALLT, ÄNNU MER!


Vid lunchtid där nånstans började det snöa och har sedan vräkt ner hela eftermiddagen. Dessvärre har termometern stigit från -4 när det började till nollan nu, eller strax under. Hoppas att det håller sig där så vi inte får mer isbana än vad vi haft senaste dagarna.


Luther och grabbarna

Sen ett tag tillbaka har jag inte nåt speciellt med jobb, och jag tror det börjar suga. Fram till nu har det varit en hel del att göra här hemma, så då har det känts bra, då har det hela avancerat  hyfsat snabbt tack vare det. Nu börjar pengaångesten sätta in. För såna behövs ju. Min inkomst har ju hela tiden varit tämligen blygsam, sett över tid. Den har dock räckt till mat på bordet och mina egna utgifter. Under november månad har det inte varit några uppdrag från taxivärlden, som ju är den som stått för merparten av mina inkomster. Under december lär det säkert inte heller bli nåt, och tveksamt att det blir nåt under januari heller. Annonseriet har inte gett så mycket den här hösten heller, så en viss pengaångest smyger sig som sagt på. Närmaste veckan har jag nog en del att göra här hemma, verkar som köksgolvet blir färdiglagt i kväll, sen ska det tvättas av och lackas, det tar jag gärna på mig. Och visst kommer det att fortsätta finnas jobb här hemma, det gör det väl alltid. När man har fullt upp med betalt jobb ser man fram mot när det börjar lugna sig, så man kan hinna med annat, men när det nu inte finns där kommer lite ångest.

Det är inte första gången situationen uppstår och dom andra gångerna har det dykt upp jobb, får hoppas att det gör det nu också. Får försöka att strunta i Luther där på axeln och lägga tid på det övriga som behöver göras, samt kanske även en del av det där jag VILL göra. Som överkastet som jag började projektera i våras som ännu inte är påbörjat. Måla tavla kanske? Inte lätt det här..... Man ska ju prestera, dessutom behöver man faktiskt mat på bordet.....

RSS 2.0